Skip to content

W piekle dziś dzień szczególny

12346

Komentarz

• edytowano October 2022
    Co do pogan to może być różnie, ale gdzie niby ma trafić ochrzczony i bierzmowany katolik, któren dokonał formalnej lub materialnej apostazji i z premedytacją tkwi w grzechach ciężkich odmawiając sakramentów?

Takich ananasów jest ostatnio sporo i liczba ich rośnie.
  • ... tzw. motywujące cytaty. :)
  • Niosący Światło jest z tego światłego umysłu dumny.
  • edytowano October 2022
    Do dziś nie rozumiem fascynacji Kurskiego Anną Muchą. Antykatolicka skandalistka w zasadzie od zawsze.
    image
  • Mnie się zawsze mylą te Muchy - Anna z Joanną.
  • Światlejszych, dobre sobie. Ten kanał na yt to kiedyś przejrzałem sztuczne to wszystko jak cholera i na siłę. O proszę, większośc filmów na takim poziomie właśnie była:

Zobaczcie to sobie, to jest 10 sekund super matko kochana błyskotliwego piekielnie inteligentnego człowieka.

Niech już zakopią to gówno i miejmy ten cyrk za sobą.
  • Jeszcze jeden komentarz.
    https://www.liturgia.pl/nadzieja-zbawienia-nie-pewnosc/
    Mówiąc w skrócie, "cięcie po skrajnościach". Brak satysfakcji z tego że po drugiej stronie ktoś "okrutnie ciężką ma przeprawę", ale też zdecydowane odcięcie się od radosnej tfurczości postępowych teologów.
  • Skrytykuję. Bezzębny tekst.
  • Czy już był gdzieś apoftegmat o wystrzeganiu się nieumiarkowania w umiarkowaniu?
  • Tomek napisal(a):
    romeck napisal(a):
    Chyba już tylko cytaty ze świętych.... (zamiast własnej gadki).
    No nie wiem. Kiedyś czytałem coś świętego Augustyna (nie Wyznania) i z tego wynikało że zdecydowana większość ludzkości znajdzie się w piekle. Jakby dziś jakiś proboszcz w kazaniu w połowie był tak twardy to by go chyba ludzie wynieśli z kościoła.

Ksiądz Dominik Chmielewski ma wielką i rosnącą grupę fanów, krytykuje go część hierarchii i ludzie typu Terlikowski. Nie wiadomo mi nic by wierni go z kościoła wynieśli ani nawet protestowali.
  • TecumSeh napisal(a):
    Tomek napisal(a):
    romeck napisal(a):
    No nie wiem. Kiedyś czytałem coś świętego Augustyna (nie Wyznania) i z tego wynikało że zdecydowana większość ludzkości znajdzie się w piekle. Jakby dziś jakiś proboszcz w kazaniu w połowie był tak twardy to by go chyba ludzie wynieśli z kościoła.

Ksiądz Dominik Chmielewski ma wielką i rosnącą grupę fanów, krytykuje go część hierarchii i ludzie typu Terlikowski. Nie wiadomo mi nic by wierni go z kościoła wynieśli ani nawet protestowali.

...i ludzie typu ja (romeck). Serio uważam go za semi-sekciarza.
  • romeck napisal(a):
    Za to że mówi że większość ludzi idzie do piekła? Bo o tym rozmawiamy?
  • Pewnie za całokształt. Duchowny zazwyczaj wypowiada więcej niż jedno zdanie w ciągu całej działalności.
  • edytowano October 2022
    O. Dominik Chmielewski ma płomienno-dynamiczny styl głoszenia kazań, który nie każdemu zapewne odpowiada, ale skąd posadzenie o krypto-quasi-sekciarstwo?

Czasy mamy takie, że przynajmniej czasami i dla niektórych trzeba z takim "kopem" głosić.
  • edytowano October 2022
    TecumSeh napisal(a):
    romeck napisal(a):
    Za to że mówi że większość ludzi idzie do piekła? Bo o tym rozmawiamy?
    A, to sorry Nie złapałem myśli. (Że Urban wszedł w śmierć wieczną.)

Bo Kościół nie pozwala nawet na stwierdzenie, że Judasz jest w piekle, a za nim, że ktokolwiek.
    W sensie, że Kościół, jako mistyczne ciało Chrystusa nie wypowiada się w tym temacie.

O tym, że Urban dołączył do Upadłych podpowiada sensus fidei wiernych.
    Lecz takie potoczne bardziej sensus, bo definicja wyrażenia właściwie oznacza nadprzyrodzone uznanie wiary (przekazywanej przez Kościół), a te jest dzięki Duchowi Świętemu. Czyli bardziej tak na nasz "chłopski rozum" powiniem Uszaty trafić za kraty (piekła).
  • TecumSeh napisal(a):
    Tomek napisal(a):
    romeck napisal(a):

Mnie chodziło o mejnstrim. Święty Augustyn to jednak chyba mejnstrim. Bo jakieś odpały i dziwaków to oczywiście zawsze można na dowolny temat znaleźć. I nie ma takiego debilizmu żeby nie miał swoich fanów.
  • PMM:

Sprawa zatacza tak szerokie kręgi, że nawet New York Times napisał, że w ostatnich latach Urban przeistoczył się w bohatera w walce o wolność słowa. Wyobrażacie państwo sobie to? Urban bohaterem w walce o wolność słowa? Jestem w takim szoku, że naprawdę brak mi słów na skomentowanie takich bredni.

Mogę powiedzieć tylko: Po moim trupie. Osobiście dołożę starań, by Jerzy Urban doczekał się uczciwej opowieści na swój temat. Uczciwej, a więc takiej, która obnaża jego potworność.
  • Ale PMM jak Matołuszek?
  • Nie zrozumiałem pytania.
  • (PMM = premier MM)
  • loslos
    edytowano October 2022
    To zrozumiałem. I to, że PMM i Matołuszek to synonimy. Ale nie więcej.
  • los napisal(a):
    To zrozumiałem. I to, że PMM i Matołuszek to synonimy. Ale nie więcej.
    Wydaje mi się, że zrozumiałem Ignacowe pytanie. Tłomaczę:
    "Czy zacytowany PMM to premier MM, czy też jakiś inny PMM?"
  • Jakby Ignac napisał to zamiast jak, byłoby mi łatwiej.
  • Zauważyłam, że na pogrzebie Urbana nie było jego żony. Ciekawe0.
  • romeck napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    Tomek napisal(a):
    romeck napisal(a):

Ja na wszelki wypadek stałbym po przeciwnej stronie niż Terlikowski ze swoim śluzem.
  • Mania napisal(a):
    Zauważyłam, że na pogrzebie Urbana nie było jego żony. Ciekawe0.
    Zabawne, że Kwas wziął na siebie rolę pierwszego zapiewajły. A jeszcze kilkanaście lat temu tak grzecznie lizał buty Amerykanom...
  • Niejedną flachę razem obalili.
  • qiz napisal(a):
    Mania napisal(a):
    Zauważyłam, że na pogrzebie Urbana nie było jego żony. Ciekawe0.
    Zabawne, że Kwas wziął na siebie rolę pierwszego zapiewajły. A jeszcze kilkanaście lat temu tak grzecznie lizał buty Amerykanom...
    Postaci pokroju Urbana można spotkać też w USA
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.