insajder Jeśli krytykuję kiczowatą okładkę, to zapewne orbituje w kierunku "salonu".
Gorzej. Salon to nie esteci, to wrogowie. Ich nie razi Kupa Powiatowa, jesli sluzy ich celom. Esteci sa zawalidrogami w kazdym przedsiewzieciu, bo sa egoistami doskonalymi - bo nie beda nikogo ratowac, kto jest pobrudzony lub okrwawiony. A tak sie sklada, ze pomocy potrzebuja zwykle osoby nieestetyczne. Esteta bedzie obijany przez jedna i druga strone, bo wszystkim przeszkadza. Z estety jest tylko jeden pozytek - kiedy uda sie go wepchnac wrogom w charakterze kukulczego jaja. Ale na nagrode niech nie liczy. Tak w ogole to estetyzm jest bardzo nieestetyczny i prawdziwi esteci powinni na siebie samych patrzec z obrzydzeniem. The author has edited this post (w 05.11.2013) Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Kicz to osobny temat i długo można o nim dyskutować, ale zupełnie nie rozumiem co jest złego w kiczowatych okladkach czasopism, skoro nawet w muzeach spotykamy kicze przecudnej urody. Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Co za pytanie, kicz jest domeną ludzi prostych, głupich i niewykształconych, MWzWM zajmują się wyłącznie wysublimowaną sztuką, przeważnie nowoczesną bo te starocia to jakieś takie nienowoczesne.
Od kiedy zorientowałam się, że natura, która jest dziełem Stwórcy bywa kiczowata do bólu i piękna do bólu - zaczęłam doceniać kicz. Zwłaszcza, że granica między kiczem i kunsztem bywa często nieuchwytna. Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Mania Od kiedy zorientowałam się, że natura, która jest dziełem Stwórcy bywa kiczowata do bólu i piękna do bólu - zaczęłam doceniać kicz. Zwłaszcza, że granica między kiczem i kunsztem bywa często nieuchwytna.
Przypomniał mi się dowcip rysunkowy: stoi nad rzeczką malarz ze sztalugami i rozmawia z drugim człowiekiem. Zmierzch, zza lasu wychodzi księżyc, a na brzegu rzeczki staje jeleń. Podpis: "Ja naprawdę nie chcę malować kiczu, ale co tylko tu przyjdę, to bydlę zawsze mi się tak ustawi!"
insajder Ja rozumiem, że drugim dnem jest tutaj budowanie prostego skojarzenia, że Kaczyński jest kontynuatorem działalności patriotycznej. Choć można dyskutować, co on ma wspólnego z poszczególnymi postaciami z okładki. Ale w tym generalnie nie widzę nic złego, ot wyraz poglądów Karniaków i okołopisowskiego środowiska.
Skoro sam nie umiesz ocenić sytuacji, pozwól zrobić to wrogom. Był kiedyś na fR fajny cytacik z jakiejś ałtorytety, zwierzającej się w GieWu, jaki to okropny endek z tego Kaczyńskiego. I że wszędzie ma te portrety Piłsudskiego, endek cholerny. Tak, w kaczyźmie jest dużo tego co najlepsze z endecji i z piłsudczyzny. Miejsce Lecha Kaczyńskiego na tej okładce jest absolutnie zasłużone. Wiecie kogo tam do kompletu brakuje, skoro jest Dmowski i Piłsudski? Św. Maksymiliana.
Ciekawe: Ja na okładce widzę pięciu Polaków, z tym, że jeden z nich, ten na portrecie, przez ten zabieg (no właśnie, czy celowy, czy też niechcący) jest jakby nad pozostałymi górą, jako zwornik; ten który się modlił o zstąpienie Ducha na "tę" ziemię. ...?
Ależ ten pastiż jest bronią obosieczną, bo słowa: "Pilnujcie Polski" w ustach tych właśnie "wielkich ludzi" brzmią jako groźba wisząca na Polską! The author has edited this post (w 05.11.2013)
romeck Ciekawe: Ja na okładce widzę pięciu Polaków, z tym, że jeden z nich, ten na portrecie, przez ten zabieg (no właśnie, czy celowy, czy też niechcący) jest jakby nad pozostałymi górą, jako zwornik; ten który się modlił o zstąpienie Ducha na "tę" ziemię. ...?
