@polmisek: oni tam się odwołują do tego artykułu: https://www.newscientist.com/article/mg25133462-800-myocarditis-is-more-common-after-covid-19-infection-than-vaccination/#ixzz7L4y2sG4z gdzie min czytamy: They found that, during the first 12 months of the pandemic, males aged 12 to 17 were most likely to develop myocarditis within three months of catching covid-19, at a rate of about 450 cases per million infections. i że to jest 8x więcej niż po śmiecionce. Jednak przyrost informacji o padniciąciach mamy najwcześniej w maju 2021, jakby kowida łapali dopiero od marca powiedzmy. A czemu nie było wcześniej?
Newscientist to nie jest pismo recenzowawne. W artykule powołują się na samych siebie, nie mogę się dopatrzeć tam badania naukowego. Może jakbyś mógł podać jakieś recenzowane źródło.
trep napisal(a): 2. Wczoraj wyczytałem, że 99/100 zawodników pierwszej setki jest zaszczepiona (wyjątkiem jest Dziokowić) a nik nie umar i nik nie zasłap. To może bardziej dotyczy kopaczy? Narpiew myślałem, że to może z trawą reaguje, ale jes przecież Wimbledon. To może chodzi o główkowanie?
Jake dane pokazują na 5-10 razy większą śmiertelność w sporcie w 2021 roku? Gdzie można zobaczyć wykres z zasłabnięciami?
Mała próba. Ale gdyby wybrać pierwszy 1000 sam byłbym ciekaw wyników.
trep napisal(a): Wczoraj wyczytałem, że 99/100 zawodników pierwszej setki jest zaszczepiona (wyjątkiem jest Dziokowić) a nik nie umar i nik nie zasłap.
PNi napisal(a): @Zima: no nie ma takiej możliwości jest wojna, trzeba strzelać do takich jak my z qizem i szczepić wszystkich bo inaczej będzie tsunami i armagenod.
A nie szczep się.
Tylko czy musisz ten swój antyszczepionkowy bełkot uskuteczniać na owym zacnym forum?
Edit: wychodzę z tego wątku. Nie interesuje mnie ten temat.
W pracy "Post-COVID-19 heart syndrome" opublikowanej na łamach "Cardiology Journal" polscy badacze zwracają uwagę na skalę powikłań poinfekcyjnych dotykających układu sercowo-naczyniowego.
Proces uszkodzenia serca w wyniku infekcji COVID-19 może postępować bezobjawowo, ale w konsekwencji doprowadzić nawet do niewydolności serca, a co więcej – problem ten dotyka pacjentów, którzy wcześniej nie mieli problemów natury kardiologicznej.
Taką hipotezę postawili badacze opierający się na wynikach innego badania na łamach "JAMA Cardiology". Rezonans magnetyczny wykonany u grupy 100 ozdrowieńców dwa-trzy miesiące po ostrej fazie infekcji wykazał, że aż 78 proc. badanych miało trwałe zajęcie serca, a u 60 proc. doszło do zapalenia mięśnia sercowego.
W innym badaniu, przytaczanym również przez polskich naukowców, przeprowadzonym na 139 pracownikach służby zdrowia, u 37 proc. stwierdzono cechy zapalenia mięśnia sercowego średnio po 10 tygodniach od zakażenia. Aż połowa badanych nie miała żadnych objawów COVID-19, "co wskazuje, że następstwa sercowe mogą być związane ze zmienioną lub opóźnioną odpowiedzią immunologiczną, a nawet pacjenci bezobjawowi i/lub pacjenci nieświadomi infekcji mogą cierpieć z powodu poważnych powikłań sercowo-naczyniowych w dłuższej perspektywie" – piszą autorzy pracy "Post-COVID heart syndrome". Badania przeprowadzili Aleksandra Gasecka, Michał Pruc, Katarzyna Kukula i Natasza Gilis-Malinowska.
u grupy 100 ozdrowieńców dwa-trzy miesiące po ostrej fazie infekcji wykazał, że aż 78 proc. badanych miało trwałe zajęcie serca
przeprowadzonym na 139 pracownikach służby zdrowia, u 37 proc. stwierdzono cechy zapalenia mięśnia sercowego średnio po 10 tygodniach od zakażenia
no pewnie tak ale u sportowców nie badamy grupy z ciężkim Covidem tylko ogół populacji i porównujemy dane z lat 2020 i/lub wcześniejszych vs 2021. U nas normalnie liga się rozegrała, poza zawieszonymi dwoma miesiącami w 2020 ale to potem nadrobili zdaje się.W 2021 na początku normalnie był Australian Open. A skala doniesień prasowych, filmów gdzie schodzą z boisk zaczęła rosnąć w maju 2021. @trep pytał o zasłabnięcia w pierwszej 100 tenisistów to dostał dwóch co przerwało mecz z pierwszej setki. Jeden przerwał treningi z pozycji aktualnie 139, wcześniej był maks na 25. Dodatkowo jeden chłopaczek 16 letni się zczołgał z kortu. Serio musi być w tym jakaś metodologia, żeby do czegoś dojść.
