Skip to content

Humer

1495496497498500

Komentarz

• @polmisiek powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Ostatnio dowiedziałem się z przypisów do Biblii paulistów, że Belzebub to król much, a Belzebul -- król kału.

Wczoraj w tym samym przekładzie czytałem o tym, jak młodzież przezywała proroka Elizeusza. W takiej Tysiąclatce przezwisko przetłumaczone jest jako "łysek".

Ale Pauliści chyba lepiej oddali intencję sprzed 28 wieków, tam chłystki Elizeusza nazywają "łysą pałą" (!).

Rzeczywiście!
    2Krl 2,23

• Srogo za to zapłacili, niezależnie czy to było łysaczku, czy łysa pało.

• @posix powiedział(a):
    Srogo za to zapłacili, niezależnie czy to było łysaczku, czy łysa pało.

kiedyś Kazik śpiewał o pewnym nie żyjącym już komuchu, że "łysy jedzie do Moskwy"

• edytowano 18 August

23 Stamtąd poszedł do Betel5. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego wzgardliwie, mówiąc do niego: «Przyjdź no, łysku! Przyjdź no, łysku!» 24 On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci.

...łysek z pokładu Idy, stary koń znaczy się

• 23Stamtąd Elizeusz wyruszył do Betel. Kiedy był w drodze, wyszło z miasta kilku wyrostków, którzy zaczęli wyśmiewać się z niego, wołając: „Wynoś się, łysa pało! Wynoś się, łysa pało!”.

łysa pała – prawdopodobnie nie chodzi tu o naturalną łysinę Elizeusza, ale o fakt, że w sposób typowy dla proroków chodził on z ogoloną głową (1Krl 20,41). Chłopcy, którzy wyśmiewają Elizeusza, kpią więc z jego misji prorockiej. To tłumaczy surową karę, jaką otrzymali.

W porównaniu z tłumaczeniem wyżej znajdujemy jednak kilka różnic, choćby "wynoś się" w miejsce "przyjdź no".

O wiele trudniej zrozumieć i przyjąć wymowę drugiego epizodu. Gwałtowna śmierć chłopców wydaje się zbyt dużą karą za obraźliwe przezwisko, wyszydzające wygląd proroka. Jednak na starożytnym Bliskim Wschodzie bardzo poważnie traktowano pojęcie honoru. W osobie proroka wyrażał się autorytet samego Boga. Dlatego wyśmiewanie proroka, który przed chwilą dokonał wielkiego cudu, było w rzeczywistości szydzeniem z Boga, czyli bluźnierstwem zasługującym na karę śmierci (Kpł 24,10-16). Mimo że Elizeusz przeklął wyrostków, odwołując się do imienia Boga, to tekst nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, że ich śmierć została spowodowana bezpośrednią Bożą interwencją. Raczej każe samemu czytelnikowi wyciągnąć wnioski z nieszczęśliwego wypadku, który przydarzył się chłopcom.

• Kto wyrywa zęby Staremu Testamentowi? To okrutna i dzika księga.

• Wcześniej unosił mi się kącik ust na myśl, że moje "tak, a co" weszło do stałego języka forumna. Teraz widzę, że to już viral:

• Polecam raczej Gemini i Claude'a. Czat ma za dużo adnotacji. Poszli w złą stronę.

• Nikt nie zachwycił się przeciąganiem kontry na własną stronę.

• https://geekweek.interia.pl/meteorologia/news-tegoroczne-lato-bedzie-inne-od-poprzednich-jest-prognoza-pog,nId,23188068

"Tegoroczne lato w Polsce zapowiada się jako umiarkowane pod względem temperatur i opadów, bez większych ekstremów pogodowych."

"W czerwcu i lipcu najwyższe temperatury prognozowane są głównie na południu kraju. W sierpniu natomiast najbielej może nuć na zachodzie." (?)

zachowana wersja strony , jakby usunęli: https://archive.is/XWkZb

• "Najbielej"... Znaczy, śnieg zapowiadali? ;-)

• Moja śp. Babcia prognozy nazywała "przepowiedniami" ;-)

• @Brzost powiedział(a):
    Moja śp. Babcia prognozy nazywała "przepowiedniami" ;-)

Jak los napisał, dobry specjalista produkuje prognozy na wszystkie stany i w ten sposób zawsze ma racje!

