@Przemko powiedział(a):
Z tymi pociagami to też grubsza sprawa, ależ piękny weekend.
"Dzisiejszej nocy doszło do dwóch katastrof kolejowych w obwodach briańskim i kurskim Federacji Rosyjskiej. W pierwszym przypadku zawalił się most, po którym jechał pociąg pasażerski, w drugim walący się wiadukt spadł na jadącą pod spodem lokomotywę. Są ofiary, rosyjskie władze mówią o sabotażu.
Dodatkowo, ukraiński HUR informuje, że w nocy 31 maja 2025 r. doszło do eksplozji na odcinku kolei w pobliżu tymczasowo okupowanej osady Jakymówka, rejon melitopolski, obwód zaporoski — wysadzony został pociąg wojskowy. To już kolejny przypadek tego typu w ostatnich tygodniach i można założyć, że nie ostatni. "
Mikołaj Susujew: "Ktoś mnie niedawno pytał, co z chińskimi podzespołami do dronów ukraińskich? No właśnie to ... Ukraińcy idą w coraz glębszą lokalizację produkcji. I nie boją się kopiować rozwiązania chińskie. Silniki, kontrolery lotu, kamery ... i t.d. Być może swoją droga chińskie próby ograniczyć dostawy tych podzespołów związane są właśnie z tym, że teraz to ich technologie ktoś próbuje przejąć w Europie."
Do operacji przyznaje się zarówno GRU jak i SBU więc to wspólna operacja, tym bardziej godne podziwu że żaden kret tego nie wywalił w powietrze.
"SBU twierdzi iż drony były ukryte w dachach zakamuflowanych kontenerów transportowych.
Nie jest na ten moment jasne czy kontenery i drony zostały przeszmuglowane oddzielnie jednakże SBU poinformowała, że w odpowiednim czasie dachy zostały zdalnie otworzone a drony naprowadzone na cele.
Co warte jest podkreślenia - SBU twierdzi, iż WSZYSTKIE osoby zaangażowane w operacje bezpiecznie powróciły już do kraju."
Ciekawostka - już 10 lat temu Ukraińcy snuli takie wizje, ciekawe na ile ten atak jest pochodną tamtych eksperymentów myślowych.
Druga ciekawostka - Ukraińcy wpuścili w obieg informację że tych dronów do ataku przygotowali dużo więcej, i teraz Rosjanie będą musieli poświęcić dużo czasu i środków na zweryfkowanie czy to prawda, takich kontenerów po Rosji jeździ tysiące.
Sowiecka mentalność w Ukraińskiej armii ma się dobrze:
"Dwanaście osób zginęło, a ponad 60 zostało rannych w niedzielę w przeprowadzonym przez Rosję ataku rakietowym na jedną z jednostek szkoleniowych ukraińskiej armii" - poinformowały wojska lądowe Sił Zbrojnych Ukrainy. Dowódca, generał Mychajło Drapaty, podał się po tym ataku do dymisji.
(...) "Jako dowódca nie byłem w stanie w pełni dopilnować wykonania moich rozkazów. Nie naciskałem, nie przekonywałem, nie zmieniałem nastawienia do osoby w szeregach. To jest moja odpowiedzialność. Zachowanie żołnierzy ma znaczenie, ale główna odpowiedzialność zawsze spoczywa na dowództwie" - stwierdził generał.
Zdaniem dowódcy, zmowa milczenia i bezkarność - to trucizna dla armii. "Starałem się je wykorzenić z Wojsk Lądowych. Ale jeśli tragedie się powtarzają - to znaczy, że moje wysiłki były niewystarczające" - stwierdził.
To całkiem niezłe oskarżenie polityków, o krycie nieudaczników ruskiej proweniencji.
Tak w temacie natychmiastowego przyjmowania Ukrainy do NATO.
Komentarz
Boт дурак, видит мост и едет.
Noale wprowadzili pono zajęcia z dronologii w podstawówce
Niesamowite. drony FPV, podobno wysyłane z naczep zaparkowanych w pobliżu lotnisk i sterowane poprzez sieć komórkową. Nawet na Syberii.
Jeden z ataków się nie powiódł, kontener wybuchł na drodze.
Mikołaj Susujew: "Ktoś mnie niedawno pytał, co z chińskimi podzespołami do dronów ukraińskich? No właśnie to ... Ukraińcy idą w coraz glębszą lokalizację produkcji. I nie boją się kopiować rozwiązania chińskie. Silniki, kontrolery lotu, kamery ... i t.d. Być może swoją droga chińskie próby ograniczyć dostawy tych podzespołów związane są właśnie z tym, że teraz to ich technologie ktoś próbuje przejąć w Europie."
Do operacji przyznaje się zarówno GRU jak i SBU więc to wspólna operacja, tym bardziej godne podziwu że żaden kret tego nie wywalił w powietrze.
"SBU twierdzi iż drony były ukryte w dachach zakamuflowanych kontenerów transportowych.
Nie jest na ten moment jasne czy kontenery i drony zostały przeszmuglowane oddzielnie jednakże SBU poinformowała, że w odpowiednim czasie dachy zostały zdalnie otworzone a drony naprowadzone na cele.
Co warte jest podkreślenia - SBU twierdzi, iż WSZYSTKIE osoby zaangażowane w operacje bezpiecznie powróciły już do kraju."
Ciekawostka - już 10 lat temu Ukraińcy snuli takie wizje, ciekawe na ile ten atak jest pochodną tamtych eksperymentów myślowych.
Druga ciekawostka - Ukraińcy wpuścili w obieg informację że tych dronów do ataku przygotowali dużo więcej, i teraz Rosjanie będą musieli poświęcić dużo czasu i środków na zweryfkowanie czy to prawda, takich kontenerów po Rosji jeździ tysiące.
A.Macierewicz za Ernstem Jüngerem
Szklane pszczoły
Sowiecka mentalność w Ukraińskiej armii ma się dobrze:
To całkiem niezłe oskarżenie polityków, o krycie nieudaczników ruskiej proweniencji.
Tak w temacie natychmiastowego przyjmowania Ukrainy do NATO.