Skip to content

Ruchaczy trafi...

135

Komentarz

• insajder
    Jeśli krytykuję kiczowatą okładkę, to zapewne orbituje w kierunku "salonu".
    Gorzej. Salon to nie esteci, to wrogowie. Ich nie razi Kupa Powiatowa, jesli sluzy ich celom.
    Esteci sa zawalidrogami w kazdym przedsiewzieciu, bo sa egoistami doskonalymi - bo nie beda nikogo ratowac, kto jest pobrudzony lub okrwawiony. A tak sie sklada, ze pomocy potrzebuja zwykle osoby nieestetyczne.
    Esteta bedzie obijany przez jedna i druga strone, bo wszystkim przeszkadza. Z estety jest tylko jeden pozytek - kiedy uda sie go wepchnac wrogom w charakterze kukulczego jaja. Ale na nagrode niech nie liczy.
    Tak w ogole to estetyzm jest bardzo nieestetyczny i prawdziwi esteci powinni na siebie samych patrzec z obrzydzeniem.
    The author has edited this post (w 05.11.2013)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Kicz to osobny temat i długo można o nim dyskutować, ale zupełnie nie rozumiem co jest złego w kiczowatych okladkach czasopism, skoro nawet w muzeach spotykamy kicze przecudnej urody.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Co za pytanie, kicz jest domeną ludzi prostych, głupich i niewykształconych, MWzWM zajmują się wyłącznie wysublimowaną sztuką, przeważnie nowoczesną bo te starocia to jakieś takie nienowoczesne.
  • Od kiedy zorientowałam się, że natura, która jest dziełem Stwórcy bywa kiczowata do bólu i piękna do bólu - zaczęłam doceniać kicz. Zwłaszcza, że granica między kiczem i kunsztem bywa często nieuchwytna.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    Od kiedy zorientowałam się, że natura, która jest dziełem Stwórcy bywa kiczowata do bólu i piękna do bólu - zaczęłam doceniać kicz. Zwłaszcza, że granica między kiczem i kunsztem bywa często nieuchwytna.
    Przypomniał mi się dowcip rysunkowy: stoi nad rzeczką malarz ze sztalugami i rozmawia z drugim człowiekiem. Zmierzch, zza lasu wychodzi księżyc, a na brzegu rzeczki staje jeleń. Podpis: "Ja naprawdę nie chcę malować kiczu, ale co tylko tu przyjdę, to bydlę zawsze mi się tak ustawi!"
  • insajder
    Ja rozumiem, że drugim dnem jest tutaj budowanie prostego skojarzenia, że Kaczyński jest kontynuatorem działalności patriotycznej. Choć można dyskutować, co on ma wspólnego z poszczególnymi postaciami z okładki. Ale w tym generalnie nie widzę nic złego, ot wyraz poglądów Karniaków i okołopisowskiego środowiska.
    Skoro sam nie umiesz ocenić sytuacji, pozwól zrobić to wrogom. Był kiedyś na fR fajny cytacik z jakiejś ałtorytety, zwierzającej się w GieWu, jaki to okropny endek z tego Kaczyńskiego. I że wszędzie ma te portrety Piłsudskiego, endek cholerny.
    Tak, w kaczyźmie jest dużo tego co najlepsze z endecji i z piłsudczyzny. Miejsce Lecha Kaczyńskiego na tej okładce jest absolutnie zasłużone.
    Wiecie kogo tam do kompletu brakuje, skoro jest Dmowski i Piłsudski?  Św. Maksymiliana.
  • @Brzost:
    :D

• Ciekawe:
    Ja na okładce widzę pięciu Polaków, z tym, że jeden z nich, ten na portrecie, przez ten zabieg (no właśnie, czy celowy, czy też niechcący) jest jakby nad pozostałymi górą, jako zwornik; ten który się modlił o zstąpienie Ducha na "tę" ziemię.
    ...?
  • Ależ ten pastiż jest bronią obosieczną, bo słowa:
    "Pilnujcie Polski" w ustach tych właśnie "wielkich ludzi" brzmią jako groźba wisząca na Polską!
    The author has edited this post (w 05.11.2013)
  • romeck
    Ależ ten pastiż
    pastisz
  • romeck
    Ciekawe:
    Ja na okładce widzę pięciu Polaków, z tym, że jeden z nich, ten na portrecie, przez ten zabieg (no właśnie, czy celowy, czy też niechcący) jest jakby nad pozostałymi górą, jako zwornik; ten który się modlił o zstąpienie Ducha na "tę" ziemię.
    ...?
    Trafne. Dodam, górą, bo jako święty może jeszcze więcej.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Zobaczcie, to są jaja czy oni tam noc długich noży szykują?
    http://pokazywarka.pl/ssw/
  • przemk0
    Co za pytanie, kicz jest domeną ludzi prostych, głupich i niewykształconych, MWzWM zajmują się wyłącznie wysublimowaną sztuką, przeważnie nowoczesną bo te starocia to jakieś takie nienowoczesne.
    Przypomniała mi się relacja z wizyty reżysera Z. w siedzibie Radia Maryja. Wychodząc ze studia, mijał figurę MB Fatimskiej i tak mu się wyrwało: "Co za kicz!".

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Czy reżyser Z. to ten, który na coś się zanussi?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Czy reżyser Z. to ten, który na coś się zanussi?
    Znany jako Zanudzi.

