Skip to content

100 dni PAD i następne wybory

1596062646599

Komentarz

• No to ładnie wyszło, może następną razą Pan Makaron głębiej się zastanowi przed wygłaszaniem impertynenckich wtrąceń podczas publicznych wystąpień.
  • Ojtam, żeby i kupę zrobił, to i tak gwoździem tej imprezy było jak mu się Espejs rozkraczył.
  • edytowano February 2020
    O to że się nie podoba swędziom, totalnej i europejsom.

Swędziom się nie podoba bo ich elity przyzwyczaiły się do bycia nadludźmi - nadzwyczajną kastą nie podlegającą kontroli i ocenie a uprawnioną do kontroli i oceny pozostałych członków społeczności z bezpośrednią sankcją egzekwowaną przez aparat przymusu państwa.
    Totalnej się nie podoba gdyż jej się nie podoba wszystko co robi większość parlamentarna oraz z powodu zblatowania z kastą która ją wspiera i potrzeba się odwzajemnić.
    Europejsom się nie podoba gdyż wzmacnia państwo polskie oraz demokrację w Polsce czyli ogranicza ich wpływy w Polsce, gwarantowane przez totalną i zblatowaną z nią kastę.
  • Precyzuje zasady wyboru 1prezesa sn.
  • 10. maja 2020

podano datę wyborów na prezydenta
    od jutra, 6. lutego - rozpoczyna sie forlmanie kampania "reklamowa"

Trzy miesiące/ 10 tygodni
    długo nas będą męczyć...
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A o co chodzi w tej noweli gdyż nie wiem?
    Czytałem parę nowel, ale tej akurat nie czytałem, natomiast Kaleta klaruje, że to chodzi o wybór następcy Gelsdorf. U Rachonia:
    https://www.tvp.info/46510219/05022020-0712/jedziemy,odc-135
    mniej więcej od 26 minuty (wywiad zaczyna się wcześniej)
  • Tajez. Kurak powtarza to od miesięcy.
  • tak tylko odnotuję.... (pomny jego weta 24. lipca 2017: o SN i KRS)

PAD po podpisaniu dzisiaj ustawy
    Trzeba dokończyć reformę sądownictwa.
  • A mnie zastanawia ile sedzia Juszczyszyn dostaje pensji jesli obnizy sie mu ja o 40%. 8 tys bedzie?
  • trep napisal(a):
    Czytałem parę nowel, ale tej akurat nie czytałem, natomiast Kaleta klaruje, że to chodzi o wybór następcy Gelsdorf. U Rachonia:

Będą starali się uzyskać wyrok TSUE stwierdzający niezgodność tej noweli, a może i dawniejszych ustaw sądowniczych z prawem europejskim. Na tej podstawie wybiorą sobie własnego I Prezesa i zażądają od Prezydenta jego zatwierdzenia z automatu. Będą się starali uzyskać to przed odejściem Gersdorf i przed wyborami prezydenckimi.
  • Rafał napisal(a):
    trep napisal(a):
    Będą starali się uzyskać wyrok TSUE stwierdzający niezgodność tej noweli, a może i dawniejszych ustaw sądowniczych z prawem europejskim. Na tej podstawie wybiorą sobie własnego I Prezesa i zażądają od Prezydenta jego zatwierdzenia z automatu. Będą się starali uzyskać to przed odejściem Gersdorf i przed wyborami prezydenckimi.

