Skip to content

Coronawirus

14142444647257

Komentarz

• Euro w górę więc nasz eksport się bardziej opłaci a import odwrotnie - taniej będzie kupić polskie. Droższe będą wycieczki do Włoch i Egiptu, ale tego lata to chyba nie jest wielki problem. Podrożeją też nieruchomości wakacyjne na Lazurowym Wybrzeżu, apartamenty w Knigtsbridge, jachty pełnomorskie, Rolexy, torebki Vuttona i studia w London School of Economics jeśli jeszcze będą.
  • marniok napisal(a):
    Myślenie magiczne wśród pacjentów jest znaną rzeczą. Sądzą że badania leczą. Im więcej TK, MR, USG, przeróżnych badań krwi, konsultacji i hospitalizacji tym są bliżej upragnionego celu (cele są różne, zdrowie i życie wbrew pozorom nie są na pierwszym miejscu).
    Warto nadmienić, że test testowi nierówny.

Mogą być albo przeciwciałowe, albo PCR. A jakby tego było mało, to one jeszcze nie są porządnie opracowane, zwalidowane, nie ma opracowanych statystyk skuteczności. A i o chorobie (np. obecność wirusa w wydzielinach na etapach choroby itd.) niewiele wiadomo.
  • Brzost napisal(a):
    romeck napisal(a):
    z wyjątkiem religijnych, gdzie do 5 osób (z księdzem)
    Ja zrozumiałem że 5 osób oprócz służby liturgicznej.

Nazwijmy sprawy po imieniu:

Żydoszataniści zakazali właśnie Mszy Świętej w Polsce.
  • qiz napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    romeck napisal(a):

Nazwijmy sprawy po imieniu:

Żydoszataniści zakazali właśnie Mszy Świętej w Polsce.

votum separatum!

KPK 904

do sprawowania mszy świętej nie jest potrzebny (żaden; ani jeden) wierny
    msze są wciąż odprawiane i mają tę samą - bo nieskończoną - wartość, bez względu na ilość wiernych

oraz
    już przeczytałem na TT o ojcu Pelanowskim, który przewidział tę "ohydę spustoszenia", czyli puste kościoły i brak dostępu do sakramentów

a pomny tłumów na Harrisie w kościołach, tłumów na ogródku w Oławie, tłumów pod oknem z szybową MB, tłumów na charyzmatykach - nie pójdę za wieszczącymi Apokalipsę

• 2 nowe zgony. Szpital przy Koszarowej we Wroclawiu
  • romeck napisal(a):
    votum separatum!

KPK 904

msze są wciąż odprawiane i mają tę samą - bo nieskończoną - wartość, bez względu na ilość wiernych
    Dokładnie. Do SPRAWOWANIA czyli przeprowadzenia sakramentu nie potrzeba nikogo poza ważnie wyświęconym księdzem.

Inna rzecz, że sakramenty są dane ludziom by z nich korzystać. Gdyby tak nie było to już by za apostołów Msza św. byłaby czymś prywatnym a nie publicznym.
  • Tylko w zachodniopomorskim wśród nowych przypadków 3 osoby, które powróciły z Hiszpanii i 2 z UK. Możliwe że wczorajszy pik to wynik akcji "powrót do domu".
  • Jak czytam takie newsy, to mi się nóż w kieszeni otwiera:
    https://tvp.info/47268365/pol-szpitala-w-kwarantannie-babcia-czterolatka-zataila-informacje
    Co ci ludzie mają w głowach?
  • Brzost napisal(a):
    romeck napisal(a):

Jest pole do kreatywności okołoliturgicznej.

