Zostali znacjonalizowani via PFR i nabrali łyk świeżego powietrza. Wcześniej stosowali ucieczkę do przodu, co odbijało się negatywnie na jakości i terminowości i, jak to często bywa, groziło upadłością.
Teraz trudne chwile przeżywa konkurencja z Nowego Sącza.
Wiosenny offtop - przez wieki typowy widok polskiej prowincji - orka w zagony, przywrócenie do kultury, polegało na takiej orce, gdzie zasypywano niejako dookoła istniejącą bruzdę, najczęściej 4 skibami z każdej strony, nowa bruzda powstawała środkiem dotychczasowego zagonu.
A może już casz na rozpoczęcie prac nad polską bronią nuklearną?
Cheba jesteśmy bogatsi, mądrzejsi, na wyższym poziomie technicznym i bardziej odpowiedzialni niż taki zas*any Iran czy Korea Północna?
Kolejowa rewolucja z Polski. Pociąg unosi się nad torami
Rozwój technologii kolejowej sprawia, że podróże pociągami są coraz bardziej atrakcyjne. Jedna z polskich firm, Nevomo, opracowała technologię MagRail, która może być stosowana na istniejących torach. Dzięki niej pociągi unoszą się nad torami.
Polska firma Nevomo stara się zrewolucjonizować kolej. We wtorek 5 września odbyła się oficjalna prezentacja technologii MagRail. Jest to pierwsze na świecie rozwiązanie, które pozwala na wdrożenie koncepcji lewitacyjnej kolei magnetycznej na istniejących już torach.
MagRail ma być technologią konkurencyjną dla znanych już rozwiązań, takich jak m.in. Maglev czyli elektrodynamiczna kolej magnetyczna. Przewagą polskiej technologii ma być znacznie niższy koszt jej wdrażania. Wynika on z faktu, że można ją stosować na istniejących już trasach kolejowych, bez konieczności ich modernizacji czy też budowy nowych linii.
nooo taaa, w Gliwicach najmocniejsze obecnie naukowe geny to te ze Lwowa,
Troplowitz, choc z Gliwic, to realizował sie gdzie indziej , została jeszcze odlewnia żeliwa jako genius loci
Oferta polskiego konsorcjum, którego liderem jest Creotech Instruments, została wybrana 24 listopada 2023 roku przez Europejską Agencję Kosmiczną (ESA) do przygotowania Fazy 0/A dla najważniejszej europejskiej misji związanej z mapowaniem Księżyca. Celem projektu Twardowski jest zapewnienie precyzyjnych danych pozwalających na wykorzystanie, pod koniec bieżącej dekady, zasobów na powierzchni naturalnego satelity Ziemi.
@W_Nieszczególny powiedział(a):
Celem projektu Twardowski jest zapewnienie precyzyjnych danych pozwalających na wykorzystanie, pod koniec bieżącej dekady, zasobów na powierzchni naturalnego satelity Ziemi.
@W_Nieszczególny powiedział(a):
Celem projektu Twardowski jest zapewnienie precyzyjnych danych pozwalających na wykorzystanie, pod koniec bieżącej dekady, zasobów na powierzchni naturalnego satelity Ziemi.
O co chodzi? Przenosimy kopalnie na Księżyc?
Od 30 lat słyszę, że na księżycu są ogromne złoża helu 3, który by się nadał.
Skąd ja wiedziałem, hehe, że zapodasz tabletki Mendelsona w wykonaniu twojego i mojego! ulubieńca, Tomka Lehrera, któren absolutnie rządzi. Tutej inna wersja tylko troszki faster:
A w tomacie kwestii księżycowej, o której Szturmowiec.Rzplitej wspomina - naprawdę polecam podkaścik, któren obejmywa, wszyskie aspekta księżycowe, nawet prawne, z jakiemy luckość borykać się będzie tera i w przyszłości.
.
.
.
