Do czasu ukazania się zeszłorocznej pracy w "Lancecie" osoby obawiające się, że nadmiar szczepionek radykalnie zwiększa ryzyko autyzmu, opierały się na najbardziej wówczas aktualnej wiedzy medycznej. Co nie przeszkadzało przedstawiać ich jako ciemniaków.
Co pierwsze należy zrobić w JAKIEJKOLWIEK rozmowie? Oddzielić klangor merdialny od stanu rzeczy.
Co wnosi do rozmowy tekst "przedstawiano ich jako" poza szumem?
Rozmawiamy o akcie prawnym - ustawie. I przy tworzeniu takich aktów "klangor medialny", niestety odgrywa rolę równie dużą jak rzetelna wiedza. Poza tym, w przypadku "piętnowania szczepionkowych oszołomów" w klanogorze tym aktywnie uczestniczyły osoby z tytułami naukowymi w dziedzinie medycyny. Kolega jest specjalistą od ekonomii, i na tym forum (uwzględniając "starą" EC) co najmniej kilkukrotnie zwracał uwagę, że medialni i wpływowi ekonomiści (także ci ze stopniami naukowymi) opowiadają bzdury. Czy naprawdę myśli kolega, że w medycynie jest całkowicie inaczej?
Myślę, że jest identycznie. Dlatego uważam, że podejmujący decyzję powinien włożyć maksimum wysiłku w oddzielenie sygnału od szumu, są na to przećwiczone sposoby. To samo powinien zrobić taki kibic jak my, który jest poza tym w sytuacji nieporównanie lepszej - stać go na luksus nieposiadania zdania.
los To samo powinien zrobić taki kibic jak my, który jest poza tym w sytuacji nieporównanie lepszej - stać go na luksus nieposiadania zdania.
No właśnie z tym luksuem to nie jestem pawian. Bo szczepionka przeciwko HVP "Gradasil" (a o ile mi wiadomo nie ma innej) z jednej strony ma, delikatnie rzecz ujmując, "nienajwyższą" skuteczność, z drugiej strony, potwierdzoną, sporą częstość występowania zdarzeń niepożądanych (wystarczy zajrzeć na PubMed). Biorąc pod uwagę, te fakty, drogę zakażenia i sposób w jaki wychowuję córkę, uważam, szczepienie to w tym, konkretnym wypadku jest podejmowaniem nieuzasadnionego ryzyka. Podobnie odczucia ma pewnie wielu innych rodziców.
los To samo powinien zrobić taki kibic jak my, który jest poza tym w sytuacji nieporównanie lepszej - stać go na luksus nieposiadania zdania.
No właśnie z tym luksuem to nie jestem pawian. Bo szczepionka przeciwko HVP "Gradasil" (a o ile mi wiadomo nie ma innej) z jednej strony ma, delikatnie rzecz ujmując, "nienajwyższą" skuteczność, z drugiej strony, potwierdzoną, sporą częstość występowania zdarzeń niepożądanych (wystarczy zajrzeć na PubMed). Biorąc pod uwagę, te fakty, drogę zakażenia i sposób w jaki wychowuję córkę, uważam, szczepienie to w tym, konkretnym wypadku jest podejmowaniem nieuzasadnionego ryzyka. Podobnie odczucia ma pewnie wielu innych rodziców.
Jak ma kolega wiedzę specjalistyczną, to trzeba było łomotać w drzwi z napisem "PiS." Ja i owszem, w innych sprawach łomocę i efekty mam raczej mizerne. Choć i dla usprawiedliwienia swego prawa do jojczenia warto sobie obetrzeć naskórek.
Jak ma kolega wiedzę specjalistyczną, to trzeba było łomotać w drzwi z napisem "PiS." Ja i owszem, w innych sprawach łomocę i efekty mam raczej mizerne. Choć i dla usprawiedliwienia swego prawa do jojczenia warto sobie obetrzeć naskórek.
W sprawach, w których mam naprawdę bardzo dobrą, specjalistyczną wiedzę ekspercką, kilka razy łomotałem - ze skutkiem mniej niż miernym. W sprawie szczepionek ludzie z wiedzą znacznie lepszą od mojej łomotali, ale "Gradsil" na ustawowej liście i tak się znalazł. Dlaczego, IMO po uchwaleniu ustawy PAD nie mógł nie podpisać wyjaśniłem w pierwszym wpisie.
