Skip to content

Coronawirus

11617192122257

Komentarz

• ms.wygnaniec napisal(a):
    W firme, z którą współpracuję, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa przez podawanie rąk, dział sieciowy wszędzie wprowadził protokół UDP!
    Informatycy na froncie walki z koronawirusem!
    (poziom abstrakcji uniemożliwia tłumaczenie osobom postronnym, co w tym abstrakcyjnym humorze jest śmieszne)
    Bez przesady.
    W UDP nie ma weryfikacji danych.
    W TCP mamy hendshake na początku i wszystko się potwierdza ack/syn.

• Notatka z rozmowy z anestezjologiem, przed chwilą.
    Nie chce mi się przepisywać na polski. Jak ktoś będzie miał pytania, pytać.

suchy kaszel, gorączka, to objawy, raczej bez kataru.
    rozcieńczać kaszel, jakieś mucosolwany

kupić polopirynę, bo działa silnie przeciwzapalnie. można polopirynę mieszać z pyralginem

nie śmiejemy się z witaminy C to bo uszczelnia śródbłonek, 200 mg na dzień,
    na początek infekcji 1000 mg musującej.

maski zakładać i w rękawiczkach robić wszystko poza domem

myć ręce po wszystkim, nie ma wybacz, myć ręcę

po przyjściu do domu kąpiel, z myciem głowy

wysoko torba i ubrania, jak w domu dzieci.

codziennie zmieniać rzeczy i prać, w pralce się wirus niszczy
    detergenty też niszczą wirusa

woda utleniona do dezynfekcji. gotowa, można odkażać ręce.

można stosować ocet do odkażania

• Zalecenia chyba dla osób szczególnie narażonych np.pracownikow ochrony zdrowia a i tak nie wszystkich, a jedynie dla pracujących w miejscach leczenia i diagnozowania coronowirusa.

Dla przeciętnego człowieka który przebywa w domu, nie przemieszcza w skupiskach ludzkich to zbytnia przesada.

Jeśli chodzi o pranie odzieży to polecam proszek Clovin Septon 2, do użytku domowego.
  • edytowano March 2020
    uhrr napisal(a):
    Moim zdaniem- Zakazenie wirusem na duza skale Polski nie ominie.
    Zeby ominęło, trzeba by zrobic juz teraz tak jak zrobił Izrael i chyba Ukraina i poniekad USA. Zamknac granice panstwa. Kto wjezdza - obowiazkowa kwarantanna. I to juz, teraz nie za dwa tygodnie.
    Ale sadze ze takiej decyzji nie bedzie, beda tylko pozorowane. Kontrole na granicy, nie kazdego- to niewiele da.

W walce jaka toczy rzad chodzi tylko i wyłacznie o

spowolnienie

rozwoju epidemii w kraju. Jesli tego sie nie osiagnie sluzba zdrowia padnie w pierwszym tygodniach. Nie bedzie mozliwe w miare normalne leczenie tysięcy zarazonych.
    100!
  • Mania napisal(a):
    Amerykański wirusolog; warto przeczytać, zwłaszcza zakończenie. Nie jest to optymistyczne. https://twitter.com/AlfaBies/status/1237808036783194112/photo/1
    o!
    przerobię na ładne...
  • Panika idzie już przez kraj.
    Po nageaniach z Włoch teraz pojawiły się nagerania o wojsku na rogatkach Warszawy, że stawiają blokady. I że powołują poborowych. Od poniedziałku stan wyjątkowy na 3 tygodnie.

Czegóż to ludzie nie wymyślą
  • Stan wyjątkowy zawsze smaczny i zdrowy
  • Powitać! I o zdrowie spytać?
  • Dziękuję :-) Od mojej ostatniej podróży samolotem mija już 13 dni, więc najprawdopodobniej nic tam nie złapałem.
    A co będzie dalej – to już w rękach Opatrzności. Z zachowaniem środków ostrożności, ale bez paniki.
  • Tak zacząłem się zastanawiać jakie mogą być pozytywy tej epidemii ,a raczej związanej z nią paniki. Otóż obecna epidemia nie jest cywilizacyjną katastrofą, śmiertelność nie jest na bardzo wysokim poziomie. Co by było przy podobnej zaraźliwości i śmiertelności na poziomie 20-30 %? A tak świat będzie bardziej gotowy na następny raz. Zapasy , procedury.
  • Ja zostaję w domu bo od wczoraj mam jakiś katarek i kaszel. Szef kazał w takich przypadkach od razu nie przychodzić do pracy żeby nie kaszleć przy innych.
  • Dyzio_znowu napisal(a):
    Ja zostaję w domu bo od wczoraj mam jakiś katarek i kaszel. Szef kazał w takich przypadkach od razu nie przychodzić do pracy żeby nie kaszleć przy innych.
    To akurat powinien być standard niezależnie od aktualnej zarazy :/
  • I przyzwolenie społeczne
  • No to zadzwoniłem do przychodni tylko po informację a oni w ciągu 5 minut wystawili mi zwolnienie do końca miesiąca i kazali siedzieć w domu.
  • Michał5 napisal(a):
    Min Szumowski
    https://twitter.com/favolaverde/status/1238368632075358208
    Ależ ten fotogram wykadrowali, że z Ani została tylko grzywka i pół oka :-(
  • Bawaria zamyka szkoły i przedszkola
  • Dajcie to do huydeparku
  • romeck napisal(a):
    mały gość niedzielny: lekarze i matka Tetesa

i fotka z artykułu
    image
    Miłą twarz ma ta pani Ania :-)
  • rząd brytyjski posłuchał Matki Kurki - kwarantanna państwa nieracjonalna/ nienaukowa
    (teraz polskie radio 24)
  • edit diecezji kaowickiej:

zawieszone wszystkie nabożeństwa poza mszami! (drogi krzyżowe, różańce, koronki , nieszpory itp)
  • A co jak kot z krótkim ogonem zamieścił komunikant KEP na stronce archidiecezji a sam się do niego nie odniósł? Czyli, zakładając, że się nie zna, co z wiernymi?
    https://www.archidiecezja.lodz.pl/2020/03/komunikat-rady-stalej-konferencji-episkopatu-polski/
  • trep napisal(a):
    A co jak kot z krótkim ogonem zamieścił komunikant KEP na stronce archidiecezji a sam się do niego nie odniósł? Czyli, zakładając, że się nie zna, co z wiernymi?
    https://www.archidiecezja.lodz.pl/2020/03/komunikat-rady-stalej-konferencji-episkopatu-polski/
    Tak samo zrobił metropolita krakowski.
  • Ile firm zbankrutuje ?
  • W szpitalach opróżniono oddziały, wstrzymano przyjęcia więc działania bardzo racjonalne.
  • Chiny ogłosiły że 95% fabryk ruszyło na nowo.

Kto miał zachorować zachorował, kto miał umrzeć umarł i wuj z całą resztą.
  • Spore kolejki do bankomatow
    Niektóre puste
  • christoph napisal(a):
    Spore kolejki do bankomatow
    Niektóre puste
    Panie z poczty potwierdzają.
  • Dziwne, bo w sklepach raczej wolą płatności kartą.

:-?

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.