Na zachętę: "Helium-3 on the moon is worth $4 billion per ton. It's the most valuable thing in space," Gerald Kulcinski, professor emeritus of nuclear engineering at the University of Wisconsin and former director of the Fusion Technology Institute, says.
And that is, what's the answer to the question of what could be more valuable than a moon crater full of diamonds?"
But which countries, which companies, would get the right to extract those resources?"
Ha!!
.
.
.
w watku o energii pisaliśmy krótko o ropie z Kazachstanu
zapytałem się siebie samego, czy Baku to ważny ośrodek polskiej gospodarki przed wojną światową? pierwszą w dodatku?
tak!
jednak najbogatszy Polak to jednak nie tylko Baku i ropa
Komentarz
Najlepsze światłowody z Polski zagrożone.
Mają dostać kasę z biura Żalka
Znaczy z otrąb, z otrębów
Wynalazek z Polski
https://dobrewiadomosci.net.pl/1039-mlynarz-z-zambrowa-na-mace-by-zbankrutowal-wiec-wymyslil-talerze-z-otrab/
https://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/pesa-zbuduje-pociagi-duzych-predkosci-dla-czeskiego-regiojet-112595.html
Doświadczenie przyda się na linie powstałe w związku z CPK.
Wcześniej stosowali ucieczkę do przodu, co odbijało się negatywnie na jakości i terminowości i, jak to często bywa, groziło upadłością.
Teraz trudne chwile przeżywa konkurencja z Nowego Sącza.
Wiosenny offtop - przez wieki typowy widok polskiej prowincji - orka w zagony, przywrócenie do kultury, polegało na takiej orce, gdzie zasypywano niejako dookoła istniejącą bruzdę, najczęściej 4 skibami z każdej strony, nowa bruzda powstawała środkiem dotychczasowego zagonu.
Polska planuje misję bezzałogową wokół Księżyca.
https://space24.pl/polityka-kosmiczna/polska/polska-misja-na-orbite-ksiezyca-mozliwa-przed-koncem-dekady
To jakiś kosmos.
Minister Ociepą to sprawił
A może już casz na rozpoczęcie prac nad polską bronią nuklearną?
Cheba jesteśmy bogatsi, mądrzejsi, na wyższym poziomie technicznym i bardziej odpowiedzialni niż taki zas*any Iran czy Korea Północna?
👣
🐾
🐾
First things first. Najpierw wróg wewnętrzny.
Kolejowa rewolucja z Polski. Pociąg unosi się nad torami
Rozwój technologii kolejowej sprawia, że podróże pociągami są coraz bardziej atrakcyjne. Jedna z polskich firm, Nevomo, opracowała technologię MagRail, która może być stosowana na istniejących torach. Dzięki niej pociągi unoszą się nad torami.
Polska firma Nevomo stara się zrewolucjonizować kolej. We wtorek 5 września odbyła się oficjalna prezentacja technologii MagRail. Jest to pierwsze na świecie rozwiązanie, które pozwala na wdrożenie koncepcji lewitacyjnej kolei magnetycznej na istniejących już torach.
MagRail ma być technologią konkurencyjną dla znanych już rozwiązań, takich jak m.in. Maglev czyli elektrodynamiczna kolej magnetyczna. Przewagą polskiej technologii ma być znacznie niższy koszt jej wdrażania. Wynika on z faktu, że można ją stosować na istniejących już trasach kolejowych, bez konieczności ich modernizacji czy też budowy nowych linii.
jako bonus twarzyczka min Jabłońskiego z Raci Borza
Ale że Woz będzie promował polską Soft Power to się nie spodziewałem!
Edytka:
Tutaj do odsłuchania:
Jeszcze jedna pozytywna y interesująca wiadomość z Polski: satelita z Gliwic.
https://www.wnp.pl/tech/satelita-z-gliwic-pomoze-w-gromadzeniu-danych,768748.html
Niech żyje politechnika lwowska
A to nie Politechnika Lwowska, tylko firma KP Labs.
