mentalnie gimbaza (za PRL - zawodówka)| stawiam, że jest stałym pożeraczem stron o UFO, Globalnym spisku itp
Bosak: Ws. pkt. 4 to gdy wejść głębiej w temat to okazuje się, że nie ma fizycznych dowodów na to które krąży wokół którego. Kontrowersja trwa od kilkuset lat i wciąż czeka na konkluzywny dowód, inny niż argumentacja z przyjętego układu odniesienia ruchem pozostałych planet układu
Punkt 4 4. Ziemia krąży wokół Słońca.
== A przy okazji - syn od pół roku bawi się magnesami (małe kostki, sześcianiki 5x5x5x mm) Sam odkrył (!!!). że odpychają się po kształcie... kuli! pokazał mi (cztery lata old), że jedna kostka ślizga się po drugiej "jakby po piłce"
Od razu poszukałem na jutjubie filmiku dla dzieci o magnetyźmie i... wszystko złapał!
a dlaczego piszę aproposa punktu 4.? bo kilka dni temu tłumaczyłem mu dlaczego w Australii jest teraz noc (a w Piekarach - południe) a potem pociągnąłem, że orzeszek-Ziemia krąży wokół pomarańczy-Słońca i to krążenie wynika z siły zwanej, no? - ZAKRZYWIENIE CZASOPRZESTRZENI !
Jednak tym razem brak zrozumienia skutkował walnięciem mnie majnkraftowym kilofem z siłą dziesięciu demejdży!
(wyjaśnienie: grawitacja to NIE JEST przyciąganie się ciał niebieskich, Ziemia i Słońce to nie magnesiki) (tak a propos)
romeck napisal(a): wyjaśnienie: grawitacja to NIE JEST przyciąganie się ciał niebieskich
Jak to nie jest 8-(= o
Jak byłem w liceum to jeszcze było
no, w knigach dla licealistów ciągle jest!
słucham sobie w tle czasem i o współczesnej fizyce, i taki jeden z CERNu, (pierwsze dziesiatka nałkowców w Polsce z adresem e-mail!) tłumaczy, że cały pierwszy rok na studiach od-uczają fizyki nauczonej w szkołach średnich i podstawowej! gdzyżalbowiem jest n i e a k t u a l n a od czasu odkrycia E=mc2
romeck napisal(a): Ziemia krąży wokół pomarańczy-Słońca i to krążenie wynika z siły zwanej, no? - ZAKRZYWIENIE CZASOPRZESTRZENI !
Jednak tym razem brak zrozumienia skutkował walnięciem mnie majnkraftowym kilofem z siłą dziesięciu demejdży!
(wyjaśnienie: grawitacja to NIE JEST przyciąganie się ciał niebieskich, Ziemia i Słońce to nie magnesiki) (tak a propos)
Nobo na tym polega ogólna teoria względności. Że grawitacja i zakrzywienie czasoprzestrzeni to to samo.
Makroświat w całości jest rozpoznany, ciemna materia tylko trochę konfunduje ale teorii nie narusza. Wątpliwości i pole do odkryć są tylko na styku ogólnej teorii względności i fizyki kwiatowej czyli w czarnych dziurach.
Z pięciolatkami to wogle jest zabawnie. Jakiś czas temu pięciolatek przylazł z przedszkola i w kółko powtarzał "ziemia śnieżka!" "ziemia śnieżka". No, zabawne myślę sobie, ale o co młodemu człowiekowi się rozhozi? Wyjaśnił, że bardzo dawno temu cała ziemia była pokryta śniegiem i lodem, calutka. I od przedszkolaka można się czegoś ciekawego dowiedzieć.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Z pięciolatkami to wogle jest zabawnie. Jakiś czas temu pięciolatek przylazł z przedszkola i w kółko powtarzał "ziemia śnieżka!" "ziemia śnieżka". No, zabawne myślę sobie, ale o co młodemu człowiekowi się rozhozi? Wyjaśnił, że bardzo dawno temu cała ziemia była pokryta śniegiem i lodem, calutka. I od przedszkolaka można się czegoś ciekawego dowiedzieć.
