@AnnaE powiedział(a):
Niestety, rozmrożony bigos, to nie ten sam bigos, który zamrażamy.
Nie ma letko 😁
Zgadza się. Zmarnowałam kiedyś pyszny bigos. Coś dziwnego się stało z nim w zamrażarce. Rozlazł się, zrobiła się miazga. Lepszym sposobem jest włożenie bigosu w słoiki i zagotowanie.
Jak to się robi? Wkładam w słoiki, zakręcam, słoiki do gara z wodą i gotuję? Proszę o precyzyjne wskazówki.
Dokładnie tak. Trzeba tylko wytrzeć porządnie górę słoika i nakrętkę do sucha. Nie wiem, jak długo gotować, nastawiam na jakieś 50 minut od zagotowania. Pod słoik podłożyć ściereczkę.
W związku z wątpliwościami odnośnie czasu gotowania, zaczęłam szukać w necie. Podają różny czas gotowania, przeważnie ok. pół godziny, ale wkładają gorący bigos. Do przechowywania na zimę - gotować przez 3 dni po godzinie.
Piszą też o mrożeniu, że dobry sposób. Może miałam pecha, że mi się rozlazł w zamrażarce? Wcale długo nie trzymałam.
Zamarznięta woda zawarta w liściach kapusty rozsadza je, zmienia ich strukturę. Po rozmrożeniu robi się siłą rzeczy pulpa. Pewnie niektórym to nie przeszkadza.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Komentarz
Dokładnie tak. Trzeba tylko wytrzeć porządnie górę słoika i nakrętkę do sucha. Nie wiem, jak długo gotować, nastawiam na jakieś 50 minut od zagotowania. Pod słoik podłożyć ściereczkę.
W związku z wątpliwościami odnośnie czasu gotowania, zaczęłam szukać w necie. Podają różny czas gotowania, przeważnie ok. pół godziny, ale wkładają gorący bigos. Do przechowywania na zimę - gotować przez 3 dni po godzinie.
Piszą też o mrożeniu, że dobry sposób. Może miałam pecha, że mi się rozlazł w zamrażarce? Wcale długo nie trzymałam.
Ja tylko do Świąt.
Zamarznięta woda zawarta w liściach kapusty rozsadza je, zmienia ich strukturę. Po rozmrożeniu robi się siłą rzeczy pulpa. Pewnie niektórym to nie przeszkadza.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia