W decyzjach nowej ekipy na pewno jest jakaś metoda. Ale tu trzeba kogoś kto śledzi na bieżąco szczegóły, wypowiedzi i decyzje, zna kontekst, historie amerykańskiej polityki - a kto nad Wisłą ma czas i pieniądze na to? Komentarze z tamtej strony są po mojemu zbyt zaangażowane żeby coś brać na mur beton.
los napisal(a): Sprawności Bidetowi nikt przytomny nie odmawia. Jest w polityce od 1970 roku, był najdłużej urzędującym senatorem, wszystkie sztuczki zna na pamięć. Demencja to (łatwa i oczywista) propaganda wrogów. Jest chyba też dość dobrym amerykańskim prezydentem, głównie dlatego, że kontynuuje politykę Trumpa a nie Obamy.
Moje OZI z USA twierdzi że właśnie bardziej kontynuuje politykę Obamy a nie Trumpa.
Co realnego dobrego wynikło dla Polski z prezydentury Trumpa, potraficie to podsumować?
trep napisal(a): Powiedzcie mi, jak to jes, że na takim homogenicznym w gruncie rzeczy forumnie, jak nasze, w dobie internatu, gdzie można se wyciągać różne informacyje, jak z brudnego pępka, istnieją tak sprzeczne o 360 stopni opinie
Jak już nie raz się okazywało wcale nie muszą być one sprzeczne o 360 stopni, ot niedoskonałość kanału komunikacyjnego, nasz słabości i ograniczenia itd.
Wataha napisal(a): W decyzjach nowej ekipy na pewno jest jakaś metoda. Ale tu trzeba kogoś kto śledzi na bieżąco szczegóły, wypowiedzi i decyzje, zna kontekst, historie amerykańskiej polityki - a kto nad Wisłą ma czas i pieniądze na to? Komentarze z tamtej strony są po mojemu zbyt zaangażowane żeby coś brać na mur beton.
Kożuszek na YouTube.
Raczej tylko wewnętrzne sprawy, mało na tematy międzynarodowe.
los napisal(a): Sprawności Bidetowi nikt przytomny nie odmawia. Jest w polityce od 1970 roku, był najdłużej urzędującym senatorem, wszystkie sztuczki zna na pamięć. Demencja to (łatwa i oczywista) propaganda wrogów. Jest chyba też dość dobrym amerykańskim prezydentem, głównie dlatego, że kontynuuje politykę Trumpa a nie Obamy.
Moje OZI z USA twierdzi że właśnie bardziej kontynuuje politykę Obamy a nie Trumpa.
Co realnego dobrego wynikło dla Polski z prezydentury Trumpa, potraficie to podsumować?
po primo fort trump po wtóre Patrioty Abramsy f-35 obecność usArmy w Polszcze czysty płynny gaz z łupków w gazoporcie, a nie tony odpadów na polskiej ziemi granie na nosie Francji i Niemcom fajne fotki z Melanie i bez kilka przemówień ów. POTUSa napisanych na wzór wygłaszanych w Polsce Via Carpatia
Wataha napisal(a): W decyzjach nowej ekipy na pewno jest jakaś metoda. Ale tu trzeba kogoś kto śledzi na bieżąco szczegóły, wypowiedzi i decyzje, zna kontekst, historie amerykańskiej polityki - a kto nad Wisłą ma czas i pieniądze na to? Komentarze z tamtej strony są po mojemu zbyt zaangażowane żeby coś brać na mur beton.
Kożuszek na YouTube.
Tak jest chyba najlepszy, ale nie na bieżąco, główne większe tematy porusza.
po primo fort trump po wtóre Patrioty Abramsy f-35 obecność usArmy w Polszcze czysty płynny gaz z łupków w gazoporcie, a nie tony odpadów na polskiej ziemi granie na nosie Francji i Niemcom fajne fotki z Melanie i bez kilka przemówień ów. POTUSa napisanych na wzór wygłaszanych w Polsce Via Carpatia Fortu nie ma, Abramsy to Biden, żołnierze to nie Trump, F35 - największemu sojusznikowi USA prezydent musi załatwiać zakupy broni? Itd. Nic tam nie ma poza sprawianiem wrażenia i poklepywaniem po plecach, a NS budowany był. Właśnie dlatego że ta lista jest pusta zacząłem się krytycznie przyglądać tej prezydenturze (polecam) i nie skreslałem Bajdena zanim cokolwiek zdążył zrobić.
Nie tylko Obamy. Wracają nawet (lub próbują wracać) upiory z czasów Clintona. Takie jak Merrick Garland na ten przykład, zasłużony w czasach, gdy do własnych obywateli federalni strzelali jak do kaczek w Ruby Ridge i Waco.
Trump miał wiele wad, ale chcąc nie chcąc musiał polegać na republikańskim deep state, a oni nie cackali się z Rosją jak ekipa Bidena, która mam wrażenie, że podsuwa wielką marchewkę Putinowi pod nos.
Ja wszelako rozumię, że za Trumpa nycz nie było. Ale przecież i za Bideta nycz konkretnego dla Tenkraju nie ma. Skąd zatem przekonanie, iż on jest w czymkolwiek lepszy dla Polski od Trampka.
janosik napisal(a): Trump miał wiele wad, ale chcąc nie chcąc musiał polegać na republikańskim deep state, a oni nie cackali się z Rosją jak ekipa Bidena, która mam wrażenie, że podsuwa wielką marchewkę Putinowi pod nos.
Jest jeszcze jakiś deep state w Usiech? Poważnie?
Edit. Ostatnio chyba się objawił zdjęciem z funkcji JFK. Ale potem?
"However, in May 2018, then-US President Donald Trump abandoned the JCPOA, calling it "defective at its core". He reinstated all US sanctions on Iran that November as part of a "maximum pressure" campaign to compel the country to negotiate a replacement that would also curb its ballistic missile programme and its involvement in regional conflicts.
But Iran refused and saw its economy plunge into recession and the value of its currency fall to record lows, which in turn caused inflation to soar to the highest level in decades."
Itd. Administracja Trumpa spiedroliła gigantyczny program i ponownie zdestabilizowała region, potem wycofali wojska z Syrii i dalej już wiemy co się wydarzyło.
Absolutny świr antyirański to jedna z większych głupot w historii ludzkości. Jak chcą Usańce mieć świra, to Wietnam do tego celu nadaje się dużo lepiej.
Jak rozumiem chodzi o to że Izraelowi nie podoba się że sąsiad ma broń jądrową. Teraz po latach widać jak trudne było dogadanie się z Iranem i Obama to zrobił, dodatkowo miały tam pójść inwestycje amerykańskie i wielki szatan miał mieć z bliska oko na Iran i jeszcze na tym zarabiać. Tak że skoro za cud uważano że Trump dogadał się z Koreą Północną to tym bardziej na to powinniśmy tak patrzeć.
Komentarz
Ale tu trzeba kogoś kto śledzi na bieżąco szczegóły, wypowiedzi i decyzje, zna kontekst, historie amerykańskiej polityki - a kto nad Wisłą ma czas i pieniądze na to?
Komentarze z tamtej strony są po mojemu zbyt zaangażowane żeby coś brać na mur beton.
fort trump
po wtóre
Patrioty
Abramsy
f-35
obecność usArmy w Polszcze
czysty płynny gaz z łupków w gazoporcie, a nie tony odpadów na polskiej ziemi
granie na nosie Francji i Niemcom
fajne fotki z Melanie i bez
kilka przemówień ów. POTUSa napisanych na wzór wygłaszanych w Polsce
Via Carpatia
fort trump
po wtóre
Patrioty
Abramsy
f-35
obecność usArmy w Polszcze
czysty płynny gaz z łupków w gazoporcie, a nie tony odpadów na polskiej ziemi
granie na nosie Francji i Niemcom
fajne fotki z Melanie i bez
kilka przemówień ów. POTUSa napisanych na wzór wygłaszanych w Polsce
Via Carpatia
Fortu nie ma, Abramsy to Biden, żołnierze to nie Trump, F35 - największemu sojusznikowi USA prezydent musi załatwiać zakupy broni? Itd. Nic tam nie ma poza sprawianiem wrażenia i poklepywaniem po plecach, a NS budowany był. Właśnie dlatego że ta lista jest pusta zacząłem się krytycznie przyglądać tej prezydenturze (polecam) i nie skreslałem Bajdena zanim cokolwiek zdążył zrobić.
chyba grot/zwrot bym obrócił
Edit. Ostatnio chyba się objawił zdjęciem z funkcji JFK. Ale potem?
No więc właśnie, nie posługujmy się kliszami "dobrzy repsi" i "źli demsi".
A co do tego stanowczego podejścia republikanów za Trumpa do Rosji to w efekcie tego podejścia ruskie narobili syfu w Iranie i podnieśli sobie cenę ropy, a teraz piszą że być może położyli łapę na ogromny złożu gazu tam. https://energetyka24.com/gaz/nord-stream-2-to-jeszcze-nic-rosja-wlasnie-przejela-ogromne-zloze-gazu-w-iranie-komentarz
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-33521655
"However, in May 2018, then-US President Donald Trump abandoned the JCPOA, calling it "defective at its core". He reinstated all US sanctions on Iran that November as part of a "maximum pressure" campaign to compel the country to negotiate a replacement that would also curb its ballistic missile programme and its involvement in regional conflicts.
But Iran refused and saw its economy plunge into recession and the value of its currency fall to record lows, which in turn caused inflation to soar to the highest level in decades."
Itd. Administracja Trumpa spiedroliła gigantyczny program i ponownie zdestabilizowała region, potem wycofali wojska z Syrii i dalej już wiemy co się wydarzyło.