yanusson napisal(a): Obecnością PSL w Sejmie nie ma co się w tej chwili przejmować. Kosiniak-Kamysz już wzywa szefostwo partii do ustąpienia. Będzie gorąco.
A ja w przeciwieństwie do Edena bardzo się cieszę, że ZSL in. Najlepszy koalicjant, prosty jak konstrukcja cepa. My wam węgiel wy nam banana. Ich się będzie spokojnie dało namówić na zmianę konstytucji. Najbardziej mnie martwi, że weszli Ruchacze,
a do wyniku kurew i złodziei (PełO+ ZeteSeL) dodajmy jeszcze wynik Plaćfusa po liftingu czyli Rumuna. No prawie tyle samo wychodzi co wynik PiSu... Przesz to są kierwa nać jakieś rzewna jajca. Po 8 latach takiego (nie)rządu bugodrzańskiego...
@Jorge - pewnie nie. Serio, Rozum ma rację, trzeba znać rozkład w okręgach, a to jeszcze niewiadoma. A na pewno to nawet nie wiemy , czy Piechociński wszedł.
mmaria napisal(a): @Jorge - pewnie nie. Serio, Rozum ma rację, trzeba znać rozkład w okręgach, a to jeszcze niewiadoma. A na pewno to nawet nie wiemy , czy Piechociński wszedł.
Nie powinien, skoro w skali kraju mają 5%, to wokół Warszawy nie mają 4%. A jest 12 mandatów. Będzie 6-4-1-1 albo 7-3-1-1.
Marcin Palade @MarcinPalade 50m50 minutes ago W zastępstwie PKW, która poszła spać przybliżony podział mandatów: PiS 234-236 PO 138-140 KUKIZ 39-41 NOW 30-32 PSL 14-16 MN 1.
Londyn głosował na PO, Petru i Korwina? Po dołączeniu ostatniej komisji spadło Kukizowi i PiS-owi, a wzrosło tamtym. Dziwne. Zdaje się, że wyniki z Londynu dołączają do Warszawy, a w Warszawie wygrał chyba PiS. PO wzrosło prawie o punkt. Chyba że czegoś nie rozumiem.
DMC napisal(a): Duda szedł do wyborów z 20-25% żelaznym elektoratem, bez znanego nazwiska. PiS szedł ze zwycięskim Dudą, totalną jazdą po PO, głupią Kopacz. Ciszę się, że PiS ma większość, ale i tak to średnio wyszło. Cud nad Wisłą po prostu. :P
To świadczy o tym, że PiS jest już partią profesjonalną. Prezydentura Dudy to był atak małej grupki komandosów, która niespodziewanie zajęła sztab generalny wrażej armii. Operacja błyskotliwa ale rydzykowna. Zwycięstwo PiS to ofensywa kolumny pancernej - langsam aber sicher, wojna totalna metodycznie niszcząca każde gniazdo oporu. Ważniejsza była pewność zwycięstwa niż jego wielkość. Czyli PiS ma i komandosów i wojska pancerne. Co więcej - PiS jest zdolny do szybkiej zmiany strategii, przecież zadaniem Dudy nie było wygrać. Będzie dobrze.
Cyrylica napisal(a): Londyn głosował na PO, Petru i Korwina? Po dołączeniu ostatniej komisji spadło Kukizowi i PiS-owi, a wzrosło tamtym. Dziwne. Zdaje się, że wyniki z Londynu dołączają do Warszawy, a w Warszawie wygrał chyba PiS. PO wzrosło prawie o punkt. Chyba że czegoś nie rozumiem.
Też tego nie rozumiem. O 17:17 było dla PiS 39,09, później 38,79, 38,54. Następnie: Wynik PiS w 38 okręgach = 38,54. Wynik PiS w 39 okręgach = 38,29. Wynik PiS w 40 okręgach = 38,31. Wynik PiS w 41 okręgach = 37,58.
Za duża różnica po doliczeniu ostatniego okręgu - Londyn w całości głosował na PO? Za mało głosów, żeby aż tak zmienić wynik, nie powinien on spaść poniżej 38%. Przecież im większy zbiór elementów, tym mniejsza szansa, że nowe elementy zmienią jego układ procentowy. Nagle dopadła mnie dyskalkulia, czy jak?
wynik z godz. 21:16: Mamy dane z 40 na 41 okręgów wyborczych: PiS - 38,31 proc, PO - 23,55 proc., Kukiz '15 - 8,92 proc. Zjednoczona Lewica - 7,49 proc., Nowoczesna - 7.18 proc, PSL - 5,49 proc., KORWiN - 4,66 proc., Partia Razem - 3,48 proc.
