My zgłosiliśmy swój mały domek na wsi. Jedna rodzina może się przechować. Firma w której pracuję też udostępniła lokum i pojazdy służbowe do przewiezienia osób spod granicy.
Też jeszcze wracając do Papieża Franciszka. Rozumiem, że oczekiwanie tutaj było takie, że Papież rzuci wszystko i zajmie stanowisko po jedynie słusznej stronie w najważniejszej wojnie na świecie. Więc nieporozumienie jest tu podwójne. Po pierwsze, papieska dyplomacja praktycznie nigdy nie potępia jednej strony w wojnach. Zawsze jest mowa o pokoju, o przebaczeniu, o powrocie do dialogu i takie tam. Zawsze - mówimy o ostatnich powiedzmy 100 latach, czasy przed I wojną światową (a tym bardziej przed zjednoczeniem Włoch, gdy papiestwo miało własne państwo) zostawmy, były inne. Tu różnicy z poprzednim papieżami nie ma. Drugie jest takie, że dla Franciszka ta wojna jest peryferyjna. Po pierwsze, papiestwo najpierw jest zainteresowane światem katolickim, a nie biorą w niej udziału w ogóle państwa z dominującą religią katolicką. Po drugie, o czym piszę konsekwentnie, a bez czego nie zrozumiecie Franciszka (nie mówię - nie pokochacie, nie polubicie, mówię: nie zrozumiecie) jest uznanie, że cała Europa, cały tradycyjnie rozumiany zachód (czyli Europa + USA + Kanada, Australia) jest peryferyjna. Że to spalona, postchrześcijańska ziemia, a serce chrześcijaństwa, katolicyzmu, bije gdzie indziej. W Afryce, w Ameryce Południowej, w ubogich tego świata. I tu różnica z poprzednimi papieżami jest.
to nie ma znaczenia kto był pierwszy, to ten sam aspekt ostrzału medialnego i zmiany narracji z Niemcy wuje i sprzymierzeńcy Putina na Polacy to rasiści. Jako bonus dla Niemiec i Rosji, to osłabienie jednego z kluczowych elementów wspierania Ukrainy,, bo trzeba pamiętać, że szybkie zakończenie wojny (bez względu na rezultat) jest w interesie Niemiec i Rosji, no może z tym, że Rosji trochę zależy na rezultacie, z tym że Putinowi bardzo, a gubince tak jakby mniej.
A teraz kanclerz Scholz w Izraelu ogłasza, że Izrael z Niemcami będzie pomagał w zakończeniu konfliktu na Ukrainie. Na miejscu Ukrainy bym się zaczął bardzo bać. Zapomniałem, jak teraz Izrael dostaje w dupę, bo świat pamięta, że sprzedał kody do gruzińskich dronów Rosji, a tureckie drony cały czas walczą, a mija już 7 dzień walk.
Cokolwiek by się nie stało i jakkolwiek by się wojna nie skończyła, Niemcy i ich polskojęzyczni jurgieltnicy i tak przypiszą sobie "sukces negocjacyjny".
Pamiętajmy (klasyfikacja podana m.in. prez red. Ziemkiewicza)
- Oli Szolc = Chamberlain "Przywożę wam pokój" - Ukraina = Polska '39 - Putin = Dolo H. - Si-Dzin-Pink = tow. Soso Dżugaszwili
MarianoX napisal(a): Cokolwiek by się nie stało i jakkolwiek by się wojna nie skończyła, Niemcy i ich polskojęzyczni jurgieltnicy i tak przypiszą sobie "sukces negocjacyjny".
Pamiętajmy:
- Oli Szolc - Chamberlain " przywożę wam pokój" - Ukraina - Polska '39 - Putin - Dolo H. - Si-Dzin-Pink - tow. Soso Dżugaszwili
dyzio napisal(a): Zgłosiliśmy nasz wielki dom na potrzeby ukraińskich domów dziecka. A co? Mamy jeszcze 2 mieszkania trzypokojowe jakby co
Brzost napisal(a): My zgłosiliśmy swój mały domek na wsi. Jedna rodzina może się przechować. Firma w której pracuję też udostępniła lokum i pojazdy służbowe do przewiezienia osób spod granicy.
Słyszę w pracy info że za jednego przyjętego pod dach Ukraińca państwo dopłaci 1500 PLN/m-c. Ktoś komuś mówił i tak się szerzy dywersja i dezinformacja. Ktoś Szanownym coś w ten deseń zarzucał czy to lokalne świry?
dyzio napisal(a): Zgłosiliśmy nasz wielki dom na potrzeby ukraińskich domów dziecka. A co? Mamy jeszcze 2 mieszkania trzypokojowe jakby co
Brzost napisal(a): My zgłosiliśmy swój mały domek na wsi. Jedna rodzina może się przechować. Firma w której pracuję też udostępniła lokum i pojazdy służbowe do przewiezienia osób spod granicy.
Słyszę w pracy info że za jednego przyjętego pod dach Ukraińca państwo dopłaci 1500 PLN/m-c. Ktoś komuś mówił i tak się szerzy dywersja i dezinformacja. Ktoś Szanownym coś w ten deseń zarzucał czy to lokalne świry?
Nic o tym nie wiem, u nas to pod egidą Wiosek Dziecięcych
Popieram ale nie o tym pisałem. Plotki chodzą u mnie takie że każdy kto przyjmie pod swój dach Ukraińca (np.Brzost,Dyzio, ja ,Ty) otrzyma 1,5 kpln/m-c..