Z samych funkcji ministranckich można wycisnąć z 10 albo i więcej niezbędnych osób.
  • Z bólem zrezygnowałem dziś z wyjścia i poprzestałem na transmisji z Łagiewnik. Słyszałem, że są kościoły, w których księża udzielają komunii poza Mszami, tym, którzy wcześniej uczestniczyli zdalnie.
  • Aby nie było, z mojego modelu wynika, że do 160 nowych przypadków, to znaczy jest dobrze, do 200 jest bez zmian, powyżej 200 przyspieszyło.
    Na razie było znaczące spowolnienie, utrzymanie trendu spadkowego, zobaczymy jak ograniczenia w ilości zbiorkomu się odłożą w statystyce.
  • 927/12
  • Dziś pewnie przekroczymy 1000.
  • Tylko w zachodniopomorskim wśród nowych przypadków 3 osoby, które powróciły z Hiszpanii i 2 z UK. Możliwe że wczorajszy pik to wynik akcji "powrót do domu".
    Tłumy ludzi ciągnących z rejonów o wyższym poziomie epidemii (w tym pakowane do samolotów LOT), bez testowania czy separacji po przylocie itd. Ktoś jest zaskoczony? Aby to miało sens epidemiologiczny to trzeba było odciąć granice na "sztywno" albo robić testowanie i kwarantannę w wydzielonych miejscach zanim się ludzi do domu puści...
  • edytowano March 2020
    Rolka napisal(a):
    Tylko w zachodniopomorskim wśród nowych przypadków 3 osoby, które powróciły z Hiszpanii i 2 z UK. Możliwe że wczorajszy pik to wynik akcji "powrót do domu".
    Tłumy ludzi ciągnących z rejonów o wyższym poziomie epidemii (w tym pakowane do samolotów LOT), bez testowania czy separacji po przylocie itd. Ktoś jest zaskoczony? Aby to miało sens epidemiologiczny to trzeba było odciąć granice na "sztywno" albo robić testowanie i kwarantannę w wydzielonych miejscach zanim się ludzi do domu puści...
    Co to by dało, skoro wirusa widać w testach po paru dniach od zakażenia. Tylko kwarantanna.
  • Zależy od testów OIDP. Testy na przeciwciała tak, ale te testy na wymaz z gardła można robić wcześniej. Niemniej jednak powinno się wszystkich zatrzymywać na kwarantannę i dopiero puszczać po tych 14 dniach. To jest oczywiście wysiłek organizacyjny, ale w końcu hotele zostały poopróżniane, szkoły itd. Lepiej aby nawet się rozprzestrzeniło w takim awaryjnym ośrodku niż w rodzinnych stronach takich osób, zwłaszcza, że częśc ma w 4 literach obostrzeani i łażą jak chcą...

Problem w tym, że rząd (nawet jakby chciał i był bardziej ogarniety - choć oczywiście może zawsze byc gorzej) to teraz juz niewiele może zrobić. Bez zapasów sprzętu medycznego, planów działania itd. jakie powinny być gotowe na taką okoliczność to jest partyzantka. Taka w stylu jeden karabin na trzech...
  • edytowano March 2020
    Korpo poinformowao mnie ze pracuje z domu do końca kwietnia.
    Podczas zamkniecia mam przyuczać się do procesów centralnych w US by mieć o nich jakieś pojecie na wszelki wypadek.
    Praca na pełny zegar. :]
  • wojtek napisal(a):
    romeck napisal(a):
    votum separatum!

KPK 904

Dokładnie. Do SPRAWOWANIA czyli przeprowadzenia sakramentu nie potrzeba nikogo poza ważnie wyświęconym księdzem.

Inna rzecz, że sakramenty są dane ludziom by z nich korzystać. Gdyby tak nie było to już by za apostołów Msza św. byłaby czymś prywatnym a nie publicznym.
    atotak,
    natomiast myślę, że "pięciu wiernych" jest uzgodnione z Episkopatem,
    ale i tak hejt, bo w autobusach 35, w fabrykach -dziesiąt ..
    no i od razy wysyp przepowiedni końca świata...
  • Ministranci już od dawna mają wstępa Bronisława, więc nie kąpinujcie z to służbo liturgiczno.
  • kulawy_greg napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    Wracając jeszcze do zakazów wstępu do lasu, znajome wiewiórki donoszą, że jutro będzie jakieś oficjalne stanowisko centrali. Dotychczasowe zakazy były samodzielnymi decyzjami nadleśnictw.
    To czekam na info, choć głównie w weekendy mnie to interesuje.
    Niepołomice i Nawojowa odwołały zakazy.
    https://niepolomice.krakow.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/odwolanie-zakazu-wstepu
    https://nawojowa.krakow.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/komunikat-dotyczacy-dostepnosci-lasu-i-obiektow-infastruktury-turystyczno-edukacyjnej-w-nadlesnictwie-nawojowa
    Tylko nie wiem, jak w świetle nowych rozporządzeń da się swoje prawo wejścia zrealizować.
  • @romeck Lubię takie zestawienia.
    Tutej cuś podobnego ale nie wideło tylko zabawa. Jak progeniturka szanownych bardzo się nudzi będąc w izolacji to polecam bo ciekawe.
    https://scaleofuniverse.com/

