Skip to content

Torturowany ksiądz Michał Olszewski

1234568»

Komentarz

• Jest całkiem sporo pobożnych katolików - kodziaży.

• @trep powiedział(a):
    Jest całkiem sporo pobożnych katolików - kodziaży.

Jeszcze więcej jest na terenach pomiędzy Odrą a Bugiem tzw. "pobożnych socjalistów" (wg nomenklatury k.rwinowców). W tym i ten, który teraz to pisze

• @Filioquist powiedział(a):

@Mania powiedział(a):
    Dziś kazanie u nas wygłosił ksiądz- staruszek opiekujący się bezdomnymi. Mówił o dramatycznym braku miejsc dla chorych, bezdomnych, samotnych - w tym - matek z dziećmi, o braku środków. Żyjemy z tego, co użebrzemy - powiedział. Pomyślałam o prześladowanym x Olszewskimi o prześladowcy Tusku. Już choćby za to powinien być ukarany. "Który skrzywdziłeś ... nie bądź spokojny..." Tusk skrzywdził nie tylko x Olszewskiego, ale i tych najbiedniejszych, najbardziej potrzebujących wsparcia.

...takie sytuacje a Polacy wydają prawie 10 mld rocznie na "produkty dla pupilów" (psy, kotyni in.), ponadto 36 mld rocznie na samochody "klasy premium" (głównie niemieckie) a 50 mld na wyroby alkoholowe.

Z czego 17 mld na wódkę.

Nie mam pod ręką ile rocznie na wakacje zagraniczne.

W sierpniu 2025 roku wartość depozytów gospodarstw domowych w Polsce przekroczyła 991,7 mld zl, a łączna wartość aktywów finansowych gospodarstw domowych osiągnęła rekordowe 3,5 biliona.

Aktywa nie wiem jak liczone, ale na bank grubo niedoszacowane.

Tu mieszczą się zapewne liczne mieszkania inwestycyjne, nie tylko w Polsce, także w Hiszpanii, Bułgarii itd.

Wina Tuska?

Na pewno nie za osobiste zaniedbania Polaków.

Mam dla Kolegi dobrą wiadomość - już dawno temu mądrzy (no, mądrzy inaczej) myśliciele zaproponowali rozwiązanie takich problemów.
    Komunizm się ono nazywa.
    Wszystkim po równo, znaczy się po równo biednie. Może nie wszystkim, ale nie bądźmy detalistami.

• @Maria powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@Mania powiedział(a):
    Dziś kazanie u nas wygłosił ksiądz- staruszek opiekujący się bezdomnymi. Mówił o dramatycznym braku miejsc dla chorych, bezdomnych, samotnych - w tym - matek z dziećmi, o braku środków. Żyjemy z tego, co użebrzemy - powiedział. Pomyślałam o prześladowanym x Olszewskimi o prześladowcy Tusku. Już choćby za to powinien być ukarany. "Który skrzywdziłeś ... nie bądź spokojny..." Tusk skrzywdził nie tylko x Olszewskiego, ale i tych najbiedniejszych, najbardziej potrzebujących wsparcia.

...takie sytuacje a Polacy wydają prawie 10 mld rocznie na "produkty dla pupilów" (psy, kotyni in.), ponadto 36 mld rocznie na samochody "klasy premium" (głównie niemieckie) a 50 mld na wyroby alkoholowe.

Z czego 17 mld na wódkę.

Nie mam pod ręką ile rocznie na wakacje zagraniczne.

W sierpniu 2025 roku wartość depozytów gospodarstw domowych w Polsce przekroczyła 991,7 mld zl, a łączna wartość aktywów finansowych gospodarstw domowych osiągnęła rekordowe 3,5 biliona.

Aktywa nie wiem jak liczone, ale na bank grubo niedoszacowane.

Tu mieszczą się zapewne liczne mieszkania inwestycyjne, nie tylko w Polsce, także w Hiszpanii, Bułgarii itd.

Wina Tuska?

Na pewno nie za osobiste zaniedbania Polaków.

Mam dla Kolegi dobrą wiadomość - już dawno temu mądrzy (no, mądrzy inaczej) myśliciele zaproponowali rozwiązanie takich problemów.
    Komunizm się ono nazywa.
    Wszystkim po równo, znaczy się po równo biednie. Może nie wszystkim, ale nie bądźmy detalistami.

...a ja mam nawet lepszą wiadomość, dobroczynność "wymyślili" mądrzy (ale tacy prawdziwie mądrzy) dużo wcześniej

We wszystkim pokazałem wam, że tak pracując trzeba wspierać słabych i pamiętać o słowach Pana Jezusa, który powiedział: "Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu"

• Proszę nie manipulować i nie pompować wzmożenia słowami Pana Jezusa.
    Tylko Caritas zebrał w ub. roku 250 mln od rzekomo niedobroczynnych rodaków. A zbiórek celowych jest poza Caritasem cała masa. I nie włączam w to wiadomej orkiestry.

Mnie akurat cieszą wydatki na dobra mniej typowe niż jedzenie i leki.
    Czemuś ta transformacja naszego kraju miała przecież służyć. Również wzbogaceniu się Polaków, nieprawdaż?