W kwestii szczepionek znaczenie ma tylko ocena fachowa.
Teoretycznie pełna zgoda. Tylko, że 1. żyjemy w kraju przeżartym korupcją i np. ja nie mam za grosz zaufania do opinii tzw. fachowców, wiedząc, że w tle czają się gigantyczne pieniądze; 2. uczciwe postępowanie wobec rodziców, to dokładne zapoznanie ich z plusami i minusami takiej szczepionki; 3. jestem w stanie zaakceptować konieczność przymusowych szczepień, które mają zapobiegać epidemiom; w wypadku tej akurat szczepionki takie zagrożenie nie istnieje; mało tego - raka szyjki macicy można wyleczyć pod warunkiem wczesnego zdiagnozowania, a tu wystarczą przesiewowe badania cytologiczne. O co więc chodzi? Jak nie wiadomo o co, no to oddajmy głos fachowcowi:
prof. dr n. med. Sławomir Majewski, prezes Polskiego Towarzystwa Profilaktyki Zakażeń HPV Wszystkie dotychczas przeprowadzone analizy farmakologiczno-ekonomiczne wykazały, że szczepienie całych populacji jest opłacalne finansowo dla systemu ochrony zdrowia. Korzyści finansowe są związane nie tylko z zapobieganiem rakowi szyjki macicy i innym zmianom nowotworowym narządów płciowych (co będzie widoczne najwcześniej za kilkanaście lat), ale przede wszystkim z zapobieganiem zmianom przednowotworowym (zmiany dysplastyczne szyjki macicy), których diagnostyka i leczenie pochłania znacznie więcej środków finansowych niż leczenie raka szyjki macicy.
4. Teraz kilka liczb. Szczepionka kosztuje 1200 zł. Sporo. Polska broniła się przed refundowaniem tej szczepionki tym, którzy chcieli z niej skorzystać długo i skutecznie. A trzeba wiedzieć, że jest to droga, którą poszła większość cywilizowanych państw (w 2010 r. ponad 30). Raptem, jako jedyne państwo na świecie bogata Polska zafunduje ją przymusowo wszystkim dziewczynkom. Na marginesie - zalecenie jest tylko jedno - najlepiej podawać ją przed rozpoczęciem współżycia seksualnego. Przed nie oznacza w wieku 12-15 lat!!! Według krajowego rejestru nowotworów w 2012 r liczba zachorowań na raka szyjki macicy wynosiła 2783, w tym samym roku zmarło 1669 kobiet. Na dodatek z roku na rok powoli, ale jednak liczba zgonów maleje.
Ustaw tworzonych przez ten sejm fachowców mam powyżej uszu - ostatnia dotycząca sklepików szkolnych też woła o pomstę do nieba, ale na pewno powstała dla dobra ludzkości!
- Zdecydowałem się kandydować, bo w ostatnich latach politycy uczynili z Polski swój folwark: kradną, kupczą stanowiskami, z nikim się nie liczą, są praktycznie bezkarni. - A pan pragnie z tym walczyć? - Skądże znowu, jak bym się chciał przyłączyć.
"Poseł Lidia Gądek, ta sama, która tak zajadle walczyła w Sejmie o rozszerzenie kalendarza szczepień, została usunięta z krakowskiej listy PO. Czwórkę, którą miała otrzymać dostanie teraz Jagna Marczułajtis. Powodem takiej decyzji władz PO były plakaty i bilbordy posłanki, które pojawiły się na ulicach Krakowa. Była to wyraźnie akcja promocyjna szczepionek pod hasłem "Profilaktyka przede wszystkim".
Na plakatach zabrakło tylko informacji kto całą akcję sponsoruje i czyim interesom służy pani poseł. Zarzuty wobec posłanki w związku z całą akcją pojawiły się w mediach już wcześniej. Sugerowano, że bilbordy z twarzą posłanki mogą być elementem jej kampanii wyborczej. Jak widać władze PO wolą problemu uniknąć i posłanka zwyczajnie straciła miejsce na liście."