PNi, rozmawiamy, mam nadzieję, że poważnie. - Spytałem, jaka jest teza, żeby uporządkować dyskusję. - Powiedziałeś, że młodzi sportowcy coś tam. - Spytałem, czy masz jakiś wykres. - Wklejasz wykres piłkarzy. Piłkarze =/= młodzi sportowcy. Trzymajmy się wypowiedzi. Ściśle. Tak więc: Masz wykres o młodych sportowcach?
@trep: masz wykres z piłkarzami i dane źródłowe z ich wiekiem gdy umarli w 2021 i wcześniej. Dla ogółu sportowców masz dane za 2021 i tam też są piłkarze i więcej niż w pierwszym linku. piłkarze ∈ młodzi sportowcy.
PNi napisal(a): @trep: masz wykres z piłkarzami i dane źródłowe z ich wiekiem gdy umarli w 2021 i wcześniej. Dla ogółu sportowców masz dane za 2021 i tam też są piłkarze i więcej niż w pierwszym linku. piłkarze ∈ młodzi sportowcy.
Czytaj posty i na nie odpowiadaj. Masz wykres młodych sportowców to dawaj. Nie wklejaj piłkarzy, jak gadasz o sportowcach. Warto by było zdefiniować "młodzi".
PNi napisal(a): no pewnie tak ale u sportowców nie badamy grupy z ciężkim Covidem tylko ogół populacji i porównujemy dane z lat 2020 i/lub wcześniejszych vs 2021.
Aż połowa badanych nie miała żadnych objawów COVID-19, "co wskazuje, że następstwa sercowe mogą być związane ze zmienioną lub opóźnioną odpowiedzią immunologiczną, a nawet pacjenci bezobjawowi i/lub pacjenci nieświadomi infekcji mogą cierpieć z powodu poważnych powikłań sercowo-naczyniowych w dłuższej perspektywie" – piszą autorzy pracy "Post-COVID heart syndrome".
@Kuba_: czy Ty rozumiesz co cytujesz? Oni tam piszą oddzielne zdania. Jeśli zrobią rezonans 139 pracownikom medycyny to owszem mogą pokazać 37% objawów zapalenia mięśnia sercowego. Zapalenie mięśnia może przebiegać zarówno ostro jak również zupełnie bezobjawowo a na rezonansie zobaczysz zwapnienia w mięśniu. Czy zaszczepionym, tą samą metodologią robili rezonansy, czy jedynie zgłoszone NOPy liczyli? Czy w artykule który cytujesz jest grupa kontrolna? Czy próbka 139 osób jest w ogóle reprezentatywna?
@polmisek: te same badania odnoszą się do artykułu z Newscientist.
@trep: podobnie jak wcześniej z tą wodą stalking pytaniowo-forumowy uprawiasz. Masz dane i wykresy dla piłkarzy przez wiele lat oraz dla sportowców dla 2021/22. Jedno i drugie spójnie pokazuje to samo. Jak chcesz mieć taki wykres jak chcesz to go sobie zrób albo znajdź. Twój problem przecież. Znajdź jakieś błędy w tym co dostałeś. Zrób jakieś wyliczenia. Coś powinniście w sumie razem wszyscy umieć sensownego powiedzieć albo znaleźć poza argumentami epizodycznymi, ogólnymi jakimiś zarzutami bez szczególnego uzasadnienia.
edit: @trep: Zresztą już ten schemat przerabialiśmy i oczywiście, żeby nie było jak bardzo chcesz mieć dane młodych sportowców za więcej lat wstecz to za odpowiednią opłatą Ci zrobię, żeby nie było że Cię jakoś ignoruję czy coś. Podobnie jak było przy poprzedniej dyskusji, jedynie stawka wzrosła do 20kzł/mieś. Zrób zrzutkę to dostaniesz dane powiedzmy od 2010 dla sportowców, z podziałem na wiek i płeć, padnięcie i trupa. Dane zbierzemy z doniesień medialnych. Będziesz chciał lepszej jakości ale będzie Ci się podobać to kolejne miesiące pracy zamówisz. Jak nie będzie Ci się podobać to jedynie to zapłacisz i będziesz górą w dyskusji.
