Skip to content

Przepisy

1235»

Komentarz

  • edytowano December 2024

    @trep powiedział(a):

    @Cyrylica powiedział(a):

    @AnnaE powiedział(a):
    Niestety, rozmrożony bigos, to nie ten sam bigos, który zamrażamy.
    Nie ma letko 😁

    Zgadza się. Zmarnowałam kiedyś pyszny bigos. Coś dziwnego się stało z nim w zamrażarce. Rozlazł się, zrobiła się miazga. Lepszym sposobem jest włożenie bigosu w słoiki i zagotowanie.

    Jak to się robi? Wkładam w słoiki, zakręcam, słoiki do gara z wodą i gotuję? Proszę o precyzyjne wskazówki.

    Dokładnie tak. Trzeba tylko wytrzeć porządnie górę słoika i nakrętkę do sucha. Nie wiem, jak długo gotować, nastawiam na jakieś 50 minut od zagotowania. Pod słoik podłożyć ściereczkę.
    W związku z wątpliwościami odnośnie czasu gotowania, zaczęłam szukać w necie. Podają różny czas gotowania, przeważnie ok. pół godziny, ale wkładają gorący bigos. Do przechowywania na zimę - gotować przez 3 dni po godzinie.
    Piszą też o mrożeniu, że dobry sposób. Może miałam pecha, że mi się rozlazł w zamrażarce? Wcale długo nie trzymałam.

  • Ja tylko do Świąt.

  • Zamarznięta woda zawarta w liściach kapusty rozsadza je, zmienia ich strukturę. Po rozmrożeniu robi się siłą rzeczy pulpa. Pewnie niektórym to nie przeszkadza.

    *
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.