Mateusz Morawiecki napisal(a): Ze zbrodniarzami się nie debatuje. Zbrodniarzy trzeba zwalczać. Negocjowalibyście z Hitlerem, ze Stalinem, z Pol Potem?
Co do zasady - z terrorystami się negocjuje. Kłopot ewentualnie w tym jak się to robi i co się udaje uzyskać. Ale negocjować można a nawet trzeba, zwłaszcza jak są zakładnicy.
Gdzie frąd zdrowy ludowy ja sze pitam? Zawsze byo tak, że se ten czy inny Lepen mógł wejść do drugiej tury, tam dostawał na otarcie łez 25% i cześć pieśni.
Mateusz Morawiecki napisal(a): Ze zbrodniarzami się nie debatuje. Zbrodniarzy trzeba zwalczać. Negocjowalibyście z Hitlerem, ze Stalinem, z Pol Potem?
Co do zasady - z terrorystami się negocjuje. Kłopot ewentualnie w tym jak się to robi i co się udaje uzyskać. Ale negocjować można a nawet trzeba, zwłaszcza jak są zakładnicy.
Tak się robi, ale celem akurat rozmów Macrona - sądząc po ich rezultatach - z pewnością nie był los ukraińskich zakładników lecz podtrzymanie francusko-rosyjskiej współpracy gospodarczej, politycznej i militarnej.
Podstawy negocjacyj co prawda poznałem, lecz o pertraktacjach z terrorystami nie wiem z tzw. goła nic. Jedyną wiedzę czerpię z filmów kryminalnych i we wszystkich, które oglądałem, negocjacje miały na celu jedynie oszwabienie terrorysty, toteż to oni powinni unikać pertraktowania.
Ale argumenty są rzecz jasna inne i niektóre sensowne. Oczywiście zawsze "łatwo się mówi", ale sprawa nie jest oczywista.
christoph napisal(a): Prezydent Francji Emmnauel Macron oskarżył premiera Mateusza Morawieckiego o ingerencję w kampanię wyborczą we Francji.
No to niechże pan Maniek oświadczy, że niespecjalnie kocha Jego Ekscelencję Prezydenta Putina, a zaraz Matołuszek zakrzyknie "śmierć Lepenicy!" Takie to trudne?
christoph napisal(a): Prezydent Francji Emmnauel Macron oskarżył premiera Mateusza Morawieckiego o ingerencję w kampanię wyborczą we Francji.
No to niechże pan Maniek oświadczy, że niespecjalnie kocha Jego Ekscelencję Prezydenta Putina, a zaraz Matołuszek zakrzyknie "śmierć Lepenicy!" Takie to trudne?
No trudne, bo ukochana ekscelencja mogłaby się obrazić, i przestanie telefony odbierać :P
christoph napisal(a): PiS psuje gospodarkę? tem razem francuska?
Na któremś z Forumków już pojawiła się kwestia poszukiwania ełropejskiego Kozioła-Matoła, winnego wszelkiemu złu podług nałk psoferora Żyrardowskiego. Danym Koziołem jest oczywiście PiS, a konkretnie Polska.
Jako tzw. sojusznik zastępczy. Przez sto lat po Kongresie Wiedeńskim Prusy konkurowały z Francją, kto głębiej wejdzie Rosji w ciemne miejsce. Kiedy w Rosji wybuchła rewolucja nawet Żaby uświadomiły sobie, że Rosja jest na jakiś czas wyłączona z rautów i przyjęć, więc wymyślili sobie sojusz z Polską (bo ktoś musi oskrzydlać Niemcy) i nazwali to sojuszem zastępczym. Jak Rosja wróci, to znowu będzie normalnie. Dziś sytuacja sprzed stu lat się powtarza, teraz zaproszenie Putina na raut znowu wydaje się niestosowne.
MarianoX napisal(a): Tak się robi, ale celem akurat rozmów Macrona - sądząc po ich rezultatach - z pewnością nie był los ukraińskich zakładników lecz podtrzymanie francusko-rosyjskiej współpracy gospodarczej, politycznej i militarnej.