👣

🐾
    🐾

• Mordechlaj_Mashke napisal(a):
    @romeck Lubię takie zestawienia.
    Tutej cuś podobnego ale nie wideło tylko zabawa. Jak progeniturka szanownych bardzo się nudzi będąc w izolacji to polecam bo ciekawe.
    https://scaleofuniverse.com/
    syn1 znał na pamięć Universe (i dinozaurologię)... ale już trochę wyrósł
    syn2 gada do mnie.... majnkraftowo...
    więc dla mnie to ;)
  • Exspectans napisal(a):
    Jak czytam takie newsy, to mi się nóż w kieszeni otwiera:
    https://tvp.info/47268365/pol-szpitala-w-kwarantannie-babcia-czterolatka-zataila-informacje
    ludzie jak ludzie, ale lekarze? dlaczego nie badają na obecność wirusa PRZED przyjęciem do szpitala? dlaczego nie stosują procedury, która mówi, że osoby nie przebadane należy traktować jako potencjalnych nosicieli?
    "zwykła" żółtaczka oznacza wymaganie zaświadczenia o wykonanym szczepieniu od pacjenta przyjmowanego w zwykłym trybie - a teraz jest epidemia
    kto tutaj zwariował?
  • Brzost napisal(a):
    Dziś pewnie przekroczymy 1000.
    1031/14
  • KAnia napisal(a):
    Exspectans napisal(a):
    Jak czytam takie newsy, to mi się nóż w kieszeni otwiera:
    ludzie jak ludzie, ale lekarze? dlaczego nie badają na obecność wirusa PRZED przyjęciem do szpitala? dlaczego nie stosują procedury, która mówi, że osoby nie przebadane należy traktować jako potencjalnych nosicieli?
    "zwykła" żółtaczka oznacza wymaganie zaświadczenia o wykonanym szczepieniu od pacjenta przyjmowanego w zwykłym trybie - a teraz jest epidemia
    kto tutaj zwariował?
    Kwestie testowania są praktycznie wyłącznie w rękach Sanepidu (w sensie i decyzji i możliwosci zlecenia) i nie było żadnej decyzji aby testować pacjentów przed przyjęciem (nawet tych "podejrzanych" - tj. przyjmowanych z zapaleniami płuc itd.). Tak samo nie było i nie ma stałego testowania personelu medycznego - nawet tego na oddziałach zakaźnych. W efekcie końcowym będziemy mieli ujawnienia kolejnych ognisk zarażenia w placówkach medycznych - gdzie są najsłabsi. Będziemy tracić i ich i personel medyczny wyłączany do kwarantann. Kwestia czasu kiedy umrze pierwszy lekarz.

Są tu koledzy dumni "z mocy ognia" testów. Niech wyjaśnią dlaczego nasze podejście jest takie dobre. Niech wyjaśnią dlaczego od początku roku nie było potrzeby dogadać się z prywatnymi laboratoriami (Alab, Diagnostyka itd.) aby zwiększyć moce przerobowe i kupić testy.

Teraz jak zawsze w Polsce- musimy sobie radzić sami. I poradzimy sobie. Bo Polaka nawet się kijem nie dobije. Niech tylko rząd przestanie przeszkadzać- jak ostatnio, kiedy zablokował zakupy maseczek itd. na Alibabie dla prywatnych klientów z Polski...
  • Najprawdopodobniej dane maseczki z Alibabki są gówno warte, gdyż na sprzedaż porząd nych trzeba mieć polityczne przełożenie.
  • anie możnaby szyć po domach? w kraju są miliony maszyn do szycia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.