• Do MMarii i EliElli.
    Niestety, ale w tekście wprost pada stwierdzenie, że wszystko by się ułożyło, gdyby nie ujawnienie sprawy. Nie ma nawet śladu zdystansowania się, stwierdzenia: "Oczywiście nie bronię nauczycielki..." "Abstrahuję w tym momencie od kwestii winy tej kobiety..." czy czegoś w tym stylu. Z tekstu nie dowiemy się, że ta kobieta złamała prawo!
    A co do brutalnych metod - można by znaleźć bez problemu mnóstwo przykładów nieetycznych zachowań ludzi mediów, bez sięgania po taki kontrowersyjny przykład.
    Niestety, ale we "W sieci" gniazdko uwiły sobie feministki - zauważyłem to już dawno.
  • ela.ella
    los
    :
    Czy reżyser Z. to ten, który na coś się zanussi?
    Znany jako Zanudzi.
    Słynny esteta z Dworca Centralnego.

• Rzchanym
    Nie ma nawet śladu zdystansowania się, stwierdzenia: "Oczywiście nie bronię nauczycielki..."
    Jest napisane wprost: "Bulwersująca historia nauczycielki, która złamała normy prawne i etyczne". Mało?
    I powtarzam - to nie jest tekst o tej nauczycielce.

• Odebralam ten tekst tak jak Mmaria i Ella.

• ela.ella
    Nie mam jeszcze tego numeru "wSieci", ale okładka wygląda mi na robotę Korsuna.
    No i nie zgadłam. Kupiłam i już wiem, że autorem jest ten młody człowiek:
    http://emilgoska.deviantart.com/

• Fakt istnienia i działania SSW zachować w bezwzględnej tajemnicy przed pozostałymi członkami i kandydatami ONR!!!.
  • A ja się przyznam szczerze, że tej okładki ewidentnie niedoceniałem.
    To znaczy, gdyby nie dyskusja na EC i FR nawet by mi do głowy nie przyszło, że może w niej być coś mocnego. Ot zestawienie 5 wielkich Polaków wymalowanych stylizowaną na naiwną kreskę. Bez wzburzenia lemingów i JBPP nawet bym na niej wzroku nie zatrzymał, przechodząc do lektury.
  • allium
    A ja się przyznam szczerze, że tej okładki ewidentnie niedoceniałem.
    To znaczy, gdyby nie dyskusja na EC i FR nawet by mi do głowy nie przyszło, że może w niej być coś mocnego. Ot zestawienie 5 wielkich Polaków wymalowanych stylizowaną na naiwną kreskę. Bez wzburzenia lemingów i JBPP nawet bym na niej wzroku nie zatrzymał, przechodząc do lektury.
    Ja również.
  • Bo dla nas jest oczywiste znaczenie Lecha Kaczyńskiego, mogliśmy to zauważyć dopiero po jego śmierci ale zauważyliśmy.
  • Przecież wiemy ossohozi - dla lewicowych i prawicowych palikoidów jakiekolwiek nieszydercze wspomnienie św.p. Lecha Kaczyńskiego powoduje trudności z łapaniem powietrza z oburzenia. A po zestawieniu go z kimś wybitnym to już nurmalnie po karetkę trzeba dzwonić.
    My mamy trudności z uświadomieniem sobie, jak bardzo złymi ludźmi są niektórzy nasi rodacy.

• los
    Przecież wiemy ossohozi - dla lewicowych i prawicowych palikoidów jakiekolwiek nieszydercze wspomnienie św.p. Lecha Kaczyńskiego powoduje trudności z łapaniem powietrza z oburzenia. A po zestawieniu go z kimś wybitnym to już nurmalnie po karetkę trzeba dzwonić.
    Notto lewicowi mają prościej - dla nich wszystkie namalowane postacie są wcieleniem zua.
  • 1 listopada Budyń napisał
    Największymi sprzymierzeńcami piekła są ludzie dobrzy i przyzwoici, ponieważ nikt tak jak oni nie potrafi nie dostrzegać zła, które im się nie mieści w głowie.
  • Jest cos w tym. Glownym argumentem przeciw hipotezie zamachowej jest "Przeciez musieliby w tym uczestniczyc Polacy. A to przeciez niemozliwe, by Polak zamordowal swego prezydenta."
    Jest mozliwe. Zreszta owo "dobro i przyzwoitosc" marnej jest proby, bo zbyt czuc je kultem sw. Spokoja. A skoro nikogo takiego nie ma wsrod Swietych Panskich, musi on grac w druzynie przeciwnej.

• balwan.ze.zbrucza
    Fakt istnienia i działania SSW zachować w bezwzględnej tajemnicy przed pozostałymi członkami i kandydatami ONR!!!.
    To chiba offtop, nadający się na osobny wątek
    :D
    Czy mod mógłby wydzielić?
    Ciekawostka - ugrupowania nadające się do współpracy to m.in.:
    - Narodowe Odrodzenie Polski
    - Solidarna Polska tzw. „ziobryści”
    - Młodzież Wszechpolska
    - Kongres Nowej Prawicy
    - Unia Polityki Realnej
    - Prawica Rzeczpospolitej
    - Fundacja Republikańska
    Jest PiS? A skąd :P
  • Wydzielic sie nie da albo ja czegos nie wiem.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.