Skip to content

Wojna

1249250252254255300

Komentarz

• edytowano August 2023

i znów w rrocznicę godziny W zyskaliśmy (my, Polacy) krzepiącą pewność, że jesteśmy sami,

ale najgorsza ze wszystkich jest twarz zdrady

Takie odwrócenie sojuszy przez Ukrainę oznaczałoby:

• całkowite odcięcie tego kraju od pomocy wojskowej, materiałowej i ekonomicznej NATO teraz i w przyszłości

• pewny kolejny atak Rosji, tym razem zakończony znacznie większymi zdobyczami terytorialnymi, a nawet zajęciem całej Ukrainy

Słowem - samobójstwo

• Moskale opadli z sił a Ukraina przeżyła pierwszy szok i nieco okrzepła, nawet własną broń rozwijają i produkują. Dlatego teraz moskiewski atak nie doszedłby do Kijowa, nawet jakby Ukraina została sama.

• @los powiedział(a):
    Moskale opadli z sił a Ukraina przeżyła pierwszy szok i nieco okrzepła, nawet własną broń rozwijają i produkują. Dlatego teraz moskiewski atak nie doszedłby do Kijowa, nawet jakby Ukraina została sama.

Kacapy szykują już kolejną brankę na jesień. Jak iść na dno - to z całą orkiestrą.

• Milena na myśli raczej ponowienie za kilka lat większymi, odbudowanymi siłami.

• Moskale też już przeżyli pierwszy szok i na brankę są już przygotowani. Gubinka, Kaukaz i Tuwa są już zużyte w całości, wszyscy młodzi mężczyźni albo wachają ukraińskie słoneczniki od spodu albo brakuje im kilku istotnych organów i słabo nadają się do wojaczki, a cwaniaczków z Moskwy czy Sankt Peterburga nie tak łatwo wziąć w kamasze, na to Putin z FSB mogą być za krótcy.

• @KAnia powiedział(a):
    i znów w rrocznicę godziny W zyskaliśmy (my, Polacy) krzepiącą pewność, że jesteśmy sami,

ale najgorsza ze wszystkich jest twarz zdrady

Otóż zyskaliśmy krzepiącą pewność, że Przydacz jest zdolny do idiotycznego kłapania paszczą bez potrzeby.

• loslos
    edytowano August 2023

A ten cały Przydacz od kogo?

Edit. Z Łajki: Klub Jagielloński, Fundacja Republikańska, Kancelaria Dudy... Znam lepsze rekomendacje.

• @los powiedział(a):
    A ten cały Przydacz od kogo?

Co, od kogo? Od nas!

• Wypraszam sobie. Niby byłem przez jakiś czas ekspertem Klubu Jagiellońskiego ale szcześliwie udało mi się to z siebie strząsnąć.

• edytowano August 2023

@los powiedział(a):
    Moskale też już przeżyli pierwszy szok i na brankę są już przygotowani. Gubinka, Kaukaz i Tuwa są już zużyte w całości, wszyscy młodzi mężczyźni albo wachają ukraińskie słoneczniki od spodu albo brakuje im kilku istotnych organów i słabo nadają się do wojaczki, a cwaniaczków z Moskwy czy Sankt Peterburga nie tak łatwo wziąć w kamasze, na to Putin z FSB mogą być za krótcy.

Zmienili wiek branki z 21-27 na 18-31 bodajże. Ale na piechotę to już Ukraińcy mają amunicję kasetową, natomiast produkcja pojazdów Rosjanom kompletnie nie idzie, brak materiałów, łożysk, luf, optyki i elektroniki, a plan by produkować dużo tanich starych wersji pojazdów nie udał się, gdyż spece od tych starszych wersji poumierali i/lub zostali wysłani na Ukrainę zanim pojawił się pomysł produkcji starszych wersji. Przemysł pracuje na 3 zmiany a produkcja ogółem wzrosła o jakieś 15%.

• A mnie się podoba ten pomysł, gdyż byłaby to komunikacja strategiczna, prowadzona językiem, który Moskal rozumie. Do tego zmniejszyłaby liczbę sprawnych hejhopterów o 1/6.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    A mnie się podoba ten pomysł, gdyż byłaby to komunikacja strategiczna, prowadzona językiem, który Moskal rozumie. Do tego zmniejszyłaby liczbę sprawnych hejhopterów o 1/6.

Takie przekroczenie to nie jest powód do zestrzelenia bez przechwycenia. Nie ten etap drabiny eskalacyjnej.

