Moskale opadli z sił a Ukraina przeżyła pierwszy szok i nieco okrzepła, nawet własną broń rozwijają i produkują. Dlatego teraz moskiewski atak nie doszedłby do Kijowa, nawet jakby Ukraina została sama.
@los powiedział(a):
Moskale opadli z sił a Ukraina przeżyła pierwszy szok i nieco okrzepła, nawet własną broń rozwijają i produkują. Dlatego teraz moskiewski atak nie doszedłby do Kijowa, nawet jakby Ukraina została sama.
Kacapy szykują już kolejną brankę na jesień. Jak iść na dno - to z całą orkiestrą.
Moskale też już przeżyli pierwszy szok i na brankę są już przygotowani. Gubinka, Kaukaz i Tuwa są już zużyte w całości, wszyscy młodzi mężczyźni albo wachają ukraińskie słoneczniki od spodu albo brakuje im kilku istotnych organów i słabo nadają się do wojaczki, a cwaniaczków z Moskwy czy Sankt Peterburga nie tak łatwo wziąć w kamasze, na to Putin z FSB mogą być za krótcy.
@los powiedział(a):
Moskale też już przeżyli pierwszy szok i na brankę są już przygotowani. Gubinka, Kaukaz i Tuwa są już zużyte w całości, wszyscy młodzi mężczyźni albo wachają ukraińskie słoneczniki od spodu albo brakuje im kilku istotnych organów i słabo nadają się do wojaczki, a cwaniaczków z Moskwy czy Sankt Peterburga nie tak łatwo wziąć w kamasze, na to Putin z FSB mogą być za krótcy.
Zmienili wiek branki z 21-27 na 18-31 bodajże. Ale na piechotę to już Ukraińcy mają amunicję kasetową, natomiast produkcja pojazdów Rosjanom kompletnie nie idzie, brak materiałów, łożysk, luf, optyki i elektroniki, a plan by produkować dużo tanich starych wersji pojazdów nie udał się, gdyż spece od tych starszych wersji poumierali i/lub zostali wysłani na Ukrainę zanim pojawił się pomysł produkcji starszych wersji. Przemysł pracuje na 3 zmiany a produkcja ogółem wzrosła o jakieś 15%.
A mnie się podoba ten pomysł, gdyż byłaby to komunikacja strategiczna, prowadzona językiem, który Moskal rozumie. Do tego zmniejszyłaby liczbę sprawnych hejhopterów o 1/6.
@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
A mnie się podoba ten pomysł, gdyż byłaby to komunikacja strategiczna, prowadzona językiem, który Moskal rozumie. Do tego zmniejszyłaby liczbę sprawnych hejhopterów o 1/6.
Takie przekroczenie to nie jest powód do zestrzelenia bez przechwycenia. Nie ten etap drabiny eskalacyjnej.
Takie przekroczenie to nie jest powód do zestrzelenia bez przechwycenia. Nie ten etap drabiny eskalacyjnej.
Dobrze byłoby przypierdolić Moskalom - tak, by ludzkie szczątki padały na ziemię, krew tryskała obfitym strumieniem a dziatki niewinne płakały. Ale nie wtedy, kiedy oni nas do tego prowokują, tylko wtedy, kiedy my to uznamy za stosowne.
Nie jest szpiegiem. Być może jest pierdolnięty. A kim jest wie lub wiedział Kaczyński (L. lub J.) i z tego wiedzenia wyrzucił go z rządu pisoskiego kiedyś.
Przecież to białoruskie śmigłowce.
-- I tak się wykręci. Powie, że przyniósł pomarańcze.
@MarianoX powiedział(a):
Redaktor Maciej Kożuszek (zza szafy) mawia:
Wojna to dialog mocarstw
Tak przy okazji - Redaktor Kożuszek wybrał się ostatnio na pedałowe rozkosze do Czechii i wrócił stamtąd niemal w kuferku. Ponoć krwiak mózgu już mu się zmniejsza.
@MarianoX powiedział(a):
Wojna to dialog mocarstw
Tak przy okazji - Redaktor Kożuszek wybrał się ostatnio na pedałowe rozkosze do Czechii i wrócił stamtąd niemal w kuferku. Ponoć krwiak mózgu już mu się zmniejsza.
@MarianoX powiedział(a):
Wojna to dialog mocarstw
Z cyklu "sankcje nie działają a gospodarka Rosji radzi sobie sobie świetnie":
"Boeingi i Airbusy należące do rosyjskie Aerofłotu [nie należą, zostały ukradzione] będą teraz latać bez hamulców, ponieważ wobec braku zagranicznych części zamiennych nie da się ich naprawić."
@KazioToJa powiedział(a):
ruska szkoła, cos leci to strzelać.
Otóż to. To im pomoże nauczyć się czytać mapę.
co się w szanownym taki Girkin obudził?