Wtedy nie było jeszcze chyba Ursynowa, do którego dołączają Londyn. Chyba że źle zrozumiałam. Nie mogę znaleźć, jakie tam były wyniki. Znalazłam Londyn, ale szybko rozłączyło i nie ma już tej strony. Wiem, że wszędzie węszę przekręty, ale bym się odczepiła, jakbym na własne oczy zobaczyła, że nie mam racji.
Czarzasty oskarżył Michnika i Olejnikowo o spowodowanie wygranej PiSu (większość bezwzględna wskutek wypromowania Zandberga i zejścia poniżej progu ZL)
extraneus napisal(a): Czarzasty oskarżył Michnika i Olejnikowo o spowodowanie wygranej PiSu (większość bezwzględna wskutek wypromowania Zandberga i zejścia poniżej progu ZL)
Lewica (bez Palikota) stoi wg mnie cywilizacyjnie parę pięter wyżej niż PO. Fatalnie wyszło, że Niesioł znowu wszedł, on nakręca pozostałych. To w kwestiach typowej kultury wypowiedzi, bo jeżeli chodzi o prymitywne łamanie standardów, dobrego obyczaju czy nawet samych procedur, cała PO jest Niesiołem. Nie wiem ile lat będzie trzeba lizać rany bo zburzeniu polskiej polityki przez PO. Lewica to baranki przy nich.
u mnie w pracy dzisiaj najpierw płakali nad zwycięstwem PISu by za chwilę wychwalać Dudę za podpisanie ustawy o zawodzie rehabilitanta ( uniezależnia ich od lekarzy) - idioci którzy głosowali na Nowoczesną - typowa schizofrenia dwubiegunowa
Lepiej ich nie drażnic triumfalizmem. PiS tylko wygrał wybory. To zmienia nastroje, ale na razie niczego nie zmienia w układach, interesach i poglądach je trzymających. Doradzam ostrożność. Wielu "wybitnych fachowców" ze świata polityki i administracji będzie poszukiwać synekur na przetrwanie gdzieś w drugim i trzecim szeregu, najlepiej poza polityką i administracją rządową. Zważajcie aby nie stać się ich łatwą ofiarą, szczególnie w zepsutych środowiskach i pod zepsutymi szefami.
Komentarz
JORGE>
Przesz to są kierwa nać jakieś rzewna jajca. Po 8 latach takiego (nie)rządu bugodrzańskiego...
234-236 PO 138-140 KUKIZ 39-41 NOW 30-32 PSL 14-16 MN 1
JORGE>
Marcin Palade @MarcinPalade 50m50 minutes ago
W zastępstwie PKW, która poszła spać przybliżony podział mandatów: PiS 234-236 PO 138-140 KUKIZ 39-41 NOW 30-32 PSL 14-16 MN 1.
O 17:17 było dla PiS 39,09, później 38,79, 38,54. Następnie:
Wynik PiS w 38 okręgach = 38,54.
Wynik PiS w 39 okręgach = 38,29.
Wynik PiS w 40 okręgach = 38,31.
Wynik PiS w 41 okręgach = 37,58.
Za duża różnica po doliczeniu ostatniego okręgu - Londyn w całości głosował na PO? Za mało głosów, żeby aż tak zmienić wynik, nie powinien on spaść poniżej 38%.
Przecież im większy zbiór elementów, tym mniejsza szansa, że nowe elementy zmienią jego układ procentowy.
Nagle dopadła mnie dyskalkulia, czy jak?
A cały wpis - wężykiem!
Wtedy nie było jeszcze chyba Ursynowa, do którego dołączają Londyn. Chyba że źle zrozumiałam. Nie mogę znaleźć, jakie tam były wyniki. Znalazłam Londyn, ale szybko rozłączyło i nie ma już tej strony. Wiem, że wszędzie węszę przekręty, ale bym się odczepiła, jakbym na własne oczy zobaczyła, że nie mam racji.
JORGE>
Co do reszty zgoda - ale cóź, nie można wybierać sobie przeciwnika. Bez swojego marszałka Niesioł nie będzie już taki chojrak na mównicy.
Śmieję się im dzisiaj w twarz!
Te śmiecie patrzące na resztę z góry. Niech drżą. Niech jeszcze bardziej straszą się nawzajem PiSem i gubia się jeszcze bardziej w swoim szaleństwie.