Skip to content

JP II i TK

179111213

Komentarz

• edytowano October 2020
    christoph napisal(a):
    To nie ręka i nie przyjmowanie na rękę Komunii jest oznaką braku szacunku.
    Także tak uważam.
    Zrobiłem kolaż na Insta, ponieważ spodobał mi się sposób arcybiskupa na przebłaganie za bezczeszczenie świątyń i zakłócanie mszy - na kolana! adoracja! do ust!

• Pan Bóg wymaga od człowieka dobrej woli. Dlatego nie daje argumentów, które by nawet złą wolę mogły przełamać.
  • JORGE napisal(a):
    Przyjrzałem się trochę działalności Szustaka. Sorki, ale jeżeli kiedykolwiek was ten głąb kupił to macie problem. Ten człowiek jest dawano poza Kościołem. To nie jest ksiądz katolicki, a formalnie to nie zostało potwierdzone tylko ze względów na trudne czasy.
    No teraz to i ja wiem, ale 4 lata temu to nie było takie oczywiste - dla mnie. Jeśli w nagraniach sprzed 4 lat coś widać, wskaż proszę.
  • edytowano October 2020
    Ło, tu mamy spis osobowy Zakony Celebsów:
    https://misyjne.pl/apel-ksiezy-5-x-nie-5-x-tak/
    O. Szustak na liście. I wielu jego braci Psów Pańskich.
    Bracie Hieronimie, czas na kasatę.
  • Kuba_ napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Przyjrzałem się trochę działalności Szustaka. Sorki, ale jeżeli kiedykolwiek was ten głąb kupił to macie problem. Ten człowiek jest dawano poza Kościołem. To nie jest ksiądz katolicki, a formalnie to nie zostało potwierdzone tylko ze względów na trudne czasy.
    No teraz to i ja wiem, ale 4 lata temu to nie było takie oczywiste - dla mnie. Jeśli w nagraniach sprzed 4 lat coś widać, wskaż proszę.
    No które filmy kiedy były to nie sprawdzałem. Możliwe, że skoncentrowałem się na nowych. Ale nie raził ciebie ten luzik i bycie wporzo, takie plastikowe ?
  • romeck napisal(a):
    KAnia napisal(a):
    A kolega przeczytał w ogóle ten tekst, który wkleił?
    Tak, cały list.
    (Jest to (służbowy) list biskupa do podległych mu prezbiterów w jego diecezji. Tylko wydrukowany w NDz.)

Wiem przecież.
  • christoph napisal(a):
    Kolejna zmiana loga na Facebooku. Tym razem miasto
    https://www.facebook.com/279931525371650/posts/3692170617481040/
    Doktor Wyspa tym razem przegiął pałę.
  • romeck napisal(a):
    zgrzyt napisal(a):
    Bezczeszczenie świątyń to prosta konsekwencja bezczeszczenia Najświętszego Sakramentu, przez Komunie na rękę. To zabiera łaskę Boga z tej ziemi, a moc diabła w te kilka miesięcy tak wzrosła, że może już to, co było nie do pomyślenia.
    Pozwolę sobie w tej kwestii wyrazić zdanie odrębne - nie uważam, że taka jest bezpośrednia zależność.

Do łapy to protestantyzacja na full.
  • Mruk napisal(a):
    Jak zauważył Coryllus- symboliczne są nazwiska Biskup, Luter, Prusak.
  • qiz napisal(a):
    Bez porównania gorzej. Protestanci nie mają Najświętszego Sakramentu, więc nie bezczeszczą.
  • qiz napisal(a):
    romeck napisal(a):
    zgrzyt napisal(a):
    Bezczeszczenie świątyń to prosta konsekwencja bezczeszczenia Najświętszego Sakramentu, przez Komunie na rękę. To zabiera łaskę Boga z tej ziemi, a moc diabła w te kilka miesięcy tak wzrosła, że może już to, co było nie do pomyślenia.
    Pozwolę sobie w tej kwestii wyrazić zdanie odrębne - nie uważam, że taka jest bezpośrednia zależność.

