Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

1101102104106107135

Komentarz

• los napisal(a):
    Ech, ten kodeks spółek... A swojo szoso - jaki jest regulamin "kooptacji" do spółki Agora Holding i co na to polskie prawo?
    Ja nie jestem prawnikiem, ja wykonuję przyzwoity zawód ;)

• los napisal(a):
    Ech, ten kodeks spółek... A swojo szoso - jaki jest regulamin "kooptacji" do spółki Agora Holding i co na to polskie prawo?
    To jest spółka zoologiczna, więc polskie prawo daje w tym zakresie znaczną swobodę wspólnikom. Jeśli komuś serio zależy, może udać się do KRS na ul. Czerniakowską i przejrzeć umowę spółki. Moją ciekawość w tym zakresie zaspokoił Orliński:

Do kogo należą akcje serii A? Do spółki Agora-Holding, którą ojcowie i matki założyciele powołali głównie w tym celu – jako strażnika Złotego Pakietu Kontrolnego.

Holding już nie ma akcji, ma udziałowców. Jest ich w tej chwili pięcioro: Seweryn Blumsztajn, Helena Łuczywo, Wanda Rapaczyńska, Barbara Piegdoń, Bartosz Hojka.

Udziałów w Agora-Holding nie można kupić, sprzedać ani odziedziczyć. Wejść do spółki można tylko przez kooptację. Odejście oznacza umorzenie udziału.

Tradycyjnie z objęciem stanowiska prezesa wiąże się kooptacja do Holdingu, a gdy prezes „podejmie inne plany życiowe” – jego udział jest umarzany. Prezes Agory ma więc władzę większą, niż typowej korporacji, w której CEO jest tylko najemnikiem akcjonariuszy. Tutaj prezes ma wpływ na najważniejszego akcjonariusza, a więc pośrednio na skład Rady Nadzorczej.

Ten mechanizm na pierwszy rzut oka jest genialny. Zapewnia harmonijną sukcesję, pozwalającą uniknać intryg jak z serialu „Sukcesja”. Za każdym razem, gdy ktoś z Holdingu odchodzi, pozostała czwórka powołuje kogoś na jego miejsce. Co tu może pójść nie tak?
    https://ekskursje.pl/2021/11/rozkosz-bycia-gdzie-indziej/
  • Można też przejrzeć dane spółki na portalu Sprawiedliwego Ministerium, pod adresem: https://ekrs.ms.gov.pl/krsrdf/krs/wyszukiwaniepodmiotu

Należy zaznaczyć pole "Przedsiębiorcy" i wpisać nazwę Agora-Holding.
  • loslos
    edytowano January 2022
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Moją ciekawość w tym zakresie zaspokoił Orliński:
    Moja ciekawość w tym zakresie, czyli w zakresie co może Agora Holding z Agorą, była zaspokojona już wcześniej. Pytanie dotyczyło innego zakresu - jakie są reguły "kooptacji" do spółki Agora Holding i umarzania jej udziałów. Co się dzieje WEWNĄTRZ Agora Holdingu a nie na zewnątrz. Jednym słowem - czy może Adaś skoczyć Hojce na puklerz czy nie może?

• los napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Moją ciekawość w tym zakresie zaspokoił Orliński:
    Moja ciekawość w tym zakresie, czyli w zakresie co może Agora Holding z Agorą, była zaspokojona już wcześniej. Pytanie dotyczyło innego zakresu - jakie są reguły "kooptacji" do spółki Agora Holding i umarzania jej udziałów. Co się dzieje WEWNĄTRZ Agora Holdingu a nie na zewnątrz. Jednym słowem - czy może Adaś skoczyć Hojce na puklerz czy nie może?

No przecie pisze jak byk do karocy:

Holding już nie ma akcji, ma udziałowców. Jest ich w tej chwili pięcioro: Seweryn Blumsztajn, Helena Łuczywo, Wanda Rapaczyńska, Barbara Piegdoń, Bartosz Hojka.
    Trzeba policzyć, wiele głosów ma Mnichnik, wiele Hojka i wsio. Aha, z wymienionych każdy ma po 1 głosiwie.
  • Udziałów w Agora-Holding nie można kupić, sprzedać ani odziedziczyć. Wejść do spółki można tylko przez kooptację. Odejście oznacza umorzenie udziału.

