Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1688689690691692694»

Komentarz

• @Brzost powiedział(a):

@Berek powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Berek powiedział(a):
    Ech, na warszawskim Marymoncie do niedawna były sobie dwa znaki na jednym słupie. Obydwa dotyczyły ograniczenia prędkości. 40 oraz 30. Okrutnie żałuję że zdjęcia nie zrobiłam.
    Ciekawe, czy była jakaś zasada, który sobie wybrać, znaczy jaką prędkość. :) Czy też tak po uważaniu?

Jeden był zapewne kwadratowy i oznaczał strefę prędkości a drugi był ograniczeniem do 30 przed przejściem albo garbem. Skrzyżowanie odwołuje ograniczenie a strefy nie odwołuje.

Nie. Znaczy, były to dwa nader tradycyjne, takie same okrągłe znaki B-33. I na jednym stało 30, a na drugim 40. Wisiały jeden nad drugim, na tym samym słupku. :) Że też zdjęcia nie zrobiłam, do dziś pluję sobie w brodę.

Ul. Hłaski? To ciekawe, bo przejeżdżam tamtędy często. Widocznie w znajomej okolicy nie zwracam uwagi na znaki ;-)

Już Gdańska, bo tuż za wiaduktem. Kurczę, a ja pojęcia nie miałam że to przed wiaduktem to ulica Hłaski! A też często tamtędy jeżdżę. :) Czyli remis. :-)

• Sprawdzałem ja w Newsweeku, czy zdjęcie Pana Premiera z pianą na obliczu, a tu taki sztemp -- luckim głosiem piszczą!!!!!!!!!!!!

Screenshot-2025-01-14-at-14-27-08-Newsweek-Aktualne-wiadomo-ci-z-Polski-i-ze-wiata

• edytowano 14 January

@Berek powiedział(a):

Już Gdańska, bo tuż za wiaduktem. Kurczę, a ja pojęcia nie miałam że to przed wiaduktem to ulica Hłaski! A też często tamtędy jeżdżę. :) Czyli remis. :-)

Temu odcinkowi nadano imię Hłaski w 1989 roku. Po otwarciu wiaduktu. Właściwa Gdańska została na boku. Zaślepła od jednej strony. Dziś jest to ulica w trzech odcinkach. A przedtem była w dwóch.

• edytowano 14 January

Umarłam: "Rafał Trzaskowski oddał hołd Adamowiczowi - uwaga! - składając znicz pod słupkiem ulicznym z nazwą ulicy Adamowicza. Na kurtce miał naklejone serduszko WOŚP, a do całej uroczystości zaproszono nawet trębacza, który dmuchał rytm ckliwej melodii. Trzaskowski przy tej muzyce pochylał się nad słupkiem z nazwą ulicy." :D

https://niezalezna.pl/polityka/nie-uwierzycie-jak-trzaskowski-oddal-hold-adamowiczowi-padaja-porownania-do-komorowskiego-wideo/535265

• Najważniejsze, że frekwencja dopisała, hehe.

👣

🐾
    🐾

• @Cyrylica powiedział(a):
    Umarłam: "Rafał Trzaskowski oddał hołd Adamowiczowi - uwaga! - składając znicz pod słupkiem ulicznym z nazwą ulicy Adamowicza. Na kurtce miał naklejone serduszko WOŚP, a do całej uroczystości zaproszono nawet trębacza, który dmuchał rytm ckliwej melodii. Trzaskowski przy tej muzyce pochylał się nad słupkiem z nazwą ulicy." :D

https://niezalezna.pl/polityka/nie-uwierzycie-jak-trzaskowski-oddal-hold-adamowiczowi-padaja-porownania-do-komorowskiego-wideo/535265

pytanie do Trzaskowskiego - pan wie, że osoba, która kazała panu pod tym słupkiem zapalić znicze nie pomogła panu tylko zrobiła z pana idiotę? Wyszedł pan jak ci z filmu "Rozmowy kontrolowane", którzy wiedzieli, że ludzie spotykają się i śpiewają, ale niespecjalnie czają czemu, więc zamiast kolęd śpiewają "Podmoskowskoje wiecziera", nie jedzą rybki tylko golonkę, a zamiast opłatkiem dzielą się jajeczkiem. Niby to samo, a jednak widać nie wiadomo po co, i co. Widać, że jest pan człowiekiem z zewnątrz próbującym udawać polskiego patriotę.