Nie pozwoliłbym sobie w tej kwestii mówić o tych fforumowiczach (którzy tak w czas zarazy przyjmują Ciało Pańskie), że mają & biorą "do łapy".
  • qiz napisal(a):
    Mruk napisal(a):
    Jak zauważył Coryllus- symboliczne są nazwiska Biskup, Luter, Prusak.
    A co z Polakiem?
    Btw
    Jakie nazwiska powinny blokować dostęp do seminarium?
  • McCarrick (w połączeniu z imieniem Teodor)
  • Theo doros
    Dar boga
  • Spór o przyjmowanie Komunii ujawnia u niektórych zupełne zaślepienie na to co Boże, z jednoczesnym przeczuleniem na to co ludzkie.
  • a to nie współbrat o. Szustaka?
    Biskupi powinni napisać: "Panie PJK, proszę nie instrumentalizować wiary i Kościoła." Powinni uderzyć się w pierś i przyznać, że sami pozwalali na wykorzystywanie wiary przezcpolityków.
    Zdjęcie Tusków przy domowym ołtarzyku już było? ;)
  • #strajkkobiet ma naprawdę diabelskie oblicze, więc św. archanioł Michał znalazł się we właściwym miejscu...
    moja praca, graffika ze strajkiem w tle
  • edytowano November 2020
    W każdym tygodniku są teksty "właściwych sobie" celebrytów o minionych 'spacerach'.
    Całą szpaltę w Przeglądzie wykrzykuje Olga Lipińska: "nie odpuszczajcie ... jestem z wami z całych sił. Kraj jest nasz i trzeba wrzeszczeć... .
    Ale cały jad wyrzuca na Kościół.
    I pominął bym ją, gdyby nie to jedno zdanie, które chyba niezamierzenie zdradza, że 'oni' wiedzą, że
    fundamentem IIIRP jest mord na ks. Jerzym Popiełuszce.
    Olga Lipińska, Przegląd 9.11.2020:
    Za takie poglądy i opinie o Kościele na początku lat 90. musiałam pożegnać sięz częścią moich przyjaciół i znajomych, dla których nowym salonem towarzyskim stał się kościół księdza Popiełuszki.
    i dokończę pierwszy cytat: "... i trzeba wrzeszczeć, nie odpuszczać i wiedzieć, że źródłem wszelkiego zła od wieków jest w Polsce Kościół."
  • Lubię szczerość.
  • Lipińska to ta, co odmówiła umierającemu mężowi wizyty księdza, mimo iż było to jego życzenie. Wyjątkowa bladź.
  • Mania napisal(a):
    Lipińska to ta, co odmówiła umierającemu mężowi wizyty księdza, mimo iż było to jego życzenie. Wyjątkowa bladź.
    Gdzieś to jest opisane?
  • A WSI24 emituje film o kardynale Stanisławie Dziwiszu wyciągając tuszowanie skandali homoseksualnych (tak trzeba to przedstawiać, Kościół ma problem ze skandalami homoseksualnymi). Pewnie jeszcze czekają z odpaleniem Świątyni Opaczności Bożej.
    Ja tego człowieka bronił nie będę, a wszelaki szacunek straciłem do niego po złamaniu woli zmarłego.
  • przykleję dla wartości archiwalnych co by potem imion kapłanów nie szukać:
    Z inicjatywyv ks. Krzysztof Niedałtowski