Pierdzielisz pan, he he. O ziemi snieżce rozmawialiśmy (głownie we dwóch) tu na forum. Kolejny raz nie pamiętasz, już ci raz przypominałem, wątek zapamiętałem, bo wkleiłeś bardzo ciekawe prognozy odnośnie naszej przyszłości, z których wynikało, że tak czy inaczej idziemy znowu w kierunku ziemi śnieżki.
los napisal(a): A nie w kierunku globalnego ocipienia?
To było chyba w wątku gdzie wkleiłem wykład, który mnie przekonał co do faktycznego wpływu człowieka na globalne ocieplenie. I wtedy Ignac własnie pokazał słupkowy wykres, pokazujący że w skali milionów lat (a może setek milionów, nie pamiętam) tak czy inaczej idziemy w stronę ziemi śnieżki. Jest jakiś większy cykl, który już parę razy miał miejsce. Nie pamiętam detali.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Z pięciolatkami to wogle jest zabawnie. Jakiś czas temu pięciolatek przylazł z przedszkola i w kółko powtarzał "ziemia śnieżka!" "ziemia śnieżka". No, zabawne myślę sobie, ale o co młodemu człowiekowi się rozhozi? Wyjaśnił, że bardzo dawno temu cała ziemia była pokryta śniegiem i lodem, calutka. I od przedszkolaka można się czegoś ciekawego dowiedzieć.
Pierdzielisz pan, he he. O ziemi snieżce rozmawialiśmy (głownie we dwóch) tu na forum. Kolejny raz nie pamiętasz, już ci raz przypominałem, wątek zapamiętałem, bo wkleiłeś bardzo ciekawe prognozy odnośnie naszej przyszłości, z których wynikało, że tak czy inaczej idziemy znowu w kierunku ziemi śnieżki.
No zgoda, przecie nie napisałem, że dziecko mi to powiedziało w zeszłym tygodniu. To było parę lat temu, ale tak właśnie było.
Papież Franciszek zatwierdził zmianę zdania w modlitwie "Ojcze nasz" w kilku językach. w j. polskim (jeszcze) nie, ale cóż zawadzi samemu wprowadzić poprawki i to do literatury! (źródło)
Nie wódź nas na pokuszenie... ---> Nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie...
CZEŚNIK (na stronie) Nie dopuść, abym uległ pokusie, Ojców moich wielki Boże! Wszak gdy wstąpił w progi moje, Włos mu z głowy spaść nie może. (Odpasuje i rzuca karabelę na stół. Rejent zawiesza czapkę na rękojeści swojej szabli.) Aleksander FREDRO: Zemsta, 1834 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
Wtedy pozostały ukląkł, i słyszałem to co mi wiatr przyniósł z jego modlitwy: «Ojcze niebieski! dozwól téj duszy rozkwitającéj nie zwiędnąć na ziemi — Nie dozwól, aby uległa pokusie, wszelkiego poddaństwa ludzkiego, odsuń od niéj znamię — niechaj tobie służy tylko — Matce po sześćkroć zabitéj niechaj służy tylko!» — Zygmunt KRASIŃSKI: Pokusa, 1841 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
— Matko Najświętsza, trzymaj mi rękę! — szepnął przez zaciśnięte zęby [Kmicic]. — Matko Najświętsza, ratuj! Jam tu poseł, ja od hetmana przyjeżdżam, a chcę jako zbój nocny mordować.… Jam szlachcic, jam sługa twój… Nie dopuść, abym uległ pokusie! — A czegoto waść marudzisz? — ozwał się przerywany przez febrę głos Bogusława Henryk SIENKIEWICZ: Potop, 1886 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
DZIAD Bawiom, bawiom, moiściewy, a toć były dawniej gniewy! Nawet była krew, rzezańce i splamiła krew sukmany. OJCIEC Byli ta tacy pohańce. Jo nic nie wiem, jestem czysty. To tam pewnie swoje robi Czart i ogień wiekuisty. Nie dozwól, abyśmy ulegli pokusie, Panie Jezusie najsłodszy… Stanisław WYSPIAŃSKI: Wesele, 1901 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
— Cóż to przeszkadza? Będę broniła świętych praw miłości — rzekła wyzywająco, wpierając się ramieniem w jego pierś, gdyż znowu siedzieli przy sobie, na kobiercu. Zadygotał i zazierając z blizka w jej twarz nieprawdopodobnie piękną, szepnął z bladym uśmiechem: — I nie dopuść, abym uległ pokusie! — Pragnęłam, abyś przyjechał! Władysław St. REYMONT: Rok 1794 – Ostatni sejm Rzeczyposlpolitej, 1912 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
To jest bardzo zła zmiana i było już o tym wyżej pisane (konkretnie ja pisałem, wklejając wyjaśnienie najlepszego forumkowego teologa). Zła, bo zmienia sens oryginału.