Jeden z internautów ładnie wypunktował osiągnięcia PO, odpowiadając pEK na jej bolesne zawołanie "Nikt dzisiaj nie pamięta jaką Polskę odbieraliśmy z rąk PiS-u". Otóż te najważniejsze: 1) Afera taśmowa 2) Afera hazardowa 3) Afera wyciągowa 4) Afera stadionowa 5) Afera autostradowa 6) Afera stoczniowa 7) Afera AmberGold 8) Afera Elewaru 9) Afera z informatyzacją MSW 10) Afera z budowa gazoportu w Świnoujściu oraz dostawami gazu z Kataru 11) Afera z budowa elektrowni atomowej (od 5 lat trwa "wybieranie" jej lokalizacji, a kasa dla zarządów specjalnych spółek leci) 12) Afera z opóźnieniem publikacji przez Rządowe Centrum Legislacji ustawy o rajach podatkowych 13) Grabież Polakom polowy oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE (153 mld zł) 14) Wydłużenie obowiązku pracy (wieku emerytalnego) o 7 lat u kobiet i 2 lata u mężczyzn 15) Rozrost biurokracji (sto tysięcy nowych etatów) 16) Drastyczny wzrost zadłużenia kraju (z 530 mld zł do blisko 1 bln zł) 17) Podniesienie VAT-u na wszystko 18) Podwyższenie o 1/3 składki rentowej (ZUS) dla przedsiębiorców 19) Zamrożenie na 8 lat kwoty wolnej od podatku, kwot uzyskania przychodu oraz progów podatkowych 20) Podniesienie akcyzy na paliwo 21) Likwidacja ulg podatkowych (budowlana, internetowa) 22) Zmniejszenie o 1/3 zasiłku pogrzebowego 23) Wprowadzenie nowego podatku paliwowego - tzw. opłaty zapasowej 24) Nałożenie na Lasy Państwowe haraczu w postaci podatku od przychodu (a nie dochodu!) 25) Prace nad wprowadzeniem podatku smartfonowego i tablet-owego 26) Prace nad wprowadzeniem podatku audiowizualnego 27) Przyjęcie zabójczego dla polskiej gospodarki pakietu klimatycznego 28) Zgoda na wprowadzenie do Polski GMO 29) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu dostępu obywateli do informacji publicznej 30) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu wolności zgromadzeń 31) Przyjęcie ustawy o "bratniej pomocy" (tzw. ustawa 1066) 32) Spuszczenie w sejmowym klozecie kilku milionów podpisów złożonych pod obywatelskimi inicjatywami referendalno-ustawodawczymi 33) Utajnienie raportu o nieprawidłowościach w ZUS do jakich doszło w latach 2008 - 2013 34) Próba nocnej zmiany Konstytucji RP, która umożliwiłaby sprzedaż Lasów Państwowych 35) Doprowadzenie do tragicznego stanu publicznej służby zdrowia (czekanie po kilka lat na wizytę u lekarza specjalisty) 36) Podpisanie z Rosja niekorzystnej umowy gazowej (najdroższy gaz w Europie) 37) Blisko 3-letni paraliż legislacyjny w sprawie wydobywania gazu łupkowego 38) Drenaż Funduszu Rezerwy Demograficznej 39) Wyprzedaż majątku narodowego za ponad 65 mld zł (w tym spółek strategicznych takich jak Azoty Tarnów); 40) Ograniczenie potencjału militarnego 41) Brak przemyślanej i suwerennej polityki zagranicznej 42) Wszechobecny nepotyzm i kolesiostwo (tysiące stanowisk opłacanych z publicznej kasy dla platformianych kolesi) i pewnie można jeszcze dopisać wiele.
- Zdecydowałem się kandydować, bo ostatnich latach politycy uczynili z Polski swój folwark: kradną, kupczą stanowiskami, z nikim się nie liczą, są praktycznie bezkarni. - A pan pragnie z tym walczyć? - Skądże znowu, jak bym się chciał przyłączyć.
No, wlasnie, oni to tez zauwazyli!
Ale wracajac do koncernow. Jesli 6 g leku homeopatycznego kosztuje 16 PLN, to kilogram kosztuje 2666 PLN (sic!). A jest to praktycznie cukier. No chyba, ze godzimy sie ze Duda wygral bo w Hong Kongu motyl zamachal skrzydlami albo rdr omskla sie reka przy pisaniu i przez to 23 wrzesnia 2015 spadnie na Ziemie wielki meteoryt (choc NASA zaprzecza).