A bo wmurwiają mnie te murwy. Jak amorek -- z gołą dupą latacie, a jadowici jesteście!
mnie też, ale zestrzelenie tych helikopterów, nawet jeśli był nich Łukaszenko, niewiele by im zrobiło.
Faktografia trochę mie ostudziła:
Oba śmigłowce znajdowały się na terenie Polski przez maksymalnie kilka minut (trzy kilometry z prędkością przelotową Mi-24 pokonuje w czterdzieści sekund - tam i nazad plus zawrotka to półtorej do dwóch minut). W tym czasie jeśli nawet patrol nawet zauważył, to zdążył zameldować o tym dyżurnemu (zakładając, że akurat dyżurny nie miał łączności z innym patrolem i nie trzeba było czekać na swoją kolejkę - tak działa łączność radiowa, że się wywołuje odbiorcę i czeka, czasem po kilka razy). Być może dyżurny zdążył zgłosić to wojsku (na odebranie telefonów też się czeka).
Komentarz
Takie odwrócenie sojuszy przez Ukrainę oznaczałoby:
całkowite odcięcie tego kraju od pomocy wojskowej, materiałowej i ekonomicznej NATO teraz i w przyszłości
pewny kolejny atak Rosji, tym razem zakończony znacznie większymi zdobyczami terytorialnymi, a nawet zajęciem całej Ukrainy
Słowem - samobójstwo
Kacapy szykują już kolejną brankę na jesień. Jak iść na dno - to z całą orkiestrą.
Milena na myśli raczej ponowienie za kilka lat większymi, odbudowanymi siłami.
Otóż zyskaliśmy krzepiącą pewność, że Przydacz jest zdolny do idiotycznego kłapania paszczą bez potrzeby.
A ten cały Przydacz od kogo?
Edit. Z Łajki: Klub Jagielloński, Fundacja Republikańska, Kancelaria Dudy... Znam lepsze rekomendacje.
Co, od kogo? Od nas!
Wypraszam sobie. Niby byłem przez jakiś czas ekspertem Klubu Jagiellońskiego ale szcześliwie udało mi się to z siebie strząsnąć.
Zmienili wiek branki z 21-27 na 18-31 bodajże. Ale na piechotę to już Ukraińcy mają amunicję kasetową, natomiast produkcja pojazdów Rosjanom kompletnie nie idzie, brak materiałów, łożysk, luf, optyki i elektroniki, a plan by produkować dużo tanich starych wersji pojazdów nie udał się, gdyż spece od tych starszych wersji poumierali i/lub zostali wysłani na Ukrainę zanim pojawił się pomysł produkcji starszych wersji. Przemysł pracuje na 3 zmiany a produkcja ogółem wzrosła o jakieś 15%.
https://www.salon24.pl/newsroom/1316880,radoslaw-sikorski-szokuje-trzeba-bylo-zestrzelic-bialoruskie-helikoptery
Mam wątpliwości: czy on jest szpiegiem, czy po prostu jest prd*lnty
Ojtam ojtam.
ruska szkoła, cos leci to strzelać.
Otóż to. To im pomoże nauczyć się czytać mapę.
co się w szanownym taki Girkin obudził?
Dobrze byłoby przypierdolić Moskalom - tak, by ludzkie szczątki padały na ziemię, krew tryskała obfitym strumieniem a dziatki niewinne płakały. Ale nie wtedy, kiedy oni nas do tego prowokują, tylko wtedy, kiedy my to uznamy za stosowne.
Wojna to dialog mocarstw
A bo wmurwiają mnie te murwy. Jak amorek -- z gołą dupą latacie, a jadowici jesteście!
Nie jest szpiegiem. Być może jest pierdolnięty. A kim jest wie lub wiedział Kaczyński (L. lub J.) i z tego wiedzenia wyrzucił go z rządu pisoskiego kiedyś.
Kucharz sam osobiście wybierał.
Znaczy miał tak wypadek jakiś?
Najwyraźniej rowerowe rachatłukum.
mnie też, ale zestrzelenie tych helikopterów, nawet jeśli był nich Łukaszenko, niewiele by im zrobiło.
Z cyklu "sankcje nie działają a gospodarka Rosji radzi sobie sobie świetnie":
"Boeingi i Airbusy należące do rosyjskie Aerofłotu [nie należą, zostały ukradzione] będą teraz latać bez hamulców, ponieważ wobec braku zagranicznych części zamiennych nie da się ich naprawić."
https://belsat.eu/pl/news/03-08-2023-zachodnie-samoloty-aeroflotu-laduja-bez-czesci-hamulcow-wycieklo-ostrzezenie-dla-pilotow
Faktografia trochę mie ostudziła:
http://zapiskiczynionepodrodze.blogspot.com/2023/08/dziennik-wojny-doba-sto-szescdziesiata.html