To jest lepsze niż mieszkańcy Ankh-Morpork protestujący przeciwko smokowi pod hasłem "Lud zjednoczony nie może być spalony" (spoiler: smok się tym specjalnie nie przejął)
Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
a ci, ktorzy stoja przy tym transparencie, sa zapewne po maturze #maturamisienależyjakpsuzupa!
Jest bardzo źle pod tym względem. Pracuję z młodymi ludźmi (ale już po studiach) i ich maile to kopalnia takich pomyłek. Ostatnio przeczytałam "...nie ma w tym nic podejrzliwego" A na jutubie widziałam kanał nt. polszczyzny z poradami typu "40 słów, dzięki którym wydasz się bardziej elokwentny"...
Jest bardzo źle pod tym względem. Pracuję z młodymi ludźmi (ale już po studiach) i ich maile to kopalnia takich pomyłek. Ostatnio przeczytałam "...nie ma w tym nic podejrzliwego" A na jutubie widziałam kanał nt. polszczyzny z poradami typu "40 słów, dzięki którym wydasz się bardziej elokwentny"...
Co do tego bynajmniej jesteśmy zgodni, że to nie ulega frekwencji. Ja się zastanawiam, skąd tacy ludzie mieszkają?
Pozostając w temacie, to spotkałem się z podwójnym stosowaniem słowa "wpływowy": 1. Jako wywierający wpływ np. To wpływowy influencer 2. Ulegający wpływom, np. To człowiek niepewny siebie i wpływowy
a ci, ktorzy stoja przy tym transparencie, sa zapewne po maturze #maturamisienależyjakpsuzupa!
Mają - i co z tego? Dostali plakat do rozwinięcia, dostali zlecenie, mieli go rozwinąć i postać przy nim, to rozwinęli i postali. Nikt im nie kazał czytać. A że profesjonalny tłumacz nie zdążył sprawdzić hasła, to nie ich problem, tylko niemieckiego zleceniodawcy. Wypłata w euro się należy. .
Typowy błąd słownikowego mechanicznego tłumaczenia. gesiegt vs. besiegt
Komentarz
wyprostowałem trochę telewizor
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
dzięki Maniu
siostra rulez!
a od siebie dodałem skrin z wikitionary
#maturamisienależyjakpsuzupa!
Typowy błąd słownikowego mechanicznego tłumaczenia.
gesiegt vs. besiegt