PROGRAM WYDARZENIA: W kościołach „stacyjnych” (wyznaczonych przez diecezje) 10.30 – Modlitwa i konferencja wprowadzająca 11.00 – Eucharystia 12.00 – Adoracja Najświętszego Sakramentu
Po nabożeństwie eucharystycznym czas na posiłek i przejście (przejazd) na miejsce modlitwy różańcowej
Na wyznaczonych szlakach w pobliżu granicy Polski 14.00 – Modlitwa różańcowa 15.30 – Modlitwa na zakończenie Głównym celem Wydarzenia jest „otoczenie” Polski modlitwą różańcową. Chcemy też przepraszać i wynagradzać za wszelkie bluźnierstwa i zniewagi przeciw Niepokalanemu Sercu Najświętszej Maryi Panny. Pragniemy błagać przez wstawiennictwo Matki Bożej o ratunek dla Polski i świata.
W październiku bardzo często na Bałtyku występują silne wiatry, a czasami naprawdę ostre sztormy.
Tydzień temu były bardzo duże fale - w Sopocie naniosły tyle piasku, że plaża przesunęła się po prawej stronie mola o ok. 400-metrów w głąb morza. Trzeba było pogłębiać ciężkim sprzętem.
Dziś woda łagodnie falowała przy delikatnym wietrze, co pomagało wytrwać blisko dwugodzinne nabożeństwo, zwłaszcza ludziom starszym i dzieciom
Miejmy nadzieję, że i w kolejnych latach tak będzie.
Mania napisal(a): Bogu dziękuję, że jestem Polką. :-) U mnie też, przez cały Różaniec świeciło Słońce. Mam nadzieję, że Różaniec do Granic stanie się naszą tradycją.
Myślę, że tak będzie podobnie jak stało się z inną inicjatywą: Ekstremalną Drogą Krzyżową, która już przekroczyła granice naszego kraju.
Piękne, też mam nadzieję, że to będzie co roku, koniecznie w weekend (najlepiej to w pierwsza sobotę października), bo w dzień roboczy większość ludzi nie będzie sobie mogła pozwolić na taka modlitwę.
No, w tym roku złożyło się pięknie: sobota, Pierwsza Sobota Miesiąca, rocznica cudu pod Lepanto, święto Matki Bożej Różańcowej... no i pogoda wyjątkowa względem ostatniego tygodnia i prognoz na następny... Niemniej stać mnie było tylko na różaniec w parafii... Może w przyszłym roku postaram się bardziej...
Komentarz
W kościołach „stacyjnych” (wyznaczonych przez diecezje)
10.30 – Modlitwa i konferencja wprowadzająca
11.00 – Eucharystia
12.00 – Adoracja Najświętszego Sakramentu
Po nabożeństwie eucharystycznym czas na posiłek i przejście (przejazd) na miejsce modlitwy różańcowej
Na wyznaczonych szlakach w pobliżu granicy Polski
14.00 – Modlitwa różańcowa
15.30 – Modlitwa na zakończenie
Głównym celem Wydarzenia jest „otoczenie” Polski modlitwą różańcową. Chcemy też przepraszać i wynagradzać za wszelkie bluźnierstwa i zniewagi przeciw Niepokalanemu Sercu Najświętszej Maryi Panny. Pragniemy błagać przez wstawiennictwo Matki Bożej o ratunek dla Polski i świata.
Mszę św. z Zakopanego transmituje TV Trwam.
Pokonać przestrzeń duchowo.
Czy to nie wspaniałe?
Katolik potrafi!
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Byłem u siebie, kaplica pełną ludzi, na polu stałem bo miejsca już nie było.
Myślę że było nas miliony w całym kraju.
Okęcie
Gdańsk Brzeźno
Tydzień temu były bardzo duże fale - w Sopocie naniosły tyle piasku, że plaża przesunęła się po prawej stronie mola o ok. 400-metrów w głąb morza. Trzeba było pogłębiać ciężkim sprzętem.
Dziś woda łagodnie falowała przy delikatnym wietrze, co pomagało wytrwać blisko dwugodzinne nabożeństwo, zwłaszcza ludziom starszym i dzieciom
Miejmy nadzieję, że i w kolejnych latach tak będzie.
+++
Czuję się, jakbym obleciała lotem ptaka granice Polski.
U mnie też, przez cały Różaniec świeciło Słońce.
Mam nadzieję, że Różaniec do Granic stanie się naszą tradycją.
Gdzieś w Polsce - zakończenie Różańca do granic
Białogóra - po zakończonym różańcu
Bogu niech będą dzięki.
+
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Niemniej stać mnie było tylko na różaniec w parafii... Może w przyszłym roku postaram się bardziej...