Nie wiem co wypisać z wizyty, tak bała udana. Nie wiemy o czym rozmawiano off record i co z tego wyniknie za rok, za pięć lat. Więc tylko "pudelkowo": Pierwsza dama wyglądała jak rodzona Brytyjka, Prezydent zagadywał po miejscowemu, tłumy Polaków z wyśpiewanym polskim hymnem zrobiły na angolach wrażenie. PAD z Krzywonosem* wyglądali jak dwóch mężów stanu. Równych mężów.
*Cameron - ze szkockiego/gelickiego, nazwisko klanowe: krzywy/koślawy/haczykowaty nos
Zawarłem umowę ze społeczeństwem, że wiek emerytalny zostanie obniżony, że złożę w tej sprawie jako prezydent RP inicjatywę ustawodawczą. Dziś ten dzień, kiedy ustawę składam. (...) Ten, kto został wybrany w wyborach ,realizuje to, do czego się zobowiązał. Chciałbym, by stało się to regułą na przyszłość (...)
I taki "żarcik" na koniec oświadczenia:
Mam nadzieję, że ta ustawa zostanie uchwalona jeszcze w tej kadencji Sejmu. Koalicja rządząca pokazała wielokrotnie w ciągu 8 lat, że można ustawę zrealizować bardzo szybko.
Co z tym błędnym obliczeniem w komentarzu do ustawy emerytalnej? Dosyć niefajnie się to przedstawia, niestety. Zupełnie nie wnikałam w meritum, ale błąd wydaje się dosyć, hm, elementarny. Rozumiem, że nauka nie poszła w las i przyjęto słuszną strategię przemilczenia
mmaria napisal(a): Co z tym błędnym obliczeniem w komentarzu do ustawy emerytalnej? Dosyć niefajnie się to przedstawia, niestety. Zupełnie nie wnikałam w meritum, ale błąd wydaje się dosyć, hm, elementarny. Rozumiem, że nauka nie poszła w las i przyjęto słuszną strategię przemilczenia
Na podstawie opisu. I osobistego wykształcenia. Ale nie muszę się znać na wszystkim. Brak komentarza też wiele mówi. A co, ekonomiści strony rządowej mylą się?
mmaria napisal(a): Co z tym błędnym obliczeniem w komentarzu do ustawy emerytalnej? Dosyć niefajnie się to przedstawia, niestety. Zupełnie nie wnikałam w meritum, ale błąd wydaje się dosyć, hm, elementarny. Rozumiem, że nauka nie poszła w las i przyjęto słuszną strategię przemilczenia
Jak można ocenić błąd nie wnikając w meritum ?
JORGE>
W tym akurat aspekcie wyobraźnia ludzka nie zna żadnych granic
W czwartek podczas uroczystości w Pałacu Prezydenckim prezydent Andrzej Duda powołał doradców. Akt powołania na stanowiska Doradcy Prezydenta RP otrzymały Urszula Doroszewska oraz Barbara Fedyszak-Radziejowska; na stanowiska Doradców Społecznych Prezydenta RP powołani zostali Paweł Mucha, Andrzej Pawlikowski, Irena Zofia Romaszewska, Zdzisław Sokal i Andrzej Zybertowicz. Ponadto, prezydent wręczył Zdzisławowi Sokalowi akt powołania na przedstawiciela Prezydenta RP w Komisji Nadzoru Finansowego. http://www.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-doradcow/art,1,prezydent-powolal-doradcow-i-doradcow-spolecznych.html
Czy Los może skomentować ostatnią nominację? Z wiki takie coś: Z. Sokal 13 marca 2007 powołany przez prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego na stanowisko członka zarządu NBP. Jego kadencja zakończyła się 13 marca 2013. Powołany w skład Polskiego Komitetu Standardów Rachunkowości oraz rady Międzynarodowego Banku Współpracy Gospodarczej w Moskwie.
A które było przy pełnej? (Przemówienie po Baraku Husejnie.) Nawet we TVP powiedziano i pokazano, że sala pełna. = No i to miejsce przy stole! Tam chyba nie ma przypadków? Nie losuje się miejsc?
Ten stół to rzeczywiście chyba istotny sygnał. Co do przemówienia to niestety media, szczególnie amerykańskie, interesują się chyba tylko sprawami strategicznymi i amerykańskimi.Resztę traktują jako malo istotne szczegóły. Nie przeceniałbym więc odbioru tego przemówienia. Ono jest ważne dla nas w Polsce, moze trochę w Europie, i z pewnością będzie odnotowane przez doradców i think tanki. To wszystko będzie mieć znaczenie jeśli spełnione bedą dwa warunki: PiS wygra i Polska stanie się godna zaufania i przewidywalna dla USA oraz jeśli USA mają lub będą mieć jakiś plan na nowy układ sił w naszej części Europy - definitywną degradację Rosji jako supermocarstwa i osłabienie przywództwa Niemiec w UE. Wtedy powstanie przestrzeń dla innych partnerów i lidera Międzymorza. W dotychczasowej polityce demokratów było dokładnie odwrotrnie i silna Polska w kontrze do tandemu rosyjsko-niemieckiego była przeszkodą.
romeck napisal(a): A które było przy pełnej? (Przemówienie po Baraku Husejnie.)
