Szanowni Państwo, już niebawem może się okazać, że kolejne demonstracje KOD-u będą nielegalne. Władze miejskie bowiem nie wydadzą na nie zezwolenia, bo się zmienią. Cyt.: "PiS planuje przejęcie władzy w stolicy już w najbliższych tygodniach – urzędnicy stołecznego ratusza są tego pewni. Furtką są przepisy umożliwiające stworzenie metropolii." http://wiadomosci.dziennik.pl/…/528449,jesienny-alarm-dla-m… Oczywiście, w takiej sytuacji nie wyobrażam sobie, żeby manifestacje KOD-u nadal się nie odbywały. O tym zresztą zapewniał już w kwietniu Mateusz Kijowski. Cyt.: "Jeśli PiS zmieni prawo o demonstracjach, wyjdziemy na ulice nielegalnie. Mamy doświadczenia z lat 80." http://wyborcza.pl/1,75399,19863450,mateusz-kijowski-w-usa-… Problem w tym, że demonstranci będą musieli wykazać się odwagą, by w takich demonstracjach uczestniczyć, ponieważ będą one mogły być rozpędzane przez siły porządkowe. Uczestników i organizatorów mogą spotkać restrykcje ze strony władz. Szczęśliwie, rekrutujemy się w pewnej części spośród emeryckiego grona (lub w wieku zbliżonym), więc fotografia rozpędzanego armatkami wodnymi i konną policją tłumu staruszków, nie zrobi dobrego wrażenia w świecie i nie przyniesie pisowskiej władzy splendoru. Piszę to wszystko nie po to, by kogokolwiek zniechęcać do KOD-erskiej aktywności plenerowej. Przeciwnie, piszę, by zaapelować o odwagę i determinację. Wreszcie spełnią się sny co bardziej krewkich obywateli, aby nasza aktywność była bardziej konfrontacyjna, a więc w ich przekonaniu skuteczniejsza. Stanie się tak, jeśli się stanie, nie z inicjatywy KOD-u, tylko z woli złej władzy. Zamierzają od słów przejść do czynów. To będzie zatem również test dla tych, co dziś prężą muskuły, czy wytrwają. Wszystko dzieje się w zawrotnym tempie, zmienia jak w jakimś szaleńczym koszmarnym kalejdoskopie. Być może za wcześnie jeszcze na takie przewidywania, ale wychodzę z założenia, że trzeba się na najgorsze przygotować psychicznie zawczasu. Najgorzej, gdy rzeczywistość nas zaskakuje. Mateusz Kijowski zapowiedział podczas ostatniej pikiety pod TK ogólnopolską manifestację w dniu 24 września. Tu potwierdzenie: http://300polityka.pl/…/kijowski-24-wrzesnia-w-warszawie-d…/ Nikt nam nie obiecywał, że będzie łatwo. Zdaje się, że kończy się epoka legalnych zgromadzeń na terenie stolicy. Chronionych przez przyjaźnie nastawioną policję. Niewykluczone, że PiS-owi sprzykrzył się KOD, i że zechcą nas zastraszyć. Nie dajmy się zastraszyć! Miejmy w sobie odwagę i siłę! Pamiętajmy, że walczymy o demokratyczną Polskę! Niechaj to przekonanie i misja dodaje nam odwagi i chroni przed strachem! Nie poddamy się!
przemk0 napisal(a): Właśnie, niech się w końcu ktoś za masę krytyczną weźmnie.
Kupy się nie rusza dopOOki nie wyschnie. Później łatwiej jest pozamiatać. SPacerowałem dziś Ujazdowskim i dałem ważny głos w pOOblicznej debacie częstując, nagabującego mnie do zapisania się w szKODnikowe szeregi, pajaca tradycyjnym poszoł WON. Musi być kiepsko jak już trza nagabywać ludzi podczas niedzielnej promenady.....
Z powodu adblocka nie dowiem się ja, nie dowie się koleżeństwo co wujek googiel wie o mnie i moich upodobaniach. Ale chyba okazałoby się że chcą mi wcisnąć jakiegoś ładnie umalowanego włocha, japończyka lub francuza co mało pije i żwawo się rusza
fatuswombatus napisal(a): Z powodu adblocka nie dowiem się ja, nie dowie się koleżeństwo co wujek googiel wie o mnie i moich upodobaniach. Ale chyba okazałoby się że chcą mi wcisnąć jakiegoś ładnie umalowanego włocha, japończyka lub francuza co mało pije i żwawo się rusza
Ojtam, ojtam Zdjęłam blokadę na chwilę tylko z tamtej strony, veni, vidi, vici i zablokowałam ponownie.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
fatuswombatus napisal(a): Z powodu adblocka nie dowiem się ja, nie dowie się koleżeństwo co wujek googiel wie o mnie i moich upodobaniach. Ale chyba okazałoby się że chcą mi wcisnąć jakiegoś ładnie umalowanego włocha, japończyka lub francuza co mało pije i żwawo się rusza
Ojtam, ojtam Zdjęłam blokadę na chwilę tylko z tamtej strony, veni, vidi, vici i zablokowałam ponownie.
Czasem lepiey być w stanie błogiej niewiedzy co inni wiedzą, i sądzą, o nas :P
Ja też adblocka na chwilę wyłączyłem. Interesuje mnie ta łuszczyca - kiedyś odpytywałem z raz wiki co to za choroba ale śladu w przeglądarce nie ma więc albo inny komputer albo na starym systemie. Czyżby zbieg okoliczności czy te dane zostały zapisane gdzieś indziej niż tylko w ciasteczkach na moim komputerze, ciekawe.
Na jaw wychodzą nowe fakty związane z nieudaną prowokacją KOD zorganizowana podczas głównych uroczystości pogrzebowych zamordowanych w 1946 r. przez komunistów Danuty Siedzikówny "Inki" i Feliksa Selmanowicza "Zagończyka". Internauci dowodzą że Radomir Szumełda z pomorskiego KOD przyszedł na uroczystości już z zabandażowaną dłonią. On sam zaprzecza.
(z Niezależnej)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
A skoro o Kontro-wersjach mowa, to matkakurka słusznie zauważyła samozaoranie kodziarzy - odtąd będą zapamiętani jako ci, którzy zrobili wiochę na pogrzebie Inki. Swoją drogą - gdyby zmarłym Bohaterom Pan Bóg pozwolił wstać na chwilę z grobu i zadziałać, to kijowski i towarzysze natychmiast zostaliby przełożeni przez kolano i otrzymaliby odpowiednią liczbę kijów na odwrotną stronę medalu. A może ktoś z żyjących to zrobi? Żadnej poważnej szkody na zdrowiu - tylko parę solidnych klapsów na tylną część ciała dla kodziarzy i innych wyjców ich popierających.
Komentarz
Szanowni Państwo,
już niebawem może się okazać, że kolejne demonstracje KOD-u będą nielegalne. Władze miejskie bowiem nie wydadzą na nie zezwolenia, bo się zmienią.
Cyt.: "PiS planuje przejęcie władzy w stolicy już w najbliższych tygodniach – urzędnicy stołecznego ratusza są tego pewni. Furtką są przepisy umożliwiające stworzenie metropolii."
http://wiadomosci.dziennik.pl/…/528449,jesienny-alarm-dla-m…
Oczywiście, w takiej sytuacji nie wyobrażam sobie, żeby manifestacje KOD-u nadal się nie odbywały. O tym zresztą zapewniał już w kwietniu Mateusz Kijowski.
Cyt.: "Jeśli PiS zmieni prawo o demonstracjach, wyjdziemy na ulice nielegalnie. Mamy doświadczenia z lat 80."
http://wyborcza.pl/1,75399,19863450,mateusz-kijowski-w-usa-…
Problem w tym, że demonstranci będą musieli wykazać się odwagą, by w takich demonstracjach uczestniczyć, ponieważ będą one mogły być rozpędzane przez siły porządkowe. Uczestników i organizatorów mogą spotkać restrykcje ze strony władz.
Szczęśliwie, rekrutujemy się w pewnej części spośród emeryckiego grona (lub w wieku zbliżonym), więc fotografia rozpędzanego armatkami wodnymi i konną policją tłumu staruszków, nie zrobi dobrego wrażenia w świecie i nie przyniesie pisowskiej władzy splendoru.
Piszę to wszystko nie po to, by kogokolwiek zniechęcać do KOD-erskiej aktywności plenerowej. Przeciwnie, piszę, by zaapelować o odwagę i determinację. Wreszcie spełnią się sny co bardziej krewkich obywateli, aby nasza aktywność była bardziej konfrontacyjna, a więc w ich przekonaniu skuteczniejsza. Stanie się tak, jeśli się stanie, nie z inicjatywy KOD-u, tylko z woli złej władzy. Zamierzają od słów przejść do czynów. To będzie zatem również test dla tych, co dziś prężą muskuły, czy wytrwają.
Wszystko dzieje się w zawrotnym tempie, zmienia jak w jakimś szaleńczym koszmarnym kalejdoskopie. Być może za wcześnie jeszcze na takie przewidywania, ale wychodzę z założenia, że trzeba się na najgorsze przygotować psychicznie zawczasu. Najgorzej, gdy rzeczywistość nas zaskakuje.
Mateusz Kijowski zapowiedział podczas ostatniej pikiety pod TK ogólnopolską manifestację w dniu 24 września.
Tu potwierdzenie: http://300polityka.pl/…/kijowski-24-wrzesnia-w-warszawie-d…/
Nikt nam nie obiecywał, że będzie łatwo. Zdaje się, że kończy się epoka legalnych zgromadzeń na terenie stolicy. Chronionych przez przyjaźnie nastawioną policję. Niewykluczone, że PiS-owi sprzykrzył się KOD, i że zechcą nas zastraszyć. Nie dajmy się zastraszyć!
Miejmy w sobie odwagę i siłę! Pamiętajmy, że walczymy o demokratyczną Polskę! Niechaj to przekonanie i misja dodaje nam odwagi i chroni przed strachem! Nie poddamy się!
https://mobile.twitter.com/lis_tomasz/status/769192666655580161
Bez niego - opony, wiertarka, zegarki, kociołek do pieczonek...
Ciekawe1, kto tu był
[-X
)
*
Ojtam, ojtam
Zdjęłam blokadę na chwilę tylko z tamtej strony, veni, vidi, vici i zablokowałam ponownie.
*
(z Niezależnej)
*
Swoją drogą - gdyby zmarłym Bohaterom Pan Bóg pozwolił wstać na chwilę z grobu i zadziałać, to kijowski i towarzysze natychmiast zostaliby przełożeni przez kolano i otrzymaliby odpowiednią liczbę kijów na odwrotną stronę medalu. A może ktoś z żyjących to zrobi? Żadnej poważnej szkody na zdrowiu - tylko parę solidnych klapsów na tylną część ciała dla kodziarzy i innych wyjców ich popierających.