Ukraińscy uchodźcy są juz w naszym osiedlu. Do dziś nie ma żadnych rozporządzeń , o które pytasz. Koszty są rozłożone na gminę, organizacje, dary ludzi przynoszone do miejsca, gdzie są zakwaterowani. Co dalej bedzie nikt nie wie
MarianoX napisal(a): Na kanale YT PCh24 kolejny raz skandaliczny wywiad z osobnikem z fundscji Ad Arma.
Wali onucami jak stąd do Władywostoku.
Napisałem kiedyś im pytanie na temat ustawy którą proponowali, a konkretnie doczepiłem się do czegoś, już nie pamiętam, podając grzecznie argumenty i pytając jakie jest ich uzasadnienie. Nie raczyli odpowiedzieć.
Obserwując ich działalność dotąd, sądzę że bardziej szkodzą słusznej sprawie niż jej się przysługują. A możliwe że to onuce zorganizowane dla skompromitowania słusznej sprawy.
Mania napisal(a): Poczytałam co nieco o Wagnerowcach - prywatnej armii Putina, bo wcześniej o nich nie słyszałam i najszła mnie taka myśl, że oni idealnie nadawaliby się do słynnych " piątkowych samobójstw" w 2010 i 2011 roku w Polsce. Bo, że była to robota profesjonalna, nie ulega wątpliwości. Pasują mi też ci Wagnerowcy do akcji na Okęciu przed 10 IV, oraz w samym Smoleńsku. To elita zabójców.
Owszem, ale nie tego typu. Samobójstwa robili w Polsce bez wątpienia Polacy z ABWehry i/lub innych służb - umieją to, proruskich kacapów z syndromem sztokholmskim tam od groma.
Komentarz
Rozumiem, że oczekiwanie tutaj było takie, że Papież rzuci wszystko i zajmie stanowisko po jedynie słusznej stronie w najważniejszej wojnie na świecie.
Więc nieporozumienie jest tu podwójne. Po pierwsze, papieska dyplomacja praktycznie nigdy nie potępia jednej strony w wojnach. Zawsze jest mowa o pokoju, o przebaczeniu, o powrocie do dialogu i takie tam. Zawsze - mówimy o ostatnich powiedzmy 100 latach, czasy przed I wojną światową (a tym bardziej przed zjednoczeniem Włoch, gdy papiestwo miało własne państwo) zostawmy, były inne. Tu różnicy z poprzednim papieżami nie ma.
Drugie jest takie, że dla Franciszka ta wojna jest peryferyjna. Po pierwsze, papiestwo najpierw jest zainteresowane światem katolickim, a nie biorą w niej udziału w ogóle państwa z dominującą religią katolicką. Po drugie, o czym piszę konsekwentnie, a bez czego nie zrozumiecie Franciszka (nie mówię - nie pokochacie, nie polubicie, mówię: nie zrozumiecie) jest uznanie, że cała Europa, cały tradycyjnie rozumiany zachód (czyli Europa + USA + Kanada, Australia) jest peryferyjna. Że to spalona, postchrześcijańska ziemia, a serce chrześcijaństwa, katolicyzmu, bije gdzie indziej. W Afryce, w Ameryce Południowej, w ubogich tego świata. I tu różnica z poprzednimi papieżami jest.
Więc można powiedzieć, że dla Franciszka inwazja na Ukrainę to jak dla św. Jana Pawła II wojna w Rwandzie.
https://www.centrumjp2.pl/wp-content/uploads/2021/02/Jan_Pawel_2_wobec_Rwandy.pdf
Jako bonus dla Niemiec i Rosji, to osłabienie jednego z kluczowych elementów wspierania Ukrainy,, bo trzeba pamiętać, że szybkie zakończenie wojny (bez względu na rezultat) jest w interesie Niemiec i Rosji, no może z tym, że Rosji trochę zależy na rezultacie, z tym że Putinowi bardzo, a gubince tak jakby mniej.
Zapomniałem, jak teraz Izrael dostaje w dupę, bo świat pamięta, że sprzedał kody do gruzińskich dronów Rosji, a tureckie drony cały czas walczą, a mija już 7 dzień walk.
Pamiętajmy (klasyfikacja podana m.in. prez red. Ziemkiewicza)
- Oli Szolc = Chamberlain "Przywożę wam pokój"
- Ukraina = Polska '39
- Putin = Dolo H.
- Si-Dzin-Pink = tow. Soso Dżugaszwili
Ktoś Szanownym coś w ten deseń zarzucał czy to lokalne świry?
https://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/8369520,swiadczenia-500-plus-rodzinny-kapital-opiekunczy-ukraincy-w-polsce.html
https://wiadomosci.wp.pl/ukraina-odkryto-ogromne-zloza-gazu-jedne-z-najwiekszych-na-swiecie-6292748423170177a
Plotki chodzą u mnie takie że każdy kto przyjmie pod swój dach Ukraińca (np.Brzost,Dyzio, ja ,Ty) otrzyma 1,5 kpln/m-c..
Do dziś nie ma żadnych rozporządzeń , o które pytasz.
Koszty są rozłożone na gminę, organizacje, dary ludzi przynoszone do miejsca, gdzie są zakwaterowani.
Co dalej bedzie nikt nie wie
Można to łatwo sprawdzić.
Obserwując ich działalność dotąd, sądzę że bardziej szkodzą słusznej sprawie niż jej się przysługują. A możliwe że to onuce zorganizowane dla skompromitowania słusznej sprawy.
Samobójstwa robili w Polsce bez wątpienia Polacy z ABWehry i/lub innych służb - umieją to, proruskich kacapów z syndromem sztokholmskim tam od groma.
Chętny ktoś? ;-)