Ależ chrześcijanie również noszą nakrycia głowy- jarmułki, birety - choć tylko kapłani.
Raczej piuski i birety. Jarmulka to typowo żydowskie nakrycie glowy choć kształtem bardzo podobne do piuski. A czy obowiązuje zasada symetrii i w dobie akumenizmu i coraz częstszych wizyt żydów w świątyniach katolickich ściągają oni mycki przed wejściem do kościołów ?
extraneus napisal(a): Ja też nie, dzisiaj na TT ktoś przypomniał.
Ojciec chrzestny Beksińskiego major Franciszek Orawiec został zamordowany w Katyniu. Franciszek Orawiec był stryjem Bronisławy Orawiec-Loffler, która zginęła 10.04.2010 w Smoleńsku...
Jaki zbieg okoliczności. Dziś oglądałem film Życie za życie, potem zerknąłem na notkę o św. Maksymilianie na Wiki a stamtąd na uratowanego Gajowniczka a tam:
"Franciszek Gajowniczek był zawodowym żołnierzem. W kampanii wrześniowej walczył w stopniu sierżanta w 36 pułku piechoty Legia Akademicka. 28 września 1939 po kapitulacji twierdzy Modlin dostał się do niemieckiej niewoli. Zbiegł, po czym próbował przedrzeć się na Węgry. W styczniu zatrzymał się w należącym do rodziny Orawców (mieszkała tam m.in. Aniela Orawiec-Stapińska) pensjonacie Marluan w Poroninie stanowiącym punkt przerzutowy Związku Walki Zbrojnej, gdzie wkrótce został aresztowany przez gestapo[a], a wraz z nim Helena i Bronisław Orawcowie (w wyniku starań rodziny później uwolnieni)[1][b]."
Umieściłem obraz Beksińskiego na swoim profilu FB:
Obraz pt. KATYŃ namalowany przez Zdzisława Beksińskiego.
Ojciec chrzestny Z. Beksińskiego major Franciszek Orawiec został zamordowany w Katyniu. F. Orawiec był stryjem Bronisławy Orawiec-Loffler, która zginęła 10. kwietnia. 2010 w Smoleńsku... F. Orawiec był bratem Bronisława, u którego w domu schronił się żołnierz Franciszek Gajowniczek. Razem potem trafili do obozu Auschwitz, gdzie Gajowniczka przed śmiercią uratował... ojciec Kolbe.
balbina napisal(a): pienkne ale najbardziej chcialabym tam byc w lipcu: uwielbiam czeresnie!
To tak jak ja - chciałabym mieć choć jedno takie drzewko. To jest zdjęcie z przedwczoraj, na południu jest wcześniejsza wegetacja. A te drzewa są prywatne i liczą sobie (jak się dowiedziałam) prawie pół wieku. Takie stare a tak pięknie kwitną i owocują. Cudo.
Komentarz
Raczej piuski i birety. Jarmulka to typowo żydowskie nakrycie glowy choć kształtem bardzo podobne do piuski. A czy obowiązuje zasada symetrii i w dobie akumenizmu i coraz częstszych wizyt żydów w świątyniach katolickich ściągają oni mycki przed wejściem do kościołów ?
"Franciszek Gajowniczek był zawodowym żołnierzem. W kampanii wrześniowej walczył w stopniu sierżanta w 36 pułku piechoty Legia Akademicka. 28 września 1939 po kapitulacji twierdzy Modlin dostał się do niemieckiej niewoli. Zbiegł, po czym próbował przedrzeć się na Węgry. W styczniu zatrzymał się w należącym do rodziny Orawców (mieszkała tam m.in. Aniela Orawiec-Stapińska) pensjonacie Marluan w Poroninie stanowiącym punkt przerzutowy Związku Walki Zbrojnej, gdzie wkrótce został aresztowany przez gestapo[a], a wraz z nim Helena i Bronisław Orawcowie (w wyniku starań rodziny później uwolnieni)[1][b]."
wstrzasajacy obraz!
kazdy kto chce robic film o Katyniu, powinien udac sie na pustkowie z tymze malunkiem.
Marta... Agata wszystko widzi... :-O
A wuja udaje, że nie widzi... )
Bólgarzy zawsze fałlowali w fut ball'u
i co, ma trafić w to wiadro?!
)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
a wiesz Aniu, ze nie wpadlam na to;))
Zdjęcie płk Szendzielarza złożone ze zdjęć zrobionych podczas dzisiejszych uroczystości pogrzebowych.
a czy prztulajacy pania to Diakon Miszk?