Skip to content

Ameryka w ogniu - maj 2020

1181921232451

Komentarz

• peterman napisal(a):
    W wieku 43 lat zmarł (RIP) na raka jelita Chadwick Bozeman, odtwórca roli Czarnej Pantery, króla Wakandy, w filmach Marvela.

Czerwono-czarna banda wykorzysta go teraz jako swojego męczennika.
    Że rasiści zarazili go rakiem jelita???

• edytowano August 2020
    Tomek napisal(a):
    peterman napisal(a):
    W wieku 43 lat zmarł (RIP) na raka jelita Chadwick Bozeman, odtwórca roli Czarnej Pantery, króla Wakandy, w filmach Marvela.

Czerwono-czarna banda wykorzysta go teraz jako swojego męczennika.
    Że rasiści zarazili go rakiem jelita???

Nadal trwają ustalenia linii. Na razie Lisienko CNN Tapper wrzuca fotę nieboszczyka z Kamalą Harris.
  • edytowano August 2020
    https://www.tvpinfo/49615373/postrzelony-w-kenosha-jedyne-czego-zaluje-to-ze-nie-zabilem-dzieciaka
    Gaige Grosskreutz, który został postrzelony w ramię przez Kyle'a Rittenhouse'a, mówi, że jedyne czego żałuje, to że „nie zabił dzieciaka”. Słowa te mogą pomóc Rittenhouse’owi w obronie
    image

Z ciekawosci zajrzalam jak przedstawia sprawe The Guardian ( po prostu niewiniatka)
    image

Na koniec video z zajscia jesli ktos jeszcze nie widzial:
  • Nie śledzę sprawy, ale czy dobrze rozumiem, że NIE wiadomo, kto zabił tych dwóch?
  • edytowano August 2020
    Zabil 17- latek, ale jak widac chyba na filmie- w samoobronie. Jego prawnik, Wood, powinen go wybronić.
  • Acha - a skąd ten 17-latek miał taką broń?

Przerasta mnie to wszystko.
    A na filmie niczego z samego zajścia nie widzę, dopiero chwilę po.

Ps. Tak się pytam - w przestrzeń, wiem że nikt mi nie odpowie ;)
  • uhrr napisal(a):
    Zabil 17- latek, ale jak widac chyba na filmie- w samoobronie. Jego prawnik, Wood, powinen go wybronić.
    Z nielegalnego posiadania i przewozu broni raczej nie, pytanie czy to prawdziwy zarzut i jeśli tak, to czy zmienia ocenę prawną reszty wydarzeń.

Natomiast to, że antifiarscy Rosenkrantz i Guildenstern nie żyją jest jakimś zwrotem akcji, zaczęli ginąć bandyci.
  • Aaaaaaaa,....
    To jednak jest i lepsiejsza wiadomość dzisiejszego dnia.
  • Kuba_ napisal(a):
    Natomiast to, że antifiarscy Rosenkrantz i Guildenstern nie żyją jest jakimś zwrotem akcji, zaczęli ginąć bandyci.
    Rittenhouse nie hamletyzował.
  • Armed extremist...
    Chłopak w filmach tuż sprzed tych wydarzeń opowiadał przed kamerą, że przyjechał tam pilnować porządku i w pierwszej kolejności pomagać rannym - biegał z wojskową apteczką. Broń, mówił, jest do samoobrony, bo jest niebezpiecznie.

Ja tam się nie znam, może 17-latkowie w hameryce potrafią kłamać jak z nut, ale przecież kolej jest mega autentyczny. Nawet wygląda trochę jak rubensowski aniołek ;-)
  • Ustalmy z grubsza fuckty na tyle, na ile się one przedstawiają.

Rittenhouse w tym wieku miał prawo posiadać ten konkretny rodzaj broni.

Rittenhouse nie przewiózł broni przez granicę stanu, tylko pożyczył ją od znajomego z Wisconsin.

Przez cały dzień Rittenhouse pracował jako sanitariusz-wolontariusz, bez broni o ile mi wiadomo. Udzielił nawet krótkiego wywiadu w Internecie.

Na ulice wrócił z bronią później, poproszony przez znajomego o 'manie oka' na jego firmę zagrożoną splądrowaniem i zniszczeniem.

Incydent zaczął się od tego, że motłoch usiłował mu wyrwać karabin. Rittenhouse zaczął uciekać i wtedy zaczęły padać strzały (liczne), nie ustalono jeszcze kto je oddał i czy on miał być ich celem.

Gdy Rittenhouse wywrócił się podczas ucieczki, w końcu doszło do 'właściwej' strzelaniny. Jeden z postrzelonych uderzył go w głowę deską skateboardową, drugi wycelował do niego z pistoletu. Rittenhouse oddał 7 strzałów, zabił dwóch napastników (molestatora nieletnich i wielokrotnego domobijcę) oraz poważnie ranił trzeciego (włamywacza).

Pararoksalnie dobrą robotę dziennikarską wykonała tutaj lewacki New York Times, być może jest to materiał który pomoże w uniewinnieniu chłopaka. Jak dla mnie Kyle Rittenhouse mógłby nazywać się Staś Tarkowski.

https://www.nytimes.com/2020/08/27/us/kyle-rittenhouse-kenosha-shooting-video.html
  • Rittenhouse nie strzelał pierwszy. To może przesądzić o tym, że działał w samoobronie.
  • peterman napisal(a):
    Nie jestem ekspertem od amerykańskiego prawa, ale o ile mi wiadomo, dolna granica wieku to 18 lat.
  • @peterman zatem:
    a) dobrze, że nie dał się zabić,
    b) zabił dwóch bandytów, a to na pewno odciśnie się na jego życiu, niekoniecznie pozytywnie,
    b) mam nadzieję, że jednak nie trafi do więzienia.

