Jego brat przeszedł na katolicyzm dzięki czemu mój Teść został już ochrzczony w Kościele powszechnym. Znamienne, że Teść w młodości i w sile wielu toczył dysputy teologiczne ze swoim kuzynem niezadowolonym z konwersji drugiej gałęzi rodziny, aż kiedyś zapytał: Andrzej, a tak szczerze powiedz, kiedy ty ostatnio byłeś w swoim zborze? I zapadła "taka niezręczna cisza"
Edit - mieliśmy na forum zacnego ewangelika, dobrego patriotę, ale od dłuższego czasu nie daje znaku życia :-(
los napisal(a): Nie. Na Zachodzie są protestanci, masoni i ateiści, którzy są w stanie stworzyć i utrzymać coś wartościowego. W Polsce jak kto się nie trzyma pnia, spada na samo dno i to natychmiast. I tak jest dopiero od jakiś 50 lat, wcześniej też zdarzali się wartościowi ateiści, Żydzi a nawet komuniści. Było już o tym.
Wątek powyższy już sobie wówczas zapisałem dla pamięci, podobnie jaki kilkanaście innych.
Był jeszcze taki, w którym Kolega zauważył, że z braku odpowiednio liczebnych mniejszości etnicznych, komuchy lepiły tenkrajowego "człowieka sowieckiego" z mętów społecznych i pospolitych bandziorów. Co widać do dzisiaj po ich zadomowionej w tzw. kulturze, mediach i biznesie progeniturze.
@DominikKucinsk Cała furia lewackiego amoku uderzyła w PiS, bo wiedzą, że to PiS jest jedyną prawdziwą partia konserwatywna w Polsce. Każdy, komu drogie są wartości chrześcijańskie powinien stać za PiS, a Konfa z hasłem PiS Peło jedno zło została jak Michalkiewicz z roszczeniami żydowskimi
oraz Obejrzałem foto relacje na TT - oprócz, że dają czadu, to poseł z "konserwstywnej" PSL był...
MarianoX napisal(a): Wątek powyższy już sobie wówczas zapisałem dla pamięci, podobnie jaki kilkanaście innych.
Był jeszcze taki, w którym Kolega zauważył, że z braku odpowiednio liczebnych mniejszości etnicznych, komuchy lepiły tenkrajowego "człowieka sowieckiego" z mętów społecznych i pospolitych bandziorów. Co widać do dzisiaj po ich zadomowionej w tzw. kulturze, mediach i biznesie progeniturze.
Była przecież, i to nieźle wykorzystana w danej sprawie, mniejszość inuicka?
Mniejszości tej jednak nie wystarczyło, by obsadzić wszystkie stanowiska karbowych, dobrano więc z "elementów socjalnie bliskich" komunistom i nie byli to robotnicy i chłopi.
W czasie II WŚ ogromnym problemem były rozplenione bandy rabunkowe (ich zwalczanie było na początku jednym z głównych zadań ZWZ/AK) działające poza miastami, gdzie siły niemieckie były słabe i rzadko rozmieszczone z powodu znacznego zapotrzebowania frontowego. Pod koniec działań wojennych liczne ugrupowania przestępcze przechodziły pod komendę AL i GL dając początek pięknym karierom, których pokłosie zbieramy do dziś.
Orbitowski nakręca się na maksymalne obroty i nawołuje aby nie skupiać się na takich drobiazgach jak walka z politykami tej czy innej opcji, tylko skupić się ze wszystkich sił na walce z największym wrogiem, czyli Kościołem. A Pisarz Ślunski początkowo stara się być wyważony ale na końcu nie wytrzymuje i wali: "Zapłacicie, za to s(...) syny!" Chodzi o PiS.
Brzost napisal(a): Orbitowski nakręca się na maksymalne obroty i nawołuje aby nie skupiać się na takich drobiazgach jak walka z politykami tej czy innej opcji, tylko skupić się ze wszystkich sił na walce z największym wrogiem, czyli Kościołem. A Pisarz Ślunski początkowo stara się być wyważony ale na końcu nie wytrzymuje i wali: "Zapłacicie, za to s(...) syny!" Chodzi o PiS.
Sławomir Nitras upomina protestujących na ulicach oraz wypowiadających się w mediach, aby nie używali wulgaryzmów, bo to zraża i „nie służy sprawie”. W języku, przed którym przestrzegał, odpowiedziała mu jedna z internautek.
„Jak Cię Sławek szanowałam, tak Ci dziś powiem – Wypier***aj! - napisała na Twitterze Anna nieMaria, podająca się jako miłośniczka książek, brzydząca się Kościołem katolickim.
ks. bp Wiesław Mering: Polska pokazała się światu od najpiękniejszej strony.
Jest z nim wywiad w tym temacie. A w nim zauważenie, że TK orzekł w godzinie miłosierdzia... Jednocześnie Nasz Dziennik apeluje o modlitwę "o szybkie uchwalenie ustawy "Zatrzymaj aborcję". romeck: nie wiem co to kto to (z tą ustawą)
o, dalej w NDz:
A Polskie Radio, tak jak wiele lewicowo-liberalnych portali internetowych, biło na alarm, że przeciwko decyzji TK protestują "środowiska kobiece Polska Agencja Prasowa wzoaj od rana powielała w swym serwisie lewacką nowomowę o "aborcji embriopatologicznej", a nie eugenicznej.