Trafne. Dodam, górą, bo jako święty może jeszcze więcej. * "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność." Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
przemk0 Co za pytanie, kicz jest domeną ludzi prostych, głupich i niewykształconych, MWzWM zajmują się wyłącznie wysublimowaną sztuką, przeważnie nowoczesną bo te starocia to jakieś takie nienowoczesne.
Przypomniała mi się relacja z wizyty reżysera Z. w siedzibie Radia Maryja. Wychodząc ze studia, mijał figurę MB Fatimskiej i tak mu się wyrwało: "Co za kicz!". "A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Czy reżyser Z. to ten, który na coś się zanussi? Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Do MMarii i EliElli. Niestety, ale w tekście wprost pada stwierdzenie, że wszystko by się ułożyło, gdyby nie ujawnienie sprawy. Nie ma nawet śladu zdystansowania się, stwierdzenia: "Oczywiście nie bronię nauczycielki..." "Abstrahuję w tym momencie od kwestii winy tej kobiety..." czy czegoś w tym stylu. Z tekstu nie dowiemy się, że ta kobieta złamała prawo! A co do brutalnych metod - można by znaleźć bez problemu mnóstwo przykładów nieetycznych zachowań ludzi mediów, bez sięgania po taki kontrowersyjny przykład. Niestety, ale we "W sieci" gniazdko uwiły sobie feministki - zauważyłem to już dawno.
los : Czy reżyser Z. to ten, który na coś się zanussi?
Znany jako Zanudzi.
Słynny esteta z Dworca Centralnego. Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Rzchanym Nie ma nawet śladu zdystansowania się, stwierdzenia: "Oczywiście nie bronię nauczycielki..."
Jest napisane wprost: "Bulwersująca historia nauczycielki, która złamała normy prawne i etyczne". Mało? I powtarzam - to nie jest tekst o tej nauczycielce. "A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Odebralam ten tekst tak jak Mmaria i Ella. Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
ela.ella Nie mam jeszcze tego numeru "wSieci", ale okładka wygląda mi na robotę Korsuna.
No i nie zgadłam. Kupiłam i już wiem, że autorem jest ten młody człowiek: http://emilgoska.deviantart.com/ "A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
A ja się przyznam szczerze, że tej okładki ewidentnie niedoceniałem. To znaczy, gdyby nie dyskusja na EC i FR nawet by mi do głowy nie przyszło, że może w niej być coś mocnego. Ot zestawienie 5 wielkich Polaków wymalowanych stylizowaną na naiwną kreskę. Bez wzburzenia lemingów i JBPP nawet bym na niej wzroku nie zatrzymał, przechodząc do lektury.
allium A ja się przyznam szczerze, że tej okładki ewidentnie niedoceniałem. To znaczy, gdyby nie dyskusja na EC i FR nawet by mi do głowy nie przyszło, że może w niej być coś mocnego. Ot zestawienie 5 wielkich Polaków wymalowanych stylizowaną na naiwną kreskę. Bez wzburzenia lemingów i JBPP nawet bym na niej wzroku nie zatrzymał, przechodząc do lektury.
Przecież wiemy ossohozi - dla lewicowych i prawicowych palikoidów jakiekolwiek nieszydercze wspomnienie św.p. Lecha Kaczyńskiego powoduje trudności z łapaniem powietrza z oburzenia. A po zestawieniu go z kimś wybitnym to już nurmalnie po karetkę trzeba dzwonić. My mamy trudności z uświadomieniem sobie, jak bardzo złymi ludźmi są niektórzy nasi rodacy. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
los Przecież wiemy ossohozi - dla lewicowych i prawicowych palikoidów jakiekolwiek nieszydercze wspomnienie św.p. Lecha Kaczyńskiego powoduje trudności z łapaniem powietrza z oburzenia. A po zestawieniu go z kimś wybitnym to już nurmalnie po karetkę trzeba dzwonić.
Notto lewicowi mają prościej - dla nich wszystkie namalowane postacie są wcieleniem zua.
Największymi sprzymierzeńcami piekła są ludzie dobrzy i przyzwoici, ponieważ nikt tak jak oni nie potrafi nie dostrzegać zła, które im się nie mieści w głowie.
Jest cos w tym. Glownym argumentem przeciw hipotezie zamachowej jest "Przeciez musieliby w tym uczestniczyc Polacy. A to przeciez niemozliwe, by Polak zamordowal swego prezydenta." Jest mozliwe. Zreszta owo "dobro i przyzwoitosc" marnej jest proby, bo zbyt czuc je kultem sw. Spokoja. A skoro nikogo takiego nie ma wsrod Swietych Panskich, musi on grac w druzynie przeciwnej. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
balwan.ze.zbrucza Fakt istnienia i działania SSW zachować w bezwzględnej tajemnicy przed pozostałymi członkami i kandydatami ONR!!!.