A jesli w malej rzeczy oni taki robia, to jak myslicie, co bedzie w duzej? Z drugiej strony, szczepionki wyeliminowaly jednak pewne choroby. W kazdym razie, ciagle powtarza sie, ze nalezy byc sceptykiem, sprawdzac, zadawac pytania.
Komentarz
Kolega jest specjalistą od ekonomii, i na tym forum (uwzględniając "starą" EC) co najmniej kilkukrotnie zwracał uwagę, że medialni i wpływowi ekonomiści (także ci ze stopniami naukowymi) opowiadają bzdury. Czy naprawdę myśli kolega, że w medycynie jest całkowicie inaczej?
Mam nadzieję, że po wyborach da się sprawę odkręcić bez narażania wizerunku prezydenta.
W sprawie szczepionek ludzie z wiedzą znacznie lepszą od mojej łomotali, ale "Gradsil" na ustawowej liście i tak się znalazł. Dlaczego, IMO po uchwaleniu ustawy PAD nie mógł nie podpisać wyjaśniłem w pierwszym wpisie.
1. żyjemy w kraju przeżartym korupcją i np. ja nie mam za grosz zaufania do opinii tzw. fachowców, wiedząc, że w tle czają się gigantyczne pieniądze;
2. uczciwe postępowanie wobec rodziców, to dokładne zapoznanie ich z plusami i minusami takiej szczepionki;
3. jestem w stanie zaakceptować konieczność przymusowych szczepień, które mają zapobiegać epidemiom; w wypadku tej akurat szczepionki takie zagrożenie nie istnieje; mało tego - raka szyjki macicy można wyleczyć pod warunkiem wczesnego zdiagnozowania, a tu wystarczą przesiewowe badania cytologiczne. O co więc chodzi? Jak nie wiadomo o co, no to oddajmy głos fachowcowi: 4. Teraz kilka liczb. Szczepionka kosztuje 1200 zł. Sporo. Polska broniła się przed refundowaniem tej szczepionki tym, którzy chcieli z niej skorzystać długo i skutecznie. A trzeba wiedzieć, że jest to droga, którą poszła większość cywilizowanych państw (w 2010 r. ponad 30). Raptem, jako jedyne państwo na świecie bogata Polska zafunduje ją przymusowo wszystkim dziewczynkom. Na marginesie - zalecenie jest tylko jedno - najlepiej podawać ją przed rozpoczęciem współżycia seksualnego. Przed nie oznacza w wieku 12-15 lat!!!
Według krajowego rejestru nowotworów w 2012 r liczba zachorowań na raka szyjki macicy wynosiła 2783, w tym samym roku zmarło 1669 kobiet. Na dodatek z roku na rok powoli, ale jednak liczba zgonów maleje.
Ustaw tworzonych przez ten sejm fachowców mam powyżej uszu - ostatnia dotycząca sklepików szkolnych też woła o pomstę do nieba, ale na pewno powstała dla dobra ludzkości!
Słabo grają, nie zmobilizują swojego elektoratu.
Widzicie - ludzie zauważają fakty dopiero po kilku latach.
Nie podoba mnie siem to.
- A pan pragnie z tym walczyć?
- Skądże znowu, jak bym się chciał przyłączyć.
"Poseł Lidia Gądek, ta sama, która tak zajadle walczyła w Sejmie o rozszerzenie kalendarza szczepień, została usunięta z krakowskiej listy PO. Czwórkę, którą miała otrzymać dostanie teraz Jagna Marczułajtis. Powodem takiej decyzji władz PO były plakaty i bilbordy posłanki, które pojawiły się na ulicach Krakowa. Była to wyraźnie akcja promocyjna szczepionek pod hasłem "Profilaktyka przede wszystkim".
