Skip to content

WYBORY 2023

191012141565

Komentarz

• edytowano September 2023

Kulego Rozum, mam Was za oblatanego w temacie, przedstawcie analizę jak Wy to widzicie ogólnie na tym etapie. Co przewidujecie?

• A punkty 1. i 4. się nie znoszą?

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Mastalerek u Mazurka:
    1. Na listach PiS ... niezależni i/lub pracowici jako zagrożenie zostali powycinani.
    4. PiS ma szanse na samodzielna większość, ale musi ostro zabrać się do pracy w terenie.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Odnośnie 'Zimnej Wojny z Niemcami' prowadzonej przez PiS:
    Eksport
    2015 Niemcy 48,67 mld Euro
    2022 Niemcy 96,4 mld Euro
    198 % wzrostu względem 2015 roku
    Import
    2015 Niemcy 40,55 mld Euro
    2022 Niemcy 73,9 mld Euro
    182 % wzrostu względem 2015 roku
    Eksport
    2015 Ogółem 179,57 mld Euro
    2022 Ogółem 346,2 mld Euro
    192 % wzrostu względem 2015 roku
    Import
    2015 Ogółem 177,23 mld Euro
    2022 Ogółem 366,2 mld Euro
    206 % wzrostu względem 2015 roku
    Czyli eksport wzrósł % więcej niż całościowy, a import % zmalał w stosunku do całości. Pytanie więc brzmi: czego dotyczy ta Zimna Wojna?
    Sztab PiS mnie słyszy?

Nie złapałem: państwo Niemcy i, i co, państwo Ogółem?

• @trep powiedział(a):
    śp. Przepraszam. Był partyjny.

Różnie bywa, oczywiście. Jak się moje mało popularne nazwisko wklepie w wyszukiwarce IPNu to jedynie Ormowcy wyskakują.

• A gdy się moje imię i nazwisko wrzuci to wyskakuje jakiś TW SB z Kielc.

Mastalerek u Mazurka:
    1. Na listach PiS (w regionie łódzkim, co zaznaczał, ale z domyślną ekstrapolacją na całą Polskę) wszystkie frakcje zadowolone, no tylko nie będzie komu głosów zdobywać, bo niezależni i/lub pracowici jako zagrożenie zostali powycinani. Czyli 2 do 3% może być w plecy.

Extrapolacja nieuzasadniona, bo są głosy, że nie. Ja tam nie wiem ale było w Saloniku Ziemkiewicza, nie pamiętam w której części. Ponoć dużo spadochroniarzy jest i oni mają się żryć z miejscowymi, którzy będą orać. Ponoć wyciągnęli wnioski z przerżnięcia senatu, co się chwali.

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

/..../

Ja to osobiście bardzo wątpię w to "głosowanie na ludzi", zwłaszcza w wyborach na listy. Pokazywałem już kazus senatora Kopcia z okręgu cieszyńsko-żywieckiego.

Nadreprezentacja Solidarnej Polski się wzięła skąd?

• Czerwoni startują jako partia czy koalicja?

→ komitety, 85 komitetów na 11.09.2023

1 KOALICYJNY KOMITET WYBORCZY KOALICJA OBYWATELSKA
    PO .N IPL ZIELONI

2 KOALICYJNY KOMITET WYBORCZY TRZECIA DROGA POLSKA 2050 SZYMONA HOŁOWNI - POLSKIE STRONNICTWO LUDOWE

6 KOMITET WYBORCZY BEZPARTYJNI SAMORZĄDOWCY

8 KOMITET WYBORCZY KONFEDERACJA WOLNOŚĆ I NIEPODLEGŁOŚĆ

12 KOMITET WYBORCZY NOWA LEWICA

25 KOMITET WYBORCZY PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ

• Szkoda że nie 576 nr.

• @trep powiedział(a):
    Czerwoni startują jako partia czy koalicja?

Partia.

• @romeck powiedział(a):

Tak, wartość całego eksportu i importu bo to dopiero normalizuje zmianę, czyli wzrost 98% eksportu to więcej niż ogólnie wzrósł eksport Polski w Euro.

• @romeck powiedział(a):
    A punkty 1. i 4. się nie znoszą?

Mastalerek u Mazurka:
    1. Na listach PiS ... niezależni i/lub pracowici jako zagrożenie zostali powycinani.
    4. PiS ma szanse na samodzielna większość, ale musi ostro zabrać się do pracy w terenie.

