Skip to content

JP II i TK

17891113

Komentarz

• @romeck
    Tak. To do wpisu kolegi bylo.
    Ale nie sugerowałem ruchu, znalazłem podobieństwo do niemcòw jedynie
  • na razie nie ma demokratycznych ruchów w kościele w Polsce.
    jest dziś wysyp memów
    typu dwie laski gadają przez telefon
    co robisz dziś?
    jak to co ? apostazję!

Niemcy chcieli należeć i decydować, w Polsce raczej trzaśnięcie drzwiami i pyszczenie

apropos,
    wpływy z kolekt spadły w naszej parafji do 1/3, nie o 30%, nie o 50%, a do 1/3
  • Ci ludzie byli poza Kościołem, teraz dorabiają do tego ideologię, poza tym oni też są po Polsku rozmamłani, czyli jak romeck opisał.
    Oni są równie toksyczni i niebezpieczni jak gazy po bigosie podczas urodzin.
    Jako wierni, przespaliśmy ostatnie 30 lat i teraz wystawia się nam rachunek.
  • christoph napisal(a):
    na razie nie ma demokratycznych ruchów w kościele w Polsce.
    jest dziś wysyp memów
    typu dwie laski gadają przez telefon
    co robisz dziś?
    jak to co ? apostazję!

Niemcy chcieli należeć i decydować, w Polsce raczej trzaśnięcie drzwiami i pyszczenie

apropos,
    wpływy z kolekt spadły w naszej parafji do 1/3, nie o 30%, nie o 50%, a do 1/3
    Ale kolekta zależy od liczby wiernych na mszy. Skoro mamy dyspensę, to wiele osób jednak nie idzie. Myślę, że jednak właśnie pandemia i dyspensa powoduje obniżenie wpływów, a nie same czarne protesty.
  • Podobnie uważam. Ja wspieram zdalnie, ale wiele starszych osób nie. Przecież nie jest tak, że 70% dotychczasowej kolekty wpływało od działaczy i sympatyków czerwonej błyskawicy.
  • Raczej odpadł wdowi grosz i strachliwi
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Ci ludzie byli poza Kościołem, teraz dorabiają do tego ideologię, poza tym oni też są po Polsku rozmamłani, czyli jak romeck opisał.
    Oni są równie toksyczni i niebezpieczni jak gazy po bigosie podczas urodzin.
    Jako wierni, przespaliśmy ostatnie 30 lat i teraz wystawia się nam rachunek.
    Tym ludziom "afera pedofilska" w KK posłuży jedynie jako znakomity pretekst uzasadniający formalne, a nie tylko jak dotychczas faktyczne egzystowanie z dala od Boga.
  • Oczywiście że tak.
    Pięknie to zresztą wyuszczył w jednym z filmików wspomniany Mysior.

Pomyśl że wszyscy (nie niektórzy, a wszyscy) księża są w coś umoczeni. Odchodzisz od Kościoła? jeśli tak, to nigdy w nim nie byłeś".
    Prawda to jest.
  • O, proszę! KEP dostał po uszach od niemieckich towarzyszy z luterańskiego "episkopatu" oraz ewangelicko-augsburskiego "episkopatu"!
    O czym donosi "katolicki" Tygodnik Powszechny, 202011-48
    Tygodnik Powszechny:
    ... oświadczenie ...
    odnoszące się do napięć związanych z orzeczeniem TK.
    "Misją Kościoła jest głoszenie Ewangelii i kształtowanie sumień, nie zaś forsowanie określonych rozwiązań moralnych poprzez narzucanie ich za pomocą regulacji prawnych w sferze państwa."
  • edytowano November 2020
    ....ale pozwalać na narzucanie rozwiązań sprzecznych z prawem naturalnym i moralnością chrześcijańską już można, a nawet należy
  • romeck napisal(a):
    O, proszę! KEP dostał po uszach od niemieckich towarzyszy z luterańskiego "episkopatu" oraz ewangelicko-augsburskiego "episkopatu"!
    O czym donosi "katolicki" Tygodnik Powszechny, 202011-48
    Tygodnik Powszechny:
    ... oświadczenie ...
    odnoszące się do napięć związanych z orzeczeniem TK.
    "Misją Kościoła jest głoszenie Ewangelii i kształtowanie sumień, nie zaś forsowanie określonych rozwiązań moralnych poprzez narzucanie ich za pomocą regulacji prawnych w sferze państwa."
    Dokładnie, zatem nie narzucajmy zakazu zabijania, kradzieży, znęcania się itp. Po prostu kształtujmy sumienia:)
  • Cuius regio eius religio to czasem nie luterski wynalazek?
  • Dla heretyków państwo stoi przed Bogiem.
  • To kiedy ta publikacja?
  • loslos
    edytowano November 2020
    A kto z nas coś publikuje?

