JP II i TK
"Aborcja eugeniczna niezgodna z Konstytucją."
Bogu niech będą dzięki!
+
Bogu niech będą dzięki!
+
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
najlepsza wiadomość dnia:)
Hura2! "despite Democratic boycott" -- paradne. Ale to hura2, to dopiero jakiś etap. W poniedziałek ma być finale grande.
Czwartek, 22 października 2020
XXIX tydzień Okresu Zwykłego
I tydzień psałterza
Wspomnienie obowiązkowe św. Jana Pawła II, papieża, przypadające w rocznicę uroczystej inauguracji pontyfikatu.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Nareszcie.
Wspaniała wiadomość.
w Ustawie pozostają jeszcze dwa punkty dające możliwość aborcji:
- koszer, katolicka z moralności, czyli wybór między życiem matki a płodu, czyli nie ratujemy nowego życia kosztem utraty życia matki (zagrożenie życia matki)
- z powodu gwałtu; poczęcia w wyniku przestępstwa
Jeżeli ja, romeck, mam możliwość uratowania życia, ale TYLKO jednego, a jest dwie, kilka osób do uratowania, to MUSZĘ zdecydować kogo!
I to jest codzienność np. ratowników, lekarzy, ale i mnie, gdybym się znalazł w takiej sytuacji.
Trochę dla Costnera i Kutschera, trochę do snu, obejrzałem film o ratownikach straży przybrzeżnej. I Kiedy chłopaki po treningach myśleli, że są młodymi bogami, trener pokazuje filmy z akcji ratowniczych: na morzu, kuter płonie i tonie, fale trzymetrowe, dwudziestu ludzi.... i musisz WYBRAĆ, kogo wyciągnąć.
W sytuacji (Ustawa z 1993) zagrożenia życia kobiety.... Trudne sytuacje, ale nie uważam przepisu za starozakonny, ale i nowozakonny.
A na fejsiku oczywiście wielkie wycie i powrót znaczków "piekło kobiet" itp - w duże mierze oczywiście wśród tych, co jeszcze niedawno krzyczeli "koń-sty-tu-cja".
E u ro py
Na dłuższą metę - jak długo uda się "utrzymać pion" w społeczeństwach od kilku pokoleń nie mających już dostępu do prawdziwej wiary i sakramentów? Oczywiście istnieje krytykowana tu i ówdzie koncepcja "anonimowego chrześcijaństwa" - być może coś jednak w tym jest..