Skip to content

Humer

1254255257259260456

Komentarz

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Maja – imię (z pochodzenia greckie lub rzymskie), wywodzące się od imienia nimfy, matki Hermesa lub od rzymskiej bogini przyrody, której imieniem nazwano miesiąc maj.

Stosowane także jako zdrobnienie imienia Maria. Ponadto istnieją imiona arabskie (Maya) o identycznym brzmieniu, a w niektórych krajach również zapisie.
    znaczy imię niechrześcijańskie
  • Każde imię było kiedyś niechrześcijańskie
    . No może jest wyjątek
    Christo Phoros
    Niosący Chrystusa
  • Greckie imię Stawros (krzyż) tez jest chrześcijańskie od początku
  • afropolak napisal(a):
    Np. takie ładne imię Alfons. Było bardzo popularne w Europie, dopóki literat Dumas nie napisał pewnej książki pt. Pan Alfons, opowiadającej wiadomo o kim. Ale w Hiszpanii to było imię królów (a może Hiszpańcy nie czytają ksiażek fhancuskich) więc niewielu się tym przejęło i nadal się tak nazywają nawzajem.
    No ba, sam ksiądz Popiełuszko miał na imię Alfons i ubecja próbowała to wykorzystywać w propagandzie p-ko Niemu. Powodem oczywiście to, że matka św. Jerzego wielce czciła Alfonsa Marię de Liguoriego.
  • christoph napisal(a):
    Każde imię było kiedyś niechrześcijańskie
    . No może jest wyjątek
    Christo Phoros
    Niosący Chrystusa
    Wiele jest imion chrześcijańskich od początku. Ot, choćby Krystyna -- Chrystusowa, Paulina -- Pawłowa, w sensie szczególnie czcząca św. Pawła.
    Anastazja -- Zmartwychwstała
    Renata -- Ponownie narodzona
    Nooo, tu się moje "wiele" kończy, ale też zastanawiam się, na wiele imiona takie jak Teodor, Bożydar, Amadeusz, są "ogólnie teistyczne", a na wiele odnoszą się od razu do Jedynego Boga.
  • edytowano March 2020
    Amadeusz = Teofil, Bogumił, Gottlieb
  • No, w Niemczech jest jeszcze takie imię Gottschalk, Sługa Boży, po polsku Goczałk.

Zofia, to jest chyba też imię czysto chrześcijańskie od początku, a także jej trzy córeczki: Wieroczka, Nadia i Liuba. W Polszcze się nie przyjęły, ale w Wielkim Szatanie dają dziewczętom na imię Faith, Hope, Charity.

Teoktyst, nie wiem co znaczy, ale brzmi teologicznie jakoś.

Dionizy, Denis -- myślałem że od "Deus" jakoś pochodzi, ale okazało się, że od Dionizosa.
  • .a Borys i Dżonson?
  • U Etyopów chłopcy noszą imię Selassie czyli Trójca Święta
  • Był nawet taki Heile Selassie.
    To chyba "Niech żyje Trójca św.!"
    Choć może mnie się z niemieckim pomyliło.
  • christoph napisal(a):
    Był nawet taki Heile Selassie.
    To chyba "Niech żyje Trójca św.!"
    Choć może mnie się z niemieckim pomyliło.
    Moc Trójcy Świętej

wielki człowiek, swoją drogą
    no i potomek króla Salomona ...
  • uhrr napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Maja – imię (z pochodzenia greckie lub rzymskie), wywodzące się od imienia nimfy, matki Hermesa lub od rzymskiej bogini przyrody, której imieniem nazwano miesiąc maj.

Stosowane także jako zdrobnienie imienia Maria. Ponadto istnieją imiona arabskie (Maya) o identycznym brzmieniu, a w niektórych krajach również zapisie.
    znaczy imię niechrześcijańskie
    Maja w buddyzmie oznacza "złudzenie, iluzję", będące mniej-więcej odpowiednikiem tego, co w chrześcijaństwie określamy mianem "tego świata", także też niekoszer
  • uhrr napisal(a):
    .a Borys i Dżonson?
    To nie powinno być w Humerze, ale właśnie strzeliło w Borysa

"Over the last 24 hours I have developed mild symptoms and tested positive for coronavirus.

