Skip to content

Wojna

1254255257259260299

Komentarz

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    No ale co? Ukraina to taka Polska sprzed wybuchu afery Michnika-Rywina. Kolejny raz jestem wdzięczny panu Michnikowi, że okazał sie aż takim głupcem.
    Oligarchowie ukraińscy chyba o niczym innym nie marzą, jak to aby być takim tuskolandem tylko bardziej i z lepszymi kontaktami w Moskwie. Wojna tu niewiele zmieniła.

Też tak uważam, a nawet to już napisałem byłem (podobnie).

I mają gorzej. Bo brak im w zasadzie "pokolenia AK", "pokolenia Solidarności". "Majdan" ledwie.

• W miniony piątek premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że - wbrew decyzji UE - polska zamknie swój rynek na zboże z Ukrainy. Deklaracja została źle przyjęta przez Kijów. Szczególnie że padła w kontekście wcześniejszych wypowiedzi polskiego ministra rolnictwa. Robert Telus określił ukraińskie rolnictwo jako "zagrożenie dla Unii Europejskiej".

Mocne słowa i bezkompromisowe decyzje polskiego rządu spotkały się z niemal natychmiastową odpowiedzią. Wiceminister gospodarki i handlu Ukrainy Taras Kaczka najpierw przekazał w rozmowie z Politico, że Kijów przygotowuje się do odwetu, a później poinformował w rozmowie z "Rzeczpospolitą" o planowanym embargu na polską cebulę, pomidory, kapustę i jabłka.
    Ukraina zakaże importu polskich produktów? Mocny komentarz

Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW), w rozmowie z money.pl nie kryje rozczarowania deklaracjami strony ukraińskiej.

• Rynek ukraiński jest ważny dla polskich producentów owoców i warzyw. Eksportujemy tam szczególnie dużo pomidorów - tu mówimy o ponad 20 mln dolarów obrotów. Na ukraiński rynek trafia wiele innych naszych produktów - mówi.
  • money.pl - niemiecka antypolska szczujnia na twoim forumku.

• same fakty, bez komentarza
    rozmawiałem z Ukraincami kilka dni temu, średni poziom polityczny , potwierdzam

• Czy money.pl jest w stanie podać "same fakty, bez komentarza"? Osoby dorosłe chyba powinny wiedzieć, że sam dobór faktów jest już komentarzem.

• @christoph powiedział(a):
    same fakty, bez komentarza
    rozmawiałem z Ukraincami kilka dni temu, średni poziom polityczny , potwierdzam

Same fakty w tym dobór rozmówcy. Mogę takie same fakty bez komentarza podawać na każdy temat, np. dowolnego forumkowicza. Odpowiednio dobierając rozmówcę.

• Z cyklu 'Jak Niemcy pomagaja Ukrainie'.
    Najpierw były obietnice ale z realizacją:

Niemieckie władze "ociągają się" z realizowaniem dostaw broni obiecanej Ukrainie, a niektóre z wpisanych do rejestru pozycji po prostu znikają - wynika z tekstu dziennika "Die Welt", który na bieżąco analizuje tempo prowadzonych w tym zakresie prac. "Obiecane wsparcie o wartości 2,4 miliarda euro nie nadchodzi" - czytamy w tekście.

Były problemy, Zełeński pojechł się spotykać i pojawiły się:

Pojawiły się tam wtedy zapisy o 110 czołgach Leopard-1, 20 wozach bojowych piechoty Marder, 18 czołgach Gepard, dodatkowych systemach przeciwlotniczych Iris-T i ponad 26 tysiącach sztuk amunicji artyleryjskiej.

Źródło
    które, gdy już się zmaterializowały:

Ukraina odmówiła przyjęcia partii 10 niemieckich czołgów Leopard 1A5 - podaje we wtorek "Der Spiegel". Jak przekazano, strona ukraińska stwierdzała, że maszyny wymagają naprawy, a nie tylko nie dysponuje częściami zamiennymi, ale i nie ma fachowców, którzy mogliby się nimi zająć.

Źródło
    Cenimy Niemców za konsekwencję.

• Druga sprawa, to jeżeli potwierdzi się, że to Zełeński nie chciał się z Dudą spotkać w ONZ, to oznacza, że obecne elity ukraińskie zaczęły grać na porażkę PiS w wyborach i stają się jawnie proniemieckie.

• edytowano September 2023

Podejrzewam, że odkrycie endemicznych gatunków ślimaków morskich w okolicach Świnoujścia, zagrożonych wyginięciem na skutek rozbudowy polskich terminali kontenerowych pójdzie im zdecydowanie lepiej. Może być też chełbia brunatna.

Druga sprawa, to jeżeli potwierdzi się, że to Zełeński nie chciał się z Dudą spotkać w ONZ, to oznacza, że obecne elity ukraińskie zaczęły grać na porażkę PiS w wyborach i stają się jawnie proniemieckie.

"– Mieliśmy się widzieć o godz. 11:30, ale miałem wtedy swoje wystąpienie. Na razie to spotkanie spadło z agendy – oznajmił na konferencji prasowej Duda."

• Czyżby uznali krótkowzrocznie, że Polska już się wyprztykała przekazując wszystko co mogła, a i tak jest geopolitycznie skazana na Ukrainę, więc można już grać na Helmutów?

• Wg mnie to jakieś szaleństwo Ukraińców. Czy oni serio potrzebują, żeby lotnisko w Jasionce potrzebowało pilnego remontu z przyczyn technicznych?

Czy oni naprawdę nie widzą, że z nami mogą coś ugrać na zasadzie hracza płanetarnoho riwnia, a dla Niemców będą zawsze frendzlem do czołgania I eksploatowania?