• @Smok_Eustachy powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    A mnie się podoba ten pomysł, gdyż byłaby to komunikacja strategiczna, prowadzona językiem, który Moskal rozumie. Do tego zmniejszyłaby liczbę sprawnych hejhopterów o 1/6.

Takie przekroczenie to nie jest powód do zestrzelenia bez przechwycenia. Nie ten etap drabiny eskalacyjnej.

Ojtam ojtam.

• ruska szkoła, cos leci to strzelać.

• @KazioToJa powiedział(a):
    ruska szkoła, cos leci to strzelać.

Otóż to. To im pomoże nauczyć się czytać mapę.

@KazioToJa powiedział(a):

co się w szanownym taki Girkin obudził?

• loslos
    edytowano August 2023

Dobrze byłoby przypierdolić Moskalom - tak, by ludzkie szczątki padały na ziemię, krew tryskała obfitym strumieniem a dziatki niewinne płakały. Ale nie wtedy, kiedy oni nas do tego prowokują, tylko wtedy, kiedy my to uznamy za stosowne.

• Redaktor Maciej Kożuszek (zza szafy) mawia:

Wojna to dialog mocarstw

A bo wmurwiają mnie te murwy. Jak amorek -- z gołą dupą latacie, a jadowici jesteście!

• @Smok_Eustachy powiedział(a):
    → radoslaw-sikorski-szokuje-trzeba-bylo-zestrzelic-bialoruskie-helikoptery
    Mam wątpliwości: czy on jest szpiegiem, czy po prostu jest prd*lnty

Nie jest szpiegiem. Być może jest pierdolnięty. A kim jest wie lub wiedział Kaczyński (L. lub J.) i z tego wiedzenia wyrzucił go z rządu pisoskiego kiedyś.

Przecież to białoruskie śmigłowce.

• @Przemko powiedział(a):

-- I tak się wykręci. Powie, że przyniósł pomarańcze.

• @trep powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

-- I tak się wykręci. Powie, że przyniósł pomarańcze.

Kucharz sam osobiście wybierał.

• edytowano August 2023

@MarianoX powiedział(a):
    Redaktor Maciej Kożuszek (zza szafy) mawia:

Wojna to dialog mocarstw

Tak przy okazji - Redaktor Kożuszek wybrał się ostatnio na pedałowe rozkosze do Czechii i wrócił stamtąd niemal w kuferku. Ponoć krwiak mózgu już mu się zmniejsza.

• @peterman powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):

Wojna to dialog mocarstw

Tak przy okazji - Redaktor Kożuszek wybrał się ostatnio na pedałowe rozkosze do Czechii i wrócił stamtąd niemal w kuferku. Ponoć krwiak mózgu już mu się zmniejsza.

Znaczy miał tak wypadek jakiś?

• @Przemko powiedział(a):

@peterman powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):

Wojna to dialog mocarstw

Znaczy miał tak wypadek jakiś?

Najwyraźniej rowerowe rachatłukum.

A bo wmurwiają mnie te murwy. Jak amorek -- z gołą dupą latacie, a jadowici jesteście!

mnie też, ale zestrzelenie tych helikopterów, nawet jeśli był nich Łukaszenko, niewiele by im zrobiło.

• Z cyklu "sankcje nie działają a gospodarka Rosji radzi sobie sobie świetnie":

"Boeingi i Airbusy należące do rosyjskie Aerofłotu [nie należą, zostały ukradzione] będą teraz latać bez hamulców, ponieważ wobec braku zagranicznych części zamiennych nie da się ich naprawić."

https://belsat.eu/pl/news/03-08-2023-zachodnie-samoloty-aeroflotu-laduja-bez-czesci-hamulcow-wycieklo-ostrzezenie-dla-pilotow

mnie też, ale zestrzelenie tych helikopterów, nawet jeśli był nich Łukaszenko, niewiele by im zrobiło.

Faktografia trochę mie ostudziła:

Oba śmigłowce znajdowały się na terenie Polski przez maksymalnie kilka minut (trzy kilometry z prędkością przelotową Mi-24 pokonuje w czterdzieści sekund - tam i nazad plus zawrotka to półtorej do dwóch minut). W tym czasie jeśli nawet patrol nawet zauważył, to zdążył zameldować o tym dyżurnemu (zakładając, że akurat dyżurny nie miał łączności z innym patrolem i nie trzeba było czekać na swoją kolejkę - tak działa łączność radiowa, że się wywołuje odbiorcę i czeka, czasem po kilka razy). Być może dyżurny zdążył zgłosić to wojsku (na odebranie telefonów też się czeka).

http://zapiskiczynionepodrodze.blogspot.com/2023/08/dziennik-wojny-doba-sto-szescdziesiata.html

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.