Jak żyć w Tenkraju? Czego oczekujemy od tut. Państwa?
A, taki mie wątek przyjszedł do głowy po lekturze interesującego tekstu w Kulturze Liberalnej pt. "PiS jest partią ultraliberalną".
Wiele kol. los plótł o tem, że mamy dzisiej wojnę z pełozą, a na wojnie jak na wojnie -- tu piedrolnie tam piedrolnie, a i tak trzeba głosiować na PiS. Inni zasię Koledzy hamletyzowali, że PiS to psy, że trzeba ich rozliczać i targać za pejsy, no ale nie bałdzo wiadomo jak, bo i tak trzeba na dany PiS głosiować.
Trochę smutne jest dane "zderzenie się z rzeczywistością" i też mnie trochę boli, że nie mam żadnej odpowiedzi na zarzuty, że rząd wuje. Ale przyznam, że kedy znajomi platformersi szczują mnie wykresami, że PiS wuje, gdyż na wachcie PiS przestały rodzić się dzieci, a starcy zaczęli umierać, to mie witka nie tyle opada, co układa się w tradycyjne pozdrowienie Kozakiewicza.
Wiele kol. los plótł o tem, że mamy dzisiej wojnę z pełozą, a na wojnie jak na wojnie -- tu piedrolnie tam piedrolnie, a i tak trzeba głosiować na PiS. Inni zasię Koledzy hamletyzowali, że PiS to psy, że trzeba ich rozliczać i targać za pejsy, no ale nie bałdzo wiadomo jak, bo i tak trzeba na dany PiS głosiować.
I idą też smęty, które my toczymy za każdym razem gdy przychodzi nam dumać o pisoskim dniu:
PiS wyszło z propozycją swego rodzaju New Dealu. Posługiwano się hasłem „Polska w ruinie”. Sugerowano więc, że doświadczyliśmy traumy, po której pozostały jakieś zniszczenia, a my teraz wszystko odbudujemy. Ale PiS ten program porzuciło, w czym bardzo pomogła Platforma Obywatelska.
Jak?
Ogłaszając, że będzie „opozycją totalną”. Opozycja w ten sposób przekazała swojemu elektoratowi, że zwycięstwo PiS-u jest w istocie tożsame z okupacją Polski. To dało PiS-owi prawo do tego, żeby zarządzać społeczeństwem, odwołując się do mobilizacji militarnej. I to jest przyczyna tak zwanej „teflonowości” PiS-u.
Przyczyną „teflonowości” partii rządzącej jest „totalność” opozycji?
Twarde elektoraty rozumieją teraźniejszość jako wojnę. Dlatego różne skandale czy porażki reformy ochrony zdrowia, edukacji lub wymiaru sprawiedliwości są ignorowane przez elektorat PiS-u. Wojna oznacza konieczność przyjęcia zupełnie innych standardów. W środku bitwy nikt nie narzeka i nie grozi dezercją, z tego powodu, że konserwy są niesmaczne.
Fajny tekst, polecam całość ----------> https://kulturaliberalna.pl/2019/09/10/jacyno-wywiad-polska-wybory-pis-po-lewica-obietnice/
Ale wojna toczy się o coś. A sama pani powiedziała, że PiS, które przedstawiało się jako partia sprawcza, zdolna zmieniać rzeczywistość, zderzyło się ze ścianą tej rzeczywistości. I nawet prezes musiał uznać, że pewnych zmian nie da się wprowadzić, na przykład zakazać hodowli zwierząt futerkowych.
Dlatego od programu wewnętrznej suwerenności państwowej, czyli reprodukcji społeczeństwa wyrównującej szanse i umożliwiającej awans społeczny, PiS przeszło do programu suwerenności zewnętrznej. To są całkiem inne wizje suwerenności.
Czyli?
Suwerenność zewnętrzna jest związana z obroną terytorium i państwa w stosunkach międzynarodowych. Paradoks polega jednak na tym, że państwo półperyferyjne, jakim jest Polska, żeby szukać bezpieczeństwa, musi zapłacić właśnie swoją suwerennością. Innymi słowy, aby ochronić swoją suwerenność, musi ją częściowo oddać.
Dobrze pokazują to relacje ze Stanami Zjednoczonymi. Byliśmy zaskoczeni, że wiceprezydent Mike Pence ogłasza, jaki jest w Polsce system podatkowy. A to był przykład ostentacyjnego zademonstrowania, że za bezpieczeństwo płacimy swoją suwerennością.
Trochę smutne jest dane "zderzenie się z rzeczywistością" i też mnie trochę boli, że nie mam żadnej odpowiedzi na zarzuty, że rząd wuje. Ale przyznam, że kedy znajomi platformersi szczują mnie wykresami, że PiS wuje, gdyż na wachcie PiS przestały rodzić się dzieci, a starcy zaczęli umierać, to mie witka nie tyle opada, co układa się w tradycyjne pozdrowienie Kozakiewicza.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Cotu dodać...
ja na przykład doceniam odkrywanie kart, które schowano w piwnicach kazamatów i kazano zapomnieć, że było cokolwiek.
