Ministrowie Morawiecki i Gliński uważają, że PEKiN powinien być zburzony, a moim zdaniem...
... należy przerobić go na kościół poświęcony Maryi Królowej Polski i polskim świętym. Krzyż na szczycie PEKiN-u to byłby dopiero symbol zwycięstwa Niepokalanej!
Na szczycie głównej wieży dzwonnica, pod nią nawa główna w układzie centralnym i cztery kaplice z dzwonnicami w wieżach narożnych ku czci polskich świętych: Wojciecha, Stanisława, Kazimierza, Jadwigi. Z boku - kaplice poświęcone polskim męczennikom, a także budynki praktyczne: dom ulgi w cierpieniu, jadłodajnia, noclegownia, dom pielgrzyma, wydawnictwo katolickie, siedziby zakonów...
Budynek i teren wokół należałby do Kościoła. Wszystko na większą chwałę Bogu, na wynagrodzenie za zniewagi wyrządzane Chrystusowi i Maryi przez wrogów Polski.
Na szczycie głównej wieży dzwonnica, pod nią nawa główna w układzie centralnym i cztery kaplice z dzwonnicami w wieżach narożnych ku czci polskich świętych: Wojciecha, Stanisława, Kazimierza, Jadwigi. Z boku - kaplice poświęcone polskim męczennikom, a także budynki praktyczne: dom ulgi w cierpieniu, jadłodajnia, noclegownia, dom pielgrzyma, wydawnictwo katolickie, siedziby zakonów...
Budynek i teren wokół należałby do Kościoła. Wszystko na większą chwałę Bogu, na wynagrodzenie za zniewagi wyrządzane Chrystusowi i Maryi przez wrogów Polski.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
a) Nie gadać, tylko robić!
b) Mieć dobrą odpowiedź na pytanie mojej 8-letniej córeczki: "Tatusiu, ale co będzie zamiast tego?"
To jest budynek który wygląda jak z innego świata w otoczeniu pozostałych.
Złe skojarzenia i wspomnienia dominacji ZSRR nad PRL są częścią historii.
Po co ja wymazywać?
Trzeba o tym pamiętać i niech będzie przestrogą dla nas.
Kościół?
No chyba byłby z niego taki potworek jak ze Świątyni Opatrzności Bożej. Idea szczytna i pożądana a efekt..... taki sobie.
Zamiast rzędów okien w wieży mogłyby być pionowe witraże, a powyżej - dzwonnica, czyli otwarta zadaszona przestrzeń.
I pomyśl o sile symbolu.
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/562509,mateusz-morawiecki-tez-chce-zburzenia-pkin.html
Ale otoczenie chyba nie teges...
Ostatnio gdy byliśmy po PeKiNem to widziałem to miejsce gdzie podpalił się ten nieszczęśnik Piotr S. - mnóstwo zniczy ( tylko nie wiem czy związanych z poparciem dla jego postępku czy z żalem nad jego szaleństwem). Poza tym mnóstwo miejsc o szemranej proweniencji, i takiej samej związanej z ludźmi tam przebywającymi.
Czy to nie dyskredytowałby samego Kościoła jako wspólnoty, jako budynku i nie obrażało samego Boga?
Mam mieszane uczucia...
A dla mnie to najmniejszy problem. Ufam, że w odpowiednim czasie pojawi się pięć zyliardów pomysłów, jak zagospodarować ten teren i absolutnie każdy będzie lepszy od pozostawienia tego dziadostwa.
Zbudować na tym miejscu coś wysokiego i nowoczesnego. Ale nie kościół.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
EDIT: Natomiast wolałbym żeby panowie Gliński i MM zajmowali się tym, co do nich należy, a nie wywoływali wydumane tematy zastępcze.
Trzeba tam postawić coś trudnego do zniszczenia.
Ambasadę USA?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia