los napisal(a): Tego bracia Żydzi nigdy nie przyznają ale przez stulecia język hebrajski a zwłaszcza pismo hebrajskie po prostu zapomnieli i kanon masorecki jako pismo został po prostu wynaleziony w X wieku a treść została przetłumaczona z Septuaginty, Wulgaty i arabskich tłumaczeń. Więc jeśli szukamy oryginalnej Biblii, najbliższa tego będzie Septuaginta.
Tutaj o tym (mniej więcej od 22 minuty)
X. Chrostowski nie mówi o tym, że masoreckie pismo hebrajskie jest różne od antycznego i w pewnym momencie starsi bracia w wieży po prostu stracili zdolność czytania oryginału i na nowo musieli sobie Pięcioksiąg napisać korzystając głównie właśnie z Septuaginty.
Żaden Żyd tego nie powie podobnie jak żaden nie wyjaśni skąd się wzięło takie fajne żydowskie święto Chanuka.
Opisane detalicznie w Księgach Machabejskich. W skrócie: Machabeusze odbili sprofanowaną przez Greków Świątynię Jerozolimską ale znaleźli tylko jeden dzban poświęconej oliwy, który powinien wystarczyć do podtrzymania płomienia w lampie tylko przez jeden dzień, ale płomień utrzymywał się aż przez osiem dni, aż dostarczono nowej oliwy i kapłan ją poświęcił. A Żydzi (teoretycznie) o tym nie wiedzą, bo Księgi Machabejskie zostały wykluczone z kanonu przez Akibę ben Josefa jako napisane po grecku.
los napisal(a):X. Chrostowski nie mówi o tym, że masoreckie pismo hebrajskie jest różne od antycznego i w pewnym momencie starsi bracia w wieży po prostu stracili zdolność czytania oryginału i na nowo musieli sobie Pięcioksiąg napisać korzystając głównie właśnie z Septuaginty.
Przesłuchałem już wszystkie wykłady z cyklu, w 6 i 7-mej części ks. Chrostowski mówi rzecz ciekawą:
Na chrześcijaństwo nawracali się z judaizmu głównie Prozelici i tzw. Bojący się Boga (prozelici odmawiający obrzezania), którzy nie znali hebrajskiego i poznawali Stary Testament wyłącznie z greckiego przekładu.
A skąd wiadomo, że pismo greckie jest różne od łacińskiego? Bo jest inne. W piśmie masoreckim są np. krótkie samogłoski, których w piśmie antycznym nie ma. Jak się przyjrzeć dokładniej, to różnice są całkiem spore. A teraz pytanie - skąd bracia Judajczykowie wiedzieli co napisać? Oni powiedzą, że byli natchnieni, a my to potraktujemy szczyptą soli bałtyckiej.
los napisal(a):X. Chrostowski nie mówi o tym, że masoreckie pismo hebrajskie jest różne od antycznego i w pewnym momencie starsi bracia w wieży po prostu stracili zdolność czytania oryginału i na nowo musieli sobie Pięcioksiąg napisać korzystając głównie właśnie z Septuaginty.
A skąd to wiadomo, skoro Żydzi to ukrywają?
Bo Chrost nauczył się wszystkich możliwych języków, z hebrajskim i aramejskim, łaciną y greką na czele. To się za barierą językową nie ukryją.
Znany fakt. Jak mu dali do tłumaczenia angielską listę dialogową Pasji, to powiedział: - Dawać mnie tu te dialogi łacińskie i aramejskie albo spuszczam psy, lojalnie uprzedzam.
A jak mowa o językach, to ksiądz profesor przytacza pewną konferencję odbytą na początku XVII w., w której rabini i franciszkanie zastanawiali się, jakim językiem będzie się porozumiewało w Niebie. Rabini twierdzili, że będzie to język hebrajski - język Raju. Franciszkanie ripostowali, że skoro w Raju mówiło się po hebrajsku i język ten został nadużyty, to w zasadzie spełnił swoją rolę dziejową i w Niebie będzie się mówić po polsku.
W piekle mówiło się po niemiecku od stworzenia świata: Wszak Bóg rzekł: "Niech się stanie Polak", A szatan w płacz - Das ist unglaublich! Nieszczęsna w Polsce moja dola!
Przemko napisal(a): I po rosyjsku.
Mam wrażenie że to drugi język urzędowy spowodowany regularnym napływem lokatorów przez wiele stuleci. Kto wie - może się stanie pierwszym? Ale mój szwagier twierdzi że nie - mieszanina dziczy, strachu, nienawiści, i innych takich i tak koniec końców mniejszą ponosi winę od czystej pychy i pogardy.
Ale ja się nie spieram - niech się mądrzejsi wypowiedzą
Otóż se wyobraźcież Szanowni, że Mołdawia wypisuje się z WNP! Prawdziwy upadek Źwiązku Zdradzieckiego.
Grosu sprecyzował, że członkostwo w WNP Mołdawii, do której należała od 1994 r., nie chroni już tego kraju przed embargiem gospodarczym i wrogimi działaniami Rosji “podejmowanymi przeciwko niepodległości i suwerenności Mołdawii”. “Dowodem tego był szantaż energetyczny (ze strony Rosji – przyp. red.), którego doświadczyliśmy w środku tegorocznej zimy” – podsumował przewodniczący mołdawskiego parlamentu.
Komentarz
Żaden Żyd tego nie powie podobnie jak żaden nie wyjaśni skąd się wzięło takie fajne żydowskie święto Chanuka.
Można coś więcej? Skąd się wzięło święto Chanuka?
https://wbiblii.pl/szukaj/1+Mch+4,52-59
Natomiast relikwie Machabeuszy spoczywają w pokoju kościoła oo. dominikanów w Kölnie.
Choć znad Renu
Na chrześcijaństwo nawracali się z judaizmu głównie Prozelici i tzw. Bojący się Boga (prozelici odmawiający obrzezania), którzy nie znali hebrajskiego i poznawali Stary Testament wyłącznie z greckiego przekładu.
- Dawać mnie tu te dialogi łacińskie i aramejskie albo spuszczam psy, lojalnie uprzedzam.
Wszak Bóg rzekł: "Niech się stanie Polak",
A szatan w płacz - Das ist unglaublich!
Nieszczęsna w Polsce moja dola!
Mam wrażenie że to drugi język urzędowy spowodowany regularnym napływem lokatorów przez wiele stuleci. Kto wie - może się stanie pierwszym?
Ale mój szwagier twierdzi że nie - mieszanina dziczy, strachu, nienawiści, i innych takich i tak koniec końców mniejszą ponosi winę od czystej pychy i pogardy.
Ale ja się nie spieram - niech się mądrzejsi wypowiedzą
Otóż se wyobraźcież Szanowni, że Mołdawia wypisuje się z WNP! Prawdziwy upadek Źwiązku Zdradzieckiego.
https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/moldawia-opusci-wspolnote-niepodleglych-panstw/
Dobrze, że choć Transnistira została.
Z międzymorskich rozkmin:
Vysvětlite mi to, prosím :
• trzy herby w obrazku,
• kto trzyma sznur na českiej szyji.
?
Herb Czech, herb Moraw i herb Śląska.
A sznura nikt nie trzyma. Że niby pomagając Ukrainie sami sobie zakładają pętlę na szyję.
👣
🐾
🐾
Jedyne państwo, które honoruje Śląsk
No właśnie tak myślałem, tylko brak Łużyc mnie zmylił... (że to jaki inszy zestaw).
No, mają jeszcze 1/7 terytorium.
Zabór czeski T-T