!
Na 20 stron/szpalt NDz aż 11 nawiązuje do orzeczenia TK!
Właśni poczytałem sobie kim jest poseł Bartłomiej Wróblewski, który wygłaszał mowę przed TK. Wikipedia, ciekawe, super życiorys (i zawieszony za piątkę dla zwierząt)
NDz dalej, przypomina, że również wczoraj Polska i 30 państw, w tym USA (gdzie się działo) podpisały ten dokument. Jest w nim mowa, że w międzynarodowym systemie ochrony praw człowieka nie istnieje pojęcie "prawo do aborcji". Stronę polską reprezentował i podpisał Zbigniew Rau (MSZ).
Brzost napisal(a): Orbitowski nakręca się na maksymalne obroty i nawołuje aby nie skupiać się na takich drobiazgach jak walka z politykami tej czy innej opcji, tylko skupić się ze wszystkich sił na walce z największym wrogiem, czyli Kościołem. A Pisarz Ślunski początkowo stara się być wyważony ale na końcu nie wytrzymuje i wali: "Zapłacicie, za to s(...) syny!" Chodzi o PiS.
Dobry Boże, co się z tymi ludźmi porobiło?
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi. Ślunski pisorz mówi to zresztą całkiem otwarcie.
KONSTYTUCJA Art. 38. Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia.
USTAWA o ... ochronie płodu ludzkiego ... Art. 1.1. Prawo do życia podlega ochronie, w tym również w fazie prenatalnej ... . Art. 4a.1. Przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy: 1) ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej, 2) (utracił moc, orzeczenie TK, 24.10.2020) 3) zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego, 4) (utracił moc, orzeczenie TK, 18.12.1997)
USTAWA o rzeczniku praw dziecka Art. 2.1. W rozumieniu ustawy dzieckiem jest każda istota ludzka od poczęcia do osiągnięcia pełnoletności.
Sławomir Nitras upomina protestujących na ulicach oraz wypowiadających się w mediach, aby nie używali wulgaryzmów, bo to zraża i „nie służy sprawie”. W języku, przed którym przestrzegał, odpowiedziała mu jedna z internautek.
„Jak Cię Sławek szanowałam, tak Ci dziś powiem – Wypier***aj! - napisała na Twitterze Anna nieMaria, podająca się jako miłośniczka książek, brzydząca się Kościołem katolickim.
No, jeśli Nitras wychodzi na arbitra elegancji, to się porobiło!
Komentarz
https://naszahistoria.pl/stanislaw-jeute-as-wywiadu-zwiazku-jaszczurczego/ar/12224465
Jego brat przeszedł na katolicyzm dzięki czemu mój Teść został już ochrzczony w Kościele powszechnym. Znamienne, że Teść w młodości i w sile wielu toczył dysputy teologiczne ze swoim kuzynem niezadowolonym z konwersji drugiej gałęzi rodziny, aż kiedyś zapytał: Andrzej, a tak szczerze powiedz, kiedy ty ostatnio byłeś w swoim zborze? I zapadła "taka niezręczna cisza"
Edit - mieliśmy na forum zacnego ewangelika, dobrego patriotę, ale od dłuższego czasu nie daje znaku życia :-(
oraz
Obejrzałem foto relacje na TT - oprócz, że dają czadu, to poseł z "konserwstywnej" PSL był...
W czasie II WŚ ogromnym problemem były rozplenione bandy rabunkowe (ich zwalczanie było na początku jednym z głównych zadań ZWZ/AK) działające poza miastami, gdzie siły niemieckie były słabe i rzadko rozmieszczone z powodu znacznego zapotrzebowania frontowego. Pod koniec działań wojennych liczne ugrupowania przestępcze przechodziły pod komendę AL i GL dając początek pięknym karierom, których pokłosie zbieramy do dziś.
Jednocześnie Nasz Dziennik apeluje o modlitwę "o szybkie uchwalenie ustawy "Zatrzymaj aborcję".
romeck: nie wiem co to kto to (z tą ustawą)
o, dalej w NDz: !
Na 20 stron/szpalt NDz aż 11 nawiązuje do orzeczenia TK!
Wikipedia, ciekawe, super życiorys (i zawieszony za piątkę dla zwierząt)
i wywiad z nim w NDz
NDz dalej, przypomina, że również wczoraj Polska i 30 państw, w tym USA (gdzie się działo) podpisały ten dokument.
Jest w nim mowa, że w międzynarodowym systemie ochrony praw człowieka nie istnieje pojęcie "prawo do aborcji".
Stronę polską reprezentował i podpisał Zbigniew Rau (MSZ).
Ale też szokuje skala zepsucia. Tego raczej nie odkręcimy. Ba, nawet nie próbujemy.
(notatka)
KONSTYTUCJA
Art. 38. Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia.
USTAWA
o ... ochronie płodu ludzkiego ...
Art. 1.1. Prawo do życia podlega ochronie, w tym również w fazie prenatalnej ... .
Art. 4a.1. Przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy:
1) ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej,
2) (utracił moc, orzeczenie TK, 24.10.2020)
3) zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego,
4) (utracił moc, orzeczenie TK, 18.12.1997)
USTAWA
o rzeczniku praw dziecka
Art. 2.1. W rozumieniu ustawy dzieckiem jest każda istota ludzka od poczęcia do osiągnięcia pełnoletności.