Według mojego OZI to firma powiązana z gliwicką firmą Future Processing.
nooo taaa, w Gliwicach najmocniejsze obecnie naukowe geny to te ze Lwowa,
Troplowitz, choc z Gliwic, to realizował sie gdzie indziej , została jeszcze odlewnia żeliwa jako genius loci
Ciąg dalszy "Poland can into space"
https://space24.pl/przemysl/sektor-krajowy/polska-misja-ksiezycowa-creotech-zrealizuje-projekt-twardowski?_gl=1*m1zmlo*_ga*NjcxOTkwODQ4LjE3MDA0ODM5MDg.*_ga_V9HJHCHWER*MTcwMDkwODk5Mi4xMi4wLjE3MDA5MDg5OTIuMC4wLjA.*_ga_74VRD6CCXR*MTcwMDkwODk5Mi4xMi4wLjE3MDA5MDg5OTIuMC4wLjA.
Oferta polskiego konsorcjum, którego liderem jest Creotech Instruments, została wybrana 24 listopada 2023 roku przez Europejską Agencję Kosmiczną (ESA) do przygotowania Fazy 0/A dla najważniejszej europejskiej misji związanej z mapowaniem Księżyca. Celem projektu Twardowski jest zapewnienie precyzyjnych danych pozwalających na wykorzystanie, pod koniec bieżącej dekady, zasobów na powierzchni naturalnego satelity Ziemi.
O co chodzi? Przenosimy kopalnie na Księżyc?
Od 30 lat słyszę, że na księżycu są ogromne złoża helu 3, który by się nadał.
tja, nie tylko helium
Twardoskium i inne pierviastkium tam są
Cała tablica Mendelejewa
Skąd ja wiedziałem, hehe, że zapodasz tabletki Mendelsona w wykonaniu twojego i mojego! ulubieńca, Tomka Lehrera, któren absolutnie rządzi. Tutej inna wersja tylko troszki faster:
A w tomacie kwestii księżycowej, o której Szturmowiec.Rzplitej wspomina - naprawdę polecam podkaścik, któren obejmywa, wszyskie aspekta księżycowe, nawet prawne, z jakiemy luckość borykać się będzie tera i w przyszłości.
.
.
.
Na zachętę: "Helium-3 on the moon is worth $4 billion per ton. It's the most valuable thing in space," Gerald Kulcinski, professor emeritus of nuclear engineering at the University of Wisconsin and former director of the Fusion Technology Institute, says.
And that is, what's the answer to the question of what could be more valuable than a moon crater full of diamonds?"
But which countries, which companies, would get the right to extract those resources?"
Ha!!
.
.
.
Warto --------------> https://www.wbur.org/onpoint/2023/09/25/moon-planets-space-travel-united-states-race
👣
🐾
🐾
Tom Lehrer to ten od trucia gołębi w parku?
On tylko o tym śpiewał.
Ładnie śpiewa ale jakby słuchać samego dźwięku, bez obrazków, to nic nie idzie zrozumieć.
Co to ma niby dać?
To samo, co przy słuchaniu "pop-corn" songu?
w watku o energii pisaliśmy krótko o ropie z Kazachstanu
zapytałem się siebie samego, czy Baku to ważny ośrodek polskiej gospodarki przed wojną światową? pierwszą w dodatku?
tak!
jednak najbogatszy Polak to jednak nie tylko Baku i ropa
Karol Jaroszyński
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kim-byl-najbogatszy-polak-w-historii-niewielu-ludzi-wie-o-jego-istnieniu/51dntn0
Wacek Holewińszczak nawet o niem książkę ostatnio napisał, ażeby:
https://dzieje.pl/rozmaitosci-historyczne/waclaw-holewinski-karol-jaroszynski-byl-wizjonerem