• @Przemko powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Druga sprawa, to jeżeli potwierdzi się, że to Zełeński nie chciał się z Dudą spotkać w ONZ, to oznacza, że obecne elity ukraińskie zaczęły grać na porażkę PiS w wyborach i stają się jawnie proniemieckie.

"– Mieliśmy się widzieć o godz. 11:30, ale miałem wtedy swoje wystąpienie. Na razie to spotkanie spadło z agendy – oznajmił na konferencji prasowej Duda."

Mnie mało interesują oficjalne komunikaty, mnie interesuje biała kość

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Wg mnie to jakieś szaleństwo Ukraińców. Czy oni serio potrzebują, żeby lotnisko w Jasionce potrzebowało pilnego remontu z przyczyn technicznych?

Czy oni naprawdę nie widzą, że z nami mogą coś ugrać na zasadzie hracza płanetarnoho riwnia, a dla Niemców będą zawsze frendzlem do czołgania I eksploatowania?

A także: kto to są "oni"?

• Jak się nie ma, co się lubi> @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

Wg mnie to jakieś szaleństwo Ukraińców. Czy oni serio potrzebują, żeby lotnisko w Jasionce potrzebowało pilnego remontu z przyczyn technicznych?

Rzecznik rządu: Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy jest czasowa. Myślę, że nie zostanie przedłużona.
    https://www.tysol.pl/a110175-rzecznik-rzadu-ustawa-o-pomocy-obywatelom-ukrainy-jest-czasowa-mysle-ze-nie-zostanie-przedluzona

I druga sprawa; Amerykańska Izba Reprezentantów odmówiła Ukrainie wypłaty planowanych 24 mld dolarów... i zażądała rozliczenia się z dotychczas przekazanych pieniędzy.

• edytowano September 2023

@pantelej powiedział(a):
    Jak się nie ma, co się lubi> @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

Rzecznik rządu: Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy jest czasowa. Myślę, że nie zostanie przedłużona.
    https://www.tysol.pl/a110175-rzecznik-rzadu-ustawa-o-pomocy-obywatelom-ukrainy-jest-czasowa-mysle-ze-nie-zostanie-przedluzona

I druga sprawa; Amerykańska Izba Reprezentantów odmówiła Ukrainie wypłaty planowanych 24 mld dolarów... i zażądała rozliczenia się z dotychczas przekazanych pieniędzy.

I tu Duda w ONZ mówi, że korupcja na Ukrainie jest problemem ale nie powinna stać na przeszkodzie pomocy Ukrainie, gdyż Zełeński robi co może, od początku.

• Wygląda na to, że Zelenski przeszedł na stronę Niemiec.

• Dwa dni temu USA nt embarga na ukraińskie zboża.

https://www.tvp.info/72814204/bialy-dom-o-polskim-embargu-na-ukrainskie-zboze-to-sa-suwerenne-decyzje

Dziś Ukraina odwetowo blokuje polskie produkty rolne.

• Taras Kaczka: 'spodziewam się, że nie wprowadzimy embarga {na polskie produkty rolne]. To ostatni punkt w planie działań, pierwszy punkt to znalezienie porozumienia'.

• Niejaki Kozaczenko - szef konfederacji rolników UA - twierdzi, że skarga była zła, że napisali list do Żełeńskiego, żeby wycofał.

• @pantelej powiedział(a):

Tak po prawdzie, to nie porywa mnie mszczenie się na wdowach i sierotach za przewiny kapitalistów I innych oligarchów.

• loslos
    edytowano September 2023

Cóż, taki porządek Wszechświata. Trzeba mścić się na wdowach i sierotach za przewiny kapitalistów I innych oligarchów aby potem rzeczone wdowy i sieroty mogły się osobiście zamścić na kapitalistach I innych oligarchach.

Na Wschodzie Polski powszechne jest określenie naszych braci za rubieżą: czarne podniebienia. Jednako Białorusy i Ukraińcy.

@pantelej powiedział(a):

Tak po prawdzie, to nie porywa mnie mszczenie się na wdowach i sierotach za przewiny kapitalistów I innych oligarchów.

I ja to podzielam. Wolę raczej aby publikować właścicieli owego zboża, czyli nie 'ukraińskie zboże' a niemieckie koncerny usiłują wykończyć polskie rolnictwo.

• Moim zdaniem, pomoc "wdowom i sierotom" jest pośrednią formą pomocy państwu ukraińskiemu i to dość udaną, gdyż pieniądze trafiają tam oddolnie, nie są zaś defraudowane po drodze przez "kapitalistów".

Albo ustawili się okrakiem na tę chwilę.
    Bo propisowska Ukraina wcale nie była wcześniej. Tak wyszło, że wojna zastała taki układ polityczny w Polsce.

• @Przemko powiedział(a):

Gadka dyplomatyczna. Może PAD nie chce się ustawiać jako ten, któremu dano kopa w tyłek.

• A może poszli do lasu.

• @pantelej powiedział(a):
    Moim zdaniem, pomoc "wdowom i sierotom" jest pośrednią formą pomocy państwu ukraińskiemu i to dość udaną, gdyż pieniądze trafiają tam oddolnie, nie są zaś defraudowane po drodze przez "kapitalistów".

Czy ja wiem, czy ukraińskiemu? Mnie się wydaje, że polskiemu.

• @romeck powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

Gadka dyplomatyczna. Może PAD nie chce się ustawiać jako ten, któremu dano kopa w tyłek.

Nie chce eskalować bez sensu, bardzo dobrze się zachowuje.

@pantelej powiedział(a):

Był taki wątek kiedyś o bombardowaniu Drezna i Hamburga.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.