Skip to content

Wybory 2025

1125126128130131135

Komentarz

• @trep powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Wyborcy Brauna w drugiej turze 92,5% na Nawrockiego, 7,5% na Trzaskowskiego. Jak to w ogóle możliwe, co oni mają albo czego nie mają w głowach?

PiS budowały schron dla Eskimosów pod CPK.

... więc zagłosowali na Eskimosa Rafałka :-)))

• @polmisiek powiedział(a):

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

@los powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Wiem, że chodziło o odmowy. Nadal jednak nie wiem, co to znaczy doważyć wyniki.

Czyli: ankietujesz 1000 osób, 100 odmawia, 500 za X, 400 za Y. Możesz wpisać 55,6% za X, a możesz zrobić supozycję jak naprawdę głosowali odmawiający i masz już przedział od 50 do 60.

Edit: to jest uproszczenie, może być więcej działań, ale taki jest mechanizm.

Oczekiwałem, że ktoś coś o tych supozycjach powie więcej. OK, wszystko jedno.

Więc kilkanaście lat temu spytałem o to Otisa, który mi powiedział coś w stylu, że to bardzo złożone i dlatego studia na socjologii trwają 5 lat, tyle co prawo.
    Ja nigdy sondażu nie robiłem, ale m. zd. oni to dodają na czuja, intuicyjnie.

Kiedyś magistra socjologii zapytałem o różnicę między medianą a średnią arytmetyczną…

Sadysta

• Nie mówcie hop, są jeszcze zagranica i Warszawa. I jest u onych determinacja, by skręcić wybory. Skrupułów i przyzwoitości nie ma.

• edytowano 1 June

Gmina Cmolas powiat Kolbuszowski
    3 591 578
    A prognoza
    3126 : 690

Będzie ponad 51%. Czekam na ostatnia komisje we Włoclawku, coś będę już wtedy wiedział.

• @los powiedział(a):
    Nie mówcie hop, są jeszcze zagranica i Warszawa. I jest u onych determinacja, by skręcić wybory. Skrupułów i przyzwoitości nie ma.

A nie było tak, że akurat zagranica została zaliczona na początku?

"Duże miasta" to oczywiście prawda.

• Skręcenie to skręcenie ale jeśli chodzi o wyniki prawdziwe, to koleś z OGB napisał GAME OVER i że wyniki mogą być tylko lepsze. OGB to najlepsza sondażownia w PL.

• @robert.gorgon powiedział(a):
    Powiat namysłowski gmina Pokój:
    1062:1123

Pognoza:
    942:1083
    dla dupiarza. Wygląda na to, że wynik może być lepszy niż 5 lat temu.

Ale kto robił prognozę?

• Kiedy mi się chciało jeszcze siedzieć po nocy, to po lejtpolu spływały oddalone wiochy i miasteczka, więc się prawicy poprawiało, a a koniec dawali Warszawę z zagranicą, więc się pogarszało. Jest chyba dobrze ale piłka ciągle w grze.

• @los powiedział(a):

@polmisiek powiedział(a):

@los powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Wiem, że chodziło o odmowy. Nadal jednak nie wiem, co to znaczy doważyć wyniki.

Czyli: ankietujesz 1000 osób, 100 odmawia, 500 za X, 400 za Y. Możesz wpisać 55,6% za X, a możesz zrobić supozycję jak naprawdę głosowali odmawiający i masz już przedział od 50 do 60.

Edit: to jest uproszczenie, może być więcej działań, ale taki jest mechanizm.

Oczekiwałem, że ktoś coś o tych supozycjach powie więcej. OK, wszystko jedno.

Więc kilkanaście lat temu spytałem o to Otisa, który mi powiedział coś w stylu, że to bardzo złożone i dlatego studia na socjologii trwają 5 lat, tyle co prawo.
    Ja nigdy sondażu nie robiłem, ale m. zd. oni to dodają na czuja, intuicyjnie.

Kiedyś magistra socjologii zapytałem o różnicę między medianą a średnią arytmetyczną…

Sadysta

Trzeba było zacząć od różnicy miedzy ważoną a arytmetyczną a potem stopniowo zgodnie z programem studiów …

• Nie będę ukrywał - zostało wypite.

