to jest wątek o Chinach i gospodarce
serdecznie pozdrawiam godzien szacunku wielki naród chiński i przedstawicielli jego ambasady.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
nowe rowery miejskie prosto z Chin - rewolucja w transporcie
Chińska firma Mobike wchodzi na europejski rynek, na razie w miastach Wielkiej Brytanii i Włoch, z "bezdokowym" rowerem miejskim, który zaparkujesz gdzie chcesz i kiedy chcesz.
0 0 0
Rowerem po mieście? Niebawem nie będzie trzeba go nigdzie przypinać
Ekspansja Mobike na Wielką Brytanię ma się zacząć od tysiąca rowerów na ulicach Manchesteru w sierpniu, potem, we wrześniu, będzie Londyn. (fot.:unsplash.com)
• Nowatorskie rozwiązanie przetestowano już w Azji, a opiera się ono na aplikacji, którą płaci się za wypożyczenie roweru i nadajnik GPS, który pozwala firmie zlokalizować każdy bicykl w mieście.
• Polskie Stowarzyszenie Rowerowe (PSR): w naszym kraju przemysł rowerowy ma się bardzo dobrze. Jesteśmy trzecim producentem bicykli w Europie.
• Rynek w Polsce jest kuszący. Nextbike Polska, który jest głównym administratorem polskich rowerów miejskich, podał, że w 2017 roku w sezonie od marca do lata rowery miejskie cieszą się wielką popularnością.
Internet rzeczy wkracza wielkimi krokami do transportu. Mamy już liczące trasy samochody, elektryfikacja kolei to też nic nowego. Tymczasem z Chin przychodzi do Europy innowacyjne rozwiązanie w pokonywaniu przestrzeni miejskiej, tak często zatłoczonej w godzinach szczytu.
W brytyjskim mieście Manchester chińska firma Mobike zaczyna sprawdzać, czy w europejskich miastach przyjmie się jej nowe, "bicyklowe" podejście do dojazdu do pracy.
Swoją szosą już widzę oczyma wyobraźni rowery miejskie porzucane gdzie bądź po całym Krakowie. Kol. Rozum ma zawał gwarantowany.
Majątek: 17 mld dol.
Twórca i szef Midea Group producenta sprzętu AGD i urządzeń klimatyzacyjnych domowego użytku. Jednak ambicje Midea są o wiele większe.
W 2016 r. firma przejęła 80 proc. udziałów w segmencie AGD marki Toshiba, nabyła udziały włoskiego producenta urządzeń klimatyzacyjnych Clivet oraz stała się większościowym udziałowcem niemieckiego koncernu przemysłowego KUKA.
W kwietniu tego roku otworzyła pierwsze europejskie centrum innowacji oraz badań i rozwoju w Austrii oraz Centrum Technologii Wschodzących w Dolinie Krzemowej w Stanach Zjednoczonych.
W tym samym czasie He Xiangijan awansował w zestawieniu najzamożniejszych Chińczyków, bo jego fortuna wzrosła prawie o połowę.
przede wszystkiem KUKI, lidera robotów w Europie
A wcale nie tak dawno była możliwość odwrotu, po prostu nie pozwolić Chinolom skupować firm. Dziś już jest pozamiatane.
Papiery Boscha będą tam. Wytwórnie Boscha już są tam. Ośrodki rozwojowe Boscha będą tam. A na parę budynków w Stuttgarcie żółci ludzie machną ręką.
Można było żółtym ludziom sprzedawać fabryki, np. samochodów, nie było konieczności sprzedawania i uczenia ich technologii budowy tych fabryk. Można było sprzedawać roboty, nie było konieczności sprzedawania / uczenia technologii budowy robotów. Itd.
Krótko: nie było konieczności sprzedawania kur znoszących złote jajka. No, ale wszyscy byli chciwi, a Chińczyk był tani...
Mają 1,3 mld ludzi - bez problemu znajdą 100 tysięcy wybitnych, którzy popracują nad rozwojem.
Poza tym - tak jak @Jorge: napisał - kupią białych specjalistów.
Co do elity - fakt, że generalnie Chińczycy są nastawieni na powielanie i kopiowanie i z pomyślunkiem oraz innowacjami jest słabo. Ale elity mają. Sam spotkałem 2-3 inżynierów wybitnych.
Ci ludzie pracowali w chińskich oddziałach firm zachodnich. I chłonęli wszystko: wiedzę, technologię, kulturę pracy, metody działania w sytuacjach niekonwencjonalnych. Gotowa elita: tylko podkupić, dać zespoły podwładnych, swobodę działania i wyznaczyć cele.
Dość powiedzieć, że zdarzyło mi się po 4 latach wrócić do miasta, w którym byłem wcześniej przez 3 miesiące. I nie poznawałem go - bo przez 4 lata zostało niemal kompletnie przebudowane.
W drugą stronę chyba nie ma nienawiści. No, ale Japończyka żadnego nie poznałem, więc nie wiem.
Dziś już firma IBM nie produkuje komputerów osobistych i notebooków - ten dział został sprzedany Chińczykom z Lenovo, którzy obecnie są jednymi z głównych graczy w branży.
Takich przykładów sprzedawania technologii, o czym powyżej pisze Kolega Krzycho, jest znacznie więcej.
To jest zachodnie myślenie typu: zysk ma być byc tu i teraz, a po nas choćby potop.