ks. Krzysztof Adamski
    ks. Paweł Batory
    ks. Kazimierz Bednarek
    ks. Grzegorz Bibik
    ks. Miłosz Biela
    o. Tomasz Biłka OP
    ks. Adam Bilski
    o. Maciej Biskup OP - wczoraj dwie szpalty w GazWyb
    ks. Mariusz Biśta
    ks. Adam Boniecki MIC - Tygodnik Powszechny
    s. Joanna Bryske OBG
    o. Nikodem Zbigniew Brzózy OP
    ks. Dariusz Cieniewicz
    ks. Jan Czekalski
    ks. Adam Dobek
    o. Tomasz Dostatni OP
    ks. Damian Drop
    ks. Rafał Dudała
    o. Marcin Dyjak OP
    ks. Jacek Dziel
    ks. Rafał Figiel
    s. Natalia Flicińska CSDC
    ks. Andrzej Fober (ewangelicko-augsburska Wrocław)
    o. Tomasz Golonka OP
    o. Jacek Granatowski SJ
    dk. Wojciech Grzegorek
    dk. Mateusz Grzelczak OP
    s. Edyta Grzesiuk SDS
    ks. Tomasz Grzywacz
    o. Paweł Gużyński OP
    o. Michał Tadeusz Handzel OSPPE
    ks. Jarosław Januszewski SdC
    o. Dominik Jarczewski OP
    o. Stanisław Jaromi OFM Conv.
    ks. Maciej Jaszczołt
    ks. Andrzej Jastrzembski
    ks. Jacek Jezierski SAC
    o. Wojciech Jędrzejewski OP
    ks. Leszek Jędrzejewski SAC
    ks. Dariusz Kaczor
    s. Agnieszka Kaflińska OV
    ks. Maciej K. Kubiak
    ks. Wojciech Kubisiak
    o. Andrzej Kuśmierski OP
    o. Krzysztof Kocjan OP
    o. Paweł Koniarek OP
    ks. Krzysztof Konwerski
    ks. Wojciech Koladyński
    o. Mateusz Kosior OP
    ks. Andrzej Kiełbowski SJ
    ks. Ireneusz Kliche
    o. Jan Andrzej Kłoczowski OP
    ks. Mateusz Koszałka
    dk. Piotr Kowalczyk (Kościół Polskokatolicki w RP)
    dk. Łukasz Kowalski
    o. Robert Kozak (Kościół Anglii)
    ks. Juliusz Krawiecki
    ks. Andrzej Krupa
    o. Paweł Krupa OP
    ks. Jacek Krzemień
    ks. Tomasz Krzanicki
    ks. Marek Krzysztofiak SJ
    ks. Grzegorz Kudlak
    o. Remigiusz Langer OFM
    ks. Arkadiusz Lechowski
    ks. Jakub Lechniak
    ks. Wojciech Lemański - ten Lemański? to zero zdziwień
    o. Marcin Lisak OP
    ks. Tomasz Liszewski
    ks. Andrzej Luter - m.in. żegnał sakramentami aktora Pszoniaka
    dk. Mateusz Maciejewski
    ks. Czesław Marchewicz CR
    ks. Krzysztof Mądel SJ
    ks. Grzegorz Michalczyk
    ks. Łukasz Michalik
    ks. Edward Jan Michowski SVD
    br. Marcin Mistur
    o. Wojciech Mittelstaedt SVD
    o. Marcin Mogielski OP
    o. Mikołaj Mrówczyński OP
    ks. Krzysztof Niedałtowski - inicjator
    o. Tomasz Nowak OP
    br. Sylwan M. Ogłoza OFM
    o. Piotr Oleś OP
    ks. Łukasz Olszewski CM
    ks. Vitaliy Osmolovskyy SJ
    o. Wacław Oszajca SJ - zero zdziwień
    o. Jarosław Pachocki OMI
    ks. Marek Panek
    ks. Andrzej Partyka
    ks. Leonard Pawlak
    ks. Andrzej Perzyński
    ks. Andrzej Pęcherzewski
    dk. Krzysztof Pietrzak
    ks. Robert Pietrzak
    ks. Eligiusz Piotrowski
    o. Mariusz Placek O.Carm
    o. Sławek Płonka OMI
    ks. Dominik Poczekaj
    ks. Mieczysław Polak
    ks. Sebastian Polak SDS
    ks. Jacek Prusak SJ
    o. Józef Puciłowski OP
    ks. Wiesław Przyczyna
    ks. Marcin Przybylski
    ks. Tomasz Przybyła
    ks. Antoni Pyznar
    ks. Paweł Rakowski SJ
    ks. Bartosz Rajewski
    ks. Janusz Roman
    o. Sławomir Rzepka SVD
    ks. Aleksander Seniuk
    ks. Ryszard Skowronek
    ks. Robert Skrzypek
    ks. Jacek Siepsiak SJ
    ks. Jacek Socha
    ks. Waldemar Sondka
    ks. Piotr Sobczyński
    ks. Kazimierz Sowa
    ks. Andrzej Strama
    ks. Stanisław Szlassa
    o. Zdzisław Szmańda OP
    ks. Andrzej Stefański
    ks. Włodzimierz Szymański
    ks. Piotr Śliżewski
    ks. Sławomir Szczyrba
    ks. Andrzej Szostek MIC
    o. Adam Szustak OP - langusta na palmie!
    s. Magdalena Umięcka
    s. Urszula Wątroba
    ks. Andrzej Węsierski
    ks. Edward Wieczorek
    ks. Alfred Wierzbicki
    ks. Rafał Wiśniewski
    ks. Jan Wojciechowski
    o. Marcin Wrzos OMI
    o. Stanisław Wysocki O. Carm
    ks. Mateusz Zajdel
    o. Tomasz Zamorski OP
    o. Dominik Zarychta OP
    ks. Jacek Zdrojewski (Kościół Polskokatolicki w RP)
    ks. Tomasz Michał Zieliński
    o. Maciej Zięba OP - wielka rybo-brama
    br. Andrzej Żak MIC
    ks. Piotr Żelazko
    ks. Łukasz Żołubak

