Skip to content

JP II i TK

1568101113

Komentarz

• Przed chwilą czytałem na tym forum krytykę tych co nie chcieli na rękę komuni, a teraz zachwyty nad biskupem, to w końcu jaka jest wykładnia excathedralna?
    (ja osobiście na rękę nie biorę)

• Zara zara, klęczniki to klęczniki a balaski to balaski. Mnie się coś pozajączkowało czy nie mnie?
  • los napisal(a):
    Zara zara, klęczniki to klęczniki a balaski to balaski. Mnie się coś pozajączkowało czy nie mnie?
    Klęczniki stabilne tam, gdzie nie ma balasek.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• No niech będzie, biskupowi zawsze należy iść na pomoc.
  • kulawy_greg napisal(a):
    Przed chwilą czytałem na tym forum krytykę tych co nie chcieli na rękę komuni, a teraz zachwyty nad biskupem, to w końcu jaka jest wykładnia excathedralna?

Bo zachwycają się w zasadzie ci, którzy nie krytykowali.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano October 2020
    los napisal(a):
    Zara zara, klęczniki to klęczniki a balaski to balaski. Mnie się coś pozajączkowało czy nie mnie?
    W większości świątyń balaski wyrzucono na śmietnik historii, stąd klęczniki trza z bocznych naw powyciągać, które będą robiły za balaski...

Proszę się nie czepiać słów, kiedy Słowo w niebezpieczeństwie!
  • kulawy_greg napisal(a):
    Przed chwilą czytałem na tym forum krytykę tych co nie chcieli na rękę komuni, a teraz zachwyty nad biskupem, to w końcu jaka jest wykładnia excathedralna?

jeszcze się nie wyklarowała...
    a teraz abp Andrzej wrzucił kamyczek do wykładni KEPowej, więc wojenkę nowo-tradsową można kobtynuować!
  • Balaski to w zasadzie taki wieloosobowy klęcznik - tylko że na stałe.
    Komunii św. na rękę nie przyjęłam jak dotąd ani razu - i mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona przyjąć w ten sposób.
    Ale to najmniej istotne w całym tym tekście.

Tam jest bardzo dużo konkretnych wskazówek wobec grożących profanacji, jak się zachować, Co mają robić księża, co mają robić świeccy. Wszystko podane - tylko wykonać.

Ten tekst powinien być odczytany i dokładnie zapamiętany przez każdego katolika w całej Polsce, a wszystkie zalecenia ściśle wykonane.
    Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać.w całej diecezji.
  • Bezczeszczenie świątyń to prosta konsekwencja bezczeszczenia Najświętszego Sakramentu, przez Komunie na rękę. To zabiera łaskę Boga z tej ziemi, a moc diabła w te kilka miesięcy tak wzrosła, że może już to, co było nie do pomyślenia.
  • edytowano October 2020
    KAnia napisal(a):
    Ten tekst powinien być odczytany i dokładnie zapamiętany przez każdego katolika w całej Polsce, a wszystkie zalecenia ściśle wykonane.

Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać w całej diecezji.
    Jurysdykcja arcybiskupa Andrzeja sięga TYLKO do granic jego diecezji.
    Zatem inni metropolici mogą jemu, ekh, no ten...

• zgrzyt napisal(a):
    Bezczeszczenie świątyń to prosta konsekwencja bezczeszczenia Najświętszego Sakramentu, przez Komunie na rękę. To zabiera łaskę Boga z tej ziemi, a moc diabła w te kilka miesięcy tak wzrosła, że może już to, co było nie do pomyślenia.
    Pozwolę sobie w tej kwestii wyrazić zdanie odrębne - nie uważam, że taka jest bezpośrednia zależność.

• Masowe Komunie na rękę zaczęły się wiosną. Wystarczyło te kilka miesięcy.
  • edytowano October 2020
    To nie ręka i nie przyjmowanie na rękę Komunii jest oznaką braku szacunku.