Na plakatach zabrakło tylko informacji kto całą akcję sponsoruje i czyim interesom służy pani poseł. Zarzuty wobec posłanki w związku z całą akcją pojawiły się w mediach już wcześniej. Sugerowano, że bilbordy z twarzą posłanki mogą być elementem jej kampanii wyborczej. Jak widać władze PO wolą problemu uniknąć i posłanka zwyczajnie straciła miejsce na liście."
http://www.kufel.pl/pelnykufel/1349/poslanka-od-rozszerzania-kalendarza-szczepien-wyleciala-z-list-platformy/
1) Afera taśmowa
2) Afera hazardowa
3) Afera wyciągowa
4) Afera stadionowa
5) Afera autostradowa
6) Afera stoczniowa
7) Afera AmberGold
8) Afera Elewaru
9) Afera z informatyzacją MSW
10) Afera z budowa gazoportu w Świnoujściu oraz dostawami gazu z Kataru
11) Afera z budowa elektrowni atomowej (od 5 lat trwa "wybieranie" jej lokalizacji, a kasa dla zarządów specjalnych spółek leci)
12) Afera z opóźnieniem publikacji przez Rządowe Centrum Legislacji ustawy o rajach podatkowych
13) Grabież Polakom polowy oszczędności emerytalnych zgromadzonych w OFE (153 mld zł)
14) Wydłużenie obowiązku pracy (wieku emerytalnego) o 7 lat u kobiet i 2 lata u mężczyzn
15) Rozrost biurokracji (sto tysięcy nowych etatów)
16) Drastyczny wzrost zadłużenia kraju (z 530 mld zł do blisko 1 bln zł)
17) Podniesienie VAT-u na wszystko
18) Podwyższenie o 1/3 składki rentowej (ZUS) dla przedsiębiorców
19) Zamrożenie na 8 lat kwoty wolnej od podatku, kwot uzyskania przychodu oraz progów podatkowych
20) Podniesienie akcyzy na paliwo
21) Likwidacja ulg podatkowych (budowlana, internetowa)
22) Zmniejszenie o 1/3 zasiłku pogrzebowego
23) Wprowadzenie nowego podatku paliwowego - tzw. opłaty zapasowej
24) Nałożenie na Lasy Państwowe haraczu w postaci podatku od przychodu (a nie dochodu!)
25) Prace nad wprowadzeniem podatku smartfonowego i tablet-owego
26) Prace nad wprowadzeniem podatku audiowizualnego
27) Przyjęcie zabójczego dla polskiej gospodarki pakietu klimatycznego
28) Zgoda na wprowadzenie do Polski GMO
29) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu dostępu obywateli do informacji publicznej
30) Przyjęcie ustawy o ograniczeniu wolności zgromadzeń
31) Przyjęcie ustawy o "bratniej pomocy" (tzw. ustawa 1066)
32) Spuszczenie w sejmowym klozecie kilku milionów podpisów złożonych pod obywatelskimi inicjatywami referendalno-ustawodawczymi
33) Utajnienie raportu o nieprawidłowościach w ZUS do jakich doszło w latach 2008 - 2013
34) Próba nocnej zmiany Konstytucji RP, która umożliwiłaby sprzedaż Lasów Państwowych
35) Doprowadzenie do tragicznego stanu publicznej służby zdrowia (czekanie po kilka lat na wizytę u lekarza specjalisty)
36) Podpisanie z Rosja niekorzystnej umowy gazowej (najdroższy gaz w Europie)
37) Blisko 3-letni paraliż legislacyjny w sprawie wydobywania gazu łupkowego
38) Drenaż Funduszu Rezerwy Demograficznej
39) Wyprzedaż majątku narodowego za ponad 65 mld zł (w tym spółek strategicznych takich jak Azoty Tarnów);
40) Ograniczenie potencjału militarnego
41) Brak przemyślanej i suwerennej polityki zagranicznej
42) Wszechobecny nepotyzm i kolesiostwo (tysiące stanowisk opłacanych z publicznej kasy dla platformianych kolesi)
i pewnie można jeszcze dopisać wiele.
Ale wracajac do koncernow. Jesli 6 g leku homeopatycznego kosztuje 16 PLN, to kilogram kosztuje 2666 PLN (sic!). A jest to praktycznie cukier. No chyba, ze godzimy sie ze Duda wygral bo w Hong Kongu motyl zamachal skrzydlami albo rdr omskla sie reka przy pisaniu i przez to 23 wrzesnia 2015 spadnie na Ziemie wielki meteoryt (choc NASA zaprzecza).
A jesli w malej rzeczy oni taki robia, to jak myslicie, co bedzie w duzej? Z drugiej strony, szczepionki wyeliminowaly jednak pewne choroby. W kazdym razie, ciagle powtarza sie, ze nalezy byc sceptykiem, sprawdzac, zadawac pytania.
Ale jakos slabo to dziala.