A hańba zapomnienia o ludziach bohaterskich, o matkach, którym dzieci zabrano i dano nie wiadomo gdzie , byla straszna.
I ja odslonieto.
Państwo przywróciło godnośc zapomnianym.
Cześć i chwała takiemu Państwo
( to mały wyimek, ale tutejsi madrzejsi na pewno napiszą wiece, lepiej i madrzej)
no ta bene swietny watek
A tak seriozno, to Kolega przecie sam niejeden dołożył kamień węgielny pod daną odpedź, szczekając smętnie ażeby dumać o hetmanach, a także dosypać nałczycielom obroku i obroki nałczycielkom.
Heneralnie, ja widzę trzy kerunki działanka:
a) Zagramaniczne, ażeby narodowie wżdy postronnie znali, iż pluć nam w kaszę waspraszajetsa
-- Miżmorje, Truj Morze, Wujnia Lubelska
-- Czworokąt Wyszehradzki
-- Trójkąt Weimarski
-- Dwukąt PL-US
-- EU27, V4+3B+2B
-- Polskie force de frappe, a także zwykła vis armata
b) Sprawy wewnętrzne
-- Wściekły rozwój krajowej gospodarności poprzez mądrą a dalekowzroczną potylikę gospodarną
-- Harmonijny rozwuj szkolnictwa poprzez młodzieży chowanie i nałczycielom obroku sypanie
-- Zrównoważony rozbój służby zdrowia poprzez lekarzom sypanie obroku i kupywanie strzykawek
-- Energia a energetyka, napędzanie tut. luckości
c) Rozwój narodu jako Narodu
-- Różne tam imponderabilia dla naiwnych, kult Krura Ćwieczka, defilady
-- Wzmaganie pasjonarności
-- Narodowo-radykalny program oświatowy
...że otaczają nas liczniejsi barbarzyńcy rządzeni od 300 lat przez zdemoralizowanych tyranów?
...a efektywnych granic naturalnych brak?
u sąsiadów wyższa jakość populacji?
Wiem, że nie ten poziom, ale nawet na sralonie zaczęto po pańsku przyglądać sie potrawie zwanej PIS.
i jego metodom.
I swoim absmakom , pojaiwajacy sie podczas oględzin.
Moja babka zwykła w takich momentach krótko oświadczac:
W dupach wam sie przewraca
Jak ktoś chce, to wuala
https://www.salon24.pl/u/okop/1110660,konserwatywny-pis-czyli-zestawienie-przeciwienstw
Nigdy za dużo nauki od świętych.
Św. Matka Teresa zapytana, co by zmieniła w Kościele, krótko odpowiedziała: Ciebie i mnie.
Myślisz, że to mało? Pobudka o szóstej rano, zimny prysznic, bieg po osiedlu, praca, formowanie siebie i bliźnich... Bez snucia się, bez narzekania, bez oglądania się co to inni... Poćwicz tak z rok, zobaczysz.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Do reszty nie odniosę się, bo banalna.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
...śmiertelnym wirusem, na którego działa co drugi środek przeciwpasożytniczy, a także wit. D3...
...a dziś zwrócili się do ludności tubylczej, aby w żadnym razie nie podejmowała leczenia na własną rękę (lekarze działają poza protokołami już od miesięcy), bo jeszcze się wyleczą i szczepionka na nic...
... to naprawdę Januszek jest niegroźnym błaznem przy tych psychopatycznych oprawcach i mordercach.
To źle, bo właśnie przede wszystkim to nam powierzono.
Przecież i tak wstajesz, dbasz o higienę, zdrowie, pracujesz. W tej czy innej formie masz więc pobudkę, prysznic, wysiłek fizyczny, pracę. Skoro jesteś mężem i ojcem, to masz jedną z lepszych okazji by zadbać o formację swoją i bliźnich. To nie jest luksus ani zajmowanie się samym sobą, wręcz przeciwnie.
Serio, ja ich ostatnio traktuję jak Platformę z pokazową kościelną twarzą.
PS. Oczywiście zagranicznych galerii żadne lockdowny się nie imają. Jak jesteś silnym, zagranicznym lobbystą,to wszystko możesz, dla ciebie wirus nie istnieje. Istnieje dla prowadzonych przez Polaków siłowni, stoków narciarskich, sal zabaw, knajp...
Z drugiej strony u Lesovika tez nie kupie hamaka za 500 zl, skoro jakosciowo porównywalny na aliexpresie mam za 80 zl. Za duza roznica.