Przed chwilą czytałem na tym forum krytykę tych co nie chcieli na rękę komuni, a teraz zachwyty nad biskupem, to w końcu jaka jest wykładnia excathedralna? (ja osobiście na rękę nie biorę)
kulawy_greg napisal(a): Przed chwilą czytałem na tym forum krytykę tych co nie chcieli na rękę komuni, a teraz zachwyty nad biskupem, to w końcu jaka jest wykładnia excathedralna? (ja osobiście na rękę nie biorę)
Bo zachwycają się w zasadzie ci, którzy nie krytykowali.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
kulawy_greg napisal(a): Przed chwilą czytałem na tym forum krytykę tych co nie chcieli na rękę komuni, a teraz zachwyty nad biskupem, to w końcu jaka jest wykładnia excathedralna? (ja osobiście na rękę nie biorę)
jeszcze się nie wyklarowała... a teraz abp Andrzej wrzucił kamyczek do wykładni KEPowej, więc wojenkę nowo-tradsową można kobtynuować!
Balaski to w zasadzie taki wieloosobowy klęcznik - tylko że na stałe. Komunii św. na rękę nie przyjęłam jak dotąd ani razu - i mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona przyjąć w ten sposób. Ale to najmniej istotne w całym tym tekście.
Tam jest bardzo dużo konkretnych wskazówek wobec grożących profanacji, jak się zachować, Co mają robić księża, co mają robić świeccy. Wszystko podane - tylko wykonać.
Ten tekst powinien być odczytany i dokładnie zapamiętany przez każdego katolika w całej Polsce, a wszystkie zalecenia ściśle wykonane. Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać.w całej diecezji.
Bezczeszczenie świątyń to prosta konsekwencja bezczeszczenia Najświętszego Sakramentu, przez Komunie na rękę. To zabiera łaskę Boga z tej ziemi, a moc diabła w te kilka miesięcy tak wzrosła, że może już to, co było nie do pomyślenia.
KAnia napisal(a): Ten tekst powinien być odczytany i dokładnie zapamiętany przez każdego katolika w całej Polsce, a wszystkie zalecenia ściśle wykonane.
Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać w całej diecezji.
Jurysdykcja arcybiskupa Andrzeja sięga TYLKO do granic jego diecezji. Zatem inni metropolici mogą jemu, ekh, no ten...
zgrzyt napisal(a): Bezczeszczenie świątyń to prosta konsekwencja bezczeszczenia Najświętszego Sakramentu, przez Komunie na rękę. To zabiera łaskę Boga z tej ziemi, a moc diabła w te kilka miesięcy tak wzrosła, że może już to, co było nie do pomyślenia.
Pozwolę sobie w tej kwestii wyrazić zdanie odrębne - nie uważam, że taka jest bezpośrednia zależność.
To jest piramidalna bzdura że komunia na ręką jest bezczeszczeniem, a już szczególnie że odpowiada za obecne ataki na świątynie. Ci co atakują nie byli w świątyni od lat, ewentualnie ze święconką, albo gorzej bo podpici robić zadymy na Pasterce albo w Boże Ciało.
Rafał napisal(a): To jest piramidalna bzdura że komunia na ręką jest bezczeszczeniem, a już szczególnie że odpowiada za obecne ataki na świątynie. Ci co atakują nie byli w świątyni od lat, ewentualnie ze święconką, albo gorzej bo podpici robić zadymy na Pasterce albo w Boże Ciało.
KAnia napisal(a): Ten tekst powinien być odczytany i dokładnie zapamiętany przez każdego katolika w całej Polsce, a wszystkie zalecenia ściśle wykonane.
Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać w całej diecezji.
Jurysdykcja arcybiskupa Andrzeja sięga TYLKO do granic jego diecezji. Zatem inni metropolici mogą jemu, ekh, no ten...
Wiem przeciez, toż dlatego piszę. A kolega przeczytał w ogóle ten tekst, który wkleił?
Przyjrzałem się trochę działalności Szustaka. Sorki, ale jeżeli kiedykolwiek was ten głąb kupił to macie problem. Ten człowiek jest dawano poza Kościołem. To nie jest ksiądz katolicki, a formalnie to nie zostało potwierdzone tylko ze względów na trudne czasy.
christoph napisal(a): To nie ręka i nie przyjmowanie na rękę Komunii jest oznaką braku szacunku.
Taki obrazek, misje. Ksiądz, zakonnik że stażem w Częstochowie, idzie głosić kazanie. Kłania się stołowi ołtarzowemu i wypina w stronę tabernakulum.
Na jakiej podstawie twierdzisz że nie ręka, skoro Pan Bóg, poprzez Kościół, nakazał inaczej? Jedno i drugie jest złem, ale to pierwsze o wiele większym, co widać po skutkach, to jest po obecnej mocy diabła.
Komentarz
(ja osobiście na rękę nie biorę)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
Proszę się nie czepiać słów, kiedy Słowo w niebezpieczeństwie!
a teraz abp Andrzej wrzucił kamyczek do wykładni KEPowej, więc wojenkę nowo-tradsową można kobtynuować!
Komunii św. na rękę nie przyjęłam jak dotąd ani razu - i mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona przyjąć w ten sposób.
Ale to najmniej istotne w całym tym tekście.
Tam jest bardzo dużo konkretnych wskazówek wobec grożących profanacji, jak się zachować, Co mają robić księża, co mają robić świeccy. Wszystko podane - tylko wykonać.
Ten tekst powinien być odczytany i dokładnie zapamiętany przez każdego katolika w całej Polsce, a wszystkie zalecenia ściśle wykonane.
Chciałabym, żeby mój biskup nie tworzył nic nowego, tylko polecił właśnie ten tekst odczytać.w całej diecezji.
Zatem inni metropolici mogą jemu, ekh, no ten...
Taki obrazek, misje.
Ksiądz, zakonnik że stażem w Częstochowie, idzie głosić kazanie. Kłania się stołowi ołtarzowemu i wypina w stronę tabernakulum.
Zgadzam się, że bez poboznosci eucharystycznej kościół nie przeżyje
A kolega przeczytał w ogóle ten tekst, który wkleił?
Jedno i drugie jest złem, ale to pierwsze o wiele większym, co widać po skutkach, to jest po obecnej mocy diabła.
(Jest to (służbowy) list biskupa do podległych mu prezbiterów w jego diecezji. Tylko wydrukowany w NDz.)