Wiem, że chodziło o odmowy. Nadal jednak nie wiem, co to znaczy doważyć wyniki.
Masz baze excit pola np 1000 ludzi. 900 odmawia odpowiedzi a 60 mówi, że na Kamalę a 40 na Trumpa. I oceniasz, jaki procent odmawiających zagłosował na Trumpa a jaki na Harris
Zasadniczo KN zdobył niemal w toczkę głosy szeroko rozumianej prawicy z 1 tury, RT szeroko rozumianej lewicy plus ok 7 proc, ale też teren mocno lewicowy.
@Motes powiedział(a):
A jak tam zandbergowskie bananowe, wielkomiejskie gluty? Poszły na Karola głosować? Hahaha. Bo byli tacy, co sugerowali, że pójdą.
Nie poszły. Nie tyle sugerowali, co mieli nadzieję. O mnie mowa.
Ale co smutno, ale co następnym razem ? Przecież eksitpole nic nie pokazały, różnica jest za mała. Dlatego ponawiam pytanie, ile osób odmówiło odpowiedzi, bo to jest bardzo ważny parametr.
0,3% (łącznie 0,6%) to jest nic, normalny błąd exit polli, którego normalnie nawet nie zauważamy, bo nie zmienia istoty.
Jak nie możecie doczekać do rana, to jak zaczną spływać prawdziwe wyniki, to wejdźcie w kilka komisji i porównajcie z tą samą komisją sprzed 5 lat. Co Wam wyjdzie? Nie wiem, ale będzie lepszą prognozą niż sondaż z różnicą 0,6%.
@los powiedział(a):
Czyli: ankietujesz 1000 osób, 100 odmawia, 500 za X, 400 za Y. Możesz wpisać 55,6% za X, a możesz zrobić supozycję jak naprawdę głosowali odmawiający i masz już przedział od 50 do 60.
Edit: to jest uproszczenie, może być więcej działań, ale taki jest mechanizm.
Komentarz
Zapytałem groka.
2015 oficjalne wyniki Adrian gorszy o 1,5% niż w exit poll.
2020 oficjalne wyniki Adrian lepszy o 0,6% niż w exit poll.
Jeszcze official vs exit poll dla pierwszej tury.
Karol w official dostał 0,44% więcej niż w exit.
Wiem, że to budzi nadzieje. Przepraszam.
Chodziło o odmowy
Podobno Lali uwzględnili w ipsos zagranicę.
https://x.com/dominikdrzazga/status/1929221364222763427
Skąd ta niezachwiana, ostentacyjna pewność siebie w niemieckim obozie? Oni już wiedzą.
Lalę przepchną nawet kolanem
https://www.youtube.com/live/Jyjk9nVUOR0?si=5ccCSXJCo-jtur7L> @los powiedział(a):
Masz baze excit pola np 1000 ludzi. 900 odmawia odpowiedzi a 60 mówi, że na Kamalę a 40 na Trumpa. I oceniasz, jaki procent odmawiających zagłosował na Trumpa a jaki na Harris
To straszne, że połowa wyborców dała się zmanipulować.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Póki co, kluczowa przewaga Trzaskowskiego wśród ludzi niegłosujących w I turze, oraz wśród ... kobiet (55% - 45%).
A ile procent odmówiło podania swojego wyboru?
Dwie grupy, które nie mogą się już doczekać Palownika prosto ze sklepu Teresy Orłowskiej. Ich życzenie zostanie rychło spełnione.
Trzaskowski zwinął swój wieczór wyborczy ... Wsiadł samochód i pojechał, telebim zawinęli też.
Ja zauważyłem nadreprezentację mlodzieży po 19
A jak tam zandbergowskie bananowe, wielkomiejskie gluty? Poszły na Karola głosować? Hahaha. Bo byli tacy, co sugerowali, że pójdą.
Zasadniczo KN zdobył niemal w toczkę głosy szeroko rozumianej prawicy z 1 tury, RT szeroko rozumianej lewicy plus ok 7 proc, ale też teren mocno lewicowy.
Nie poszły. Nie tyle sugerowali, co mieli nadzieję. O mnie mowa.
Tak czy inaczej, smutno.
następnym razem
84% z Eskimosa na Sraczkę, 16 na Karola.
Ale co smutno, ale co następnym razem ? Przecież eksitpole nic nie pokazały, różnica jest za mała. Dlatego ponawiam pytanie, ile osób odmówiło odpowiedzi, bo to jest bardzo ważny parametr.
Wybierali podług serca (brudnego), a nie chwilowego hobby. To było oczywiste.
Wg groka 4%.
W pierwszej 3,5%.
To co ? Wygraliśmy !
Idę spać. Co ma być to będzie.
Sprawdziłem poprzednie wybory prezydenckie i to jest standardowy wynik.
0,3% (łącznie 0,6%) to jest nic, normalny błąd exit polli, którego normalnie nawet nie zauważamy, bo nie zmienia istoty.
Jak nie możecie doczekać do rana, to jak zaczną spływać prawdziwe wyniki, to wejdźcie w kilka komisji i porównajcie z tą samą komisją sprzed 5 lat. Co Wam wyjdzie? Nie wiem, ale będzie lepszą prognozą niż sondaż z różnicą 0,6%.
No tak, ale jakie są proporcje nie przyznających się i dlaczego mam uważać, że to nie są w 2/3 głosy na Nawrockiego ?
Czyli: ankietujesz 1000 osób, 100 odmawia, 500 za X, 400 za Y. Możesz wpisać 55,6% za X, a możesz zrobić supozycję jak naprawdę głosowali odmawiający i masz już przedział od 50 do 60.
Edit: to jest uproszczenie, może być więcej działań, ale taki jest mechanizm.