Mniej złą, a może dobrą zmianą byłoby zastąpienie słowa "pokuszenie" wyrazem "test" lub "egzamin. Wątpliwością było, że w zwrocie "nie wódź nas na pokuszenie" Pan Bóg nas kusi, a przecież to szatan kusi a nie Pan Bóg.
Ale testom, egzaminom, Pan Bóg ludzi poddaje i w Piśmie Świętym jest na to nadto przykładów.
Jeśli zmienimy "nie wódź nas na pokuszenie" na "nie pozwól, byśmy ulegli pokusie", to już prosimy Pana Boga o co innego. Nie tylko prosimy, żebyśmy nie byli stawiani przed koniecznością zaliczenia egzaminu, lecz o to by Dobry Pan ten egzamin za nas napisał.
A znaczenia Pisma Świętego zmieniać nam nie wolno.
Komentarz
https://mobile.twitter.com/krzysztofbosak/status/977474783469293571
stawiam, że jest stałym pożeraczem stron o UFO, Globalnym spisku itp
Punkt 4
4. Ziemia krąży wokół Słońca.
==
A przy okazji - syn od pół roku bawi się magnesami (małe kostki, sześcianiki 5x5x5x mm)
Sam odkrył (!!!). że odpychają się po kształcie... kuli! pokazał mi (cztery lata old), że jedna kostka ślizga się po drugiej "jakby po piłce"
Od razu poszukałem na jutjubie filmiku dla dzieci o magnetyźmie i... wszystko złapał!
a dlaczego piszę aproposa punktu 4.?
bo kilka dni temu tłumaczyłem mu dlaczego w Australii jest teraz noc (a w Piekarach - południe)
a potem pociągnąłem, że orzeszek-Ziemia krąży wokół pomarańczy-Słońca i to krążenie wynika z siły zwanej, no? - ZAKRZYWIENIE CZASOPRZESTRZENI !
Jak byłem w liceum to jeszcze było
słucham sobie w tle czasem i o współczesnej fizyce, i taki jeden z CERNu, (pierwsze dziesiatka nałkowców w Polsce z adresem e-mail!)
tłumaczy, że cały pierwszy rok na studiach od-uczają fizyki nauczonej w szkołach średnich i podstawowej!
gdzyżalbowiem jest n i e a k t u a l n a od czasu odkrycia E=mc2
-> Krzysztof Meissner na tubkach
Makroświat w całości jest rozpoznany, ciemna materia tylko trochę konfunduje ale teorii nie narusza. Wątpliwości i pole do odkryć są tylko na styku ogólnej teorii względności i fizyki kwiatowej czyli w czarnych dziurach.
rzecz w tym, że :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_śnieżka
była, tylko że, hm, województwem!