O tym Kaleta też mówi. Ciężko będzie UE podciągnąć to pod wartości europejskie, skoro chodzi o kradzieże pędraków i jazdę po pijaku.
    Podobnie nawija Matka Kurka dodając, że zrobi się jak z ustawą emerytalną. Coś tam się w ustawie zmieni i od nowa Polska Ludowa.
  • Nie słuchałem całego wywiadu. Oby tak było. Europejsi nie odpuszczą już nie tyle ze względu na interesy co ze względów prestiżowo-ambicjonalnych oraz dla zaspokojenia niewygodnych sojuszników z totalnej. Zapału u nich mało więc byłoby dobrze gdyby zadowolili się "kontynuacją dialogu", "pozytywnymi sygnałami" i "niewystarczającymi krokami w dobrym kierunku" czyli owymi poprawkami i kolejnymi "debatami" i "wyrazami niepokoju". W międzyczasie walec ma się posuwać do przodu po totalnych. Europejsi zaś będą się dogadywać krok po kroku z PiS pod wodzą Pana Mateusza mając przed oczyma Szydło w PE przypominającą im że mogło być znacznie gorzej.
  • Wywiad nie jest długi. Najpierw jest zwyczajowa satyra z trójką gości, a potem wywiad. Zaczyna się od ok. 20 minuty, na początku trochę komunałów, potem więcej mięsa. A na koniec znowu goście.
  • jacie! dobry jest PAD!
    historia pokazała, że nikt (w przeszłości ani teraz) z kandydatów różnych, nie wykazał się taką asertywnością i nie wypprowadzeniem się z równowagi,
    dobrze go szkolą!

filmik ze szkoły, gdzie miejscowy Gret Thunbgerski walczył o klimat (Ziemi)

• Mina koleżki - bezcenna.
    Jednakże najlepsze było jego "expose" o kurach w Lublinie.
  • Przywódcy totalnej są po prostu zwyczajnie, po ludzku głupi i nudni. W połączeniu z interesownością, nieuczciwością nieuctwem i pyszałkowatością tworzy to niestrawną i odstręczającą mieszaninę.
    A w Lubartowie, w barze mlecznym..... (film z komórki; PAD siedzi przy stoliku w zwykłym polskim barze)
    ani Maria spotkała Prezydenta @AndrzejDuda
    we Włodawie w 2019. Zaprosiła wtedy Prezydenta do odwiedzenia rodzinnego Baru Mlecznego w Lubartowie. Prezydent odpowiedział, że jak nadarzy się okazja, to z zaproszenia skorzysta.
    Wczoraj Prezydent odwiedził Bar Mleczny w Lubartowie

• PiS i PAD maja pijar w iście usańskim stylu. Reszta z KO jest za nimi o trzy długości. Niestety ich wyborcy nie czytaja i nie oglądają niczego poza TVN i GW. Z kolei za granica publika musi łykać prawie wyłącznie przedruki i zajawki z TVN i GW. Coś się jednak i w tej materii poprawia.
  • Rafał napisal(a):
    PiS i PAD maja pijar w iście usańskim stylu.
    Nie tyle co w usańskim stylu a to jest amerykański pijar. Robiony przez Amerykanów, możliwe że za ich pioniondz. Nie mam na to żadnych dowodów, nie jestem w stanie wskazać żadnych konkretnych powiązań. Ale wpisuje się w to w rozwój historii i nowe rozdanie geopolityczne. Nie ma innej możliwości, Amerykanie uznali że potrzebują silnej Polski, niezależnej od sąsiadów i UE. Tylko Jarosław Kaczyński i ludzie z nim związani są w stanie podołać zadaniu. Przy silnym wsparciu USA, w rożnych dziedzinach.
  • Rafał napisal(a):
    Przywódcy totalnej są po prostu zwyczajnie, po ludzku głupi i nudni. W połączeniu z interesownością, nieuczciwością nieuctwem i pyszałkowatością tworzy to niestrawną i odstręczającą mieszaninę.
    Ale odpowiednio podlani (prawdopodobnie przez Niemców) byli idealną grupą fasadowej władzy republiki neokolonialnej. Dzisiaj w Polsce mamy porażkę opcji niemieckiej i zwycięstwo amerykańskiej. A kiedy będzie wygrana opcji polskiej ? Nigdy. Po prostu najwięcej Polski w Polsce będzie przy Amerykanach, kiedy im się będzie to opłacać. Trzeba być na tyle silnym, na tyle wzrastać, żeby utrzymać tożsamość kiedy Amerykanom przestanie się opłacać.
    JORGE napisal(a):
    Rafał napisal(a):
    PiS i PAD maja pijar w iście usańskim stylu.
    Nie tyle co w usańskim stylu a to jest amerykański pijar. Robiony przez Amerykanów, możliwe że za ich pioniondz. Nie mam na to żadnych dowodów, nie jestem w stanie wskazać żadnych konkretnych powiązań. Ale wpisuje się w to w rozwój historii i nowe rozdanie geopolityczne. Nie ma innej możliwości, Amerykanie uznali że potrzebują silnej Polski, niezależnej od sąsiadów i UE. Tylko Jarosław Kaczyński i ludzie z nim związani są w stanie podołać zadaniu. Przy silnym wsparciu USA, w rożnych dziedzinach.
    To jest ten offset, którego nie widać w kontrakcie na f-35
    dziwnym nie jest
    skoro JK pisał przemówienia POTUSowi
  • koincydencja
    Bogu, co boskie
    prezydentu co przezydenckie