Ale...
    Ale gdyby na ulicę nie wrócił z bronią, to najprawdopodobniej do sprawy by nie doszło. Co zdecydowanie bardziej by mi się podobało.
    Ejmen.
  • TecumSeh napisal(a):
    peterman napisal(a):
    Nie jestem ekspertem od amerykańskiego prawa, ale o ile mi wiadomo, dolna granica wieku to 18 lat.
    Oi nie wiem. Kiedyś emablowałem jedną Amerykankę i mi opowiedziała, że pierwszą strzelbę dostała od tatusia na 13 urodziny.
  • TecumSeh napisal(a):
    peterman napisal(a):
    Z wyjątkiem strzelb/karabinów o określonej długości, które według prawa Wisconsin może posiadać osoba pomiędzy 15 a 18 rokiem życia. Tutaj jednak nie mam 100% pewności, napotkałem sprzeczne informacje.
  • edytowano August 2020
    Znajomy prosi 17 latka o ochronę jego firmy??? cdf
  • Peterman:
    Tam były dwie oddzielne sytuację jak strzelał. Najpierw jednego typa, który czymś w nie rzucił, a potem chciał go dojechać z bliska między samochodami.
    Drugą sytuacja to ta na środku drogi, gdy chłopak się wywalił.

Kurka, skoro chłopak taki praworządny, wierzyć mi się nie chce, że przed kamerami stanął z nielegalną w jego przypadku bronią.
    Tak w ogóle się zastanawiam, czy nie był to 0.22, a może pcc 9x19? Tylko ta rana ręki jakaś taka duża.
  • ferb napisal(a):
    Peterman:
    Tam były dwie oddzielne sytuację jak strzelał. Najpierw jednego typa, który czymś w nie rzucił, a potem chciał go dojechać z bliska między samochodami.
    Drugą sytuacja to ta na środku drogi, gdy chłopak się wywalił.

Kurka, skoro chłopak taki praworządny, wierzyć mi się nie chce, że przed kamerami stanął z nielegalną w jego przypadku bronią.
    Tak w ogóle się zastanawiam, czy nie był to 0.22, a może pcc 9x19? Tylko ta rana ręki jakaś taka duża.
    Tym rzucającym był jeden z zastrzelonych lub ten ranny zdaje się. Najpierw spekulowano że to Mołotow, potem że torba z nieustaloną zawartością.
  • peterman napisal(a):
    Chyba ten zastrzelony, Rosenbaum.
    posix napisal(a):
    Znajomy prosi 17 latka o ochronę jego firmy??? cdf
    17 latkowie kiedys brali udzial w wojnach.
    Ale fakt, nie powinno tak byc. Policja jest od tego. Skala chaosu (wywolanego lub samoistnego) wydaje sie byc tam ogromna
  • Chyba jednak Ameryka jest bardziej pojebana niż Europa. Poza Francją, której poziom pojebania ciężko pobić.

Co te państwa łączy? System prezydencki. Chyba polityka ma wpływ na życie większy niż sobie wyobrażamy.
  • A Niemcy?
  • loslos
    edytowano August 2020
    Niemcy muszą być pojebani, z żydowskimi dziećmi ponabijanymi osobiście na bagnety przez dziadka wśród pamiątek rodzinnych nie da się być normalnym. Ale państwo jest sprawne a życie społeczne możliwe. Może dlatego, że Republika Federalna jest tworem kobiet. Podobnie jak forum Excathedra.
  • — Adenauer była kobietą!
    — A może Angela Merkel też?
  • loslos
    edytowano August 2020
    Adenauer nie była kobietą ale wszystkie urzędniczki, właścicielki kawiarni i drobnych geszeftów, sprzedawczynie i kelnerki kobietami były. W roku 1945 Niemcy były krótsze o życie trzech milionów młodych mężczyzn a drugie tyle odbywało kurację w sanatoriach nierzadko za kołem polarnym. Denacyfikacja była szczątkowa ale jednak była, kolejne kilkaset tysięcy mężczyzn zostało wyłączone z życia społecznego. Odbyłem kilkaset godzin rozmów z niemieckimi babciami, wiele się o początkach Republiki Federalnej dowiedziałem.
  • Dzielne babcie. Przekonanie o wyższości cywilizacyjnej narodu niemieckiego oraz jego przewagi moralnej, intelektualnej i organizacyjnej nad sąsiadami, w szczególności barbarzyncami że wschodu przechowaly i wpoily młodemu pokoleniu.
  • zaraz tu wrzucę znany filmik z hajlujacą Oma,

...albo nie wrzucę
  • uhrr napisal(a):
    zaraz tu wrzucę znany filmik z hajlujacą Oma,

...albo nie wrzucę
    Spoko, pamiętamy tę historię. Alchajhitlajmer to nic śmiesznego.
  • Zwolennik Trumpa (przypuszczalnie) zastrzelony z zimną krwią w Portland minionej nocy. Komuniści wiwatują.

Ktoś zdecydował, że dwa poprzednie dni były zbyt spokojne.

https://mobile.twitter.com/MrAndyNgo/status/1299989944505569281
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.