Tymczasem tu jest badanie wg którego Witczak wywodzi, że śmiercionki powodują większe ryzyko powikłań sercowych. Przyjęto jednolitą i jawną metodologię z baz danych. Np obrazek nr 2 pokazuje dla <40 lat większą ilość zapaleń mięśnia sercowego dla śmiercionek. Trzeba by się wczytać bardziej, może ktoś znajdzie czas: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01630-0
@Pani_Łyżeczka: wszystko jest możliwe ale: a) wiele doniesień wprost mówi o tym że padnięcia były związane ze śmiercionkami b) fenomen narósł od maja 2021 i chyba już się kończy - oczywiście mogli się bardziej tatuować albo farbę zmienić c) na zdjęciach padających nie widać tatuaży ale też nie ma zdjęć całego ciała
Komentarz
They found that, during the first 12 months of the pandemic, males aged 12 to 17 were most likely to develop myocarditis within three months of catching covid-19, at a rate of about 450 cases per million infections. i że to jest 8x więcej niż po śmiecionce. Jednak przyrost informacji o padniciąciach mamy najwcześniej w maju 2021, jakby kowida łapali dopiero od marca powiedzmy. A czemu nie było wcześniej?
Newscientist to nie jest pismo recenzowawne. W artykule powołują się na samych siebie, nie mogę się dopatrzeć tam badania naukowego. Może jakbyś mógł podać jakieś recenzowane źródło.
Nie chcą się szczepić? Niech się nie szczepio.
Chcą się szczepić? Niech się szczepio.
Wolny kraj.
edit: maks 25 w ATP, obecnie 139, Fancuz: https://sportowefakty.wp.pl/tenis/963252/dramat-czolowego-francuskiego-tenisisty-po-zaszczepieniu-sie-musial-zawiesic-kar
edit: maks 7, obecnie 76, Francuz: https://www.lequipe.fr/Tennis/Actualites/Richard-gasquet-abandonne-au-deuxieme-tour-de-l-open-d-australie/1311767
tu jakaś młodzież z poza pierwszej setki na pewno, więc tak tylko go zostawię: https://www.facebook.com/konrad.niznik.14/posts/5074902532571618
Tylko czy musisz ten swój antyszczepionkowy bełkot uskuteczniać na owym zacnym forum?
Edit: wychodzę z tego wątku. Nie interesuje mnie ten temat.
obrazek:
Inne dane źródłowe, myślę że wyszło by znacznie więcej piłkarzy trupów, w grudniu jak liczyłem młodych mężczyzn to nabiło 15: https://goodsciencing.com/covid/athletes-suffer-cardiac-arrest-die-after-covid-shot/
- Spytałem, jaka jest teza, żeby uporządkować dyskusję.
- Powiedziałeś, że młodzi sportowcy coś tam.
- Spytałem, czy masz jakiś wykres.
- Wklejasz wykres piłkarzy.
Piłkarze =/= młodzi sportowcy. Trzymajmy się wypowiedzi. Ściśle.
Tak więc:
Masz wykres o młodych sportowcach?
Możeby tu koleracyj szukać, wszak nikt nie wie co to tam w tych farbach sie kryje.
@polmisek: te same badania odnoszą się do artykułu z Newscientist.
edit:
@trep: Zresztą już ten schemat przerabialiśmy i oczywiście, żeby nie było jak bardzo chcesz mieć dane młodych sportowców za więcej lat wstecz to za odpowiednią opłatą Ci zrobię, żeby nie było że Cię jakoś ignoruję czy coś. Podobnie jak było przy poprzedniej dyskusji, jedynie stawka wzrosła do 20kzł/mieś. Zrób zrzutkę to dostaniesz dane powiedzmy od 2010 dla sportowców, z podziałem na wiek i płeć, padnięcie i trupa. Dane zbierzemy z doniesień medialnych. Będziesz chciał lepszej jakości ale będzie Ci się podobać to kolejne miesiące pracy zamówisz. Jak nie będzie Ci się podobać to jedynie to zapłacisz i będziesz górą w dyskusji.
a) wiele doniesień wprost mówi o tym że padnięcia były związane ze śmiercionkami
b) fenomen narósł od maja 2021 i chyba już się kończy - oczywiście mogli się bardziej tatuować albo farbę zmienić
c) na zdjęciach padających nie widać tatuaży ale też nie ma zdjęć całego ciała