Taki obrazek, misje.
    Ksiądz, zakonnik że stażem w Częstochowie, idzie głosić kazanie. Kłania się stołowi ołtarzowemu i wypina w stronę tabernakulum.

Zgadzam się, że bez poboznosci eucharystycznej kościół nie przeżyje
  • To jest piramidalna bzdura że komunia na ręką jest bezczeszczeniem, a już szczególnie że odpowiada za obecne ataki na świątynie. Ci co atakują nie byli w świątyni od lat, ewentualnie ze święconką, albo gorzej bo podpici robić zadymy na Pasterce albo w Boże Ciało.
  • Rafał napisal(a):
    To jest piramidalna bzdura że komunia na ręką jest bezczeszczeniem, a już szczególnie że odpowiada za obecne ataki na świątynie. Ci co atakują nie byli w świątyni od lat, ewentualnie ze święconką, albo gorzej bo podpici robić zadymy na Pasterce albo w Boże Ciało.
    błąd w rozumowaniu
  • romeck napisal(a):
    KAnia napisal(a):

Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać w całej diecezji.
    Jurysdykcja arcybiskupa Andrzeja sięga TYLKO do granic jego diecezji.
    Zatem inni metropolici mogą jemu, ekh, no ten...

Wiem przeciez, toż dlatego piszę.
    A kolega przeczytał w ogóle ten tekst, który wkleił?
  • Przyjrzałem się trochę działalności Szustaka. Sorki, ale jeżeli kiedykolwiek was ten głąb kupił to macie problem. Ten człowiek jest dawano poza Kościołem. To nie jest ksiądz katolicki, a formalnie to nie zostało potwierdzone tylko ze względów na trudne czasy.
  • christoph napisal(a):
    To nie ręka i nie przyjmowanie na rękę Komunii jest oznaką braku szacunku.

Taki obrazek, misje.
    Ksiądz, zakonnik że stażem w Częstochowie, idzie głosić kazanie. Kłania się stołowi ołtarzowemu i wypina w stronę tabernakulum.
    Na jakiej podstawie twierdzisz że nie ręka, skoro Pan Bóg, poprzez Kościół, nakazał inaczej?
    Jedno i drugie jest złem, ale to pierwsze o wiele większym, co widać po skutkach, to jest po obecnej mocy diabła.
  • Rafał napisal(a):
    To jest piramidalna bzdura że komunia na ręką jest bezczeszczeniem, a już szczególnie że odpowiada za obecne ataki na świątynie.
    Potrafisz to w jakikolwiek sposób uzasadnić?
    Ci co atakują nie byli w świątyni od lat
    Ale co to ma do rzeczy? Diabeł zyskał moc nad tymi co atakują, bo łaska ustąpiła. A dlaczego?
  • Ma kolega tę pewność moralną, bo sam koledze powiedział? =))
  • Wkleiłem już wyjaśnienie, co to jest pewność moralna. Kolega jeszcze nie doczytał?
  • Podziwiam kolegowy zachwyt nad samym sobą.
  • Podziw nietrafiony.
  • Trafiony. Robi wrażenie zachwyt, jakim obdarza kolega swe własne stwierdzenia.
  • Twierdzę że wiem lepiej, kogo rzeczywiście obdarzam zachwytem.
  • Wydaje się koledze. Jeśli policja chce się o kimś czegoś dowiedzieć, to nigdy nie pytają rzeczonego. Pytają sąsiadów.
  • Sąsiedzi wiedzą, co najwyżej, o moich czynach. Co mogą wiedzieć o moich myślach?
  • Policja wie
  • edytowano October 2020
    Nie wiedziałem, że umie już myśli czytać.
  • edytowano October 2020
    KAnia napisal(a):
    A kolega przeczytał w ogóle ten tekst, który wkleił?
    Tak, cały list.
    (Jest to (służbowy) list biskupa do podległych mu prezbiterów w jego diecezji. Tylko wydrukowany w NDz.)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.