A to prawda. I tego właśnie należało się czepić imho. Ewentualnie - by było bardziej dyplomatycznie - braku rezultatów (skoro oficjalnie chodziło o dobro zakładników). Oraz sugestia należałoby spróbować czy aby kolejne sankcje nie skłoniłyby Putina do przemyślenia swojego stanowiska.
trep napisal(a): Podstawy negocjacyj co prawda poznałem, lecz o pertraktacjach z terrorystami nie wiem z tzw. goła nic. Jedyną wiedzę czerpię z filmów kryminalnych i we wszystkich, które oglądałem, negocjacje miały na celu jedynie oszwabienie terrorysty, toteż to oni powinni unikać pertraktowania.
Dokładnie. A to wiedza nie tylko z filmów, ale i z faktycznych zdarzeń.
"Firmy, które nie wycofały się z Rosji płaciły w Polsce marginalny podatek CIT. Co więcej ich podatki w Rosji były znacząco wyższe niż w Polsce - ocenia Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, który przedstawił "listę wstydu" i lukę CIT."
Przemko napisal(a): "Firmy, które nie wycofały się z Rosji płaciły w Polsce marginalny podatek CIT. Co więcej ich podatki w Rosji były znacząco wyższe niż w Polsce - ocenia Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, który przedstawił "listę wstydu" i lukę CIT."
To jest konsekwentny modus operandi Francuzów: „integracja” europejska to sposób na wejście na jakiś rynek, sprzedaż badziewia, repatriacje zysków, unikanie podatków i korumpowanie tubylców. Ćwiczyli to przez stulecia w Afryce i niczego nie zmienili.
Jakbym był Francuzem robił bym to samo. Frajerzy są od tego by ich golić. A czy w Afryce, czy w Europe de l’Est* to nie ms znaczenia.
* Francuzom nawet nie chce się pamietać i wymieniać nazw tych śmiesznych buntustanów między Niemcami a Rosją. Zwrot „Europe de l’Est” niesie ładunek pogardy i lekceważenia. Mam nadzieje że rząd RP jest świadom.
Zima napisal(a): * Francuzom nawet nie chce się pamietać i wymieniać nazw tych śmiesznych buntustanów między Niemcami a Rosją. Zwrot „Europe de l’Est” niesie ładunek pogardy i lekceważenia. Mam nadzieje że rząd RP jest świadom.
Słuszna uwaga - oni stokroć woleliby dogadywać się w sprawach naszego rejonu Europy tak jak w XIX w. z carem lub w XX w. z pierwszym sekretarzem zamiast z prezydentami wielu niepodległych krajów.
Komentarz
Kłopot ewentualnie w tym jak się to robi i co się udaje uzyskać. Ale negocjować można a nawet trzeba, zwłaszcza jak są zakładnicy.
https://www.lefigaro.fr/fig-data/sondages-programmes-candidats-discours-dates-deplacements-scrutin-20210906/
Gdzie frąd zdrowy ludowy ja sze pitam? Zawsze byo tak, że se ten czy inny Lepen mógł wejść do drugiej tury, tam dostawał na otarcie łez 25% i cześć pieśni.
Ale argumenty są rzecz jasna inne i niektóre sensowne. Oczywiście zawsze "łatwo się mówi", ale sprawa nie jest oczywista.
Danym Koziołem jest oczywiście PiS, a konkretnie Polska.
A to wiedza nie tylko z filmów, ale i z faktycznych zdarzeń.
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-zpp-wielkie-firmy-ktore-zostaly-w-rosji-przed-wojna-placily-,nId,5946888
Jakbym był Francuzem robił bym to samo. Frajerzy są od tego by ich golić. A czy w Afryce, czy w Europe de l’Est* to nie ms znaczenia.
* Francuzom nawet nie chce się pamietać i wymieniać nazw tych śmiesznych buntustanów między Niemcami a Rosją. Zwrot „Europe de l’Est” niesie ładunek pogardy i lekceważenia. Mam nadzieje że rząd RP jest świadom.
wesprze, dofinansuje?
był taki refren
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4947912/wynalezienie-europy-wschodniej-mapa-cywilizacji-w-dobie-oswiecenia
Prosz, nawet mój portret jest na okładce.
muszę odgrzebać z mych czeluści
(w mych czeluściach?)
https://teologiapolityczna.pl/caly-wyklad-ewa-thompson-niegermanska-europa-srodkowa-czy-chrzescijanska-europa-moze-bez-niej-przetrwac