Skip to content

100 dni PAD i następne wybory

18911131499

Komentarz

• Niezależnie od manipulacji Smolara, amerykanie nie traktują nas w sprawach bezpieczeństwa a także prestiżu Rzeczpospolitej właściwie.
  • Wiemy, jak podzieleni są ludzie teraz. A jak było wtedy? Brawo dla Prezydenta, że być może uniknął niebezpiecznej prowokacji, ale zawsze uważam, że powinniśmy być bardzo ostrożni w samooskarżaniu.
  • 7dmy napisal(a):
    extraneus napisal(a):
    Niezależnie od manipulacji Smolara, amerykanie nie traktują nas w sprawach bezpieczeństwa a także prestiżu Rzeczpospolitej właściwie.
    Traktują nas tak jak na to zasługujemy, jesteśmy peryferyjnym, rozbitym wewnętrznie krajem, z elitom, która po obcych dworach dopomina się interwencji przeciwko własnemu rządowi, i rządem, który wyzbywa się wszelkich alternatyw i czapkuje u nich o względy.

Kraj w sam raz do tego aby go instrumentalnie wykorzystać albo przynajmniej wcisnąć trochę militarnego złomu za setki miliardów.
    A geopolitycznie jakie mamy alternatywy?
    Niemcy, Rosja odpadają z oczywistych względów. Zostaje "Międzymorze" i Chiny, tu akurat obecna ekipa jest o niebo lepsza od poprzedniej, inne alternatywy nie przychodzą mi do głowy, poza utrzymywaniem tradycyjnie dobrych stosunków z UK.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    7dmy napisal(a):
    extraneus napisal(a):
    Niezależnie od manipulacji Smolara, amerykanie nie traktują nas w sprawach bezpieczeństwa a także prestiżu Rzeczpospolitej właściwie.
    Traktują nas tak jak na to zasługujemy, jesteśmy peryferyjnym, rozbitym wewnętrznie krajem, z elitom, która po obcych dworach dopomina się interwencji przeciwko własnemu rządowi, i rządem, który wyzbywa się wszelkich alternatyw i czapkuje u nich o względy.

Kraj w sam raz do tego aby go instrumentalnie wykorzystać albo przynajmniej wcisnąć trochę militarnego złomu za setki miliardów.
    A geopolitycznie jakie mamy alternatywy?
    Hodowanie AfD. To oczywiście zagrożenie dla Polski ale każda niemiecka partia jest zagrożeniem dla Polski. A Niemcy niech się nauczą, że my też umiemy się wtrącać w ich wewnętrzne sprawy.

• geopolitycznie jakie mamy alternatywy?
    Niemcy, Rosja odpadają z oczywistych względów. Zostaje "Międzymorze" i Chiny,
    Pytanie, czy m-morze to ciągle jest opcja?
  • Tylko teoretyczna. Tylko na papierze (np. w podręcznikach historii) oraz w głowiznach niektórych pięknoduchów

• Radosław Sikorski
    @sikorskiradek

Radosław Sikorski podał/a dalej Bartosz T. Wieliński

Bo zabroniłem @BarackObama przyjmować @AndrzejDuda w Waszyngtonie aż nie zaprzysięży legalnie wybranych sędziów TK.
  • Mania napisal(a):

Radosław Sikorski
    @sikorskiradek

Radosław Sikorski podał/a dalej Bartosz T. Wieliński

Bo zabroniłem @BarackObama przyjmować @AndrzejDuda w Waszyngtonie aż nie zaprzysięży legalnie wybranych sędziów TK.
    Eee... Ke?
  • Sądząc po mojej reakcji - wklejka ze Zdradka powinna być w dziale "Humer" :-)
  • Brzost napisal(a):
    Sądząc po mojej reakcji - wklejka ze Zdradka powinna być w dziale "Humer" :-)
    a nie psychiatryk?
  • edytowano March 2016
    To się kwalifikuje na całkiem osobny dział ale nazwa raczej nie do wymówienia czy napisania w cywilizowanym towarzystwie.
  • I po "kontradyktoryjnym procesie karnym": Pan Prezydent podpisał nowelizację K.p.k., łagodzącą fanaberię Królikowskiego i Gowina, jaka obowiązywała w Rzeczpospolitej od lipca 2015 r. Zmiana wchodzi w życie 15 kwietnia.
  • extraneus napisal(a):
    I po "kontradyktoryjnym procesie karnym": Pan Prezydent podpisał nowelizację K.p.k., łagodzącą fanaberię Królikowskiego i Gowina, jaka obowiązywała w Rzeczpospolitej od lipca 2015 r. Zmiana wchodzi w życie 15 kwietnia.
    Nu nu! To karniści będą mieli używanie! Ciekawe1, co mówi przepis przejściowy. Bo tak na oko, to jeden sędzia może prowadzić trzy rodzaje spraw - wg starego modelu, wg modelu kontradyktoryjnego i wg modelu nowego, jeszcze lepszego. Okres przejściowy smaczny i zdrowy!
  • Cała ta prowokacja Smolara pokazuje jakiś totalny bezwład kancelarii Prezydenta: kilka dni bez żadnego oficjalnego stanowiska, o szerszej akcji medialnej nawet nie pisząc. Magierowski dwója!
  • edytowano April 2016
    Pytanie za 100 punktów:
    ile sekund trwała rozmowa prezydentów?
    :)
    (Perzd kolacją w Białym Domu, 31.03.2016)
  • edytowano April 2016
    image
    PAD, fragment przemówienia:

Dziś po 6 latach patrzymy na tamtą tragedię - patrzymy na Rzeczpospolitą i na to, jak dramatycznie została ona wtedy dotknięta. Ale tamten dzień to był również dzień, który uświęcił to miejsce, w którym dziś mam zaszczyt stać, razem z Państwem. To Wy je uświęciliście, dlatego, że nikt Was tutaj nie wzywał. Nikt nie apelował, byście tutaj przyszli, a jednak przyszliście. Przyszliście z potrzeby serca, nie ze wskazania czy wezwania autorytetów. Przyszliście tutaj setkami tysięcy, przez te dni, by wyrazić żal, czasem trwogę, by wylać łzy, by być razem, by dać także znak solidarności z tymi wszystkimi, którzy zostali najbardziej dotknięci. Z rodzinami tych, którzy zginęli. Że nie są sami, że Polska jest z nimi, prawie 200 tys. ludzi wtedy przeszło przez Pałac Prezydencki, by oddać hołd Parze Prezydenckiej – Lechowi i Marii, Prezydentowi Rzeczypospolitej i jego żonie.

To wielki dorobek serc Polaków, to wielki dorobek naszych serc, że umieliśmy wtedy stanąć razem ponad wszelkimi podziałami, być tutaj niezależnie od poglądów, niezależnie od wiary, niezależnie od wszelkich przekonań ideologicznych. Wszyscy byliśmy wtedy zjednoczeni, pamiętam tamte dni. Dni dla mnie niezwykłe - kiedy po wielu latach atakowania Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, niesprawiedliwych ocen, deptania jego dorobku bardzo często, przyszliście Państwo tu, żeby oddać hołd prezydentowi, tym, którzy wraz z nim zginęli, ale także dziełu, za które zginęli. Dziełu budowy silnej, niepodległej Rzeczypospolitej, która pamięta o swojej historii, która pamięta o swoich bohaterach, która nie tylko potrafi, ale przede wszystkim oddaje im cześć.

Uczyniliście wtedy to miejsce miejscem pamięci. Niech ono takim na zawsze zostanie. Wierzę, że tak będzie. Niech będzie miejscem wspomnienia, czci, ale nie będzie także miejscem jedności. Bo jeśli z tragedii smoleńskiej, tego dramatu, możemy wyprowadzić coś dobrego, a powinniśmy, to powinna to być jedność, cały czas solidarność, to powinna być życzliwość wzajemna i szacunek takie, jakie wtedy były na Krakowskim Przedmieściu.

Wiecie wszyscy i mówię to z pochyloną głową, że było potem także tutaj wiele dramatycznych zdarzeń. Zdarzeń często gorszących zdarzeń, do jakich nigdy nie powinno dojść w Rzeczypospolitej. To te wydarzenia wlały w serca, w wiele serc, dodatkową gorycz, dodatkowe rozżalenie, czasem i wiele gniewu. Dlatego zwracam się dziś do wszystkich z apelem - wybaczmy! Wybaczmy to wszystko sobie wzajemnie! Wszystkie niepotrzebne, przede wszystkim niesprawiedliwe słowa, wszystkie gorszące zachowania, wszystkie - także i momenty poniżenia. Apeluję o wybaczenie, bo ono jest dzisiaj i nam, i Polsce, której przyszłość musimy budować, wspólnie, ogromnie potrzebne. Ono jest niezbędne.
    image
  • Tworzymy osobny wątek ekspiacyjny, w którym wybaczamy i prosimy o wybaczenie, czy wpisujemy się w tym?
  • edytowano April 2016
    Tak, absolutnie tak. Proszę o wybaczenie, że nie dałem ci w mordę lemingu gdyś opluwał ojczyznę moją. Może dziś byś jej nie sprzedawał za brukselskie srebrniki. Może dziś byłbyś Polakiem. Wybacz, że zaniechałem.
  • Słuchałem na żywo, więc wyluzujcie bo całość była zacna. Musimy mieć fajterów i musimy mieć przełamywaczy lodów, to jest taka próba. Czasem należy wykonać gest mając świadomoć jego daremności.
  • A przełamujcie sobie lody z kim chcecie, naprawdę, co mnie do tego:)
  • się bawią w dobrego i złego gliniarza?
  • extraneus napisal(a):
    ... czy wpisujemy się w tym?
    Ja sobię myślę, że to był spicz ffrondowy, typu "On jest moim fanem!"

• ms.wygnaniec napisal(a):
    Słuchałem na żywo, więc wyluzujcie bo całość była zacna. Musimy mieć fajterów i musimy mieć przełamywaczy lodów, to jest taka próba. Czasem należy wykonać gest mając świadomoć jego daremności.
    A kto mówi że nie było OK?

