Skip to content

Granice Polski zrobione z Różańca

1235

Komentarz

• Nie nie nie
    Nie jesteś wapniakiem
    Ja tez nie ;-)
  • christoph napisal(a):
    Nie chwal sie tym wapniakiem!
    Klasyczny fishing for compliments
    He?
    Panie kolego - mam 37 lat. To już wiek, gdzie się nie zalicza do młodzieży w żadnych możliwych kategoriach, a moi rówieśnicy wracają do kościołów w niedzielę nieraz po latach przerwy.
    Nie wiem co tu niby ma fishing do rzeczy i z jakiego powodu miałbym niby zbierać komplementy - a bycie wapniakiem bardzo sobie cenię. Kiedy byłem młody, nie było stać mnie na nic, w życiu towarzyskim i tak nie uczestniczyłem, rozrywki które lubię wymagają pieniędzy, więc do bycia młodym nie tęsknię ani trochę. Aha, i jeszcze guzik wiedziałem o świecie w porównaniu do tego co wiem dziś. Nie ma za czym płakać - kompletnie.
  • No tto nie jesteś wyznawcą wiecznej młodości
    Jako i ja
    Pięknie sie starzeć , jak moja p. dr Elzbieta
    Eh. Rozmarzyłem sie
  • TecumSeh napisal(a):
    Kiedy byłem młody, nie było stać mnie na nic, w życiu towarzyskim i tak nie uczestniczyłem, rozrywki które lubię wymagają pieniędzy, więc do bycia młodym nie tęsknię ani trochę. Aha, i jeszcze guzik wiedziałem o świecie w porównaniu do tego co wiem dziś. Nie ma za czym płakać - kompletnie.
    Do bycia młodym - nie. Ale dekadę 40-50 to by się chciało utrwalić :-)
  • Mówisz? Czyli wszystko przede mną ;-)
  • Mój kolega z pracy powiedział kiedyś szefowi, że właśnie skończył 33 lata. Profesor zamyślił się i odpowiedział: "33 lata... piękny wiek! 40 lat to też jest piękny wiek. I 50 lat, to też jest piękny wiek..."

Dalej już nie rozwijał. Sam miał wówczas skończone 60 ;-)
  • Każdy wiek jest dobry. Ważne aby walczyć i bieg ukończyć.
  • http://lanuovabq.it/it/sullesempio-della-polonia-un-grande-rosario-anche-in-italia#.Wdpz1ZuHO-I.twitter

Wychodzi na to że akcja rozszerza swoją zasięg.
    Dzisiaj o 17.30 modlą się Włosi.
    13 października 2017.
    Piękna data.
    Wspomóżmy ich, kto może.
  • marniok napisal(a):
    http://lanuovabq.it/it/sullesempio-della-polonia-un-grande-rosario-anche-in-italia#.Wdpz1ZuHO-I.twitter

13 października 2017.
    Piękna data.
    Wspomóżmy ich, kto może.
    +
  • No super jeśli to się rozszerza. Jeszcze z jeden kraj i można Różańcem opleść Europę. To byłoby coś!
  • marniok napisal(a):
    http://lanuovabq.it/it/sullesempio-della-polonia-un-grande-rosario-anche-in-italia#.Wdpz1ZuHO-I.twitter

13 października 2017.
    Piękna data.
    Wspomóżmy ich, kto może.
    +++
  • Rafał napisal(a):
    No super jeśli to się rozszerza. Jeszcze z jeden kraj i można Różańcem opleść Europę. To byłoby coś!
    Irlandia i Portugalia mi się widzi....
  • marniok napisal(a):

13 października 2017.
    Piękna data.
    Wspomóżmy ich, kto może.
    +
  • marniok napisal(a):

13 października 2017.
    Piękna data.
    Wspomóżmy ich, kto może.
    +
  • edytowano October 2017
    14 października - USA:
    http://www.rosaryrallytools.org/map.html
    co roku organizują Różaniec odmawiany w miejscach publicznych: na ulicach, placach (choć pewnie bez kamer):
    image
  • +