Dlatego PiS ma pod górkę, bo jak zapędzić lokalnych politykierów i spadochroniarzy do ciężkiej, realnej pracy to ja nie mam pojęcia. A dodatkowo zarówno tacy Kamiński czy Błaszczak mają dużo realnej, codziennej pracy.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Ja to osobiście bardzo wątpię w to "głosowanie na ludzi", zwłaszcza w wyborach na listy. Pokazywałem już kazus senatora Kopcia z okręgu cieszyńsko-żywieckiego.

Tu chodziło o rodzaj bonusu, tz lokals dowiezie pulę głosów ludzi niezdecydowanych, które poprawią wynik.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@romeck powiedział(a):

Tak, wartość całego eksportu i importu bo to dopiero normalizuje zmianę, czyli wzrost 98% eksportu to więcej niż ogólnie wzrósł eksport Polski w Euro.

Aaaa, bo 'Niemcy' znaczy 'do Niemiec'!

• @dyzio

kampania jest w trakcie, na dziś m. zd. najbardziej prawdopodobne scenariusze (w tej kolejności):
    1. PiS wygrywa, nie ma samodzielnej większości, ma większość z każdą jedną z pozostałych list - co oznacza, że alternatywny rząd musiałby mieć poparcie wszystkich pozostałych partii - 35%
    2. PiS wygrywa i ma większość lub większość z samym Ruchem Narodowym (bez Brauna i Mentzena) - 30%,
    3. PiS wygrywa, nie ma większości, ma większość z PSL-Hołownią lub z Konfą, nie ma większości z lewicą (czyli teoretycznie może powstać rząd PO-PSL-Hołownia-Konfa bez lewicy) - 25%
    4. PiS wygrywa, nie ma większości, większość mają partie paktu senackiego - 10%

• @ms.wygnaniec

też słuchałem tej rozmowy (w całości), więc wiem, co Mastelarek (i Mazurek - bo to chyba on sformułował, a gość przytaknął) miał na myśli. Powątpiewam czy tak jest w istocie, że oto przychodzi niezdecydowany wyborca do lokalu i patrzy łooo na liście jest kochany wójt, nie ważne z jakiej partii, głosujemy! Nie wiem, czy są jakieś narzędzia, żeby to zbadać i czy ktoś badał czy tak faktycznie jest.

I też nie wiem i nie sprawdzałem czy jest tak - to nasz kochany wójt, dzięki niemu szwagierka ma pracę. Lepiej go do sejmu nie wybierać, bo przyjdzie nowy, to nasadzi swoich, nie szwagierkę.

• @Smok_Eustachy

Ale jaka "nadreprezentacja" Solidarnej / Suwerennej Polski?

SP jeden raz startowała osobno, do PE w 2014 r.
    PiS 31,78,
    SP 3,98
    (przyszłe) Porozumienie 3,16
    razem (przyszła) ZP 38,92
    z tego SP miała ok. 10%
    Klub PiS na początku kadencji miał 235 posłów, SP powinna mieć 23-24 posłów, mieli minimalnie mniej.

Kandydata mieli praktycznie w każdym okręgu, gdyby w sposób zdyscyplinowany te 3,98% głosowało na tych kandydatów, to powinni się zbliżyć do 41 mandatów (bo tyle jest okręgów).

• @romeck powiedział(a):

Odnośnie 'Zimnej Wojny z Niemcami' prowadzonej przez PiS:
    Eksport
    2015 Niemcy 48,67 mld Euro
    2022 Niemcy 96,4 mld Euro
    198 % wzrostu względem 2015 roku
    Import
    2015 Niemcy 40,55 mld Euro
    2022 Niemcy 73,9 mld Euro
    182 % wzrostu względem 2015 roku
    Eksport
    2015 Ogółem 179,57 mld Euro
    2022 Ogółem 346,2 mld Euro
    192 % wzrostu względem 2015 roku
    Import
    2015 Ogółem 177,23 mld Euro
    2022 Ogółem 366,2 mld Euro
    206 % wzrostu względem 2015 roku
    Czyli eksport wzrósł % więcej niż całościowy, a import % zmalał w stosunku do całości. Pytanie więc brzmi: czego dotyczy ta Zimna Wojna?
    Sztab PiS mnie słyszy?

jak się ma 100 pln długu a za rok juz 200 pln to dług wzróśł o 200% ????????????????????????

@leobulero powiedział(a):
    jak się ma 100 pln długu a za rok juz 200 pln to dług wzróśł o 200% ????????????????????????

Dług wzrósł o 100 %,
    lub jest 200 % większy.

