Skip to content

Coronawirus

1143144146148149257

Komentarz

• Misiek Kamiński, cukrzyk - zarażony. Spacerował na strajku kobiet.
  • Szczepionka?
    https://www.bbc.com/news/health-54873105

90% protection.
    Testowana na 43k osób.
    Pfizer ma dostarczyć 1.2 miliarda szczepionek w przyszłym roku.
    Przechowywać trzeba w -80C, co troche utrudnia logistykę...
  • Termos z suchym lodem. -78 st.C.
  • edytowano November 2020
    E tam, fizjoterapeuta w bloku niedaleko mnie ma ciekły azot w butli, to i to nie będzie problemem
  • Moguncki BioNTech z tureckim CEO melduje , że razem z Pfajcerem na poczatku roku dają szczepionkę
    https://en.wikipedia.org/wiki/BioNTech
  • Nie będę rozbijał wątka trepa, ale dowiedziałem się dziś (Polacy dzięki temu gładko wyszli), że jest chińskie ziele:
    lianhua qingwen keli

dostępne na AliExpress. Doniesienia o stosowaniu tego są jeszcze z kwietnia!

Nie będę się wypowiadał o szczegółach, bo nie znam. W publikacjach opis działania ma wydźwięk zdecydowanie przychylny.
    qiz napisal(a):
    ... dowiedziałem się dziś ... że jest chińskie ziele ... dostępne na AliExpress.... Nie będę się wypowiadał o szczegółach, bo nie znam. W publikacjach opis działania ma wydźwięk zdecydowanie przychylny.

http://www.youtube.com/shorts/N5wWPgqYPrw

• A moją Mamę, która niedawno dowiedziała się o chorobie nowotworowej i czeka na wynik biopsji, właśnie wywalono z Narodowego Instytutu Onkologii na Wawelskiej - wraz ze wszystkimi pacjentami, spieszę donieść. Nieduży onkologiczny szpital jest bowiem przekształcany na covidowy w trybie przyspieszonym.

To tyle, jeśli chodzi o szumne zapowiedzi że w pozostałych dziedzinach medycyny fajnie jest a zwłaszcza że nie ruszą onkologicznie chorych.
  • Kwarantanna narodowa nam się kroi.
    Ciekawe, czy od jutra od 12.oo?
  • Stawiam ,że będzie tak wprowadzona by uniemożliwić marsz niepodległości w jakiejkolwiek formie .
  • A później nie będzie kolejnych świąt.
  • SigmundvonBurak napisal(a):
    Stawiam ,że będzie tak wprowadzona by uniemożliwić marsz niepodległości w jakiejkolwiek formie .
    Podobno jednak nie, w przyszłym tygodniu mają się nad tym "pochylić".
  • Brzost napisal(a):
    SigmundvonBurak napisal(a):
    Stawiam ,że będzie tak wprowadzona by uniemożliwić marsz niepodległości w jakiejkolwiek formie .
    Podobno jednak nie, w przyszłym tygodniu mają się nad tym "pochylić".
    Boje się tej KEP owskiej mowy
  • To nie był dosłowny przekaz tylko moja parafraza ;-)
  • romeck napisal(a):
    qiz napisal(a):
    ... dowiedziałem się dziś ... że jest chińskie ziele ... dostępne na AliExpress.... Nie będę się wypowiadał o szczegółach, bo nie znam. W publikacjach opis działania ma wydźwięk zdecydowanie przychylny.
    http://www.youtube.com/shorts/N5wWPgqYPrw

Publikacjach na Pubmed. Ludzie w PL to brali, towar mieli od chińskich kontrahentów biznesowych. Wyszli z kowida w 1 dzień. Także ten, szydera mową wiadomą.
    romeck napisal(a):
    czyli tak jak myślałem, D3 nic nie daje zdrowemu w temacie COronaVIrusDisease-2019
    Jak z badania przeprowadzonego tylko na ludziach chorych można wyciągnąć wnioski na temat oddziaływania na ludzi zdrowych?
  • polmisiek napisal(a):
    romeck napisal(a):
    czyli tak jak myślałem, D3 nic nie daje zdrowemu w temacie COronaVIrusDisease-2019
    Jak z badania przeprowadzonego tylko na ludziach chorych można wyciągnąć wnioski na temat oddziaływania na ludzi zdrowych?
    Raczej: jeśli zachorujesz, to co może pomóc. Łagodniejszy przebieg to statystycznie zapewne też większe prawdop. tzw. bezobjawowego.
  • polmisiek napisal(a):
    romeck napisal(a):
    na LEKKO chorych (słabe objawy), bo przecież ciężkie trafiały raczej do szpitala od razu

romeck napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    romeck napisal(a):
    na LEKKO chorych (słabe objawy), bo przecież ciężkie trafiały raczej do szpitala od razu

Nie - w badaniu brały udział tylko osoby już hospitalizowane.

