Skip to content

Wojna

1363364365366367369»

Komentarz

• Bo to słudzy szatana.

• @Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    Mnie tylko zastanawia dlaczego jeszcze nie zakazali aborcji.

mają około 20 mln kobiet w wieku rozrodczym! mogą se zakazywać czego chcą

• @los powiedział(a):
    Coraz mniej zasobów na defiladę.

Wojna na Ukrainie jest znakomitym dowodem na demograficzne łgarstwo Moskali. Kaktus mi wyrośnie, jeśli jest ich więcej niż sto milionów.

Mają depozyt populacyjny w innych republikach postsowieckich w formie rosyjskojęzycznych sierot po ZSRR, więc niestety nie ma się przesadnie co cieszyć.

• @Bergen powiedział(a):

@los powiedział(a):

Wojna na Ukrainie jest znakomitym dowodem na demograficzne łgarstwo Moskali. Kaktus mi wyrośnie, jeśli jest ich więcej niż sto milionów.

Mają depozyt populacyjny w innych republikach postsowieckich w formie rosyjskojęzycznych sierot po ZSRR, więc niestety nie ma się przesadnie co cieszyć.

...a te sieroty oczywiście ruszą na ochotnika na front

• @Filioquist powiedział(a):

@Bergen powiedział(a):

@los powiedział(a):

Niestety zgodnie z dekretem z 2024 r. za roczny kontrakt mogą dostać obywatelstwo.

• @Bergen powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@Bergen powiedział(a):

@los powiedział(a):

Niestety zgodnie z dekretem z 2024 r. za roczny kontrakt mogą dostać obywatelstwo.

...a po co im to obywatelstwo w jedną stronę albo z jedną nogą?

• @Bergen powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@Bergen powiedział(a):

@los powiedział(a):

Ale pośmiertne? Chyba dla rodziny...

• Cóż, bieda pcha ludzi do zachowań pozornie nielogicznych.

• Wreszcie jakieś rozsądne wnioski z tego, co się dzieje w rosji za sprawą Ukraińców:

Bąble antydostępowe - wielowarstwowe strefy obrony, którymi Rosja od lat straszyła Zachód - miały być jednym z filarów militarnej potęgi Kremla. Teoretycy wojskowości przekonywali, że są na tyle nowoczesne, że potencjalny przeciwnik dwa razy się zastanowi przed uderzeniem. Trzy lata wojny pokazały, że to fikcja.
    (...) W teorii każda warstwa ma wyłapywać to, co przepuści wcześniejsza. W praktyce strategiczne bąble pękły już dawno - rosyjska OPL nie powstrzymuje dziś ataków na przemysł petrochemiczny i energetyczny ani skutecznie nie chroni baz czy portów. Co gorsze dla teoretyków wojskowości okazało się, że na najniższym poziomie bąble również pękają niczym bańki mydlane. Punktowa obrona przeciwlotnicza radzi sobie bardzo słabo.
    (...) Pancyry-S1 często rozpoznają statki powietrzne tych rozmiarów jako ptaki i nie atakują w trybie automatycznym i półautomatycznym.

Czyli miały być bańki antydostępowe, a wyszły bańki mydlane! ruska tradycja. Szkoda tylko, że nie podano nazwisk tych piewców ruskiej techniki aby poznać, czy robili to z głupoty czy jedna są inteligentni.
    Z tymi Pancyrami to jest bardzo śmieszna historia, bo w Syrii Pancyry wywalały amunicję w ptaki typu bocian czy czapla, a więc zmodyfikowano te systemy i teraz takie cele pomijają, no ale pomijają też mniejszy drony. No jest poprawa w typowym ruskim stylu.
    Na koniec piękny polonik:

Zresztą Rosjanie od dawna mają problem z tym, żeby zestrzeliwać tak małe obiekty. Znane są przypadki, kiedy Rosjanie próbowali zestrzelić FlyEye nawet przy pomocy systemu 9K37 Buk-M1, który w teorii nie jest zupełnie przystosowany do niszczenia celów tych gabarytów. Próba skończyła się wystrzeleniem czterech pocisków, które nie trafiły, a ostatecznie zniszczeniem wyrzutni, na którą operator bezzałogowca naprowadził artylerię.

Przypomnę, tylko że FlyEye to polska produkcja WB Electronic

• Jestem ciekawy123, w jakim stopiu drony współpracują z artyleria a w jakim są autonomiczne.

• Hasło dron obecnie znaczy każde latadło bez pilota i napędu rakietowego. Czyli mamy od dużych obserwacyjnych typu Bajraktar, przez uzbrojone w głowice drony będące w typie Szachedów po amunicję krążącą jak Lancety. To Ukraina, bo amerykanie mieli swoje pomysły.
    Ludzie zapominają, że drony obserwacyjne to pomysły i wdrożenia z lat siedemdziesiątych. Obecna modyfikacja, to zastąpienie bezzałogowców wielokrotnego użycia, tańszymi dronami kamikadze o większych zasięgach oraz nazwanie amunicji krążącej dronami.
    Kolejna sprawa losie, to słabo eksponowana informacja, że aby solidnie uszkodzić czołg, to potrzeba od kilku do kilkunastu trafień dronami, a i tak schemat jest raczej taki, że dron obezwładnia, a artyleria lufowa bądź rakietowa niszczy.

• Ja fersztejen. Idzie mi tylko o proporcję.

• @los powiedział(a):
    Ja fersztejen. Idzie mi tylko o proporcję.

Nie mamy pańskiego płaszcza, znaczy prawdziwe statystyki będą dostępne najszybciej po wojnie ;)

• M.Rubio ogłosił koniec Epickiej Furii. Trochę słabo wyszło, jak to zwykle ostatnio przy jankeskich wojnach, przegranych, niedokończonych, niekonkluzywnych. Jedyne co cieszy, że Bibi Milejkowski też nie wygrał.

• Ponoć są jakieś gigantyczne naciski na Ukrainę aby nie testowała bańki antydostępowej wokół Moskwy 09.05.2026 i podobno te naciski wskazują, że co prawda tej bańki nie da się przełamać, to jednak lepiej tego nie próbować. Naciski są z bardzo dziwnych kierunków.
    Może by o to Tuska popytać?

• czyżby parówki berlinki naciskały?

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Ponoć są jakieś gigantyczne naciski na Ukrainę aby nie testowała bańki antydostępowej wokół Moskwy 09.05.2026 i podobno te naciski wskazują, że co prawda tej bańki nie da się przełamać, to jednak lepiej tego nie próbować. Naciski są z bardzo dziwnych kierunków.
    Może by o to Tuska popytać?

Zrozum, każde testowanie ma swoje granice. W końcu ktoś może nie wytrzymać i przypierdolić taktyczną atomówką

• Kto niby?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.