• Cudownie! Jeśli zrobimy koalicję pomiędzy dwiema partiami polskiej [centro-]prawicy, to mamy znaczącą większość konstytucyjną i można osiągnąć wszystko.

204+145=349
    349/460=,76

• Z tej kalkulacji wynika także, że PiS może zrobić koalicję dosłownie z kimkolwiek. Każdy się nada, kto znajdzie w sobie minimum odpedzialności za Państwo.

Z kolei Kało ma pewien bul, gdyż sam kasting na odpedzialnego nie wystarczy. Musi być dwóch. A nie, czekaj, wszyscy Ich Troje muszą być jednocześnie odpedzialni i ośmiogwiezdni.

• Jeżeli Kosiniak-Hołownia nie przekroczy progu, to mamy powtórkę z 2015 r.

• @celnik.mateusz powiedział(a):
    Jeżeli Kosiniak-Hołownia nie przekroczy progu, to mamy powtórkę z 2015 r.

Tak, np. dzisiejsza prognoza Politico (PiS 38, KO 30, Konfa 11, Lewica 9 - no i PSL/Hołownię eliminujemy) dawałaby PiS 225, KO 156, Lewica 31, Konfa 47 ... zakładając, że Konfa podzieli się w stosunku NN 1/2, KKP 1/4, RN 1/4, to wystarczy wziąć ok. 11-12 posłów RN. Jak ktoś uważnie śledził głosowania po odejściu Gowina ten wie, że jak brakowało głosów np. Kukiza czy Polskich Spraw, to udzielali wsparcia.

ALE:
    jeśli PSL/Hołownia nie wejdzie, ale PiS zejdzie na poziom sprzed rozpoczęcia kampanii (35-36%), a Konfa by o tyle wróciła (czyli do 13-14%) to mamy:
    PiS 205,
    PO 157,
    Lewica 33,
    Konfa 64
    ... i wtedy PiS już musiałby wyjąć połowę Konfy. Jednocześnie ona będzie jedynym możliwym koalicjantem, bo odpadnie PSL/Hołownia.

Więc niewejście PSL/Hołowni w przypadku wysokiego wyniku PiS to korzyść, w przypadku niższego jednak ograniczenia manewru.

• @romeck powiedział(a):

Dług wzrósł o 100 %,
    lub jest 200 % większy.

No nie, wzrósł o 100% i jest o 100% większy.

• @Przemko powiedział(a):

@romeck powiedział(a):

Dług wzrósł o 100 %,
    lub jest 200 % większy.

wzrósło o 100 %,
    jest większy o 100 %,
    jest większy 200 %

• @romeck powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@romeck powiedział(a):

Dług wzrósł o 100 %,
    lub jest 200 % większy.

wzrósło o 100 %,
    jest większy o 100 %,
    jest większy 200 %

Większy o 100%, ale równa się 200% wcześniejszego długu.

• PiS wygrałoby dziś wybory z poparciem bliskim nawet 40 proc.
    https://www.salon24.pl/newsroom/1324467,najnowszy-sondaz-pis-z-samodzielna-wiekszoscia-po-i-konfederacja-traca

Jak trend się potwierdzi to znaczy, że wzrost notowań Konfy wynikał z żółtej kartki, jaką część elektoratu dała PiSowi. W obliczu wyborów zagłosują oni jednak na Kaczora i tryumf Kaczogrodu jest nieunikniony

• @Smok_Eustachy powiedział(a):
    PiS wygrałoby dziś wybory z poparciem bliskim nawet 40 proc.
    https://www.salon24.pl/newsroom/1324467,najnowszy-sondaz-pis-z-samodzielna-wiekszoscia-po-i-konfederacja-traca

Jak trend się potwierdzi to znaczy, że wzrost notowań Konfy wynikał z żółtej kartki, jaką część elektoratu dała PiSowi. W obliczu wyborów zagłosują oni jednak na Kaczora i tryumf Kaczogrodu jest nieunikniony

Miło się to czyta:

Taki wynik oznacza, że partia Jarosława Kaczyńskiego mogłaby liczyć na 234 miejsca w niższej izbie parlamentu, w którym zasiada 460 posłów. Zjednoczonej Prawicy zdobycie większości miejsc w Sejmie ułatwiłoby nieprzekroczenie progu wyborczego przez Trzecią Drogę.

Tem niemniej z otwieraniem szampaniera trzeba poczekać do oficjalnych wyników, takie to wszystko na grubość lakieru.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.