• tak na marginesie o starych niemieckich tramwajach kupowanych dla Poznania. Wiadomo, ze kupione bez przetargu przez nie wiadomo kogo. Wiadomo, że w Niemczech. Dorzucą jeszcze dwie informacje

1. https://www.urban-transport-magazine.com/en/first-skoda-tram-for-bonn-completed/?fbclid=IwY2xjawHz0_BleHRuA2FlbQIxMAABHV_X-1mqHXtz4p4HdRVx_yvgHbC_-iZKwV6TWbNNM7p2XXdRCRSd9FuSMA_aem_opFOoTnn1PK8ZLzYA9iaGA
      Pod tym linkiem jest info, że tramwaje są tak przerdzewiałe, że nie opłaca się ich remontować. "The new fleet will gradually replace the old Siemens/ Duewag low-floor trams of type R1.1 (NGT6) of the first generation from 1994 until the beginning of 2024. In 2017, a TÜV report determined that rust damage and material deterioration on the existing fleet were so extensive that the trams would have to be either refurbished or replaced in the near future. "

2. Poznań ma już kilkanaście (chyba 14) tramwajów Siemensa, nowszych o prawie 10 lat. No i te nowsze Siemensy w ostatnich latach przechodziły gruntowne remonty, nie tylko malowanie i wymianę krzesełek, ale też wymianę tak ważnych układów jak układy elektryczne, sterowania i napędowych.

No i tu pytanie -ile do tego interesu jeszcze dopłacimy i ile zapłacimy za ostateczne złomowanie tego szrotu?

• Kanał ZERO w osobie Stanowskiego, zaprosił P.Wielguckiego na podsumowanie działalności Jerzego "Sepsy" Owsiaka.

• edytowano 06:50

@KazioToJa powiedział(a):

@Cyrylica powiedział(a):

pytanie do Trzaskowskiego - pan wie, że osoba, która kazała panu pod tym słupkiem zapalić znicze nie pomogła panu tylko zrobiła z pana idiotę? Wyszedł pan jak ci z filmu "Rozmowy kontrolowane", którzy wiedzieli, że ludzie spotykają się i śpiewają, ale niespecjalnie czają czemu, więc zamiast kolęd śpiewają "Podmoskowskoje wiecziera", nie jedzą rybki tylko golonkę, a zamiast opłatkiem dzielą się jajeczkiem. Niby to samo, a jednak widać nie wiadomo po co, i co. Widać, że jest pan człowiekiem z zewnątrz próbującym udawać polskiego patriotę.

Składają kwiaty pod psim wychodkiem, jak to ktoś zauważył.

• @KazioToJa powiedział(a):
    tak na marginesie o starych niemieckich tramwajach kupowanych dla Poznania. Wiadomo, ze kupione bez przetargu przez nie wiadomo kogo. Wiadomo, że w Niemczech. Dorzucą jeszcze dwie informacje

1. https://www.urban-transport-magazine.com/en/first-skoda-tram-for-bonn-completed/?fbclid=IwY2xjawHz0_BleHRuA2FlbQIxMAABHV_X-1mqHXtz4p4HdRVx_yvgHbC_-iZKwV6TWbNNM7p2XXdRCRSd9FuSMA_aem_opFOoTnn1PK8ZLzYA9iaGA
      Pod tym linkiem jest info, że tramwaje są tak przerdzewiałe, że nie opłaca się ich remontować. "The new fleet will gradually replace the old Siemens/ Duewag low-floor trams of type R1.1 (NGT6) of the first generation from 1994 until the beginning of 2024. In 2017, a TÜV report determined that rust damage and material deterioration on the existing fleet were so extensive that the trams would have to be either refurbished or replaced in the near future. "

2. Poznań ma już kilkanaście (chyba 14) tramwajów Siemensa, nowszych o prawie 10 lat. No i te nowsze Siemensy w ostatnich latach przechodziły gruntowne remonty, nie tylko malowanie i wymianę krzesełek, ale też wymianę tak ważnych układów jak układy elektryczne, sterowania i napędowych.

No i tu pytanie -ile do tego interesu jeszcze dopłacimy i ile zapłacimy za ostateczne złomowanie tego szrotu?

Warszawa też kupuje stare, a Trzaskowski nawet składał wniosek o dofinansowanie z KPO nowych ale nie spełnił warunków.
    https://www.raportwarszawski.pl/artykul/2102,wyniki-tramwajowego-konkursu-kpo-warszawa-nie-otrzyma-nic

• @KazioToJa powiedział(a):

Nie no, piszczo, że mają być "refurbished". Nu, tak to jest.

Przypomniała mi się opowieść amerykańskiego ekonoma, że w ZSRR cały czas naprawiajo stare wagones, a w Usiech kupujo nowe. Tak to tłomaczył: "A bo widzicie, u tayszy radzieckich kapitał jest drogi, a praca tania, więc opłaca im się taki remont. A u nasz na abarot stosunki gospodarne, tak?"

Tagwięc, tak.

Można by to oczywiście ogarnąć poprzez przesłanie danych wagonów do tenkrajskiej stoczni remontowej, no ale dać zarobić podludziom to trochę wstyd i by się koledzy śmiali.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.