@Filioquist powiedział(a):
...krótko - nie ma takowych, podpadają sedewakantyści, jacyś episcopi vagantes - właściciwe status Bractwa został zrównany z nimi
Dla katolika działającego w porządku prawnym Kościoła jest rozstrzygnięte, że nie wolno traktować FSSPX nadal wyłącznie jako wspólnoty „nieregularnej, ale nie schizmatyckiej”. Aktualne stanowisko kompetentnej dykasterii brzmi: istniej> @celnik.mateusz powiedział(a):
@Filioquist powiedział(a):
...krótko - nie ma takowych, podpadają sedewakantyści, jacyś episcopi vagantes - właściciwe status Bractwa został zrównany z nimi
Dla katolika działającego w porządku prawnym Kościoła jest rozstrzygnięte, że nie wolno traktować FSSPX nadal wyłącznie jako wspólnoty „nieregularnej, ale nie schizmatyckiej”. Aktualne stanowisko kompetentnej dykasterii brzmi: istnieje schizma, a duchowni FSSPX są w niej objęci sankcją kan. 1364 §1.
Pozamiatane na ten moment, ciekawe na jak długo.
Jak kolejny raz święcą biskupów bez zgody papieża, to jak inaczej to nazwać?
...może tak jak się nazywa przykładowo PNKK, ten w USA?
To by było syntetycznie chyba tak: "Kościół niepozostający w pełnej komunii z Kościołem katolickim; zachowujący ważne sakramenty i sukcesję apostolską, ale nie uznający katolickiego rozumienia prymatu Biskupa Rzymu"
ps. z tą zmianą, że w odniesieniu do SSPX należałoby powiedzieć "wspólnota kościelna" w poszanowaniu tego, że oni się sami nie uważają za osobny "Kościół"
Kościół bardzo lubi takie zaklęcia, ale stan faktyczny jest taki, jak wyżej. O PNKK nic nie wiem, ale z piusowcami mamy kilkadziesiąt lat szukania dla nich miejsca, aż do Franciszka. Oni nie chcą jedności z papieżem, co nazywamy schizmą.
Instytut Dobrego Pasterza co roku święci nowych księży. Co takiego ma FSSPX, czego oni nie mają?
Czy Instytut Dobrego Pasterza skrytykował dokumenty w rodzaju Mater Populi Fidelis, Amoris Letitia, Fiducia Supplicans czy też zaakceptował?
Komentarz
Czy Instytut Dobrego Pasterza skrytykował dokumenty w rodzaju Mater Populi Fidelis, Amoris Letitia, Fiducia Supplicans czy też zaakceptował?
Znając ich to tak, ale niezbyt mnie to interesowało