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• A jak tam Włochom się udało ?
  • Mam problem. Poważny. Proszę o wyjaśnienie, jak się ustosunkować do słów Stuhra: "Jeżeli chociaż jeden głos w modlitwie owego "Różańca do granic" był z intencją, że jest to modlitwa przeciwko islamizacji (a mój kolega Cezary Pazura mówił sam, że on będzie się modlił, żeby islamu w Polsce nie było), to taki różaniec jest bluźnierstwem " ?
    http://niezalezna.pl/206504-pazura-odpowiada-na-atak-stuhra-prosze-nie-rozpowszechniac-bzdur

Czy jest bluźnierstwem, jeśli się modlę za Ojczyznę i za Polaków, żeby wytrwali? Modlę się też, żeby nas islam nie zalał. To bluźnierstwo?
  • A dlaczego Kol. opiera się na opinii teologicznej Stuhra? :)

Ujmę to tak: święto Matki Bożej Różańcowej zostało ustanowione po bitwie pod Lepanto.
  • Pigwa napisal(a):
    A dlaczego Kol. opiera się na opinii teologicznej Stuhra? :)

Ujmę to tak: święto Matki Bożej Różańcowej zostało ustanowione po bitwie pod Lepanto.
    W sumie nie wiem, co myśleć. Faceta nie lubię i nie jest dla mnie żadnym autorytetem, ale wzbudził we mnie niepokój, bo cały czas się modlę o ochronę Polski przed muslimami. Dziękuję za to ostatnie zdanie. Zapomniałam.

• zostawić Sthura ze swoimi wynurzeniami, szkoda na takich czasu

• Krzesło coś powiedziało? Albo aktor?

Aktor niby ma duszę ale jej nie ujawnia, bo jest najniższym z ludzi. Człowiek jest twórcą albo odtwórcą, jedynie aktor (podobnie jak krzesło) jest tworzywem.
  • Że tak pojadę klasykiem - "dupa jest do srania a aktor jest od grania..."
  • Ja przypomnę, że w czasach Moliera aktorzy mieli niewiele wyższy status społeczny niż prostytutki. Dziś moim zdaniem mają niższy - nie z założenia, z tego co sami z siebie robią. A Stuhry to w ogóle forpoczta.

"Wszyscy artyści to prostytutki
    W oparach lepszych fajek, w oparach wódki
    A jedni są lepsi, a drudzy są gorsi
    A gorsi są tańsi, a lepsi są drożsi"

Kazik chyba niewiele napisał czegoś bardziej trafnego.
  • A może to dlatego że kultura została pierwsza zawłaszczona przez lobby branżowe i już tak ze 100 lat z okładem nie służy klientom tylko temu lobby.
  • edytowano October 2017
    A propos komedianta Sztura. A co w tym złego, że "przeciw islamizacji"? Moim zdaniem w ogóle takie zarzekanie się , że modlitwa nie jest "przeciwko komuś ani czemuś" to bzdura. Modlitwa, w szczególności różańcowa, jest , między innymi, obroną i prośbą o obronę przeciwko komuś, a mianowicie przeciwko konkretnemu Nieprzyjacielowi, oraz przeciwko czemuś, a mianowicie przeciwko złu. Jeśli uważamy islamizację kontynentu, w szczególności w obecnie występującej agresywnej wersji, za zło, to modlitwa przeciw islamizacji jest słuszna i nie ma się co krygować.
    Natomiast druga sprawa, to muzułmanie jako tacy. Obowiązkiem chrześcijanina jest się za nich modlić, ale z intencją taką aby się nawrócili, przyjęli Chrystusa za swego Pana i Zbawiciela. Przecież to też są ludzie, mają dusze nieśmiertelne i Dobra Nowina do nich powinna być kierowana. Problem w tym, że obecny Kościół instytucjonalny woli dialogować niż nawracać, a przecież dzisiejszy kryzys migracyjny, podobnie jak każdy inny kryzys, jest także szansą. Wczoraj była niedziela misyjna, tak przy okazji.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.