Tyle dobrze, że misja "dopełznąć do łóżka" właśnie zakończona sukcesem.

• Włocławek - niejednoznacznie. procentowo powyżej prognozy, ale różnica wyższa niż w mojej prognozie. Efekt 10 pkt. wzrostu frekwencji w 2 turze.

TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 30 728
    60,52%
    NAWROCKI Karol Tadeusz 20 049
    274
    W mojej prognozie
    17 729 : 27 485

• Ta w/w stronka zliczająca głosie ukazuje również różnicę do 2k20 i Karol ma +4,28%. W tych zliczonych.

• @peterman powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Nie mówcie hop, są jeszcze zagranica i Warszawa. I jest u onych determinacja, by skręcić wybory. Skrupułów i przyzwoitości nie ma.

Wielka Brytania późno spływa

• To lepsze niż film

• Tu spływają wyniki: https://polandelects.com/

• U mnie pierwsza gmina gorsza w liczbach bezwzględnychi i względnych od mojej prognozy Prószków województwo opolskie

Kandydat Liczba głosów Procent głosów
    TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 2 432
    59,71%
    NAWROCKI Karol Tadeusz 1 641
    40,29%

U mnie
    1465 - 2138

• Karol ma już +4,75% do wyników Dudy z poprzednich wyborów w zliczonych komisjach. Wawa ma już policzone 1/4 komisji i Sraczkoski jest na 0.

• Patrzę sobie na tej mapce na żółte plamy, czyli tam, gdzie Lala wygrywa, i prawie zawsze ma parę procent mniej, niż 5 lat temu.

• Kandydat Liczba głosów Procent głosów
    NAWROCKI Karol Tadeusz 16 244
    52,47%
    TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 14 715
    47,53%

Prognoza
    14 375 - 13 716

• edytowano 1 June

Podobno powiat oświęciski był miarodajny dla wszystkich dotychczasowych wyborów prezia, teraz w cząstkowych w tym powiecie Korolek miażdzy Ziemniaka

• Cieszmy się już bo nasz Karol wygrał te wybory i nic mu już tego nie zabierze. Czuję tutaj na forum jakiś niepokój i jeszcze brak radości a to zupełnie niepotrzebnie. Każdy siedzący w tych late polach i edit polach mówi, że nie ma możliwości, żeby wynik się zmienił. Mało tego. Mówi się, że prawdopodobnie Nawrocki będzie miał jeszcze większą przewagę w końcowych, oficjalnych wynikach.

• Moja gmina: Karolek 63%. Moja wieś: Lala 67%.

• @trep powiedział(a):
    Moja gmina: Karolek 63%. Moja wieś: Lala 67%.

Phi, co to za wieś

• Powiat leszczyński

@peterman powiedział(a):

@los powiedział(a):

https://wybory.gov.pl/prezydent2025/pl/2/wynik/pow/149900

• Ponad 3/4 obwodów przeliczone. 6% przewagi. 2% lepiej niż 5 lat temu. Wawa już przeliczona w 2/3.

• edytowano 2 June

Nie ma już pisowskiej Ściany Wschodniej:-) Prawica zajęła Polskę Centralną i zajmuje Zachód.

73% komisji zliczone, Karolek ma 53% (godz. 2 rano)
    To się może spłaszczyć do 52, ale...

KAROL NAWROCKI PREZYDENTEM POLSKI!

Dawno nie piłam niczego z procentami, ale otworzyłam Baileysa i się nim delektuję dziękując Panu Bogu za wysłuchanie naszych błagań.
    Teraz tylko wyprosić z Polski tvn, onety i inne hitlerowskie gadzinówki, a podziały znikną ( no, bardzo zmaleją).
    GazWyb bym zostawiła, bo to skansen.
    Bogu niech będą dzięki! +++

• Karol Nawrocki ma ponad 300 tys. głosów przewagi. Jest Prezydentem.

• Wolę nie zapeszyć. Będę czekał na oficjalny końcowy wynik.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.