Z pewnością żadne. Stąd moje dalsze rozważania.
romeck napisal(a): Nawet we TVP powiedziano i pokazano, że sala pełna
To miłe, chociaż nieprawdziwe:) Oglądałam transmisję w TVR, można ją tam zresztą pewnie nadal obejrzeć. W niczym nie umniejsza to znaczenia naszego prezydenta i roli, jaką odgrywa. Świetnie, choć być może niechcący(?) przysłużył się nam Siemoniak, podkreślając u Olejnikowej, że PAD siedział przy stoliku nr 1. Nie wiem, czy TV pokazała zdjęcia.
Jedna rzecz, a przechyliła szalę na rzecz zwycięstwa PiS-u jesienią:
PAD po prawicy (!) Baracka Obamy, a z drugiej strony PBO - Putin. Zdjęcia nie zabije żadne szczekanie POwców i ich mediów. Oglądałem TVP2 Panoramę - napis na pasku brzmiał: Duda, Obama i Putin przy jednym stole.
Dziękuję za wpisy w wątku. Mnie juz wystarczy (na pierwsze 100 dni).
ps. Nawet Siemioniak nie chcąc chwalić PADa, tylko rządy PO, powiedział był: nie siedział przy stoliku nr 77, tylko nr. 1. Po cholerę to mówił?
Romeck mówi, że Wiadomości na Jedynce pokazały tę informację jak należy. Zajrzałem na stronę TVP i widzę że Tadla przeszła do TVP, kapitalnie po prostu.
Komentarz
Nie wiem co wypisać z wizyty, tak bała udana.
Nie wiemy o czym rozmawiano off record i co z tego wyniknie za rok, za pięć lat.
Więc tylko "pudelkowo": Pierwsza dama wyglądała jak rodzona Brytyjka, Prezydent zagadywał po miejscowemu, tłumy Polaków z wyśpiewanym polskim hymnem zrobiły na angolach wrażenie.
PAD z Krzywonosem* wyglądali jak dwóch mężów stanu. Równych mężów.
*Cameron - ze szkockiego/gelickiego, nazwisko klanowe: krzywy/koślawy/haczykowaty nos
fotka za Manią z sąsiedniego wątku
O dziwo, bardzo przypomina Dianę.
Może nawet niedokładnie z twarzy, ale z gestów. Ma w sobie to "coś".
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
I może to dlatego rodzina królewska schowała się ze strachu do mysiej dziury w tym swoim pałacu?
I taki "żarcik" na koniec oświadczenia:
JORGE>
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wystapienia/art,11,wystapienie-prezydenta-rp-w-debacie-generalnej-70-sesji-zgromadzenia-ogolnego-narodow-zjednoczonych.html
Szkoda, że przy niemal pustej sali. Ciekawe, czy jakieś poważne media światowe jeszcze w ogóle zauważają i jakoś komentują tę fasadową organizację?
=
No i to miejsce przy stole! Tam chyba nie ma przypadków? Nie losuje się miejsc?
W niczym nie umniejsza to znaczenia naszego prezydenta i roli, jaką odgrywa. Świetnie, choć być może niechcący(?) przysłużył się nam Siemoniak, podkreślając u Olejnikowej, że PAD siedział przy stoliku nr 1. Nie wiem, czy TV pokazała zdjęcia.
PAD po prawicy (!) Baracka Obamy, a z drugiej strony PBO - Putin.
Zdjęcia nie zabije żadne szczekanie POwców i ich mediów.
Oglądałem TVP2 Panoramę - napis na pasku brzmiał: Duda, Obama i Putin przy jednym stole.
Dziękuję za wpisy w wątku. Mnie juz wystarczy (na pierwsze 100 dni).
ps. Nawet Siemioniak nie chcąc chwalić PADa, tylko rządy PO, powiedział był:
nie siedział przy stoliku nr 77, tylko nr. 1. Po cholerę to mówił?
??? I co z tego?
Edit - odpuszczam, bo nie rozumiem tego fragmentu dyskusji i nie zamierzam tego ciągnąć dalej.
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/wizyty-zagraniczne/art,16,rozmowy-z-prezydentami-usa-ukrainy-i-szefem-rady-europejskiej-.html
edit: @KAnia, poprawiłem na poprawne zdjęcie