W_Nieszczególny napisal(a): Na pewno jednak sporo winy w apostazji pana Polaka miała lawendowa mafia kryjąca Paetza.
Prawie każdy, kto dokonuje formalnej lub faktycznej apostazji twierdzi, że dalej wierzy w Boga, ale przestał akceptować Zły Kościół Katolicki.
Czy zatem konwertował do innego wyznania chrześcijańskiego (protestanci, prawosławni)? A może do innej Religii Księgi (muzułmanie, żydzi)? A choć na poważnie do jakiejś znaczącej religii orientalnej?
Bo jeśli nie, to podawany powód jest trzecim rodzajem prawdy wg klasyfikacji ks. Tischnera
W_Nieszczególny napisal(a): Na pewno jednak sporo winy w apostazji pana Polaka miała lawendowa mafia kryjąca Paetza.
Prawie każdy, kto dokonuje formalnej lub faktycznej apostazji twierdzi, że dalej wierzy w Boga, ale przestał akceptować Zły Kościół Katolicki.
Czy zatem konwertował do innego wyznania chrześcijańskiego (protestanci, prawosławni)? A może do innej Religii Księgi (muzułmanie, żydzi)? A choć na poważnie do jakiejś znaczącej religii orientalnej?
Bo jeśli nie, to podawany powód jest trzecim rodzajem prawdy wg klasyfikacji ks. Tischnera
... albo Kościoły polsko-katolickie, które różnią się TYLKO 'wyzwoleniem' spod "tyranii" KEP, a papieża nadal wymieniają w modlitwie eucharystyczej (KEP nie, Bóg z papieżem tak!)
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Mam wrażenie, że te stare, długie formy, były przemyślane i — z przeproszeniem — przemodlone. A teraz to plecie co mu ślina na język przyniesie, jakby ścigał się z influencerkami na kliki i zasięgi.
+1
Spasajte, ale wysłuchawszy treści + tej drugiej uzupełniającej nie zauważyłem zbyt wielu kontrowersji w centrum sedna jądra wypowiedzi, a wręcz trochę wartościowych. No ale this is Internety. Nie ma zmiłuj, nie tak to powinno wyglądać. Kontekst sytuacyjny, logorea autora + dziwny stan ducha w jaki popada się gdy social media wejdą za głęboko - mogą zepsuć i najlepszą treść.
Mogło być dobrze, wyszła pożywka dla wrogów i dezorientacja ze zgorszeniem dla pobieżnie obserwujących człowieka.
natenczas napisal(a): .. nie tak to powinno wyglądać. Kontekst sytuacyjny, logorea autora + dziwny stan ducha w jaki popada się gdy social media wejdą za głęboko - mogą zepsuć i najlepszą treść.
Mogło być dobrze, wyszła pożywka dla wrogów i dezorientacja ze zgorszeniem dla pobieżnie obserwujących człowieka.
No, podobnie by można skomentować papieża Franciszka! Zwłaszcza po jego ostatnim wywiadzie w filmie.
Zdecydowałem się na złożenie do Sejmu projektu noweli ustawy o planowaniu rodziny, który uwzględniając wskazania TK przewiduje wprowadzenie nowej przesłanki przywracającej możliwość przerwania ciąży jedynie w przypadku wystąpienia tzw. wad letalnych.
A Nasz Dziennik na to na puerwszej stronie:
LISTA HAŃBY PAD zaproponował sporządzenie listy chorób kwalifikujących dzieci poczęte do aborcji. To może otworzyć drogę do eutanazji.
Z o. Szustakiem jest jeszcze taki myk, że on ma straszne problemy z przyjmowaniem krytyki. Widać to w wielu filmikach. Zwykle to OIDP określał jako "fala hejtu". Może to być, jak to się modnie mówi, jakiś nieprzepracowany problem z osobowością i mam wrażenie, że w tym może leżeć przyczyna.
Zauwazcie punkt "powodu ciężkiego i nieodwracalnego uszkodzenia płodu, które prowadzi do śmierci dziecka. " To oznacza w praktyce KAZDE ciezkie uposledzenie,ktore nie doprowadzi do smierci zaraz po porodzie trzeba rodzic, bo przeslanka o smierci wowczas nie obowiazuje. TO SCIEMA, KTORA CHCA UCISZYC SPOLECZENSTWO. Perfidnie sformulowane, aby na pierwszy rzut oka wygladalo dobrze. Diabel tkwi w szczegolach! Kto bedzie ocenial przypadki? Lekarz z klauzula sumienia?
(z profilu organizatorek #str..kob.., organizatorka; ciekawe, kiedy się kapną co do mnie...(
To samo dziś napisałem do drugiego katocelebryty Samołyka, który poparł p. Szustaka i teraz robi wszystko, by go kryć do kąda i nie pokazać, że popełnił błąd. A może grzeje się w cieple kolegi celebryty.
Jakiś czas temu – zdaje się, że okolicznościowo, po śmierci Raspaila – przeczytałem wreszcie "Obóz świętych" i od tamtej pory za każdym razem, gdy słyszę taką mowę-trawę jak u o. Szustaka czy też usilne próby zachowywania równowagi, pełne obaw przed urażeniem kogoś, jak np. u wspomnianego Samołyka, to przed oczyma stają mi ci wszyscy kaznodzieje z powieści prowadzący ludzi na manowce, nad przepaść. Właśnie tą mową-trawą, pacyfizmem, wołaniem o dialog...
Pragnienie dogadania się z wszystkimi i bycia przez wszystkich akceptowanym zawsze było uznawane w duchowości chrześcijańskiej jako jedna z twarzy pychy
Po raz kolejny proszę też wszystkich Was, Drodzy Księża, nie promujcie Komunii Świętej na rękę. Wszędzie, gdzie to możliwe, niech będą przygotowane stabilne klęczniki (balaski), aby każdy wierny mógł w pełni bezpiecznie i adoracyjnie przyjmować prawdziwe Ciało Pana. Główną naszą odpowiedzią na zniewagi i bluźnierstwa wobec Pana Boga ma być pełne, także zewnętrzne, oddanie chwały Panu. Odpowiednia postawa przy Komunii Świętej też jest tego znakiem.
Komentarz
Nieformalnie związal sie z kobietą, przyjmujac jej nazwisko.
Zaznaczę, że bap i tw forumkowali już „po robocie”.
Spasajte, ale wysłuchawszy treści + tej drugiej uzupełniającej nie zauważyłem zbyt wielu kontrowersji w centrum sedna jądra wypowiedzi, a wręcz trochę wartościowych.
No ale this is Internety. Nie ma zmiłuj, nie tak to powinno wyglądać. Kontekst sytuacyjny, logorea autora + dziwny stan ducha w jaki popada się gdy social media wejdą za głęboko - mogą zepsuć i najlepszą treść.
Może to być, jak to się modnie mówi, jakiś nieprzepracowany problem z osobowością i mam wrażenie, że w tym może leżeć przyczyna.
tak satanistki odpowiadają na ruch prezydenta (z profilu organizatorek #str..kob.., organizatorka; ciekawe, kiedy się kapną co do mnie...(
wiem, że teraz czasu nie mają...
To samo dziś napisałem do drugiego katocelebryty Samołyka, który poparł p. Szustaka i teraz robi wszystko, by go kryć do kąda i nie pokazać, że popełnił błąd. A może grzeje się w cieple kolegi celebryty.
Ale jak? Bez tłumów?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Szkoda, że Stara Gwardia już nam wymiera.
Ostatnio ks. bp Zawitkowski.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia