"Podobnie jak kamery filmowe przegrywają z cyfrowymi, zniknięcie manualnej skrzyni biegów z samochodów wydaje się nieuniknione. Nowoczesne automatyczne skrzynie biegów są lepsze do szybkiej i wydajnej zmiany biegów, w związku z czym producenci samochodów w dużej mierze całkowicie przestawili się na nie w swoich pojazdach. Zdecydowana większość pojazdów elektrycznych w ogóle nie ma przekładni zębatych. Nawet dobrze znane samochody dla kierowców, takie jak Chevrolet Corvette, już ich nie oferują.
Ale nie obawiajcie się, fani konfiguracji z trzema pedałami: Na rynku wciąż jest kilka nowych pojazdów, które pozwalają na wybór własnych biegów.
Wybierając pojazd z manualną skrzynią biegów, prawdopodobnie tracisz zarówno na przyspieszeniu, jak i oszczędności paliwa. Ale to, z czego rezygnujesz, zwracasz w postaci zaangażowania kierowcy i przyjemności z jazdy. Eksperci motoryzacyjni Edmunds przedstawiają swoje ulubione samochody, ciężarówki i SUV-y, które można kupić ze staromodną skrzynią manualną. Wymieniliśmy je w kolejności według ceny. Wszystkie ceny zawierają opłaty za miejsce docelowe."
@trep powiedział(a):
Sed recontra: a o badlajcie nie brzęczał?
Nu, brzęczał jak sam Grzegorz Brzęczyszczykiewicz z Łękołodów.
New York CNN — Bud Light, formerly the top-selling beer in the United States, has had a tough year since a boycott upended the industry. It’s only getting worse: The brand has now fallen into third place.
Michelob Ultra, also brewed by Anheuser-Busch, leapfrogged Bud Light to become the second-best selling beer at grocery and convenience stores during a crucial sales period stretching between Memorial Day and July 4 holidays, according to NIQ data shared by industry trade publication Beer Marketer Insights. Modelo Especial, made by rival Constellation Brands, remains the top-selling beer at retailers in the US after surpassing Bud Light last year.
For the past four weeks ending on July 6, Bud Light captured 6.5% of beer dollar sales at retail stores compared to 7.3% for Michelob Ultra, NIQ data shows. Meanwhile, Modelo maintains its top share at 9.7%.
Ale z drugi strony rozgłoś nie musi oznaczać sukcesu.
Klarowałem to gościowi, współautorowi słynnej kompanii "gdyż zupa była za słona". On mi mówił, jaka to była głośna kompania i przedstawiał to jako wielgi sukces. Ja mu na to, że o kompanii bilbordowej firmy mięsnej "nasze parówki są zrobione z gunwa" zapewne też by wszyscy mówili, co niekoniecznie mogłoby się przełożyć na wzrost sprzedaży tych produktów.
Wogle, jako, że marketing był jednym z moich obowiązków rozmyślałem sobie kedyś o targetach lekram i doszłem do wniosku, że zasięg nie musi być wartością samą w sobie.
Dżagi to Jaguar. Cały internat brzęczy o lekramie dżagiego, gdyż jest gupia. W tym sensie lekrama zrobiła wielgie zasięgi, jakich by nie miała, gdyby była normalną, zdolną kogoś skłonić do kupna dżagiego, lekramą. A tak odstraszy wszystkich z wyjątkiem paru zboków. Tak jak zbok lekramujący bud light.
Przychodzi kolo do lekarza. Ten go osłuchał, opukał i zapisał witaminę C. I pyta:
-- A coś pan taki skapcaniały a smutny, a?
-- A bo z żoną mam problem -- i klaruje, klaruje. A doktór na to:
-- A wiesz pan? Kup jej pan mercedesa. Rozpędzi się na drodze, wpadnie w drzewo, wypadek i problem z bani!
Po dwóch tygodniach kolo wraca i pry:
-- Też mie pan doktór poradził! No owszem, rozpędziła się, wpadła w drzewo, merc w drebiezgi, a jej nic!
-- Hm... Hm... No to może kup jej pan beemkę.
I znów to samo. Kolo przychodzi za dwa tygodnie:
-- Iii, dochtorze, znów to samo. Wyjechała na drogę, rozpędziła się do dwóch paczek, bum auto do kasacji, a ona -- niewielkie otarcia naskórka.
-- No nie wiem, nie wiem. O! Kup jej pan jaguara!
No i wraca typ i od progu:
-- Och dziękuję dochtorze, dziękuję! Wszystko zgodnie z planem. Tylko...
-- Tylko co?
-- Tylko trochę przykro byo paczeć jak jej głowę odgryzał.
Komentarz
Dużo spowalniających świateł. Nie krytykuję, stwierdzam fakt.
Sęk w tym że niewiele.
Ale za to 4 pasy w jedną stronę! Co za komfortowy dojazd do kolejnych świateł w odległości max 500 metrów.
Nawiązanie do wpisu otwierającego wątek:
"Podobnie jak kamery filmowe przegrywają z cyfrowymi, zniknięcie manualnej skrzyni biegów z samochodów wydaje się nieuniknione. Nowoczesne automatyczne skrzynie biegów są lepsze do szybkiej i wydajnej zmiany biegów, w związku z czym producenci samochodów w dużej mierze całkowicie przestawili się na nie w swoich pojazdach. Zdecydowana większość pojazdów elektrycznych w ogóle nie ma przekładni zębatych. Nawet dobrze znane samochody dla kierowców, takie jak Chevrolet Corvette, już ich nie oferują.
Ale nie obawiajcie się, fani konfiguracji z trzema pedałami: Na rynku wciąż jest kilka nowych pojazdów, które pozwalają na wybór własnych biegów.
Wybierając pojazd z manualną skrzynią biegów, prawdopodobnie tracisz zarówno na przyspieszeniu, jak i oszczędności paliwa. Ale to, z czego rezygnujesz, zwracasz w postaci zaangażowania kierowcy i przyjemności z jazdy. Eksperci motoryzacyjni Edmunds przedstawiają swoje ulubione samochody, ciężarówki i SUV-y, które można kupić ze staromodną skrzynią manualną. Wymieniliśmy je w kolejności według ceny. Wszystkie ceny zawierają opłaty za miejsce docelowe."
Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)
Samochody i ceny*) w artykule:
https://toronto.citynews.ca/2024/07/31/edmunds-the-best-cars-you-can-still-get-with-a-manual-transmission/
*) ceny w dolarach kanadyjskich; dla orientacji w pln trzeba pomnożyć przez 3.
👣
🐾
🐾
Po obejrzeniu tej lekramy postanowiłem sprzedać mojego Jaguara.
A ja nawet nie mam Jaguara
Go woke go broke.
Sed contra: Jak się to stało się, że dzisiej cały internat brzęczy w sprawie Dżagiego?
Sed recontra: a o badlajcie nie brzęczał?
Nu, brzęczał jak sam Grzegorz Brzęczyszczykiewicz z Łękołodów.
https://edition.cnn.com/2024/07/18/food/bud-light-michelob-ultra-sales/index.html
Jak widać, nic w przyrodzie nie gnije.
Ale z drugi strony rozgłoś nie musi oznaczać sukcesu.
Klarowałem to gościowi, współautorowi słynnej kompanii "gdyż zupa była za słona". On mi mówił, jaka to była głośna kompania i przedstawiał to jako wielgi sukces. Ja mu na to, że o kompanii bilbordowej firmy mięsnej "nasze parówki są zrobione z gunwa" zapewne też by wszyscy mówili, co niekoniecznie mogłoby się przełożyć na wzrost sprzedaży tych produktów.
Wogle, jako, że marketing był jednym z moich obowiązków rozmyślałem sobie kedyś o targetach lekram i doszłem do wniosku, że zasięg nie musi być wartością samą w sobie.
Co to jest Dżagi i co ten internat brzęczy? Dlaczego mi nikt nigdy nic nie mówi?
Myślałem że tylko ja nie wiem co to jest Dżagi.
U mnie nie brzęczy, więc też nie wiem, o co cho.
Dżagi to Jaguar. Cały internat brzęczy o lekramie dżagiego, gdyż jest gupia. W tym sensie lekrama zrobiła wielgie zasięgi, jakich by nie miała, gdyby była normalną, zdolną kogoś skłonić do kupna dżagiego, lekramą. A tak odstraszy wszystkich z wyjątkiem paru zboków. Tak jak zbok lekramujący bud light.
Pokazali dział marketingu jaguara, białe liberalne kobiety. Mało tam różnorodności.
Duphawdy, zezwala się czasem przeglądać tut. Forumek --------------> https://excathedra.pl/discussion/comment/528710/#Comment_528710
A to słyszeliście?
Przychodzi kolo do lekarza. Ten go osłuchał, opukał i zapisał witaminę C. I pyta:
-- A coś pan taki skapcaniały a smutny, a?
-- A bo z żoną mam problem -- i klaruje, klaruje. A doktór na to:
-- A wiesz pan? Kup jej pan mercedesa. Rozpędzi się na drodze, wpadnie w drzewo, wypadek i problem z bani!
Po dwóch tygodniach kolo wraca i pry:
-- Też mie pan doktór poradził! No owszem, rozpędziła się, wpadła w drzewo, merc w drebiezgi, a jej nic!
-- Hm... Hm... No to może kup jej pan beemkę.
I znów to samo. Kolo przychodzi za dwa tygodnie:
-- Iii, dochtorze, znów to samo. Wyjechała na drogę, rozpędziła się do dwóch paczek, bum auto do kasacji, a ona -- niewielkie otarcia naskórka.
-- No nie wiem, nie wiem. O! Kup jej pan jaguara!
No i wraca typ i od progu:
-- Och dziękuję dochtorze, dziękuję! Wszystko zgodnie z planem. Tylko...
-- Tylko co?
-- Tylko trochę przykro byo paczeć jak jej głowę odgryzał.