• Co napisałam powyżej nie oznacza, że nie uważam, że płemieła należy obwiesić na latarni za całe zło, za które on odpowiada.
    Bo należy.

I należy wspomagać bliźnich - oczywista oczywistość.

• @Filioquist; dochodzisz do absurdu.
    Tak, ludzie wydają głupio pieniądze, ale to ich pieniądze i mogą z nimi robić co im się żywnie podoba i nie nasz to interes. Zwróciłam kiedyś bratu uwagę, że kupuje siódmą z kolei lalkę Barbie dla córki, a ona już się z tego nie cieszy, bo cały pokój ma zawalony zabawkami, a ja miałam tylko jedną lalkę i byłam szczęśliwa. Dziwiłam się, z dezaprobatą, że psiapsiuła z wiecznym deficytem finansowym kupiła w sklepie gotową surówkę, a w dodatku wydała pieniądze na jakiś koncert w Sali Kongresowej zamiast posłuchać w radio. Rozmawiałam o tym z bratową, a bratowa na to: " a może twoja przyjaciółka chciała się poczuć luksusowo, sprawić sobie przyjemność, poprawić samopoczucie?" No, tak, nie brałam tego pod uwagę.
    Dziwiłam się z dezaprobatą, że sąsiedzi zafundowali sobie ogrodzenie z kutego żelaza (piękna kowalska robota), które musiało kosztować majątek. Nie brałam pod uwagę, że w ich domu aż 4 osoby zarabiają pieniądze...

Gdybym żyła w Korei Płn. nie krzywiłabym nosem patrząc na takie zbytki.
    Tyle, że za nic na świecie nie chciałabym żyć w Korei Płn.

Kolego, nie bądź stróżem cudzego sumienia - martw się o swoje!

A łajdactwo wobec księdza, który budował schronisko dla samotnych matek to zupełnie inny temat. Temat polityczny.

@los powiedział(a):
    Kupując samochód płacimy robotnikom, z których nie wszyscy są milionerami. A co, nie?

...ale nie nimi opiekuje się ksiądz-staruszek

To o ks. Olszewskim? Istotnie wygląda niezdrowo ale ma 43 lata. To młody człowiek. A co w ogóle jego wiek ma do rzeczy?

A teraz zadam koledze taką zagadkę: Wiem, że lubimy o sobie myśleć jako o Dobrej-Pani, która nakarmi i przytuli do serca głodne, bose dzieci, ale ludzie w pewnym wieku powinni już wiedzieć, że klientami dobroczynności nie zawsze są osoby o kryształowym charakterze, że sporo wśród nich utracjuszy, alkoholików i narkomanów, a pospolitych przestępców też się zdarzy nieproporcjonalnie wielu. A ja na ten przykład wolę dofinansować uczciwie pracującego robotnika niż drobnego złodziejaszka. Co kolega na to?

• @los powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Kupując samochód płacimy robotnikom, z których nie wszyscy są milionerami. A co, nie?

...ale nie nimi opiekuje się ksiądz-staruszek

To o ks. Olszewskim? Istotnie wygląda niezdrowo ale ma 43 lata. To młody człowiek. A co w ogóle jego wiek ma do rzeczy?

...nie wiem:

@Mania powiedział(a):

^ale wspomniano

@los powiedział(a):
    A teraz zadam koledze taką zagadkę: Wiem, że lubimy o sobie myśleć jako o Dobrej-Pani, która nakarmi i przytuli do serca głodne, bose dzieci, ale ludzie w pewnym wieku powinni już wiedzieć, że klientami dobroczynności nie zawsze są osoby o kryształowym charakterze, że sporo wśród nich utracjuszy, alkoholików i narkomanów, a pospolitych przestępców też się zdarzy nieproporcjonalnie wielu. A ja na ten przykład wolę dofinansować uczciwie pracującego robotnika niż drobnego złodziejaszka. Co kolega na to?

...że rozumiem Kolegę, a księdza-staruszka to trzeba by zapytać

• @Maria powiedział(a):
    Proszę nie manipulować i nie pompować wzmożenia słowami Pana Jezusa.
    Tylko Caritas zebrał w ub. roku 250 mln od rzekomo niedobroczynnych rodaków. A zbiórek celowych jest poza Caritasem cała masa. I nie włączam w to wiadomej orkiestry.

Czemuś ta transformacja naszego kraju miała przecież służyć. Również wzbogaceniu się Polaków, nieprawdaż?

...prawdaż, 250 mln to prawie 1.5% wydatków na wódkę

• Powiem jak rabin. I Filioquist ma rację i Mania ma rację i Mmaria ma rację ;-)

@Maria powiedział(a):
    Proszę nie manipulować i nie pompować wzmożenia słowami Pana Jezusa.

...prawdaż, 250 mln to prawie 1.5% wydatków na wódkę

Alkohol to kontrowersyjny temat tutaj, wchodzi kolega na pole minowe.

• @trep powiedział(a):
    Powiem jak rabin. I Filioquist ma rację i Mania ma rację i Mmaria ma rację ;-)

Marne i letnie rabe tak rozwiązują problemat. Take cepeliowe i wydmuszkowe, nie ortodoksyjne

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.