A jeśli kto inny ma publikować - dlaczego pytać nas?
  • @Tecum,

w sumie taki pogląd - o ile byłby konsekwentny - jakoś się broni. Że państwo zapewnia regulacjami tylko jakieś absolutne minimum, a resztę pozostawiamy sumieniu.
    Tu problem jest inny, wiele środowisk używa jakichś argumentów (najczęściej klasyczna trójeczka: podziemie, możliwość wyjazdu, po co sankcja karna) tylko do aborcji, do niczego innego. A brane na poważnie, cóż wyobraźmy sobie, że ktoś mówi, żeby zalegalizować pedofilię, bo bogatych i tak przecież w razie potrzeby stać na wakacje w miejscach, gdzie mogą skorzystać...
  • Replace napisal(a):
    To kiedy ta publikacja?
    W sumie to prawnie dziwna sytuacja.
    Według KONSTYTUCJI aborcja ze względu na możliwą chorobę płodu jest nielegalna, ale lekarz legalnie wciąż dokonuje zabójstw ludzkich istnień, bo legalnie czyni wg obowiązującej USTAWY, choć jest niezgodna z Konstytucją.

• ...nie tyle dziwna co demoralizująca
  • może w tym wątku wstawię

wydaje się, że ta tajemnicza akcja billboardowa w całej Polsce to odpowiedź na wiedźmowe pioruny i akcje proaborcyjne

ale zasięg ogólnopolski temu przeczy, gdyż billboardy, zwłaszcza w sezonie bardzo handlowym, rezerwuje się z około rocznym wyprzedzeniem

jest i dyskusja w grupie FB grafików/dizajnerów/reklamowców/kopyrajterów AE+
    (do mnie odpisano "co biorę")
    w każdym razie, zamiast o akcji i grafice (przekazie itp) polityczno-aborcyjno nawalanka....

image
  • Bardzo mi się podoba a przecznicę dalej ktoś nalepił napis "czekam na Ciebie tata"
  • A ja dołączyłem do grupy "straż narodowa" na fejsie. I serce roście, gdy widzę bardzo dużo młodych panien, którym nie zdążono wyprać mózgów. Odtrutka na "znajomych" których przecwelono doskonale.
  • edytowano December 2020
    Szturmowcze
    Dzięki
    Nawet jeśli ktoś przy tym bazgra, to nie da się od zobaczyć.
    Nie ma "problemu"
    "Zabiegu"
    Widać dziecko i zderzenie z aborcją
  • edytowano December 2020
    Temczasę u mnie na dzielni:

image20201209-142848

• Przypomniało mi to zdjęcie walkę z kościołem sprzed prawie 30 lat.

historje opowiadał bp wtedy jeszcze Alfons Ligouri Nossol.

Pojawiły się napisy
    Nossol do Berlina!
    A któryś z wikarych dopisał
    Po sprzęt medyczny.

Tak było!
  • Tak i tu możnaby dopisać zło.
  • trep napisal(a):
    Tak i tu możnaby dopisać zło.
    +1
  • naprawdę, nie wiem gdzie włożyć, bo Tygodnik Powszechny błąka się po fforumie w kilku wątkach, więc tu.

Miałem ten numer w rękach, ale jakoś tak nie zwróciłem uwagi. Aż dziś, w czwartym już numerze na 2021 wciąż promują zakup świątecznego, bożonarodzeniowego numeru (ze względu na podwójną objętość i samą wywiadowo-artykułowookolicznościową zawartość).

Tytuł na okładce:
    Święto spotkania.

Katolicy mają święto Narodzenia Pańskiego, antykatolicy - Święto Zimowe, a.... zawodowi katolicy (copyleft by @TecumSeh) (?) - Święto Spotkania.

• I dobrze. Niech maski opadną.

Obłudnik Powszechny na swoją rocznicę:
    "Jesteśmy otwartym pismem, które z powodzeniem można dać do czytania niekatolikom"

Gość NIedzielny:
    "Na okrągłą rodznicę życzymy Tygodnikowi Powszechnemu, aby kiedyś można go było dać do czytania także katolikom"
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.