Ja ze swojej strony za siebie już powyżej raz przeprosiłem. Za innych, za wszystkie ofiary IIIRP mówic nie będę.
  • marniok napisal(a):
    się bawią w dobrego i złego gliniarza?
    Dlaczego bawią? może mają inną wrażliwość (Andrzej Duda idzie w kierunku śp Lecha Kaczyńskiego) albo kalkulacje (wygrana wyborów parlamentarnych wymaga trochę czego innego niż wygrana wyborów prezydenckich) albo jedno i drugie.
    Mnie jest bliższe przemówienie p.Jarosława Kaczyńskiego natomiast doceniam Pana Prezydenta.

• edytowano April 2016
    zwyczajowo tak sie mówi, ale mam na myśli pewna strategię, sorry nieprecyzyjnie sie wyraziłem
  • Łukasz Warzecha
    Andrzej Duda w swoim znakomitym wystąpieniu po raz pierwszy tak wyraźnie oderwał się od perspektywy partyjnej na rzecz perspektywy państwa i wspólnoty. Nie należy tego jednak rozumieć prostacko, jako naiwnego apelu o powszechną zgodę. Polacy lubią złudzenie, że taka sytuacja jest możliwa, ale to szkodliwa naiwność. Jest to raczej apel o wyrzeczenie się nienawiści niszczącej wspólnotę na jej najbardziej podstawowym poziomie – a z takim zjawiskiem mamy właśnie do czynienia.

Prezydent prosi, żebyśmy – różniąc się nadal – cofnęli się o kilka kroków w swoich zrozumiałych i rozbuchanych emocjach. Jak sądzę, przestrzega też stronę, która wygrała, przed nadmiernym tryumfalizmem, obracającym się w chęć dokonania choćby symbolicznej zemsty. Czyni to zapewne również z powodu słusznej obawy, że po zmianie układu politycznego rozkręcona do końca sprężyna złych emocji przesunie wahadło w jeszcze skrajniejszą pozycję, ostatecznie niszcząc poczucie wspólnoty. W tym sensie Andrzej Duda jest w stanie spojrzeć na sytuację w dalszym planie. Dla Jarosława Kaczyńskiego ten dalszy plan wydaje się nie istnieć.

Czy deklaracja prezydenta pozostanie jedynie słowami czy też odnajdziemy jej ślady w działaniach głowy państwa – zobaczymy. Z całą pewnością Andrzej Duda podczas uroczystości upamiętnienia katastrofy smoleńskiej odegrał idealnie taką rolę prezydenta, jakiej odgrywania oczekiwało od niego wielu wyborców, których dotychczas pod tym względem zawodził: nie wyrzekając się swoich poglądów ani nie kryjąc politycznej proweniencji, zadbał o wszystkich obywateli i odciął się jednoznacznie od dyskursu rewanżu i odwetu. Mam nadzieję, że będzie w tej postawie konsekwentny, bo gra na głębszy podział – obojętnie przez którą stronę prowadzona – jest obarczona ryzykiem naruszenia samych fundamentów państwa.
    I tyle w temacie w tym temacie :)
  • I co tyle w tym temacie? Akurat w tym przypadku refluksje Warząchwi są suszne i prawilne. Nasz Dudel tak właśnie powinien rozgrywać takie konfliktogenne i spięciowe tomaty, jeżeli za 4 lata chce powalczyć o reelekcję. A warto byłoby.
  • edytowano April 2016
    Czyli robimy politykę a nie rewolucję? Żadnej IV RP nie będzie?
  • extraneus napisal(a):
    Czyli robimy politykę a nie rewolucję? Żadnej IV RP nie będzie?
    Dobroludzizm paszczą OK jako taktyka. Byle pięść w jedwabnej rękawiczce nie ustawała.
  • edytowano April 2016
    Bardzo szanuję PAD> Ale

Jeśli gra na wspólnotę to gra na martwym kocie. Nie da się stworzyć wspólnoty pochodząc z wyciągniętą reką i ofertą pokoju do tych którzy takie zachowanie przyjmują za oznakę słabości i odwzajemniają się plugawą drwiną.

Podział jaki nastąpiłe w Polsce jest nie do zasklepienia pomiędzy pokoleniami które ten podział stworzyły. Może kiedyś gdy wymrze 40te pokolenie AKowców i 40te pokolenie UBeków nikt już nie będzie pamietał o co tu chodzi i bolesna rana przestanie na tyle doskwierać iż nikt nie będzie chciał ją rozdrapywać. Ale nie teraz.

Polacy to naród, który w obliczu totalnych zagrożeń zazwyczaj potrafił, z gorszym lub lepszym skutkiem, porzucić swe waśnie i zebrać się razem aby pokonać wroga ojczyzny. A teraz? Co teraz zrobią Polacy w obliczu wroga? Jestem pewnien że podzielą się idealnie wzdłuż linii obecnego podziału. Na tych co ojczyznę, Polskę kochają, i na tych co ją nienawidzą. Nie będzie jedości bowiem wróg jest wśród nas.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.