Skip to content

Pierwsze ruchy w nowym Sejmie i rządzie

11516171921

Komentarz

• Jakby był po naszej stronie, to nie byłoby problemu.
  • los napisal(a):
    Jakby był po naszej stronie, to nie byłoby problemu.
    Precyzyjnie, to w naszych szeregach, bo Frank Uderwood jest zawsze po stronie Franka Underwooda.

• Na banksterskiego jurgieltnika nasz bohater nie wygląda. To bardzo ambitna sztuka, stojąca chyba wyłącznie po swojej stronie. Plany jegomościa czasami się zazębiają z kieratem dziejów co wywołuje eksplozje entuzjazmu u obserwatorów.
  • randolph napisal(a):
    Na banksterskiego jurgieltnika nasz bohater nie wygląda.
    Nuale podstawową kwalifikacją kreta jest nawet w najmniejszym stopniu na kreta nie wyglądać.

• los napisal(a):
    Tekst o emeryturach obywatelskich miał już wagę megatony. A to dopiero początek.
    Słowo jest zawsze tylko słowem. Jak się ma minister obrony Gowin?
  • Nie wiem czy zauważyliście, ale gra o wybór nowego prezesa IPN weszła w ostatnią ostrą fazę (vide Lelum-Polelum w ostatnim wsieciaku)?

Podobno najzacieklejszych przeciwników Cenckiewicz ma we wpływowych kręgach kościelnych (tak Gmyz); wydaje się to całkiem możliwe?
  • Cencek to lefebrysta, moderniści na pewno nie przepadają za nim...
  • qiz napisal(a):
    Cencek to lefebrysta, moderniści na pewno nie przepadają za nim...
    Nie jestem żadną "-istką". Zdecydowanie nie chcę pana profesora na tym stanowisku z powodu jego stosunku do powstania warszawskiego a przede wszystkim popierania zychowszczyzny. Po mojemu to go dyskwalifikuje.

• Sznepfy chyba lecą, bo wyskoczyli z antysemityzmem :)
  • czas najwyższy. ambasadorów już dawno powinien zczyścić ten najgorszy minister
  • Mario zatrudnił Stanisława Żaryna jako rzecznika prasowego swojego urzędu. Po mojemu znak, że niebawem CBA upubliczni pierwsze wyniki swojej pracy.
  • No to PiS wprowadza podymne na telewizję narodową. I wmurwi tym i antypisowskich lewaków i prawicę, która już sobie wyobraża, że 3 albo za 7 lat będzie utrzymywała Sierakowskiego z Lisem w pakiecie.
    Mogli chociaż zrobić procent z pitu, ale nie - dowalili opłatę najbardziej niekorzystną dla najbiedniejszych.
  • Jest Waść w błędnym błędzie.
    Są zwolnienia od podymnego. Zapamiętałam osoby powyżej 75 roku życia i osoby otrzymujące 500+ na pierwsze dziecko.
    Już sprawdzać dochodu nie muszą.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano April 2016
    Ale minister Waszczykowski jest pierwszy na zwalniające się miejsce w PE po Januszu Wojciechowskim. Ciekawe czy przejdzie.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• AnnaE napisal(a):
    Ale minister Waszczykowski jest pierwszy na zwalniające się miejsce w PE po Januszu Wojciechowskim. Ciekawe czy przejdzie.
    Nie chce. Będzie następna (kobitka) tuż po nim.
  • AnnaE napisal(a):
    Jest Waść w błędnym błędzie.
    Są zwolnienia od podymnego. Zapamiętałam osoby powyżej 75 roku życia i osoby otrzymujące 500+ na pierwsze dziecko.
    Już sprawdzać dochodu nie muszą.
    Mieszkanie, ogródek działkowy i jakaś działalność gospodarcza niezbyt dochodowa. I mamy 45 zł.
  • DMC napisal(a):Mogli chociaż zrobić procent z pitu,.
    Procent z PIT-u byłby w tym przypadku bez sensu, bo to nie jest typowa danina, ale opłata za prawo do korzystania z konkretnych usług oferowanych przez media publiczne.