• edytowano 2 September

Dawno temu miałem zrzuty ekranowe z dwiema prognozami z tej samem aplikacji, publikowanymi w odstępie kilku godzin, na następny dzień różniącymi się względem siebie o 20 st. C. Fakt, że akurat przechodził front i z upałów robił się deszcz i chłodne powietrze, ale skoro nie da się przewidzieć pogody na za 20h to nie da się i na 40h i 72h.

• Wystarczy sobie wejść na aplikację Ventusky i zobaczyć prognozy wg różnych modeli - czasami różnice są ogromne.
    Osobiście zwykle korzystam z yr.no - ale tylko max 48 h w przód.

• Prawdopodobnie "najcieplej może być na zachodzie". Pisane szybko, na kolanie, bo "dedlajny" gonią, a jak wiadomo ilość przechodzi w jakość.

• Ciekawe, czy AI ulepszy w końcu prognozy. Na razie nie widać poprawy względem czasów sprzed AI. Chyba nawet Wicherek był równie dokładny jak ICM, nie mówiąc już o Twoja Pogoda.

• @Wielen powiedział(a):
    Ciekawe, czy AI ulepszy w końcu prognozy. Na razie nie widać poprawy względem czasów sprzed AI. Chyba nawet Wicherek był równie dokładny jak ICM, nie mówiąc już o Twoja Pogoda.

Te prognozy, np. yr.no czy ventusky a także ICM już od dawna oparte są o modele wykorzystujące AI. Bo pod tę definicję podchodzą nie tylko LLMy

• Gdy na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to w końcu listopada pada albo nie pada

• @allium powiedział(a):

@Wielen powiedział(a):
    Ciekawe, czy AI ulepszy w końcu prognozy. Na razie nie widać poprawy względem czasów sprzed AI. Chyba nawet Wicherek był równie dokładny jak ICM, nie mówiąc już o Twoja Pogoda.

Te prognozy, np. yr.no czy ventusky a także ICM już od dawna oparte są o modele wykorzystujące AI. Bo pod tę definicję podchodzą nie tylko LLMy

Dokładnie. LLM nie produkuje informacji tylko kompiluje już istniejące. W kwestii prognozy pogody może to dawać ciekawe123 wyniki.

• Prze> @allium powiedział(a):

@Wielen powiedział(a):

Na wspomnienie początków budowy modeli matematycznych pogodowych w ICM moja wątroba poszła popełnić samobójstwo ;)
    Można uznać, że ICM 'od zawsze' był ejajowy

• Skoro jednak pogoda jest co do zasady zdeterminowana stanem poprzednim, to przy odpowiednich mocach obliczeniowych i uczeniu AI na historycznych danych powinna być przewidywalna. Chyba że notorycznie działają efekty motyla.

• Działają. A także złożoność obliczeniowa, chaos i efekty kwantowe.

• @Wielen powiedział(a):
    Skoro jednak pogoda jest co do zasady zdeterminowana stanem poprzednim, to przy odpowiednich mocach obliczeniowych i uczeniu AI na historycznych danych powinna być przewidywalna. Chyba że notorycznie działają efekty motyla.

Ciekawe czy ciągle mamy problem z przepływami energii, a zwłaszcza na styku woda/powietrze/ląd, oraz czy stan gdzie mamy znośnie opomiarowany obszar na częścią lądów, słabo nad wodami, prawie wcale w wyższych warstwach atmosfery jest dalej.
    To się mocno zmienia, a ja już tego nie śledzę.
    Wracając do pytania, pozornie 'podobny stan wyjściowy' może dawać zupełnie inny 'stan dnia następnego'. A no i cały czas uczymy się atmosfery w zakresie jej działania.

• No właśnie, to działanie atmosfery to jednak cały czas enigma. Wg moich obserwacji błędy w prognozach nie są całkiem losowe, tylko wynikaja z jakiegoś głębokiego błędu w rozumieniu pogody. Konkretnie chodzi mi o prognozy opadów - od lat deszcz zapowiadany nawet na jutro lub pojutrze z reguły nie nie spada wcale, nie mówiąc już o dłuższym horyzoncie czasowym. Odwrotna sytuacja prawie wcale nie zachodzi.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.