Armed extremist... Chłopak w filmach tuż sprzed tych wydarzeń opowiadał przed kamerą, że przyjechał tam pilnować porządku i w pierwszej kolejności pomagać rannym - biegał z wojskową apteczką. Broń, mówił, jest do samoobrony, bo jest niebezpiecznie.
Ja tam się nie znam, może 17-latkowie w hameryce potrafią kłamać jak z nut, ale przecież kolej jest mega autentyczny. Nawet wygląda trochę jak rubensowski aniołek ;-)
Ustalmy z grubsza fuckty na tyle, na ile się one przedstawiają.
Rittenhouse w tym wieku miał prawo posiadać ten konkretny rodzaj broni.
Rittenhouse nie przewiózł broni przez granicę stanu, tylko pożyczył ją od znajomego z Wisconsin.
Przez cały dzień Rittenhouse pracował jako sanitariusz-wolontariusz, bez broni o ile mi wiadomo. Udzielił nawet krótkiego wywiadu w Internecie.
Na ulice wrócił z bronią później, poproszony przez znajomego o 'manie oka' na jego firmę zagrożoną splądrowaniem i zniszczeniem.
Incydent zaczął się od tego, że motłoch usiłował mu wyrwać karabin. Rittenhouse zaczął uciekać i wtedy zaczęły padać strzały (liczne), nie ustalono jeszcze kto je oddał i czy on miał być ich celem.
Gdy Rittenhouse wywrócił się podczas ucieczki, w końcu doszło do 'właściwej' strzelaniny. Jeden z postrzelonych uderzył go w głowę deską skateboardową, drugi wycelował do niego z pistoletu. Rittenhouse oddał 7 strzałów, zabił dwóch napastników (molestatora nieletnich i wielokrotnego domobijcę) oraz poważnie ranił trzeciego (włamywacza).
Pararoksalnie dobrą robotę dziennikarską wykonała tutaj lewacki New York Times, być może jest to materiał który pomoże w uniewinnieniu chłopaka. Jak dla mnie Kyle Rittenhouse mógłby nazywać się Staś Tarkowski.
@peterman zatem: a) dobrze, że nie dał się zabić, b) zabił dwóch bandytów, a to na pewno odciśnie się na jego życiu, niekoniecznie pozytywnie, b) mam nadzieję, że jednak nie trafi do więzienia.
Ale... Ale gdyby na ulicę nie wrócił z bronią, to najprawdopodobniej do sprawy by nie doszło. Co zdecydowanie bardziej by mi się podobało. Ejmen.
peterman napisal(a): Rittenhouse w tym wieku miał prawo posiadać ten konkretny rodzaj broni.
Nie jestem ekspertem od amerykańskiego prawa, ale o ile mi wiadomo, dolna granica wieku to 18 lat.
Z wyjątkiem strzelb/karabinów o określonej długości, które według prawa Wisconsin może posiadać osoba pomiędzy 15 a 18 rokiem życia. Tutaj jednak nie mam 100% pewności, napotkałem sprzeczne informacje.
Peterman: Tam były dwie oddzielne sytuację jak strzelał. Najpierw jednego typa, który czymś w nie rzucił, a potem chciał go dojechać z bliska między samochodami. Drugą sytuacja to ta na środku drogi, gdy chłopak się wywalił.
Kurka, skoro chłopak taki praworządny, wierzyć mi się nie chce, że przed kamerami stanął z nielegalną w jego przypadku bronią. Tak w ogóle się zastanawiam, czy nie był to 0.22, a może pcc 9x19? Tylko ta rana ręki jakaś taka duża.
ferb napisal(a): Peterman: Tam były dwie oddzielne sytuację jak strzelał. Najpierw jednego typa, który czymś w nie rzucił, a potem chciał go dojechać z bliska między samochodami. Drugą sytuacja to ta na środku drogi, gdy chłopak się wywalił.
Kurka, skoro chłopak taki praworządny, wierzyć mi się nie chce, że przed kamerami stanął z nielegalną w jego przypadku bronią. Tak w ogóle się zastanawiam, czy nie był to 0.22, a może pcc 9x19? Tylko ta rana ręki jakaś taka duża.
Tym rzucającym był jeden z zastrzelonych lub ten ranny zdaje się. Najpierw spekulowano że to Mołotow, potem że torba z nieustaloną zawartością.
posix napisal(a): Znajomy prosi 17 latka o ochronę jego firmy??? cdf
17 latkowie kiedys brali udzial w wojnach. Ale fakt, nie powinno tak byc. Policja jest od tego. Skala chaosu (wywolanego lub samoistnego) wydaje sie byc tam ogromna
Niemcy muszą być pojebani, z żydowskimi dziećmi ponabijanymi osobiście na bagnety przez dziadka wśród pamiątek rodzinnych nie da się być normalnym. Ale państwo jest sprawne a życie społeczne możliwe. Może dlatego, że Republika Federalna jest tworem kobiet. Podobnie jak forum Excathedra.