APEL ZWYKŁYCH KSIĘŻY
    5 x NIE / 5 x TAK

Jesteśmy na progu nowego czasu!
    Piszemy ten list jako księża na co dzień pracujący wśród zwykłych ludzi, starszych i dzieci, studentów, naukowców, twórców, lekarzy, chorych… Nie tworzymy żadnej formalnej struktury.
    Chcemy wyrazić nasze stanowisko w kilku sprawach, które budzą gniew i bunt Was, protestujących.
    My też mówimy NIE wobec nadużyć polityków i grzechów Kościoła – naszych grzechów.

W imię EWANGELII powinniśmy niezwłocznie:
    – skończyć z używaniem religii do celów politycznych i porzucić przekonanie, że rozstrzygnięcia prawne mogą przynieść trwałą zmianę wrażliwości sumień, czego pragniemy głosząc Ewangelię,
    przeciwstawić się radykalnie nierównemu traktowaniu kobiet i mężczyzn,
    – zaprzestać wspierania sił szowinistycznych i ksenofobicznych zaprzeczających uniwersalizmowi chrześcijaństwa,
    nie dopuszczać do dyskryminowania kogokolwiek z powodu orientacji czy rasy, co ostatnio pojawiało się w wypowiedziach przedstawicieli Kościoła,
    zatrzymać dewastację naszej planety, dopóki jest jeszcze szansa na ocalenie jej dla następnych pokoleń.

Jesteśmy przekonani, że Kościół powinien przede wszystkim realizować pozytywne cele wyznaczone przez JEZUSA.
    Mówimy TAK dla ważnych wyzwań naszego czasu:
    – solidarna opieka nad słabszymi, niepełnosprawnymi, samotnymi – szczególnie ważna w czasie pandemii,
    – szczera i realna otwartość na myślących inaczej i dialog z nimi, w miejsce często spotykanej postawy oskarżeń wrogów Kościoła i mentalności oblężonej twierdzy,
    obrona zagrożonych prześladowaniami – szczególnie uchodźców i emigrantów,
    – jednoznaczne rozliczenie się z trudną przeszłością duchownych, którzy skrzywdzili powierzone im dzieci i młodzież,
    – tworzenie przestrzeni zaufania i nadziei dla zagubionych i poszukujących, co istotne w czasach niepewności i przełomów.

Polska rewolucja solidarności, kilka dekad temu, miała swoją kulminację nie na ulicach płynących krwią, ale przy stole dialogu. Właśnie siła dialogu, a nie brutalna walka zdecydowała o najważniejszych przemianach społecznych Europy w minionym stuleciu.