To chiba offtop, nadający się na osobny wątek
Czy mod mógłby wydzielić? Ciekawostka - ugrupowania nadające się do współpracy to m.in.: - Narodowe Odrodzenie Polski - Solidarna Polska tzw. „ziobryści” - Młodzież Wszechpolska - Kongres Nowej Prawicy - Unia Polityki Realnej - Prawica Rzeczpospolitej - Fundacja Republikańska Jest PiS? A skąd :P
Wydzielic sie nie da albo ja czegos nie wiem. Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Komentarz
Esteci sa zawalidrogami w kazdym przedsiewzieciu, bo sa egoistami doskonalymi - bo nie beda nikogo ratowac, kto jest pobrudzony lub okrwawiony. A tak sie sklada, ze pomocy potrzebuja zwykle osoby nieestetyczne.
Esteta bedzie obijany przez jedna i druga strone, bo wszystkim przeszkadza. Z estety jest tylko jeden pozytek - kiedy uda sie go wepchnac wrogom w charakterze kukulczego jaja. Ale na nagrode niech nie liczy.
Tak w ogole to estetyzm jest bardzo nieestetyczny i prawdziwi esteci powinni na siebie samych patrzec z obrzydzeniem.
The author has edited this post (w 05.11.2013)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Tak, w kaczyźmie jest dużo tego co najlepsze z endecji i z piłsudczyzny. Miejsce Lecha Kaczyńskiego na tej okładce jest absolutnie zasłużone.
Wiecie kogo tam do kompletu brakuje, skoro jest Dmowski i Piłsudski? Św. Maksymiliana.
Ja na okładce widzę pięciu Polaków, z tym, że jeden z nich, ten na portrecie, przez ten zabieg (no właśnie, czy celowy, czy też niechcący) jest jakby nad pozostałymi górą, jako zwornik; ten który się modlił o zstąpienie Ducha na "tę" ziemię.
...?
"Pilnujcie Polski" w ustach tych właśnie "wielkich ludzi" brzmią jako groźba wisząca na Polską!
The author has edited this post (w 05.11.2013)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
http://pokazywarka.pl/ssw/
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Niestety, ale w tekście wprost pada stwierdzenie, że wszystko by się ułożyło, gdyby nie ujawnienie sprawy. Nie ma nawet śladu zdystansowania się, stwierdzenia: "Oczywiście nie bronię nauczycielki..." "Abstrahuję w tym momencie od kwestii winy tej kobiety..." czy czegoś w tym stylu. Z tekstu nie dowiemy się, że ta kobieta złamała prawo!
A co do brutalnych metod - można by znaleźć bez problemu mnóstwo przykładów nieetycznych zachowań ludzi mediów, bez sięgania po taki kontrowersyjny przykład.
Niestety, ale we "W sieci" gniazdko uwiły sobie feministki - zauważyłem to już dawno.
I powtarzam - to nie jest tekst o tej nauczycielce.
http://emilgoska.deviantart.com/
To znaczy, gdyby nie dyskusja na EC i FR nawet by mi do głowy nie przyszło, że może w niej być coś mocnego. Ot zestawienie 5 wielkich Polaków wymalowanych stylizowaną na naiwną kreskę. Bez wzburzenia lemingów i JBPP nawet bym na niej wzroku nie zatrzymał, przechodząc do lektury.
My mamy trudności z uświadomieniem sobie, jak bardzo złymi ludźmi są niektórzy nasi rodacy.
Jest mozliwe. Zreszta owo "dobro i przyzwoitosc" marnej jest proby, bo zbyt czuc je kultem sw. Spokoja. A skoro nikogo takiego nie ma wsrod Swietych Panskich, musi on grac w druzynie przeciwnej.
Czy mod mógłby wydzielić?
Ciekawostka - ugrupowania nadające się do współpracy to m.in.:
- Narodowe Odrodzenie Polski
- Solidarna Polska tzw. „ziobryści”
- Młodzież Wszechpolska
- Kongres Nowej Prawicy
- Unia Polityki Realnej
- Prawica Rzeczpospolitej
- Fundacja Republikańska
Jest PiS? A skąd :P