Skip to content

Humer

1345346348350351463

Komentarz

• edytowano March 2022
    czlowiek napisal(a):
    Nie nie , Biblia Paulistów to osobny przekład z języków oryginalnych. Język jest bardziej współczesny co gdzieniegdzie jest plusem a gdzieniegdzie minusem, warto mieć bo porównanie przekładów daje pełniejszy obraz .

Na ten przykład koniec ewangelii Mateusza, ostatni nakaz Pana Jezusa Mt28,19

W BT:
    Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego

W wydaniu Paulistów:
    Idźcie więc i pozyskujcie uczniów we wszystkich narodach! Udzielajcie im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego!
    To ostatnie tłumaczenie jakby wychodzi naprzeciw wspolczesnym tendencjom do łagodzenia tzw. Prozelityzmu.

Bowiem nauczajcie narody to nie do końca to samo co pozyskujcie uczniów wśród narodów.
  • Mnie to tłumaczenie wręcz zaostrzyło wymóg, gdyż łatwiej kogoś nauczać niźli pozyskać go jako ucznia (i świadka następnie)
  • czlowiek napisal(a):
    Mnie to tłumaczenie wręcz zaostrzyło wymóg, gdyż łatwiej kogoś nauczać niźli pozyskać go jako ucznia (i świadka następnie)
    +1
  • Żeby rozwiać wątpliwości, wklejam opis dzieła:
    image
  • Wszędzie, oprócz wstępu do całej Księgi, Ewangelii czy Listu, mamy trzy rodzaje przypisów:
    - na marginesie zewnętrznym - wyjaśnienie znaczeń słów, zwrotów, kontekst historyczny tychże
    - na marginesie wewnętrznym - odniesienie do innych miejsc w Piśmie
    - po spodem - komentarz do rozdziału
    Wygląda to tak i jest bardzo czytelne. Wszelkie komentarze są bardzo pomocne.

image

image
  • Hmmm... a to wszystko w dziale "Humer".
  • trep napisal(a):
    Wszędzie, oprócz wstępu do całej Księgi, Ewangelii czy Listu, mamy trzy rodzaje przypisów:
    - na marginesie zewnętrznym - wyjaśnienie znaczeń słów, zwrotów, kontekst historyczny tychże
    - na marginesie wewnętrznym - odniesienie do innych miejsc w Piśmie
    - po spodem - komentarz do rozdziału
    Wygląda to tak i jest bardzo czytelne. Wszelkie komentarze są bardzo pomocne.

image
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.

image
    Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    Komentarze jak w Misznie
    Czasem zasadniczy tekst zajmuje mniej mniejsca niż komentarze
  • To nie ma znaczenia Christophie. Niektóre rozdziały są takie jasne, że nie mają żadnego komentarza. Jeśli zaś tekst jest bogaty w znacznie, podteksty, to i objaśnienie jest dłuższe.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Oczień wiesołyj filmik!

https://9gag.com/gag/aDD6O2x
    Nu, a paczemu nie zgarnęli nagrywającego?
  • No bo obklejony naklejkami "PRESS" pewnie
  • Król Julian odsyła rakietę ze szpiegiem do Rosji. (40 sekund)

• Julian - Putin. (16 sek.)

• Znakomite!
  • loslos
    edytowano March 2022
    Tusk niepodobny a Maciarewicz raczej Pawlakiem mi się zdał. To naprawdę jest rzeźbiarz?
  • edytowano March 2022
    .
  • Wolę Heródka.
  • edytowano March 2022
    los napisal(a):
    Tusk niepodobny a Maciarewicz raczej Pawlakiem mi się zdał. To naprawdę jest rzeźbiarz?
    Łajka podaje że rzeźbiarz.
  • Brzost napisal(a):
    los napisal(a):
    Łajka podaje że rzeźbiarz.
    Jest tylko jeden Rzeźbiarz.
  • przy nożu powinien stać Brutus
    image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.