Nie to, że się czepiamy, bo to pewnie przypadek" - uprzedzają na początku nowego wpisu na Twitterze członkowie "Młodych Demokratów". Po czym zwracają uwagę na to, że w jednym z psalmów, który zostanie odczytany czy wyśpiewany w kościołach 10 maja, jest mowa o "prawie i sprawiedliwości".

Tym samym sugerują, że data wyborów prezydenckich, którą w środę ogłosiła marszałek Sejmu Elżbieta Witek, nie jest przypadkowa. "Żebyście się nie zdziwili" - czytamy we wpisie.

To nie pierwszy taki "zbieg okoliczności". Psalm 33. został odczytany również 21 października 2018 r., w dniu wyborów samorządowych. - Nie można przesadzać w pewnych kwestiach. Jeżeli by się okazało, że jest to pieśń, którą się normalnie, tradycyjnie wykonuje w kościołach, to trudno to wiązać z datą niedzielną - mówił wtedy Wojciech Hermeliński, ówczesny szef Państwowej Komisji Wyborczej.

Co więcej, 6 sierpnia 2015 r., w dniu zaprzysiężenia Andrzeja Dudy na prezydenta, w kościołach wybrzmiał psalm z frazą: "Prawo i sprawiedliwość podstawą Jego tronu".
    Wybory prezydenckie 2020. Kulisy wyboru daty

Przypomnijmy, że Witek długo zastanawiała się nad datą. - Pierwotnie miałam na myśli zupełnie inną datę - 17 maja - przyznała. Zmieniła zdanie, bo prosiła o to ambasada polska w Rzymie.

- To mi rzeczywiście umknęło wcześniej, kiedy na myśl wpadła mi ta data 17., że w Watykanie będą hucznie obchodzone uroczystości związane z setną rocznicą urodzin Jana Pawła II. Tam będą tysiące pielgrzymów, także z Polski - wyjaśniła.
    To już wiem dlaczego niektóre towarzystwa nie chcą absolutnie być kojarzone ani z prawem ani ze sprawiedliwością. Bo to pisowskie.
  • W_Nieszczególny napisal(a):
    To już wiem dlaczego niektóre towarzystwa nie chcą absolutnie być kojarzone ani z prawem ani ze sprawiedliwością. Bo to pisowskie.
    ładne :)
  • Moja stopka z cytatem:
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Antypis ma przechlapane pod tym względem, bo takich cytatów jest dużo, np:

Ps 33,5
    On miłuje prawo i sprawiedliwość:
    ziemia jest pełna łaskawości Pańskiej.

Ps 97, 2:
    Obłok i ciemność wokoło Niego,
    sprawiedliwość i prawo podstawą Jego tronu

Ps 99,4
    Królem jest Potężny, co kocha sprawiedliwość.
    Ty ustanowiłeś to, co jest słuszne,
    prawo i sprawiedliwość w Jakubie
    Ty ustanowiłeś.

Ps 119, 121
    Wykonuję prawo i sprawiedliwość:
    nie wydawaj mię moim ciemięzcom!

Ez 18,5
    Ktokolwiek jest sprawiedliwy i przestrzega prawa i sprawiedliwości

Ez 18,21
    A jeśliby występny porzucił wszystkie swoje grzechy, które popełniał, a strzegł wszystkich moich ustaw i postępowałby według prawa i sprawiedliwości, żyć będzie, a nie umrze

Ten ostatni cytat był już chyba kiedyś podczas jakichś wyborów, bodajże w 2005?
  • Piękne zestawienie. Dziękuję.

Będą toczyć pianę i oskarżać PiS o zerwanie ciszy wyborczej.
    =D>

*

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.