I am now self-isolating, but I will continue to lead the government’s response via video-conference as we fight this virus."
  • Czarny humer też humer.
    Ale nie życzę mu źle.
  • afropolak napisal(a):
    U Etyopów chłopcy noszą imię Selassie czyli Trójca Święta
    Eno, Abisynia to wogle inny temat.
    U nich chyba komunistyczny tyran nazywał się Mengistu Hajle Mariam, czyli Święta Maryja.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    afropolak napisal(a):
    U Etyopów chłopcy noszą imię Selassie czyli Trójca Święta
    Eno, Abisynia to wogle inny temat.
    U nich chyba komunistyczny tyran nazywał się Mengistu Hajle Mariam, czyli Święta Maryja.
    Tak, tak, "moc Maryi" dokładnie.
  • afropolak napisal(a):
    Np. takie ładne imię Alfons. Było bardzo popularne w Europie, dopóki literat Dumas nie napisał pewnej książki pt. Pan Alfons, opowiadającej wiadomo o kim. Ale w Hiszpanii to było imię królów (a może Hiszpańcy nie czytają ksiażek fhancuskich) więc niewielu się tym przejęło i nadal się tak nazywają nawzajem.
    Ano. Na podobnej zasadzie już mało kto nazywa w usiech dziecko Richard, a jeśli już - nikt nie używa zdrobiałego "Dick". U nas Wacławów też jakby mniej od jakiegoś czasu.
    Sądzę że zacznie ubywać Januszów i Grażyn.

Nie wiem kto miał co do tych imion - no ale tak się przyjęło.
  • "Janusze" to pożyczka dokonana przez lemingów wyborczaków z języka kibolskiego. Taki paradoks.
  • TecumSeh napisal(a):

Ano. Na podobnej zasadzie już mało kto nazywa w usiech dziecko Richard, a jeśli już - nikt nie używa zdrobiałego "Dick".
    A dlaczego - czyżby po Nixonie?

• Brzost napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):

Ano. Na podobnej zasadzie już mało kto nazywa w usiech dziecko Richard, a jeśli już - nikt nie używa zdrobiałego "Dick".

dick to fiut.
  • edytowano March 2020
    Aha.

BTW, słyszałem autentyczne relacje o osobach, które po wojnie zgłaszały się do urzędów, celem zmiany personaliów. Przykład ze Śląska:

- Jak pan się nazywa?
    - Adolf Dupa
    - A jak pan chce się nazywać?
    - Alojzy Dupa.
  • edytowano March 2020
    Brzost napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):

Nixon zwany był "tricky dick"

to trochę jak "chyży rój" o pewnym polskim polityku
  • Były kiedyś soki owocowe Dick Black. Kilka lat zajęło właścicielowi zorientować się, że hitem eksportowym raczej się nie staną, a w najlepszym razie czeka je popularność wśród mocno niszowej klienteli.

image
  • ombretta napisal(a):
    Były kiedyś soki owocowe Dick Black. Kilka lat zajęło właścicielowi zorientować się, że hitem eksportowym raczej się nie staną, a w najlepszym razie czeka je popularność wśród mocno niszowej klienteli.
    Dawno Kolegi tu nie było, cieszę się z powrotu i mam nadzieję, że na dłużej
  • MarianoX napisal(a):

+1

• Jest jeszcze Computer Bay i Pivnicos Grandos ;-)
  • edytowano March 2020
    Ja to nawet może się odważę na długo odkładaną Pivnica Exploration Expedition
  • Brzost napisal(a):
    MarianoX napisal(a):

+1

!!!
  • Brzost napisal(a):
    Jest jeszcze Computer Bay i Pivnicos Grandos ;-)
    Luxury Spa in bath room.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.