Prezydent RP Andrzej Duda zwyciężył w drugiej turze polskich wyborów prezydenckich w USA, uzyskując 54,96 proc. głosów. Kandydat KO Rafał Trzaskowski otrzymał 45,04 proc. głosów.
Michał5 napisal(a): skoro korwiniści wytypowali Bosaka , to debile.
Nie wytypowali. Wyjaśnię, jak to było. Otóż oni zorganizowali prawybory. Wystartował JKM, wystartował Dziambor i jeszcze ktoś trzeci z partii KORWiN-Wolność. No i głosy się podzieliły, przez co do ostatniej tury weszli Braun i Bosak. Dzięki temu wygrał Bosak. To nie była nominacja.
Teoretycznie powinnam być przygotowana. Tylko dlaczego ponownie jestem tak zszokowana?
Ach, i niech mi tu nikt nie wciska kitu, że WSI-24 i jego propaganda nie mają wpływu na wybory ludzi. W Zakopanem właściciele pensjonatów jeździli po swoich obiektach i tłumaczyli swojemu personelowi, dlaczego nie należy głosować na Dudę. Powołując się dokładnie na argumenty tej stacji - "niech pani obejrzy TVN-24, dobrze radzę. Oni nas wykończą - są bez kasy".
Ilu tutejszych przekonali - oczywiście nie wiem. Ale w urnie OKW, do której wrzucałam swój głos (poza mną tylko kilkanaście osób pozamiejscowych), tych z krzyżykiem na drugim miejscu było naprawdę dużo.
A mie przekonali jacyś tam panowie doktorowie socjopatii na wieczorku wybornym, że druga tura prezydenckich to taki plebiscyt, w którym pytanie jest jedno: Za PiS czy p-ko PiS?
I za PiS, jak widać, jest połowa głosiujących, miejmyż nadzieję, że większa. Po drugiej zaś stronie stoi multikulturowa i heterogeniczna zbieranina, której nie spaja nic poza byciem p-ko n-plowi.
Mniej więcej więc to samo jak w Sejmasie przy wyborze Narutowicza.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A mie przekonali jacyś tam panowie doktorowie socjopatii na wieczorku wybornym, że druga tura prezydenckich to taki plebiscyt, w którym pytanie jest jedno: Za PiS czy p-ko PiS?
A PiS jakoś tego nie zauważył. Kaczyński! Na emeryturę.
A z tych wyników wynika, że jeśli PiS myśli o umocnieniu władzy i jakiejkolwiek szansie na zmianę konstytucji, to bez repolonizacji mediów i nieco ostrzejszego kursu w niektórych sprawach, się to zwyczajnie nie uda.
Zrobiłem prognozę dla każdej komisji wyborczej w Polsce na podstawie I tury i przepływów elektoratów. Po zsumowaniu wszystkich komisji wyszło mi Duda 9 415 011 Czacha 9414253 Miał być remis i jest. Porównałem to z wynikami u mnie w miasteczku (wynik bliski remisu, 5 lat temu 50,7 dla Dudy),i jesteśmy nad kreską o 231 głosów na 6300 głosów ważnych, czyli gdyby wszędzie zaistniały takie różnice, to mamy 700 000 głosów więcej. Jeśli ktoś może niech poda wynik ze swojej komisji. Może być gmina w całości albo powiat.
W miasteczku jest kilka obwodów głosujących tak jak wioski (miażdżące wygrane kandydatów dobrej zmiany) i kilkanaście liczniejszych, w których kandydaci opozycyjni wygrywają kikoma punktami. Jak na razie tendencja pozytywna potwierdziła się we wszystkich siedmiu komisjach, które sprawdziłem. W przypadku komisji "miejskich, z wygraną Trzaskowskiego, jest to wynik dla niego średnio o 1,3 pkt. niższy. W obwodach "wiejskich" ta różnica odbiega wyraźnie na plus, zwykle ok. 5-6 pkt. przewagi Dudy ponad prognozę. Inne obwody w prognozie: Warszawa Duda 321531 Czacha 674863 Warszawa Ochota D-14176 T(C)-31297 Wilanów D-5106 TC-18357 Przedszkole nr 420, Św. Urszuli Ledóchowskiej 8, 02-972 Warszawa D-185 TC-693 Każdy ponad prognozę to przewaga Dudy.
Moja prognoza przepływów kandydatów, którzy odpadli w I turze KB: D-44,5 T-,25,4 Hołownia i KK: D-10 T-85 Żółtek i Witkowski D-30 T-50 Biedroń i Tanajno D-0 T-100 Jakubiak D-100 T-0
Komentarz
phi
Tylko dlaczego ponownie jestem tak zszokowana?
Ach, i niech mi tu nikt nie wciska kitu, że WSI-24 i jego propaganda nie mają wpływu na wybory ludzi.
W Zakopanem właściciele pensjonatów jeździli po swoich obiektach i tłumaczyli swojemu personelowi, dlaczego nie należy głosować na Dudę. Powołując się dokładnie na argumenty tej stacji - "niech pani obejrzy TVN-24, dobrze radzę. Oni nas wykończą - są bez kasy".
Ilu tutejszych przekonali - oczywiście nie wiem.
Ale w urnie OKW, do której wrzucałam swój głos (poza mną tylko kilkanaście osób pozamiejscowych), tych z krzyżykiem na drugim miejscu było naprawdę dużo.
I za PiS, jak widać, jest połowa głosiujących, miejmyż nadzieję, że większa. Po drugiej zaś stronie stoi multikulturowa i heterogeniczna zbieranina, której nie spaja nic poza byciem p-ko n-plowi.
Mniej więcej więc to samo jak w Sejmasie przy wyborze Narutowicza.
(nie wiem, czy tak dokładnie statystykuje)
Przepływy, i tak obarczone błędem wstydu, mogą mieć sondazownie
Duda 9 415 011
Czacha 9414253
Miał być remis i jest. Porównałem to z wynikami u mnie w miasteczku (wynik bliski remisu, 5 lat temu 50,7 dla Dudy),i jesteśmy nad kreską o
231 głosów na 6300 głosów ważnych,
czyli gdyby wszędzie zaistniały takie różnice, to mamy 700 000 głosów więcej.
Jeśli ktoś może niech poda wynik ze swojej komisji. Może być gmina w całości albo powiat.
duda 50,8
trzask 49,2
Szacunek dla Dudy i jego sztabu, że dali radę.
Ciężkie czasy przed nami. Następny przystanek - listopadowe wybory w US.
Inne obwody w prognozie:
Warszawa
Duda 321531 Czacha 674863
Warszawa Ochota D-14176 T(C)-31297
Wilanów D-5106 TC-18357
Przedszkole nr 420, Św. Urszuli Ledóchowskiej 8, 02-972 Warszawa D-185 TC-693
Każdy ponad prognozę to przewaga Dudy.
absencja (nie poszło na II turę):
100.000 wyborców Bosaka
240.000 wyborców Hołowni
140.000 wyborców Kosiniaka-K.
czyli antypisizm konfederatów większy niż antyelgiebetyzm...
miazga (załamka) u zeteselowców
Mały plusik dla PAD
KB: D-44,5 T-,25,4
Hołownia i KK: D-10 T-85
Żółtek i Witkowski D-30 T-50
Biedroń i Tanajno D-0 T-100
Jakubiak D-100 T-0
Wyraźny plus dla PAD