Teraz też chcemy wspólnie tworzyć nową jakość życia społecznego bez przemocy i agresji.
    Zapraszamy do dialogu i osobistej, otwartej rozmowy. W trudnych czasach kryzysu możemy razem odbudować naszą wspólnotę.

=========

powtórzę
    Polska rewolucja solidarności, kilka dekad temu, miała swoją kulminację nie na ulicach płynących krwią, ale przy stole dialogu. Właśnie siła dialogu, a nie brutalna walka zdecydowała o najważniejszych przemianach społecznych Europy w minionym stuleciu.
    Zapomnieli księża o swoim bracie w kapłaństwie księdzu Jerzym Popiełuszce! :/

Plus abdurdalne odezwy o Ziemię i Orientacje.
    Nawet heretyk (anglikanin) i schizmatyk się zaplątali.

• i protestant (augsburski)
    "przeciwstawić się radykalnie nierównemu traktowaniu kobiet i mężczyzn"

Oczywiście żadnemu z nich nie przyszło do głowy, żeby w akcji uwzględnić zakonnice
    W_Nieszczególny napisal(a):
    Nawet heretyk (anglikanin) ... się zaplątali
    znalazłem go
    - Czy wcześniej był Ksiądz praktykującym katolikiem?
    - Tak, nawet bardzo.

- Nie myślał Ksiądz o kapłaństwie?
    - Owszem, chciałem zostać zakonnikiem i przez dziewięć miesięcy byłem w zgromadzeniu kapucynów jako postulant zaraz po maturze. Później zrezygnowałem. Doszedłem do wniosku, że to nie była odpowiednia droga. Studiowałem też teologię na Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie, później wziąłem urlop dziekański i już nie wróciłem.
    ... Podczas urlopu dziekańskiego byłem w szkole muzycznej dla organistów (w Archidiecezjalniej Szkole Muzycznej) i pracowałem jako organista przez dwa lata w kościele Księży Saletynów w Łagiewnikach. ...
    Od zawsze byłem związany z Kościołem zarówno w rodzinnej miejscowości, jak i w Krakowie. Pełniłem służbę ministranta, lektora, byłem zaangażowany w Ruch Światło-Życie ...
    i teraz klucz:
    Od dawna jestem związany z pobożnością wspólnoty Taize, gdzie właściwie odkryłem, że Kościół katolicki to nie tylko Kościół rzymskokatolicki, a cała rodzina Kościołów, które uważają się za część Kościoła Powszechnego. W Taize wiara przekazywana jest w bardzo prosty i powiedziałbym również ludzki sposób. Piękno i prostota modlitwy w Kościele Pojednania otworzyła w moim sercu na nowo drzwi do żywej relacji z Bogiem,
    Jak jeszcze ruch oazowy został spacyfikowany (skatolicyzowany), tak późniejsze ruchy czy kursu, już nie. A Taize zawsze uważałem za niebezpieczny, no ale sam papież Jan Paweł II był za...

a teraz klucz 2
    ... - St John’s Baptist Timberhill należący do nurtu wysokokościelnego. (romeck: High Church, czyli ichnia tridentina) Poszedłem na mszę i byłem trochę w szoku. Zobaczyłem liturgię, która była bardziej katolicka niż ta, którą znałem z Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce. Tam po raz pierwszy widziałem mszę odprawianą w kierunku wschodnim. ...
    Rozpoznałem, że jest to Kościół katolicki, chociaż nie rzymskokatolicki
    znaczy się, gdyby na trydencką trafił w Polsce...
    całość
    Większości nie znam, ale liczba poraża.
    Powrót "księży patriotów"?
    Zaszokowało mnie nazwisko wikarego z mojej parafii. Dotąd miałem o nim raczej dobre zdanie :-(

Edit - parę kolejnych nazwisk. Jeden z nich, syn naszych znajomych z osiedla, bardzo porządna rodzina... Chyba że to przypadkowa zbieżność, bo imię i nazwisko pospolite.
    Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest tak, że układ korporacyjny w polskim Kościele stał się tak nieznośny, że niektórzy księża są gotowi wejść w sojusz z każdym, kto ten układ pomoże rozwalić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.