Tradycyjnie z objęciem stanowiska prezesa wiąże się kooptacja do Holdingu, a gdy prezes „podejmie inne plany życiowe” – jego udział jest umarzany.
  • A KTO podejmuje te decyzje? Jednogłośnie, większość, jaka większość? I jak ma się to do kodeksu handlowego? Do tej pory była zgodność jak w dobrej mafii, więc problemu nie było, ale co będzie w razie różnicy zdań? Pytania mnożą się jak homiki.
  • los napisal(a):
    A KTO podejmuje te decyzje? Jednogłośnie, większość, jaka większość? I jak ma się to do kodeksu handlowego? Do tej pory była zgodność jak w dobrej mafii, więc problemu nie było, ale co będzie w razie różnicy zdań? Pytania mnożą się jak homiki.
    Przecie jeden z tut. forumkowiczów już poruszał vide svpra:
    Jeśli komuś serio zależy, może udać się do KRS na ul. Czerniakowską i przejrzeć umowę spółki.
  • A więc - lepiej zorientowane wiewiórki ćwiąkają, że wspólnicy decyzje podejmują jednogłośnie. Adaś Hojce może skoczyć na puklerz.
  • edytowano January 2022
    los napisal(a):
    A więc - lepiej zorientowane wiewiórki ćwiąkają, że wspólnicy decyzje podejmują jednogłośnie. Adaś Hojce może skoczyć na puklerz.
    Pytanie jest takie czy udziałowców musi być pięciu? Bo jak tak to muszą jednego wywalić aby wziąć Michnika. I czy można udziałowca wywalić....
  • Z tego co rozumiem, w spółce jest pięć udziałów. Więc mogą albo podnieść kapitał i utworzyć nowy udział, albo wyprosić jednego ze wspólników. Ale to nie jest łatwa ani szybka procedura.
  • Wszystko niestety jednogłośnie. Cokolwiek ustalą, pan Hojka może wesoło zagadać "skoczcie mi na puklerz" albo nic nie mówić.
  • No zgoda, ale zasadą jest, że jeśli jeden wspólnik jest bzitki i nie chce kooperować dla sukcesu spółeczki, to można go wysiudać. Ale to wymaga wyroku sądu, a nie jest to prosta sprawa o zapłatę zaakceptowanej faktury, więc imaginujcież sobie wiele z tym ambarasu.
  • Wtedy pojawia się pytanie, komu zależy na sukcesie spółeczki a komu nie i czy obecność Adasia wśród spólników temu sukcesowi służy czy nie. Nie jest łatwo.
  • (To jest wątek o pewnej Gazecie & Agoransortes.)
  • romeck napisal(a):
    (To jest wątek o pewnej Gazecie & Agoransortes.)
    A to trzeba w topiku zaznaczyć.
  • A za kałużą - to dopiero są dobre wiadomości! https://nypost.com/2022/01/12/cnn-sees-ratings-dive-by-90-from-2021-coverage/

CNN traci w rok 90% widzów.
  • los napisal(a):
    A za kałużą - to dopiero są dobre wiadomości! https://nypost.com/2022/01/12/cnn-sees-ratings-dive-by-90-from-2021-coverage/

Drumpfie, powracaj!
  • los napisal(a):
    A za kałużą - to dopiero są dobre wiadomości! https://nypost.com/2022/01/12/cnn-sees-ratings-dive-by-90-from-2021-coverage/

Niby obcy ludzie, a miło posłuchać!
  • A tak serio - Trump przedłużył temu trupowi życie o 5 lat. Kupie innych czasopism papiurowych i internetowych też, jak i Twitterowi. Pytanie teraz - jak wrócić do gry nie podając im znowu życiodajnego tlenu?

Truth Social podobno rusza w lutym.
  • peterman napisal(a):
    Pytanie teraz - jak wrócić do gry nie podając im znowu życiodajnego tlenu?
    Nie wracać. 78 lat to wiek emeryta.
  • więcej pracowników niż widzów
  • edytowano January 2022
    los napisal(a):
    peterman napisal(a):
    Pytanie teraz - jak wrócić do gry nie podając im znowu życiodajnego tlenu?
    Nie wracać. 78 lat to wiek emeryta.
    Stany to wielki, bogaty kraj, nawet jeżeli prezydent będzie bardzo słaby - poradzą sobie. Ale nie wiem czy będzie jakikolwiek prezydent USA lepszy dla interesów Polski. Więc niech wraca. Z balkonikiem, z aparatem tlenowym ....
  • edytowano January 2022
    Trump nigdy nie pił, nie palił, 0 stresu całe życie (może z wyjątkiem ostatnich paru lat), to może mało zużyty...
  • Trump musi wrócić, bo inaczej po nas, czy ktoś go lubi czy nie. Paradoksalnie, los jego prezydentury opiera się na zdrowiu Bideta. Jeśli Bidet się posypie zdrowotnie - nici z drugiej trumpiej kadencji.
  • edytowano January 2022
    Powiedzcie mi, jak to jes, że na takim homogenicznym w gruncie rzeczy forumnie, jak nasze, w dobie internatu, gdzie można se wyciągać różne informacyje, jak z brudnego pępka, istnieją tak sprzeczne o 360 stopni opinie nt. Bideta i Trampka, że jedni twierdzą, iż pierwszy jest gitowy dla Tenkraju a drugi wręcz naprzeciwpołożnie a inni naprzeciwpołośnie, że pierwszy wuj a drugi gituwa.

I zasadniczo czuję się, jakbym był na tt w dwóch różnych bańkach, gdyż pomiędzy ideologamni tych dwóch tez nie ma zasadniczo rzeczowej dyszkusji.
  • Jest choć jedna osoba pisząca coś dobrego o Bidecie?
  • los napisal(a):
    Jest choć jedna osoba pisząca coś dobrego o Bidecie?
    @Przemko o ile pamiętam.
  • loslos
    edytowano January 2022
    Sprawności Bidetowi nikt przytomny nie odmawia. Jest w polityce od 1970 roku, był najdłużej urzędującym senatorem, wszystkie sztuczki zna na pamięć. Demencja to (łatwa i oczywista) propaganda wrogów. Jest chyba też dość dobrym amerykańskim prezydentem, głównie dlatego, że kontynuuje politykę Trumpa a nie Obamy. Ale chyba nikt poczytalny nie podejrzewał go o sprzyjanie Polsce.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.