A tu oryginał:
👣
🐾
🐾
Papież Franciszek zatwierdził zmianę zdania w modlitwie "Ojcze nasz" w kilku językach.
w j. polskim (jeszcze) nie, ale cóż zawadzi samemu wprowadzić poprawki i to do literatury!
(źródło)
Nie wódź nas na pokuszenie... ---> Nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie...
CZEŚNIK
(na stronie)
Nie dopuść, abym uległ pokusie,
Ojców moich wielki Boże!
Wszak gdy wstąpił w progi moje,
Włos mu z głowy spaść nie może.
(Odpasuje i rzuca karabelę na stół. Rejent zawiesza czapkę na rękojeści swojej szabli.)
Aleksander FREDRO: Zemsta, 1834 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
Wtedy pozostały ukląkł, i słyszałem to co mi wiatr przyniósł z jego modlitwy: «Ojcze niebieski! dozwól téj duszy rozkwitającéj nie zwiędnąć na ziemi — Nie dozwól, aby uległa pokusie, wszelkiego poddaństwa ludzkiego, odsuń od niéj znamię — niechaj tobie służy tylko — Matce po sześćkroć zabitéj niechaj służy tylko!» —
Zygmunt KRASIŃSKI: Pokusa, 1841 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
— Matko Najświętsza, trzymaj mi rękę! — szepnął przez zaciśnięte zęby [Kmicic]. — Matko Najświętsza, ratuj! Jam tu poseł, ja od hetmana przyjeżdżam, a chcę jako zbój nocny mordować.… Jam szlachcic, jam sługa twój… Nie dopuść, abym uległ pokusie!
— A czegoto waść marudzisz? — ozwał się przerywany przez febrę głos Bogusława
Henryk SIENKIEWICZ: Potop, 1886 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
DZIAD
Bawiom, bawiom, moiściewy,
a toć były dawniej gniewy!
Nawet była krew, rzezańce
i splamiła krew sukmany.
OJCIEC
Byli ta tacy pohańce. Jo nic nie wiem, jestem czysty.
To tam pewnie swoje robi
Czart i ogień wiekuisty.
Nie dozwól, abyśmy ulegli pokusie,
Panie Jezusie najsłodszy…
Stanisław WYSPIAŃSKI: Wesele, 1901 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
— Cóż to przeszkadza? Będę broniła świętych praw miłości — rzekła wyzywająco, wpierając się ramieniem w jego pierś, gdyż znowu siedzieli przy sobie, na kobiercu. Zadygotał i zazierając z blizka w jej twarz nieprawdopodobnie piękną, szepnął z bladym uśmiechem:
— I nie dopuść, abym uległ pokusie!
— Pragnęłam, abyś przyjechał!
Władysław St. REYMONT: Rok 1794 – Ostatni sejm Rzeczyposlpolitej, 1912 (w nowej interpretacji papieża Franciszka)
https://www.wegrzyniak.com/2123-jeszcze-raz-o-nie-wodz-nas-na-pokuszenie
Bardzo mi brakowało takiego właśnie porządnego udokumentowania.
Mniej złą, a może dobrą zmianą byłoby zastąpienie słowa "pokuszenie" wyrazem "test" lub "egzamin.
Wątpliwością było, że w zwrocie "nie wódź nas na pokuszenie" Pan Bóg nas kusi, a przecież to szatan kusi a nie Pan Bóg.
Ale testom, egzaminom, Pan Bóg ludzi poddaje i w Piśmie Świętym jest na to nadto przykładów.
Jeśli zmienimy "nie wódź nas na pokuszenie" na "nie pozwól, byśmy ulegli pokusie", to już prosimy Pana Boga o co innego. Nie tylko prosimy, żebyśmy nie byli stawiani przed koniecznością zaliczenia egzaminu, lecz o to by Dobry Pan ten egzamin za nas napisał.
A znaczenia Pisma Świętego zmieniać nam nie wolno.