"Of 50 patients treated with calcifediol, one required admission to the ICU (2%), while of 26 untreated patients, 13 required admission (50 %)"

"Z 50 pacjentów leczonych kalcyfediolem, jeden wymagał przyjęcia na oddział intensywnej terapii (2%), podczas gdy z 26 nieleczonych [kalcyfediolem] pacjentów, 13 wymagało przyjęcia [na oddział intensywnej terapii] (50%)."

Podział na grupy którym dawano kalcyfediol lub nie dawano był losowy.
  • a, sorry, pomieszało mi się (tak to jest jak się wchodzi po dwóch dniach do wątku)

myślałem, że chodzi o leczenie lekiem na dawną grypę/aktualnego parkinsona (amantadyna) przez pulmonologa Włodzimierza Bodnara z Przemyśla, co wyleczył setkę chorych...

• Matka Kurka poleciał z Twittera kolejny raz, równo tydzień od poprzedniego razu.
  • romeck napisal(a):
    a, sorry, pomieszało mi się (tak to jest jak się wchodzi po dwóch dniach do wątku)

myślałem, że chodzi o leczenie lekiem na dawną grypę/aktualnego parkinsona (amantadyna) przez pulmonologa Włodzimierza Bodnara z Przemyśla, co wyleczył setkę chorych...

wyleczył. A amantadyna działa. I jest (uwaga uwaga) stosowana przez wielu lekarzy.
  • Amantix jest bardzo polecanym lekiem w walce z kowichem.
  • qiz napisal(a):
    A amantadyna działa. I jest (uwaga uwaga) stosowana przez wielu lekarzy.
    na kowida?
    przez jakich/ których lekarzy?

• Na kowicha.
    Przez lekarzy pracujących na oddziałach kowichowych.
  • z innej beczki: firmy pogrzebowe
    Newsweek, 202011-47

Pracujemy jak przy taśmie. Liczba pogrzebów nas przytłacza. Już nie dajemy rady, musimy odmawiać. Ludzie są na nas źli, obrażają się.

Nie śpimy, nie mamy kiedy zjeść, pracujemy całą dobę bez przerwy

W Małopolsce w ubiegłych latach w październiku umierało średnio 2.700 osób, teraz ponad 2 tysiące więcej. Na Śląsku zwykle było ok. 4.000, teraz 6,7 tysięcy.

Brakuje miesc w chłodniach, więc zwłoki kładzie się na betonie.

W marcu ... w wielu regionach liczba pogrzebów spadła nawet o 30 %. Ponieważ zamknięto ludzi w domach, było mniej wypadków komunikacyjnych, ... .

Teraz wahadło odbiło się w drugą stronę.
    Trudno posądzać Lisa o trzymanie strony rządowej, dlatego cytuję. Bo przykłady (osobowe, jednostkowe) są przykre do słuchania/czytania.
    Zwłaszcza, że są specjalne procedury odbierania (z domu) ciała zakażonego kowidem.

Aaa, jest jednak negatywny wątek, na koniec:

- Z czego wynika ten opór przed spopieleniem?
    - Przestraszyli się Kościoła.
  • - Zgonów nie jest więcej niż jesienią w poprzednich latach, ale kremacji przybywa ostatnio lawinowo – komentuje pracownik krematorium. – Obserwujemy rosnącą zmianę preferowanej formy pochówku z tradycyjnego na spopielanie zwłok. Już teraz nie przyjmujemy zleceń z dnia na dzień, ale na pojutrze.

- Widzimy wzrost liczby kremacji, ale o liczbach nie chcę mówić – przyznaje pracownik spopielarni w Opolu. – Jeśli tendencja wzrostowa się utrzyma, to za dwa tygodnie zaczną się tworzyć kolejki. Podoba sytuacja jest w naszej branży w całym kraju.

Koronawirus Opolskie. Średnio 10 zgonów na dobę w regionie
    Zgodnie z przepisami sanitarnymi osoby zmarłe, które chorowały na COVID-19, mogą być skremowane lub pochowane tradycyjnie. Decyduje rodzina. W przypadku pogrzebu w trumnie obowiązują dodatkowe procedury, ciało musi być zdezynfekowane, nie wolno umyć czy ubrać zwłok.

Niektóre parafie w Polsce odmawiały już wpuszczenia trumny ze zmarłym z powodu koronawirusa do kościoła, takie pogrzeby ograniczano do uroczystości na cmentarzu.
    https://opole.naszemiasto.pl/krematoria-w-wojewodztwie-opolskim-pracuja-na-granicy/ar/c1-7984397
    ad A
    amantantydy, poszukałem i:

magazyn NATURE, 11.11.2020, artykuł równiż w .pdf
    ... is blocked by hexamethylene amiloride (HMA)6 and amantadine (AMT)7
  • Mój brat wczoraj zakończył izolację:)
    Długo gorączkował, prawie trzy tygodnie.

Z gorszych wieści: niewykluczone, że córeczka znajomej ma covid, wiek wczesnoszkolny.
  • Najwazniejsze, ze galerie handlowe otwarte!!!!! Hurra!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.