Koszt 11-15 złotych to mniej więcej cena paczki fajek. I pomijając już wspomniane przez kol AnnęE przewidziane w ustawie zwolnienia nie jest to kwota porażająca.
    Swoją drogą ciekawie wygląda zestawienie dwu kolegi wpisów:
    DMC napisal(a):

Mogli chociaż zrobić procent z pitu, ale nie -
    DMC napisal(a):
    Mieszkanie, ogródek działkowy i jakaś działalność gospodarcza niezbyt dochodowa. I mamy 45 zł.
    Jakoś ten drugi opis niespecjalnie pasuje do najbiedniejszych. Poza tym, powinien kolega wiedzieć, że przy małej działalności gospodarczej prowadzonej w miejscu zamieszkanie zwykle nie stosuje się oddzielnych przyłączy z licznikami, wiec rachunek jest jeden. Warto też pamiętać, że aktualne rozwiązania są jeszcze mniej korzystne, bo w zasadzie trzeba by rejestrować także radia samochodowe jako osobne odbiornik, a w przypadku np warsztatu samochodowego odbiornik radiowy w biurze i w samym warsztacie (a jak już kilka odbiorników to też oddzielnie).
    W ogóle z mediami publicznymi jest ten problem, że są potrzebne ale trudno znaleźć dobry sposób ich finansowania - "czyste"dotacje państwowe bardzo łatwo mogą się przekształcić w ręczne sterowanie programem przez aktualnie rządzących. Dodatkowo stwarzają ten problem, że takie media, automatycznie wypadają z EBU, co podnosi cenę dostępu nie tylko do wielu aktualnych produkcji ale i ciekawych archiwaliów.
    Między innymi dlatego opłata audiowizualna jest w Europie tak powszechnie stosowana. W Polsce rzeczywistym problemem jest opanowanie mediów przez nieciekawe indywidua. Ale z drugiej strony, wśród osób które znam tak się fatalnie składa, że abonament płacą prawie wszyscy o poglądach "okołolemingowskich" zaś "po naszej stronie" tylko kilka osób. Argument jest (a w zasadzie "był") zwykle pozornie logiczny: "nie będę się składał na Lisoidów i w ogóle nasze media. Racja. Ale skoro nie płacisz to nie dziw się, że media ustawiają się pod oczekiwania płacących.

• I znów zaminusował
  • No a wzyta PBSz w Usiech?
    Porażka wizerunkowa czy tak mialo być?
    Czy Pakiet Klimatyczny rekompensuje hmmm .... brak na salonach?
  • Yes, yes, yes!
  • edytowano May 2016
    Kaczys, nazis i antsemitys!

Chałwa!
  • Te żarna mielą wolno, ale dokładnie.
  • No i to jest dobra wiadomość!
  • Kaczor robi dokładnie odwrotnie niż większość nas zakładała. Najpierw sprawy niewygodne i potencjalnie męczące, później wymiana kadr, a prokuratorzy i szubienice za 6 lat.
  • .
    JORGE napisal(a):
    a prokuratorzy i szubienice za 6 lat.
    Znaczysie, grilluje ;)

• mmaria napisal(a):
    .
    JORGE napisal(a):
    a prokuratorzy i szubienice za 6 lat.
    Znaczysie, grilluje ;)

Nie, dusi... :)
  • Piszę poważenie, nie wiem czy za 2 czy za 6 lat, ale część polityków PO pójdzie do pierdla. I paru bizensmanów zapyziałych razem z nimi. Szczególnie jeżeli będzie druga kadencja. Wg mnie Kaczyński nie odpuści, przed 2010 rokiem może by i na pewne sprawy przymknął oczy, ale teraz już nie.

Oczywiście cały czas bardzo poważnie też rozpatruję scenariusz, że obaj bliźniacy nie umrą własną śmiercią. A taki rozwój wypadków dużo by zmienił jednak.
  • Oczywiście, że nie odpuści. Też w to nie wątpię. Problemem będzie dopadnięcie i rozliczenie tu na Ziemi ze zbrodni oberszubrawca. Jemu być może uda się wywinąć. Trzeba się z tym liczyć.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.