Adenauer nie była kobietą ale wszystkie urzędniczki, właścicielki kawiarni i drobnych geszeftów, sprzedawczynie i kelnerki kobietami były. W roku 1945 Niemcy były krótsze o życie trzech milionów młodych mężczyzn a drugie tyle odbywało kurację w sanatoriach nierzadko za kołem polarnym. Denacyfikacja była szczątkowa ale jednak była, kolejne kilkaset tysięcy mężczyzn zostało wyłączone z życia społecznego. Odbyłem kilkaset godzin rozmów z niemieckimi babciami, wiele się o początkach Republiki Federalnej dowiedziałem.
Dzielne babcie. Przekonanie o wyższości cywilizacyjnej narodu niemieckiego oraz jego przewagi moralnej, intelektualnej i organizacyjnej nad sąsiadami, w szczególności barbarzyncami że wschodu przechowaly i wpoily młodemu pokoleniu.
Komentarz
Gaige Grosskreutz, który został postrzelony w ramię przez Kyle'a Rittenhouse'a, mówi, że jedyne czego żałuje, to że „nie zabił dzieciaka”. Słowa te mogą pomóc Rittenhouse’owi w obronie
Z ciekawosci zajrzalam jak przedstawia sprawe The Guardian ( po prostu niewiniatka)
Na koniec video z zajscia jesli ktos jeszcze nie widzial:
Przerasta mnie to wszystko.
A na filmie niczego z samego zajścia nie widzę, dopiero chwilę po.
Ps. Tak się pytam - w przestrzeń, wiem że nikt mi nie odpowie
Natomiast to, że antifiarscy Rosenkrantz i Guildenstern nie żyją jest jakimś zwrotem akcji, zaczęli ginąć bandyci.
To jednak jest i lepsiejsza wiadomość dzisiejszego dnia.
Chłopak w filmach tuż sprzed tych wydarzeń opowiadał przed kamerą, że przyjechał tam pilnować porządku i w pierwszej kolejności pomagać rannym - biegał z wojskową apteczką. Broń, mówił, jest do samoobrony, bo jest niebezpiecznie.
Ja tam się nie znam, może 17-latkowie w hameryce potrafią kłamać jak z nut, ale przecież kolej jest mega autentyczny. Nawet wygląda trochę jak rubensowski aniołek ;-)
Rittenhouse w tym wieku miał prawo posiadać ten konkretny rodzaj broni.
Rittenhouse nie przewiózł broni przez granicę stanu, tylko pożyczył ją od znajomego z Wisconsin.
Przez cały dzień Rittenhouse pracował jako sanitariusz-wolontariusz, bez broni o ile mi wiadomo. Udzielił nawet krótkiego wywiadu w Internecie.
Na ulice wrócił z bronią później, poproszony przez znajomego o 'manie oka' na jego firmę zagrożoną splądrowaniem i zniszczeniem.
Incydent zaczął się od tego, że motłoch usiłował mu wyrwać karabin. Rittenhouse zaczął uciekać i wtedy zaczęły padać strzały (liczne), nie ustalono jeszcze kto je oddał i czy on miał być ich celem.
Gdy Rittenhouse wywrócił się podczas ucieczki, w końcu doszło do 'właściwej' strzelaniny. Jeden z postrzelonych uderzył go w głowę deską skateboardową, drugi wycelował do niego z pistoletu. Rittenhouse oddał 7 strzałów, zabił dwóch napastników (molestatora nieletnich i wielokrotnego domobijcę) oraz poważnie ranił trzeciego (włamywacza).
Pararoksalnie dobrą robotę dziennikarską wykonała tutaj lewacki New York Times, być może jest to materiał który pomoże w uniewinnieniu chłopaka. Jak dla mnie Kyle Rittenhouse mógłby nazywać się Staś Tarkowski.
https://www.nytimes.com/2020/08/27/us/kyle-rittenhouse-kenosha-shooting-video.html
a) dobrze, że nie dał się zabić,
b) zabił dwóch bandytów, a to na pewno odciśnie się na jego życiu, niekoniecznie pozytywnie,
b) mam nadzieję, że jednak nie trafi do więzienia.
Ale...
Ale gdyby na ulicę nie wrócił z bronią, to najprawdopodobniej do sprawy by nie doszło. Co zdecydowanie bardziej by mi się podobało.
Ejmen.
Tam były dwie oddzielne sytuację jak strzelał. Najpierw jednego typa, który czymś w nie rzucił, a potem chciał go dojechać z bliska między samochodami.
Drugą sytuacja to ta na środku drogi, gdy chłopak się wywalił.
Kurka, skoro chłopak taki praworządny, wierzyć mi się nie chce, że przed kamerami stanął z nielegalną w jego przypadku bronią.
Tak w ogóle się zastanawiam, czy nie był to 0.22, a może pcc 9x19? Tylko ta rana ręki jakaś taka duża.
Ale fakt, nie powinno tak byc. Policja jest od tego. Skala chaosu (wywolanego lub samoistnego) wydaje sie byc tam ogromna
Co te państwa łączy? System prezydencki. Chyba polityka ma wpływ na życie większy niż sobie wyobrażamy.
— A może Angela Merkel też?
...albo nie wrzucę
Ktoś zdecydował, że dwa poprzednie dni były zbyt spokojne.
https://mobile.twitter.com/MrAndyNgo/status/1299989944505569281