Skip to content

Wybory 2025

1123124126128129134

Komentarz

• Zapytałem groka.

2015 oficjalne wyniki Adrian gorszy o 1,5% niż w exit poll.
    2020 oficjalne wyniki Adrian lepszy o 0,6% niż w exit poll.

• Jeszcze official vs exit poll dla pierwszej tury.
    Karol w official dostał 0,44% więcej niż w exit.

• Wiem, że to budzi nadzieje. Przepraszam.

• edytowano 1 June

@los powiedział(a):
    Co to znaczy doważyć wyniki?

Chodziło o odmowy

@los powiedział(a):
    Late poll przychyli szalę w drugą stronę a rano dojdzie Warszawa i zagranica, które głosują na Rafaua. Zobaczymy co przeważy.

Podobno Lali uwzględnili w ipsos zagranicę.
    https://x.com/dominikdrzazga/status/1929221364222763427

• Wiem, że chodziło o odmowy. Nadal jednak nie wiem, co to znaczy doważyć wyniki.

• Skąd ta niezachwiana, ostentacyjna pewność siebie w niemieckim obozie? Oni już wiedzą.

• Lalę przepchną nawet kolanem

• edytowano 1 June

https://www.youtube.com/live/Jyjk9nVUOR0?si=5ccCSXJCo-jtur7L> @los powiedział(a):

Wiem, że chodziło o odmowy. Nadal jednak nie wiem, co to znaczy doważyć wyniki.

Masz baze excit pola np 1000 ludzi. 900 odmawia odpowiedzi a 60 mówi, że na Kamalę a 40 na Trumpa. I oceniasz, jaki procent odmawiających zagłosował na Trumpa a jaki na Harris

• To straszne, że połowa wyborców dała się zmanipulować.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Póki co, kluczowa przewaga Trzaskowskiego wśród ludzi niegłosujących w I turze, oraz wśród ... kobiet (55% - 45%).

• A ile procent odmówiło podania swojego wyboru?

• @JORGE powiedział(a):
    Póki co, kluczowa przewaga Trzaskowskiego wśród ludzi niegłosujących w I turze, oraz wśród ... kobiet (55% - 45%).

Dwie grupy, które nie mogą się już doczekać Palownika prosto ze sklepu Teresy Orłowskiej. Ich życzenie zostanie rychło spełnione.

• edytowano 1 June

Trzaskowski zwinął swój wieczór wyborczy ... Wsiadł samochód i pojechał, telebim zawinęli też.

• Ja zauważyłem nadreprezentację mlodzieży po 19

• A jak tam zandbergowskie bananowe, wielkomiejskie gluty? Poszły na Karola głosować? Hahaha. Bo byli tacy, co sugerowali, że pójdą.

• Zasadniczo KN zdobył niemal w toczkę głosy szeroko rozumianej prawicy z 1 tury, RT szeroko rozumianej lewicy plus ok 7 proc, ale też teren mocno lewicowy.

• @Motes powiedział(a):
    A jak tam zandbergowskie bananowe, wielkomiejskie gluty? Poszły na Karola głosować? Hahaha. Bo byli tacy, co sugerowali, że pójdą.

Nie poszły. Nie tyle sugerowali, co mieli nadzieję. O mnie mowa.

• Tak czy inaczej, smutno.

• następnym razem

• 84% z Eskimosa na Sraczkę, 16 na Karola.

• Ale co smutno, ale co następnym razem ? Przecież eksitpole nic nie pokazały, różnica jest za mała. Dlatego ponawiam pytanie, ile osób odmówiło odpowiedzi, bo to jest bardzo ważny parametr.

• Wybierali podług serca (brudnego), a nie chwilowego hobby. To było oczywiste.

• edytowano 1 June

Wg groka 4%.

W pierwszej 3,5%.

• edytowano 1 June

@trep powiedział(a):
    Wg groka 4%.

To co ? Wygraliśmy !

• Idę spać. Co ma być to będzie.

• Sprawdziłem poprzednie wybory prezydenckie i to jest standardowy wynik.

• edytowano 1 June

0,3% (łącznie 0,6%) to jest nic, normalny błąd exit polli, którego normalnie nawet nie zauważamy, bo nie zmienia istoty.

Jak nie możecie doczekać do rana, to jak zaczną spływać prawdziwe wyniki, to wejdźcie w kilka komisji i porównajcie z tą samą komisją sprzed 5 lat. Co Wam wyjdzie? Nie wiem, ale będzie lepszą prognozą niż sondaż z różnicą 0,6%.

• @trep powiedział(a):
    Sprawdziłem poprzednie wybory prezydenckie i to jest standardowy wynik.

No tak, ale jakie są proporcje nie przyznających się i dlaczego mam uważać, że to nie są w 2/3 głosy na Nawrockiego ?

• edytowano 1 June

@los powiedział(a):
    Wiem, że chodziło o odmowy. Nadal jednak nie wiem, co to znaczy doważyć wyniki.

Czyli: ankietujesz 1000 osób, 100 odmawia, 500 za X, 400 za Y. Możesz wpisać 55,6% za X, a możesz zrobić supozycję jak naprawdę głosowali odmawiający i masz już przedział od 50 do 60.

Edit: to jest uproszczenie, może być więcej działań, ale taki jest mechanizm.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.